A motorindító kondenzátorokon igen nagy áram folyik át, néhány másodperc után tönkremehetnek.
Valószínűleg nem odavaló nyomógombot építettél be.
Vannak olyan nyomógombok, amelyek a megnyomásra zárják az áramkört (pl bekapcsolják az indító kondenzátort), ezek nyugalmi állapotban nyitva vannak, ezek többnyire fekete vagy zöld színűek.
És vannak olyan nyomógombok, amelyek a megnyomáskor nyitják az áramkört, ezek nyugalmi állapotban ZÁRVA VANNAK, ezek többnyire piros színűek.
Ha a gomb piros volt, akkor egy gyakorló szakember már a színéről megmondta volna, hogy az a nyomógomb nem oda való.
Nem tudom de jól megszívatott. Kondi szétolvadt tettünk rá egy másik kondit de szerintem az üzemi kondi lehetett nem indító kíváncsi leszek kell e javítani a motort már szerelőnél van
Sziasztok! Ma ráfaragtam kicsit ki szerettem volna cserélni a betonkeverőn a kapcsolót mert már nem működött rendesen,de akkor már kicseréltem a nyomógombot is amelyet indításkor szoktam használni segédfázisként. Összeraktam és már furcsa volt indításkor hogy egyszerre elindult nem kellett nyomni a gombot de kis járatás után kondinak annyi valószínű motort nem kell tekercseltetnem. Viszont megnéztem a nyomógombot és rájöttem arra hogy fordítva működik mint ami fent volt előtte. A réginél nyomni kellet hogy induljon ennél meg pont fordítva ha benyomom akkor nem ad segéd fázist ha elengedem akkor meg igen. Rossz nyomógombot adott az eladó.
Értem,én Mentavillből.Ott van a legnagyobb választék a környéken, csak marha sokat kell kell várni a kiszolgálásra.Daniellából szoktam még,talán árban jobb,de nincs akkora választék.
Egyetlen esetre hozzál bármiféle bizonyítékot, hogy az elmúlt 25évben egyetlen villanyszerelő vagy más villamos szakember is tevékenységével összefüggésben bíróság előtt állt.
Bármikor hozhatnék, de egyik eset sem a szabványokkal kapcsolatos.
Igazságügyi műszaki szakértői vélemények alapján döntene a bíróság ilyen esetben.
Állandóan papolnak a CO mérgezés megelőzéséről. A házam kéményébe (és persze az egész tetőmre) belehullik a szomszédom vörösfenyője. A magyar bíróság szemrebbenés nélkül utasította el a beadványomat a kivágatás végett. Hiába a szakértői vélemény, amely a veszélyességét támasztja alá, mehetek ahová akarok, a fa az szent dolog....
Fix kartonfalba kötéshez lehet használni a mélyített 67x60as dobozt -(konnektor doboza)- vagy célszerű tenni a mennyezet alá egy külön kartondobozt kötéshez?
Egyetlen esetre hozzál bármiféle bizonyítékot, hogy az elmúlt 25évben egyetlen villanyszerelő vagy más villamos szakember is tevékenységével összefüggésben bíróság előtt állt.
még súlyosbítják is az ítéletet,
Igazságügyi műszaki szakértői vélemények alapján döntene a bíróság ilyen esetben.
Ezek képzelgések, amivel remekül lehet egymást b@sztatni, ki kerül majd milyen börtönbe, meg kap milyen írtéletet, mert mit nem tart be amit a másik szerint kötelező, és majd jól elviszi házmesterország rendőrsége...
LOL.
Miközben a fogyasztói végberendezések és villamos hálózatok bárminek megfelelősége a gyakorlatban...kínai szemét a boltból plusz a hálózat a lakásban úgymaradt 30évről.. vagy "ennyi tellett" a ténylegesen kivitelező alkoholista román segédmunkástól(!) az *******lakópark Szent Újépítésű méregdrága lakásában....
Aki tényleg dolgozik, naponta, a valódi szakma környékén, az látja mi van, és tudja mennyire reménytelen ,hogy bármi változzon,,,
jó esetben, próbál legalább a lelkiismeretének megfelelően, nagyjából biztoságos keretek közt tevékenykedni, aki meg egy karosszékből okoskodik a fórumon, az verheti magát, mi a szabvány meg mit hogyan kellene ,különben majd..
de mivel ez angol és alapmegegyezés az iparban hogy magyar nyelven van egy visszavont szabvány az alkalmazható
Szerintem ilyen megállapodás nincs, szerintem, ha ezzel megpróbálsz előállni egy bíróság előtt, még súlyosbítják is az ítéletet, nem véletlenül vették ki a szabványügyi törvényből azt a mondatot, hogy a magyar szabvány magyar nyelvű. E témában nem kevesebb hatóság, mint a katasztrófavédelem, is csak azt tette, hogy az állampolgári jogok országgyűlési biztosához fordult, az meg azt jelentette ki, hogy az angol nyelven bevezetett szabvány
alkalmas arra, hogy a jogállamiság elvéből levezethető jogbiztonság követelményével összefüggő visszásságot okozzon
Azért ez távolról sem az, hogy az MSZT által magyar szabványként bevezetett angol nyelvű szabvány figyelmen kívül hagyható.
Mindezt általánosságban, mert lehet, hogy a 2002-es magyar nyelvű MSZ 2364 releváns lapjai és a jelenleg érvényes angol nyelvű MSZ HD tökéletesen ugyanazt tartalmazza, ezt nem néztem.
Egyébként már szó volt róla, hogy a Legrand kiadta magyarul segédlet formájában - bár az sem szabvány, ha komolyra fordul a dolog.
Ja, ezt az állásfoglalást több, mint 10 éve tette a biztos. :)
Szabványok, vezeték méretezés, a táblázatosat két okból használják a mai napig mert egyszerű és normális körülmények között tökéletesen használható. Amúgy az MSZ HD 60364-5-52:2011Angol nyelvű! Kisfeszültségű villamos berendezések. 5-52. rész: A villamos szerkezetek kiválasztása és szerelése. Kábel- és vezetékrendszerek (IEC 364-5-52:2009, módosítva + 2011. februári helyesbítés) de mivel ez angol és alapmegegyezés az iparban hogy magyar nyelven van egy visszavont szabvány az alkalmazható, az meg a következők alkalmazhatók MSZ 2364-520:1997Visszavont! Épületek villamos berendezéseinek létesítése. 5. rész: A villamos szerkezetek kiválasztása és szerelése. 52. kötet: Kábel- és vezetékrendszerek (IEC 364-5-52:1993, módosítva) MSZ 2364-523:1998Visszavont! Épületek villamos berendezéseinek létesítése. 5. rész: A villamos szerkezetek kiválasztása és szerelése. 52. kötet: Kábel- és vezetékrendszerek. 523. főfejezet: Megengedett áramok (IEC 364-5-523:1983, módosítva) MSZ 2364-523:2002Visszavont! Épületek villamos berendezéseinek létesítése. 5. rész: A villamos szerkezetek kiválasztása és szerelése. 523. főfejezet: A kábel- és vezetékrendszerek megengedett áramai (IEC 60364-5-523:1999, módosítva)
Az MSZ 2364 kötetben magyarázatos megvásárolható ebben az érvényes de magyar nyelvű szabványokat szedik össze, ennek vannak időszakonként pótkötetei. Ez kötetben olcsóbb mint ha külön venné meg az ember.
Plusz ha seggünket akarjuk védeni a szerződésben vagy a műszaki dokumentációban pontosan fel kell tüntetni mi alapján és miért azzal dolgoztunk.
Az 1990-es évek vége óta ez a folyamatos módosítgatás követése már nem agyrém, mert az internet kb 20 éve bárki számára rendelkezésre áll, azóta elég egyetlen helyen naprakészen tartani a szabványok szövegét és minden érdeklődőt automatikusan kiértesíteni minden változásról.
..ahogyan az évek során szépen meg is valósult a törvények, jogszabályok szövegei kapcsán (azelőtt a törvények szövegéhez is csak egy kormányzati hátterű maffián keresztül lehetett, pénzért hozzájutni).
Ma is rengeteg módosítás van, Ezek először megjelennek önállóan, aztán meg a módosított szabvány. Csak belenézve a kedvenc sorozatunkba, a 60364-4-42 megjelent 2011-ben, majd 2014-ben lett hozzá egy módosítás, 2015-ben e kettőt visszavonva megjelent a módosítással együtt szerkesztett szöveg. És ez így a jó. Régen át kellett nézned az összes hivatalos kiadványt Lenin összestől elkezdve, és ha nem találtál módosítást, az nem jelentette azt, hogy nincs módosítás, csak azt, hogy nem találtál. Persze, ha régen lett volna normális elérhető nyilvántartás, akkor nem kellett volna bármilyen módosításkor újra kiadni a szabványt, mint ahogy ma sem kéne (csak régen kellett volna, de nem csinálták). Sose felejtem el a sérelmemet, a villámvédelmi szabványnak nyúltam le a cégnél egy olyan kiadását, amelyből hiányzott egy pont. Érthetetlen volt kissé, de hát elkönyveltem, hogy ezek hülyék. Miközben csak nem tudtam róla, hogy ez hibás.
Egyébként bármikor megkérdezhetted az MSZT-t, mindannyiszor készségesen felvilágosítottak volna, hogy a keményfedeles könyvecskék NEM szabványok. :) Az abban írottak semmiféle hivatalos eljárás alapját nem képezhették.
Ami az állandóságot illeti, nézzük az alapszabványunkat, az MSZ 172-t:
A régi jó magyar szabványok keményfedeles kiadásban voltak megvásárolhatók. Na persze mert nem módosították őket 4-6 évente!
Ha mégis módosúlt,vagy hatályát vesztett egy egy bekezdés(például a háromfázisú bakelit piskóta dugaljzat-dugvilla),külön kivonat,vagy újrakötésben megjegyzésként szerepelt a módosítás.
Ma a szabvány száma is változik,részben a bekezdések szerkezete,illetve ugyan az a bekezdés elcsúszik,új számot kap. Ez egy agyrém!!!