"Eddig úgy képzeletem hogy nagy motorok ellenáramú,ill egyenáramú fékezésnél használják a forgás detektálására a vezérlő körben."
Ilyen megoldáshoz még nem volt szerencsém, viszont ARC hajtáshoz igen, aminél a motortengelyen lévő fazékformájú "csoppertárcsás" optokapus jeladóval vezérelték az örvényáramú fékezést egy diagram szerint egészen Vo-ig.
Nagyon kihegyezett áramkör volt ez, mert a leállításnál, fékezéskor 0,1 sec alatt kellett a váltófeszt a tekercsekről lekapcsolni, és ugyanoda a DC-t "pumpálni".
Elég volt egy kis átfedés, ( az önindukciós visszahatásokról nem beszélve ) és az egyen/váltó zárlata tönkretette a tirisztor-dióda hígegyenirányítót. Mindez 2x 55 Kw-os motorokkal működött. ( Moszkva-téri nagy mozgólépcsők.)
Később ezt kiváltották a korszerűbb frekiváltókkal.
"Segédfázis kapcsolására ott az áramrelé,mitől lehet jobb egy centrifugál kapcsoló attól? "
Azt nem tudom, hogy az USA ban miért így oldották meg, de működőképes.
Nem városi legenda az újratekercselt motor teljesítménycsökkenése. Nem a tekercselőhuzal a ludas hanem a vasmag minősége romlik mikor kiégetik a rezet. A lemezek közötti lakkréteg ami az őrvény áramokat (is) hivatott csökkenteni kiég. Illetve a drót korong amivel kitakarítja vasmagot szintén torzítja a vasmag saru végeket. Az esetleg a vasmagba bevert forgórész sem javít az állapotán akár össze is zárhatja a vasmag végeket. Ezeket a mechanikai sérüléseket nem lehet helyrehozni sajnos. Az hogy egy újra tekercselés közben 2-300W-ot elveszítsen azért túlzás lenne.
A kémény mint önálló építmény efféle korlátozások alá is esik, azonban egy olyan fal, amelyben kéményjáratok vannak, attól még fal és nem "kémény", tehát ezek arra nem igazak.
Én legalábbis nem láttam még családi házat, ahol a víz, a fűtés, a villany, a bármi kikerülné a kémény falazatot, mondván ott nem szabad vésni.
Sőt elvileg magát a füstjáratot úgy kell megtervezni ,hogy az ne csökkentse a fal statikai szilárdságát.
Ettől valóban lehet vastagabb ott a fal, ennek ellenére nem kell úgy értelmezni ,hogy akkor egy egy vékony fal és egy kémény ""szorosan egymás mellet"", hanem az végig teljes terjedelmében egy fal.
Az általad berakott kép alapján én ezt a tűzhelyet legalább egy 5x1,5 kábelel kötném be (5x2,5 még jobb lenne): 2 fázis (L1+L2), 2 nulla (N+N) és 1 földelés (PE)
Egyébként már indukciós tűzhelyeket is lehet kapni elfogadható áron, én olyat vettem volna.
Egyes készülékeknek elektronikus a bekapcsolása, tehát a bekapcsoló gombban akkor is van egy pici feszültség, amikor maga a berendezés nem működik. Ilyen pl a TV-knél a távirányító vevő-áramköre: amikor a készülék ki van kapcsolva, a vevőben akkor is van egy kis energia (várja a távirányítótól a bekapcsoló parancsot).
Na a te mérlegednél is volt mindig feszültség a bekapcsoló gombban, még a mérleg kikapcsolt állapotában is. Erről szokott le most a mérleged: valamilyen alkatrész mekkdöglött benne (talán a tápegységében). Tehát NEM a gomb romlott el, azt hiába cserélnéd.
Ha a mérleged pontos típusát nem kezelnéd titkos információként, akkor talán most kedvem lett volna utánanézni a kapcsolási rajzának/szervizkönyvének hogy merre lehet a hiba.
Ezek szerint ha felcserélném a kozépso szàmomra folosleges "szàmolo" gombbal ezt a "furcsàn viselkedo" ON/OFF gombot az semmit se vàltoztatna.....? Nincs mit tenni vagy inkàbb megkisérelni hogy ujra hasznàlhatovà vàljon ez az ON/OFF gomb?
Szükség lenne egy plusz konnektorra, de a kötődoboz és beépítendő konnektor között megy a kémény. Mü III védőcsőbe elvezethető a villanyvezeték? Vagy a kéményt kerülni kell, hogy oldható meg szabályosan?
A mérlegemen furcsa modon egyik naprol a màsikra az "ON/OFF" gombom màr csak kikapcsolni tudja a mérleget de ha azt ujra akarom inditani, ki kell huznom az adapter kàbeljét és visszadugni....ilyenkor a mérleg bekapcsol, elvégzi a beàllitàst és utàna tokéletesen mukodik. Nem tudom hogy a kapcsolo lett a hibàs vagy inkàbb màshol van probléma....?
Hozzàfuzném hogy ezek olyan gyenge nyomàsra reagàlo "érintos" gombok amik nem maradnak benyomva.... Tehàt furcsa hogy mostmàr csak kikapcsolni tud ez az "ON/OFF" gomb.....
Hány darabot kérsz? Az összes kis pántológépben ez van, és idegbeteg is lesz az összes tekercselő, amikor meg kellene tekertetni. Már nem is próbálkozunk, gyűjtjük a bontott de jó motorokat
"Nem láttam villanymotort ami centrifugál kapcsolóval kapcsolt volna segédfázist"
Nekem van egy amerikai 120 voltos 1 kW-os asztali körfűrészgépem, ami inkább oszlopos fúrógéphez hasonlít, az úgy működik,hogy az elért fordulat után a centrifugál kapcsoló bontja a segédfáziskört, és a motor a főfázissal megy tovább.
"A hasítón áramot kellene mérni, egy újra tekercselés miatt nem eshet a teljesítmény jelentősen."
Ellent kell, hogy mondjak. A réz arany árba van, a tekercselők nem "pazarolnak". Általános tapasztalatom, hogy bizony csökken a teljesítmény. Dolgozom légtechnikásnak is, elég sok újra tekercselt motorral találkozom. Általános a következő észrevétel a légtechnikásoktól: "Ez eddig gyorsabban pörgött fel".
Nincs eltérő fordulatszám, hanem a névleges fordulatszámig míg fel nem pörög,addig kell a nagyobb nyomaték a motornak. Ezt egy nagyobb értékű kondenzátor állítja elő,de ez tartós nem lehet mert leég a segédfázis tekercse.
Hogy ezt az áramkört centrifugál kapcsoló vagy áramrelé állítja elő mindegy. Ha nő a terhelés mindkettő rá-rákapcsol a segédfázisra ami vagy beégeti az érintkezőket,és amikor kellene nem kapcsol,nem tud felpörögni a motor és leég,vagy a segédfázis ég le a túláram miatt mert összeragadtak az érintkezők.
Sz.v.sz. inkább fulladjon le a motor,kapcsoljon le a védelem,(ami a rönkhasítódon feltételezem nem volt) mint leégjen a motor.
A hasítón áramot kellene mérni, egy újra tekercselés miatt nem eshet a teljesítmény jelentősen.