Keresés

Részletes keresés

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.10.15 0 0 79616

Az esetek túlnyomó többségében a szigetelést megégető hőt nem maga a vezeték állítja elő, hanem az égés közelében lévő kötési pont érintkezési hibája forrósítja fel a vezetéket is egy rövid szakaszon. Ha ezt a kötést megjavítod (pl megszorítod vagy megbízhatóbbra cseréled) attól a melegedés is megszűnik valószínűleg.

Mivel alu vezetékről van szó, ezért a WAGO-ba alumínium pasztát is kellett volna tenni, de valószínűleg paszta nélkül is kiválóan fog működni a dolog.

Előzmény: gepesz (79611)
gepesz Creative Commons License 2017.10.15 -1 0 79615

Kedves Jahnó!

Szándékos?

MIÉRT A KÉK olvad?

A melegedés okát persze, hogy tudom.

Előzmény: Jahno (79614)
Jahno Creative Commons License 2017.10.15 0 0 79614

Ha egy szál, akkor meg is magyaráztad, összes fogyasztód terhelése átmegy rajta.

Előzmény: gepesz (79613)
gepesz Creative Commons License 2017.10.15 0 0 79613

Egy szál.

Ahányszor csak megolvadt, mindig a kék volt.

Rögtön a villanyóra utáni kötődobozban.

Kicibáltam őket a kötődobozból, amennyire lehetett eltávolítottam egymástól. A sodrást kicseréltem Wagora. A 10-es kismegszakítót tettem be, de lecserélem 13-ra. Majd meglátom, hogy azzal hogy lesz. A 10-eset sűrűn leveri, fogyasztók együtt indulása esetén.  Délelőtt hegesztettem. Minden mást le kellett kapcsolnom.

13-asnál majd kiderül.

Marad a kérdés. MIÉRT A KÉK melegedik? Most a többinek nincs jelentősége, csak a kérdésnek.

Arra is csak a kíváncsiságom. Semmi jelentősége.

Előzmény: Jahno (79612)
Jahno Creative Commons License 2017.10.15 0 0 79612

Meg kellene nézni. Én ugyan kérdeztem, hogy áramkörönként van-e a nulla, vagy ahogy az szokott lenni 1 szál megy körbe, oszt jjóvanaz.

Előzmény: gepesz (79611)
gepesz Creative Commons License 2017.10.15 0 0 79611

Elméleti áramirány, gyakorlati áramirány, de miért a nulla melegszik (szigetelés olvad)?

Sose mondjátok meg? :-(((

Soha?

Előzmény: gepesz (79608)
ficere50 Creative Commons License 2017.10.15 -1 0 79610

Megint hoztad a formádat...erre számítottam.

Egyszer volt egy téves hozzászólásom, igaz 30 év távlatából fejből (sajnos, nem a google-ból) amit elismertem.

Ezen a szálon elindulva azóta rendszeresen gyalázol, az oktatói, szakmai, múltamat (ismeretlenül) minősíted (szerintem óriási kudarcélményeid miatt az oktatás terén), belegázolsz újra- meg újra a becsületembe, Mekkmestert is belevonva. Harmadik nick-néven ugrassz elő, ha látsz tőlem egy hozzászólást. Ez már fóbia, nem gondolod?

Tényleg csak ennyi tellik Tőled?

Már egyszer leírtam: sajnállak, mert egy megkeseredett, magának való, antiszociális embert látok, ha Rád gondolok. Nem szeretnék a barátod, szomszédod, kollégád lenni.

Búcsúzom, mert mostantól letiltlak, mert nem hiányzik a stílusod.

Jó fűnyírást, szép vasárnapot, bár úriember vasárnap nem nyír füvet, mert tiszteli a szomszédait, embertársait és az ünnepnapot!!!!

Előzmény: cosomega (79609)
cosomega Creative Commons License 2017.10.15 -1 0 79609

Várok, hátha jön valaki, aki cáfolja.

Nagyon ügyes vagy. Van desifrírozód, hogy mindig sikerül rájönnöd, hogy én írok más nicknév alatt?

Mindent elkövetek, hogy ez ne sikerüljön, de téged becsapni nem lehet. El kell ismernem, te nagyon okos vagy.

Volt-e konstruktív hozzászólásom, azt nem tudom.

Amire biztosan emlékszem, egy-két alapfogalmat sikerült veled megismertetnem (legalábbis remélem).

Pl.   a. teljesítményszámítást

b, mi a fázis, vagy a vonalifeszültség

Szerencsés alakzat vagy. Leélted életed úgy (ez még nem is baj), hogy még az alapokkal sem vagy tisztában. 

A baj az, hogy ezt tanítottad.

Ez valóban nem politikai fórum, hanem SZAKMAI ( nem hiszem, hogy ismered a szó jelentését).

Ezért nem értem, mit keresel itt.

Most elmegyek füvet nyírni.

Előzmény: ficere50 (79604)
gepesz Creative Commons License 2017.10.15 0 0 79608

És miért a nulla melegszik? Miért nem a fázis?

Előzmény: gepesz (79607)
gepesz Creative Commons License 2017.10.15 0 0 79607

Nem. Vegyek? Majd kedden megyek egy 13 A kismegszakítóért és akkor hozok.

Előzmény: didyman (79593)
pajaci Creative Commons License 2017.10.15 -1 2 79606

Ilyen frappánsan megfogalmazott, a végletekig kielemző, részletesen magyarázó írást, már régen olvastam.

Hálásan köszönöm!

Előzmény: cosomega (79605)
cosomega Creative Commons License 2017.10.15 -1 0 79605

Akkor gondolj bele mégjobban!

Előzmény: pajaci (79602)
ficere50 Creative Commons License 2017.10.15 -1 0 79604

Inkább cáfoltad volna amiket leírtam, ahelyett, hogy megint szemétkedsz...az "omega" után milyen nickneved lesz?

Konstruktív hozzászólásod még soha nem érkezett, csak fikázó.

Ez nem azon politikai fórumok egyike, ahol osztod az észt. Hasonló stílusban...

Előzmény: cosomega (79591)
Törölt nick Creative Commons License 2017.10.15 -1 0 79603

Nem, ez kamu.

A megfelelő helyi földelés az segített volna, (egyébként kötelező lenne, tehát pert nyerni nem fogsz :() 

A fi relé kb semmit nem "tud" amit mindig feltételeznek róla a dolgot egyáltalán nem értő ""csodalátók"".

Két dolog menthette volna még meg a cuccaidat: Túlfeszültségvédős hosszabíbtó, ahányszor ilyen volt, ami abba volt dugva MINDIG meguszta, a hosszabbító sokszor tönkrement ("önfeláldozás"), de mögötte a cucc nem.

A másik, egy olcsó (akár használt) márkás szünetmentes.Kb 1200V-ig azok nemhogy megvédenek mindent mögöttük, hanem önmaguk is simán kibírják!

Akkor is, ha már csak "porfogó" és az aksija rég gyenge, a túlfeszültség védelmük olyankor is 100%os

Előzmény: Törölt nick (79594)
pajaci Creative Commons License 2017.10.15 0 0 79602

Jobban belegondolva a dolgokba, ha megfelelően van kialakítva a földelőszonda a házadnál, akkor nem okozhat túlfeszültséget, az utcai nulla (PEN) megszakadása.

NeomatiK Creative Commons License 2017.10.15 0 0 79601

Köszi a válaszokat.

Az a süllyeszthető-kiemelkedő nem jó. Nekem fix kell.

Az  gipszkartonos jónak tűnik. Most nincs előttem a gipszkartonos sorolódoboz, hogy zárt vagy sem, nincsenek-e rajta azok a szokásos perforációk a védőcsőnek. Mert akkor ott be tud folyni a víz, azt pedig nem szeretném ( ha valaki ráborítja a vázát vagy túl bő vízzel  takarítja a  bútort).

Előzmény: Lacivill (79587)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.10.15 0 0 79600

"A szolgáltató szerint ez nem az ő kártérítése felelőssége, mert nem volt FI relé."

Ha ezt a "szakvéleményt" ÍRÁSBAN kaptad, aláírva és lepecsételve, akkor keress meg vele egy hivatalos szakértőt és együtt irány a bíróság.

De valószínűleg nem írásban kaptad (lerázzuk a balekot), ekkor követelj tőlük írásban (ajánlott levélben) írásos szakvéleményt. Ha nem adnak, akkor jön az úgynevezett "ügyvédi levél"

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.10.15 0 0 79599

"Két éve július 24-én még kételkedtél"

Amikor azt írtam, hogy "...azt vonom kétségbe, hogy csupán a FI relén áthaladó áramból kivehető icipici energia elegendő lehet a relé mechanikájának leoldáshoz"?

Még ma is kétségbe vonnám, ha időközben nem láttam volna egy filmet a Youube-on, amelyben darabokra szednek egy FI relét.

...mert ha az ismereteim fejlesztését ezen fórum hozzászólóira építeném, akkor még ma is azt hihetném, hogy a Föld lapos és négy elefánt tartja a hátán ;)

Előzmény: ötfelezős (79597)
didyman Creative Commons License 2017.10.15 0 0 79598

Ja, 3 fázis van. Ott nagyobb baj a nulla hiánya. Az ÉV relé kapcsán ugyanaz a helyzet, mint egy fázisnál. vagy ugyanúgy folyik el áram a nullán, vagy a fázisok között folyik, de ekkor is az eredő zérus lesz az ÉV relén, hiszen annyi folyik vissza, mint amennyi el, ha van nulla, ha nincs.

Előzmény: didyman (79596)
ötfelezős Creative Commons License 2017.10.15 0 0 79597

Na, erre vezetett a hitetlenkedő kísérlet eredménye is? :) Két éve július 24-én még kételkedtél, de aztán nem tértél vissza rá, hogy ja, akkor tévedtem.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (79566)
didyman Creative Commons License 2017.10.15 -1 0 79596

Ha megszakad a nulla, egy fázisú rendszernél ettől még nem keletkezik túlfeszültség. A földelés felé fog elfolyni ekkor az áram-ha el tud, a földelés és a fázis között pedig ugyanúgy 230 V van maximum. Az ÉV relé ebben az esetben sehogy sem oldott volna le, hiszen a földelés felé nem a védett területen folyik el az áram, hanem a szakadt nullvezető és az ÉV relé között. Nem tudom, milyen emberrel beszélsz erről, szerintem kérd el a felettese elérhetőségét és küldd el a kurva anyjába, nincs neked időd a hülyékre.

ötfelezős Creative Commons License 2017.10.15 -1 0 79595

Ez már egy országos színvonalú politikus módszere, addig értetlenkedünk a saját magunk kijelentéseivel kapcsolatban, míg a vitapartner legyint és hazamegy:

MEe: Nulla szakadástól csak akkor lehet túlfeszültség, ha a házba nem egy fázis jön be, tehát ettől a hibától csak a több fázisú lakások gazdái retteghetnek.

Öf: Az egy  fázis erre nem garancia, mert a hálózati nulla is elszakadhat.

MEe: Mire nem garancia az egy fázisú betáplálás, ha az utcáról bejövő nulla megszakad?

Öf: "Nulla szakadástól csak akkor lehet túlfeszültség, ha a házba nem egy fázis jön be, tehát ettől a hibától csak a több fázisú lakások gazdái retteghetnek."

MEe: Szép idézet. De mi a kérdés?

Törölt nick Creative Commons License 2017.10.15 0 0 79594

A lényeg, hogy valóban megszakadt az utcai nulla és tönkrement egy halom készülék, sőt a digitális villanyóra is...

A szolgáltató szerint ez nem az ő kártérítése felelőssége, mert nem volt FI relé.

Szerintem pedig

- a FI relé nem kötelező 

- DE LETT VOLNA akkor sem véd meg ilyenkor semmit

Egyébként 3X16 Amper a rendszer.

A kérdés ezért az, hogy VALÓBAN megvédte volna a kártól  a házat ?

Ahogy a szolgáltató állítja...

Előzmény: tfe_tng (79561)
didyman Creative Commons License 2017.10.15 0 0 79593

A wagóhoz ugye használtál pasztát is?

Előzmény: gepesz (79592)
gepesz Creative Commons License 2017.10.15 0 0 79592

Amit lehet félre érthetően írni, azt én úgy írom.

Amit félre lehet érteni azt ebben a topikban félreértik, vagy félre magyarázzák.

Van egy alumínium MM falvezetékes rendszer. Ha sok a fogyasztás rajta, megolvad az óra utáni kötésnél a vezeték szigetelése.

Az órából is Al vezeték jön ki és Al vezetékkel volt összesodorva.

(kiváltottam  Wagora a sodrást) Mindig a nulla! Miért az?

Mindegy, csak kíváncsi vagyok.

cosomega Creative Commons License 2017.10.15 0 0 79591

Ne bántsd! Rossz volt az oktatója.

Előzmény: nap50 (79589)
cosomega Creative Commons License 2017.10.15 0 0 79590

Irodákban, tárgyalóasztaloknál látható asztalba süllyesztett csatlakozási lehetőségeket.

Legrandok szoktak lenni, de biztosan vannak más gyártóknak is hasonló termékeik.

Keresni kell a neten!

http://www.anrodiszlec.hu/product_info.php/products_id/8467

Előzmény: NeomatiK (79586)
nap50 Creative Commons License 2017.10.15 -1 0 79589

Rég jártam erre, de most is minek. Napjainkban lejárt a polihisztorok kora, de te erre nem jöttél rá. Teleszemetelsz ezer topikot a hozzá nem értéseddel.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (79577)
Törölt nick Creative Commons License 2017.10.14 0 0 79588

Obiban találsz ilyet. Kék kis 5*5cm-es, csapódfedele van, 4 csavarral kell felfogatni és hátulról van egy takarólapja is. A nevét nem tudom, ott az ipari dugvillák és a szerelhető lengőaljzatoknál keresd. 500-1000Ft lehet. Ha nem kell látszania, tökéletes. Asztal alatt, szekrényben perfekt minden szempontból.

Lacivill Creative Commons License 2017.10.14 0 0 79587

Kellően masszív gipszkarton dobozba mehet bármilyen.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!