Sziasztok! Lenne lehetőségem elcserélni a két éves Totya 28S kazánom egy két éves Caltherm CT 35B kazánra. Mivel kicsi a jelenlegi kazánom ezért gondolkodom rajta. Van erröl a török kazánròl vkinek haználati tapasztalata? A nagyobb hőcserélő felület miatt abban bìzom, hogy a jelenlegi 4 òrás pufi fűtési időm lerövidülhet? A totya 60 fokos kazánvédővel, első körben 65 fokos vizet állìt elő. Hiába a terelőlemez és a füstcsőpillangò.
Még annyi gondom van hogy a nyomásom továbbra is elég sokat ingadozik...0,8 bárról 2,5 bárra felmegy mikor 10 fokról 60 fokra melegítem a vizet. Aztán ekkor engedtem le egy fél vödör vizet a rendszerből és fűtöttem tovább. De lehűlés után nyílván nullára fekszik a nyomás. Utána hidegen feltöltöttem 1 bárra a vizet és megemeltem a tágulásit de abban semmi víz nem volt. Ez normális? Melegen nem emeltem meg... Nem lehet hogy túl sok levegő van belefújva a tágulásiba? Az van ráírva (ha jól értelmeztem) hogy 1,5 bárra van fújva gyárilag.
Gondoltam megosztom mi történt még az éjszaka. Ahogy írtam jól indult a tesztfűtés. A lengő vcs tökéletesen zár, a vtc kifogástalan a szivattyú könnyedén nyomja a vizet. Ekkor jött ismét a meglepi, 65 foknál elkezdett ismét rotyogni a víz. Gondolhatjátok, hogy volt köpködés. De mégis mi nem jó? Hát amit eddig nem is írtam nektek, meg nem is gondoltam rá.A kazánom egy kisipari kazán, tökéletesen vizszintbe állítva. Fogtam egy krokodílemelőt és megemeltem a kazán hátulját kb 1,5 cm-el. Láss csodát, azóta ha teljesen kinyitom a kéményhuzatot, akkor sem rotyog. Hajnal 4 kor jöttem be a kazánházból. Ezt megszívtam. Igaz egész nap 45 fokos volt a kazánom, de arra majd ismét sort kerítek, hogy megoldást találjak. Gondolom egy lengő vcs jó lessz a pufi felső csonkra.
Az lehet, hogy annál pontnál, ahol a kazán hőmérő van csak annyi a hőmérséklet, de a kazán más részein (rostélynál pl.) attól még forrhat - ha nincs megfelelő áramlás.
igen. 35 foknál indúlt a szivattyú. 2mp alatt a vtcnél volt a meleg. Jelenleg 65 fokos az előremenő. a lengő vcs jól zár. A vtc hideg oldala jéghideg, a másik oldala meleg. Még kicsit levegős a rendszer, de lassan kidolgozza a szivattyú.
Szemre jól áll.- Ha felfűtött a puffer, és leégett a tűz, zárd el azt a kék csapot a keringető előtt. Ha jól zár a lengőnyelves, akkor nem szabad, hogy a kazánt fűtse a puffer.
A vtc, és a lengőnyelves biztosan jól áll. Szivattyún látszik egy kis háromszög, ha az folyásirány, akkor az is jó fele áll. A rugóst én kép alapján nem tudom eldönteni.
Írtad, hogy graviban fűti a kazánt a pufi. Az meg csak úgy lehet, ha az ott fordítva van, és akkor rövidrezárja a szivattyút is, és ez magyarázat lehet az anomáliára.
Azzal nincs gond. Keveri rendesen a vizet, ha állítgatom. Langyostól a forróig. Ha nem kéri a lakás a fűtèst, akkor is átenged 1 kicsit, de annyi kell.