Itt félre mentél. Hol állítottam ilyet? Ez csak a Te képzetedben történt meg. Ha már a számoknál és tényeknél tartunk, ahogy többször írtam, egy M4-est támogató és építő Kormányunk van. Tavalyi évben 8,1 km-t adtak át Ceglédbercel mellett, így jelenleg 52 + 27 km -nyi M4-es épül, valamint aláírás előtt áll a 26 km-es szolnoki elkerülő szakasz, így összesen 105 km-nyi autóút épül nyártól. Így a várhatóan 2020-2022 között átadott szakaszokkal legalább félmillió ember élete válik könnyebbé, ingázhat biztonságosan Budapestre.
Ezzel az M4-es jelenleg épülő leghosszabb gyorsforgalmi fejlesztés az egész országban! Ezzel nem vitatkozni.
Püspökladányig 2x2 sávos, 20m-es koronaszélesség autóút lesz, v=110 km/h-val.
Remélem, 10-20 km-ként nem felejtik el a VÉDÁ-t is kiépíteni, román barátaink legnagyobb örömére. Múlt héten is előzött meg az M4-en új szakaszán (Cegléd előtt) egy román rendszámú utánfutós VW Passat kb. 140-150-nel mehetett. Az autó rogyásig megpakolva, utánfutó úgyszintén.
Remélem a román Merci furgonos témából tanulva lesz jogszabály szigorítás, majd M1-M0-M5-M4 nyomvonalon folyamatos razzia a kultúrált és biztonságos közlekedésért. És engem nem zavarna, ha ezen az állam most kaszálna. :)
ma senki nem megy Debrecenből Ny.házára az M35-M3-on, mondjuk átvágva (74 km) Hajdúnánáson. Nincs még Görbeháza M3-M35 csp, ami teljesen feleslegesen készül
hiszen kétszer hosszabb (84 km), mint a 4. főúton, amely végig elkerülőzve 42 km.
Csak annak, aki Karcagra, Szolnokra, Ceglédre, Kecskemétre megy Debrecenből.
Erre írtam, hogy jobb nyomvonaltervezés kellett volna, aminek következtében nem kellene a 4. főutat 2x2 sávosra átépíteni H.szoboszlóig, főleg nem Kabáig.
Salgótarján déli részén, Zagyvapálfalván, a Budapesti út egy kicsi, kb. fél kilométeres szakaszán állt/áll és állni fog egy traffipax.
Ott állt 1984-ben amikor arra jártam,
Ott állt 1994-ben amikor arra jártam,
Ott állt 2004-ben amikor arra jártam,
Ott állt 2014-ben amikor arra jártam,
Ott állt most is amikor arra jártam.
kb. itt.
Kb. itt.
Nem ott ahol a rendőr autót látod, hanem az ellenkező oldalon a járdán.
Nem mondható a salgótarjáni rendőrökre, hogy kapkodóak lennének.
Ha viccesen fogom fel, lehet, hogy van/volt olyan salgótarjáni rendőr aki 1984-ben ott kezdett mint traffipaxos őrmester és 2018-ban, 34 év szolgálat után onnan ment nyugdíjba mint traffipaxos törzszászlós.
Ami változott az az autójuk.
1984-től jelöletlen fehér Zsigulijuk volt.
Majd kaptak elébb egy piros majd egy sötétzöld Skoda Favoritot 1990 után.
Tegnap már Mercedes 180 autóban ücsörgött ugyanott a traffipaxos rendőr.
Természetesen a kb. 35-40 év alatt a legbutább autósok is megtanulták, hogy azon az 1 km-n tényleg Vmax 49 km/h sebességgel szabad csak közlekedni.
Nem is mennek gyorsabban.
Mondjuk ha egy véletlen betegség miatt a helyi közlekedési rendőr tisztet valaki felváltaná egy hónapra és a traffit átirányítaná Kisterenyére (kb. 10 km) ahol autó nélkül rejtve mérné, fotózná a a 40 km/h-s táblák mellett elhaladókat, akkor a mai kb. 2%-os találati arány felugrana kb. 80%-os arányra.
Ahogy az M35 nem segíti a 4-est Nyíregyháza felé, úgy a Kabától délkeletre forduló M4 sem segíti a főúti forgalom átterelését.
Ezt nem értem. Én azt akartam írni, hogy a debrecenieknek nagy kísértés lesz, hogy az M35-M3-nál rövidebb M4-esen mejenek, ha csak Kabáig kell menni a régi 4-esen.
A Lancutban tartott konferencia csak a lengyel SSC fórumon jelent meg, a szlovákon nem. Megnézve a lengyel és szlovák oldalakat, határidő a lengyeleknél nincs, a szlovákok 2028-ra ígérik, hogy elérik a határt, de úgy értelmezem, hogy nem lesz végig 2x2 sáv. A románokról a lengyelek udvariasan csak annyit említenek, hogy "ott nehéz a terep".
Ilyesmiről már beszéltünk itt korábban is. Ismert dolog ez, nem csak az interjúban említett helyen. De azért nem olyan egyszerű és nem is annyira olcsó, mint ahogy az interjúból tűnne. Inkább ott tűnik jó megoldásnak, ahol a szélesítés valamiért nem megoldható (pl. beépítettség, sok műtárgy, egyéb okok), és a forgalom időszakosan (tipikusan a reggeli és a délutáni csúcsidőben) nagy, máskor alacsonyabb.
Ami kell hozzá:
- A cikkben is említett folyamatos megfigyelés
- A leállósáv átépítése, az ugyanis általában nem elég zéles, és sem az alapja, sem a burkolata nem elég erős ahhoz, hogy negyventonnás járművek járjanak rajta. Most teljesen véletlenszerűen ráböktem egy pontra az M1-en, itt nem fér el egy kamion a leállósávban, és valószínűleg tönkre is menne az út néhány hónap alatt.
- Sűrűn fel kell állítani elektronikus táblákat, amik jelzik, hogy melyik sávban szabad közlekedni:
Az M1 a felsoroltak alapján számomra nem tűnik ideális helynek a leállósáv használatára, legalábbis nem nagyobb hosszban. Bizonyos szakaszokon el tudom képzelni, de az első jelöltem egy ilyen megoldásra biztosan az M0 lenne Csepeltől az M5-ig.
az M4 nyomvonal Kabától Hajdúszovát felé vezetne (Pink szaggatott M35 Csp-ig), akkor
a Hajdúszoboszló elkerülőről egy 2-3 km-es összekötéssel fel lehetne hajtani a 2x2 sávos M4-re,
mennyivel rövidebb lenne Debrecennek is...
De a kocka már el van vetve.
Ehhez képest most a logikus helyett láttatnak velünk egy M47 szörnyszülött "A" nyomvonalat... (Tudod: Komádi-Sarkad, de a vázlatom az optimális közelit mutatja)
Nem állunk meg természetesen, hiszen most jönnek olyan feladatok, mint például az M1-es autópálya lényegi felújítása, ez Magyarország legterheltebb autópályája, ott most gondolkozunk azon, hogy milyen más konstrukciókban és technológiával tudjuk azt az utat felújítani.
- Szélesítés?
- Nem szükségszerűen szélesítés, inkább arra gondoltam, hogy megtartva a mostani két sáv plusz leállósávot megfelelő intelligens eszközökkel a leállósávot ugyanúgy lehet használni. Ennek az a feltétele persze, hogy a leállósávon mondjuk, 200 méterenként elhelyezünk egy videokamerát, és megnézi azt, hogy a következő 200 méteren rá lehet-e terelni forgalmat a leállósávra, és használjuk a leállósávot is, mert egyébként az üres. A technológia létezik, az A9-es autópályán München és Nürnberg között a leállósáv be van kamerázva, és van tábla, amely megmutatja, hogy rámehetek-e."
A cikk csak a magyar ígéretet köti dátumhoz. (2022) Mivel a Via-Carpatia nevéből adódóan kétszer is keresztezi a Kárpátokat, azokról a szakaszokról mit ígértek vajon a szlovákok és a románok?