Meg aki panelban él sokadmagával, az mit tud távmunkázni, és mégis hol?
3 gyerek és egy feleség mennyire sokadmagával egy panelban? Nekem simán megy, bár elég speciális a helyzetem, de ez még nagyon sok emberről elmondható, mert én kinn is vagyok benn is vagyok...
Egyébként meg ismerek távmunkást, aki azért lett távmelós, mert úgy működik, mint egy éjjeliőr és neki sokkal kényelmesebb így.
Tehát elvileg önálló munkára alkalmas emberek. Egy év sem volt az átállásra, havi fixet akartatok nekik adni és ezek után csodálkoztatok, hogy a "magyar" munkavállaló.
Ez pont olyan, mint amikor a tanár megbuktatja az egész osztályt, nem a diákok a hibásak...
Ne így értsd. Egyszerűen kell neki, hogy elhúzzon otthonról, este hazamenjen. Ahogy el kell menni iskolába, templomba, emberek közé. Ha otthon van valaki és csak a zipzzárt válogatja/szivacsot vág/pötyögteti a kódokat, rakosgatja a számlákat stb akkor az könnyen becsavarodhat. Ne magatokból induljatok ki, hanem abból akinek eddig mindig megmondták, hogy mit csináljon. Ha nincs mögötte senki, ha nem kapja a szokásos visszaigazolásokat akkor elvész a semmiben. Meg aki panelban él sokadmagával, az mit tud távmunkázni, és mégis hol? Nem tanulták meg az önmenedzselést, direkt nem tanították meg nekik azt, hogy gondolkozzanak. Ha megnézed az autóösszehányó művekben sem kell ész, nem kell szakképzett ember, csak betanított munkás addig amíg ki nem lehet váltani géppel a munkafolyamatát. Elektronikai összeszereldékben egykori varrónőket vettek fel. Sokkal jobb, ha nem értenek hozzá, legalább nem okoskodnak.
Hát, ez valóban így van, van, aki megköszöni az önállóságot, a bizalmat, van, aki ugyanerre a helyzetre azt mondja, kilöktél a jéghideg űrbe, hogy vesszek el a nagy semmiben magányosan.
Ezzel el is érkeztünk nem a magyar távmunkavállalóhoz, hanem a magyar munkavállalóhoz. :D Nem elég, hogy havi fixet húz, amit elvileg munkáért kap, még neveléssel, trükkökkel, hosszú idomító folyamattal kell rászorítani arra, hogy dolgozzon. :D
Egy év, mi? :D Egy év alatt manapság kétszer átszervezik a céget. Ezek felnőtt, 10-30 éve ebben önállóan dolgozó szakemberek voltak, a blokkolóóra által vezérelt életet élve, ami alól én felszabadítottam őket, és attól kezdve otthonról többet nem dolgoztak, mint azelőtt a munkahelyről.
De én is voltam annyira magyar, hogy azt mondtam, akkor ennyi volt.
Ma annyira komoly a minkaerőéhség hogy minden olyan embert elkezdenek megbecsülni aki nem lókötő.
10-20 évvel ezelőtt állt ez a dolog, de ma már nem a munkavállalókat tréningezik hogy be tudjon jutni valahova hanem a munkaadót hogy elég gyorsan tudjon olyan környezetet kiaalakitani hogy ne menjenek el az emberek próbaidő alatt.
Azért írtam, mert nem írta eddig senki. Az ember nem robot. A távmuka alapvetően vállalkozószellemet igényel, tképpen alvállalkozók hálózata lesz, de az nincs meg mindenkiben.
Nem-nem ezt írtad, a szerzett jogokról írtál. Ezt pedig simán le lehet törni és utána mellettük ki lehet nevelni egy távmunkás csoportot, mert ha közülük csak kettő bevált, arra tudsz építeni tovább. Számonkéréssel, motivációval, példával. És utána az állandóan benn ülőket ki is tudod rakni, ez kb. egy év.
De ehhez tökös vezetőnek kell lenni. A távmunkás mentalitás kiépítése nem úgy megy, hogy hopp mindenkinek sikerülni fog, de ha a főnök az szeretné...
Hát bmeg, nem ezt mondom??? Hogy vissza kellett ülniük 9 órába??? Kár bármit írni a netre, elég lenne véletlengenerátorral felszórni betűket, úgyis mindenki azt olvas ki belőle, amit a közlő nem akart közölni. :D
Ja, hát én amúgy nem arról beszéltem, hogy jön egy teherautó, lerak kétféle alkatrészt, és ezeket kell egymásba csavarozni, bizonyos darabszámot, amíg újra nem jön a teherautó - hanem önálló műszaki munkáról. Azt ugyan nem lehet erőfeszítés nélkül nyomon követni rendesen.
Ezt a lehet ezen röhögni paragrafust ezt marhára nem értem a hozzászólásommal kapcsolatban.
Igen, de a második határidő mulasztás után minden jog megvon és visszaül 8 órába, ez meg vezetői kvalitások kérdése. Nem mindenkinek jó a távmunka, ok nekem nincs olyan hogy szabadság, 15 év után idén volt az első alkalom, hogy egy hétre bekapcsoltam a házon kívül üzenetet és egy utolsó senki vagyok.
A távmunkához más vezetői-ellenőrzési-nyomonkövetési kultúra és más alkalmazotti beállítódás szükséges, továbbá nem ártana az állambácsi felől sem olyan hozzáállás ami segítené. Van aki tud távmunkában, egyedül otthonról dolgozni, van aki nem. És itt a túlórázás szinte fel sem merül, mert minden esetben teljesítmény-elszámolás van.
De a távmunkának vannak kőkemény szociális vonatkozásai is. Igen könnyen kirekesztődhet, elszigetelődhet az ember. Lehet ezen röhögni, de létező dolog, és aki a leghangosabban röhög ezen, az nagyon be fogja szopni egyszer.
EZÉRT ismeretlen gyakorlatilag a távmunka a mai Magyarországon.
Szerintem meg azért, mert a távmunkához becsület, gerinc, öntartás kellene.
A feltételes módból tán világos, miért nem megy ez magyar munkavállalóval.
Én ugyan nem a szokásos értelemben vett távmunkát, de a teljes szabadságot próbáltam megvalósítani egy kétszámjegyes csoporttal, az lett a vége, hogy a munkát nem csinálták, de szerzett jognak kezdték tekinteni azt, hogy oda mennek, ahová akarnak és akkor mennek, amikor akarnak.
Okés, de attól függ mit akarunk. Esetemben hálózatos szoftverről volt szó, így némi elmélet sem árt, hogy mi az az UDP, L3, VLAN, hány IP fér bele a subnetbe és ha egyik itt másik ott akkorelérik-e egymást a kliensek? Legyen kreatív a zenében és a festészetben, ehhez meg legyen elmélete és értelmezzen egy error logot a maga szintjén.
Vagy Eleknek is olyan haverjai vannak, mint Ő maga és ezt már a HResis tudja látatlanban. Esetleg én is, mikor szoftvertesztelőnek kazánszervízes szeretett volna jönni, mondván javítás után tesztelte a kazánokat is és az ugyanaz. Jahh, hogy itt nem a szikrához kell érteni, hanem a subnethez meg L3 routehoz? Az biztos csak ilyen felesleges hülyeség.
Többek közt én is, de hagyjuk már. Önéletrajzom 4ezren átírták 500 félére és a következő mindig talált benne valami átalakítanivalót, vagy közölte, hogy ez szar :-D Rosszabb már, mint a fotók kiértékelése. Linkedin meg lófasz, kikavarnak keresőszavakat és olyanokkal megtalálnak, hogy szeretnék-e Egerben Linuxos szervert babrálni. 2 havonta belépek, aztán ennyi. Ez az infós vonal nálam úgyis 1-2 évig fog tartani, aztán valami mást kellene kezdeni magammal.
A fő baj, hogy bármennyire szakember nagyon sokan azért nem találnak állást, mert nem tudnak önéletrajzot írni, nem használják a közösségi médiát(FB, Linkedin). Egyszerűen elvesznek.
Szerintem Elek az aki hozzánk akart jönni virtualizációs állatságokat üzemeltetni minimál PhotoShop, Excel és FireFox ismeretekkel és heteking dühöngött, hogy nem is válaszoltunk. Mit lehetne válaszolni? Még arányaiban sem közelítünk egymás felé.