A ledek száma semmit nem jelent. Van olyan lámpa, amelyikben csupán egyetlen led van, mégis kétszer erősebb a fénye, mint egy gagyi tíz ledes lámpának. Sok kínai gyártó ezer éve elavult raktárkészletekkel szereli a termékeit - balekok számára.
"Akkor érdemesebb venni 10 db ilyen 8 ledből álló földbe szúrhatós cuccot "
Egy 3 méteres járdaszakaszra minek 10 darab lámpa? Mert még mindig nem tudjuk, hogy mi a feladat...
"Azt hittem a mozgásérzékelő nem fogyaszt sokat."
Ez pontosan így van. Egy mozgásérzékelő nagyon kevés energiát fogyaszt, kb annyit, mint egy folyamatosan világító led. Tehát ha a led folyamatosan világít, akkor pénzkidobás lenne megvásárolni a mozgásérzékelőt.
"olcsóbbra jövök ki ha a normál fűbe nyomtató lámpát venném meg."
Kétféle napelemes lámpát szabad megvásárolni:
- a filléres gagyit, ami annyira olcsó, hogy nem fog nagyon fájni, amikor néhány hét/hónap múlva szemétbe kell dobálni őket
- a profi lámpát (70-200 e Ft), ami valószínűleg sok éven át fog megbízhatóan dolgozni
A "gagyi" és a "milliomos" kategória között a NEM napelemes járdavilágítást javasolnám.
"Nem csesződik el az aksi hogy folyton lemerül majd reggelig? "
Léteznek olyan aksik is, amelyek bírják a mindennapos töltést, persze a filléres lámpákban NEM ilyen aksi van :) És léteznek olyan aksiról üzemelő áramkörök is, amelyek nem merítik le teljesen az aksit, hanem vigyáznak rá, persze a filléres lámpákban nem ilyen áramkör van.
Plusz a komoly lámpák több napra elegendő energiát spájzolnak, mert borús időben huszad annyi energia jön a napból.
A 80-asokban kezdve, mikor rájöttem, hogy keresztkapcsolót sokkal kevesebb helyen lehet kapni, mint váltót, akkor a végekre is keresztkapcsolót raktam, mondván, ha a középső tönkre megy, és csak váltót kapok, akkor egy áthelyezéssel több munkáért meg van oldva a dolog.
Ebben annyira benne volt a szocializmus veleje. :)
Akkor érdemesebb venni 10 db ilyen 8 ledből álló földbe szúrhatós cuccot
Azt hittem a mozgásérzékelő nem fogyaszt sokat. De ennyivel akkor olcsóbbra jövök ki ha a normál fűbe nyomtató lámpát venném meg. (És még a süni se megy neki a falnak) Nem csesződik el az aksi hogy folyton lemerül majd reggelig?
Ha már megvetted a perec fénycsöveket, és a burkolat hiánya csak esztétikai kérdés, akkor én a helyedben összeszerelném az általad linkelt előtéttel őket. Ennek az előtétnek még annyi előnye lenne, hogy a fénycső azonnal felkapcsolódik, nem kapcsolgat induláskor mint eddig.
Ez a baj, amikor valaki nem magát a problémát/feladatot mondja el, hanem ő maga kitalál egy megoldást is rá, ami az esetek a nagy részében butaság, mert a jó szakemberek annál sokkal jobb/olcsóbb megoldást is tudnak ugyanarra a problémára.
"A mozgásra lámpát kapcsoló áramkör lehet, hogy több (vagy ugyanannyi) energiát fogyaszt, mintha folyamatosan világítana az a picike led."
Plusz: mire az olcsó (ráadásul nem optimális szögben néző) mozgásérzékelő észrevenne, már meg is tettél másfél métert sötétben, tehát a kis kerti lámpád mindig a hátadat fogja megvilágítani :)
"Fényerőnél hány vattosat / vagy lumenest nézzek / ami mondjuk 1,5 méter magasból meg tudja világítani a járdát?"
Ahhoz, hogy éjszaka egy 3 méteres járdaszakaszon észrevegyél a lábad előtt egy sünmacskát, ahhoz 1,5 méter magasságból 80 lumen / 1 watt led elegendő lesz szerintem.
Ha viszont nem csupán egyetlen 3 méternyi járdád van, akkor viszont az a gyanúm, hogy nem igazán gondoltad át, hogy tulajdonképpen mit is akarsz: 3 méterenként egy komplett napelemes, akkumulátoros, mozgásérzékelős kerti lámpát?
A mozgásra lámpát kapcsoló áramkör lehet, hogy több (vagy ugyanannyi) energiát fogyaszt, mintha folyamatosan világítana az a picike led.
A hazai ledes kínálatot nem néztem meg, aliexpressen néztem körbe csak futólag. A 38 wattos perecégő is befér, de lehet, hogy a burkolat nem megy rá akkor, ez már csak esztétikai részletkérdés, ami nem releváns, mivel ahol a világítótest van, nem mnidennap használt helyiségek.
A mágneses jó alternatíva lehet, de ahhoz még mérnem kell, mert elég hülye megoldású a lámpa. Kívül négyszögletes az egész, de ami a fotón látható az egy takarólemez alatt volt, a palfonhoz rögzített része meg süllyesztve van és kisebb kerek, majd kiderül, valószínűleg egy négyszögletes beférne. :)
Átnéztem, méregettem újra a kerti világítást és megpróbálkoznánk a napelemmel.
Kertbe szeretnék napelemes, mozgásérzékelős lámpát vásárolni. Nem kell hogy reflektorozzon, de hol a sünön, hol a macskán esek át, szóval azért nagyjából lehessen látni az járdát. Fontos lenne hogy az akkut lehessen cserélni majd benne, ha idővel tönkremegy, illetve többfélét néztem de nagyon sok egész éjjel világít, nem csak ha mozgás van. (és ez a funkció állítólag ki se kapcsolható) szóval nekem olyan kell hogy mozgásra kapcsoljon.
Milyet tudnátok ajánlani?
Akksiba úgy látom hogy olyan 1200mAh feletti jó. Ezt vajon télen is fel tudja tölteni a napelem?
Úgy alakult, hogy kereszt váltó kapcsoló lett felszerelve több helyre a házunkba, olyan helyre (2 kapcsolási hely, 1 lámpa) ahová sima váltó kapcsoló kellett volna. Persze nem működik rendesen mert vagy az egyik vagy a másik kapcsolási helyen tudom kapcsolni az adott lámpát. Kérdésem az, hogy Legrand Niloé kereszt kapcsolót be lehet-e úgy kötni, hogy sima váltóként funkciónáljon vagy le kell cseréljem sima váltó kapcsolóra.
Én még a ledes invázió előtt dobtam ki a fürdőszobai világítótest teljes belsejét, miután a kör alakú fénycsövek mind ami ebben a méretben beszerezhetőek voltak, havonta legalább egyszer de volt hogy kétszer is kiégtek. Márkás termék, jónevű gyártótol nem volt, aztán idegemben vettem két E27 foglalatot meg két energiatakarékos izzót és ez lett belőle. Mostmár ezek az izzók is ledesek...