Az esetek túlnyomó többségében a szigetelést megégető hőt nem maga a vezeték állítja elő, hanem az égés közelében lévő kötési pontérintkezési hibája forrósítja fel a vezetéket is egy rövid szakaszon. Ha ezt a kötést megjavítod (pl megszorítod vagy megbízhatóbbra cseréled) attól a melegedés is megszűnik valószínűleg.
Mivel alu vezetékről van szó, ezért a WAGO-ba alumínium pasztát is kellett volna tenni, de valószínűleg paszta nélkül is kiválóan fog működni a dolog.
Kicibáltam őket a kötődobozból, amennyire lehetett eltávolítottam egymástól. A sodrást kicseréltem Wagora. A 10-es kismegszakítót tettem be, de lecserélem 13-ra. Majd meglátom, hogy azzal hogy lesz. A 10-eset sűrűn leveri, fogyasztók együtt indulása esetén. Délelőtt hegesztettem. Minden mást le kellett kapcsolnom.
13-asnál majd kiderül.
Marad a kérdés. MIÉRT A KÉK melegedik? Most a többinek nincs jelentősége, csak a kérdésnek.
Egyszer volt egy téves hozzászólásom, igaz 30 év távlatából fejből (sajnos, nem a google-ból) amit elismertem.
Ezen a szálon elindulva azóta rendszeresen gyalázol, az oktatói, szakmai, múltamat (ismeretlenül) minősíted (szerintem óriási kudarcélményeid miatt az oktatás terén), belegázolsz újra- meg újra a becsületembe, Mekkmestert is belevonva. Harmadik nick-néven ugrassz elő, ha látsz tőlem egy hozzászólást. Ez már fóbia, nem gondolod?
Tényleg csak ennyi tellik Tőled?
Már egyszer leírtam: sajnállak, mert egy megkeseredett, magának való, antiszociális embert látok, ha Rád gondolok. Nem szeretnék a barátod, szomszédod, kollégád lenni.
Búcsúzom, mert mostantól letiltlak, mert nem hiányzik a stílusod.
Jó fűnyírást, szép vasárnapot, bár úriember vasárnap nem nyír füvet, mert tiszteli a szomszédait, embertársait és az ünnepnapot!!!!
A megfelelő helyi földelés az segített volna, (egyébként kötelező lenne, tehát pert nyerni nem fogsz :()
A fi relé kb semmit nem "tud" amit mindig feltételeznek róla a dolgot egyáltalán nem értő ""csodalátók"".
Két dolog menthette volna még meg a cuccaidat: Túlfeszültségvédős hosszabíbtó, ahányszor ilyen volt, ami abba volt dugva MINDIG meguszta, a hosszabbító sokszor tönkrement ("önfeláldozás"), de mögötte a cucc nem.
A másik, egy olcsó (akár használt) márkás szünetmentes.Kb 1200V-ig azok nemhogy megvédenek mindent mögöttük, hanem önmaguk is simán kibírják!
Akkor is, ha már csak "porfogó" és az aksija rég gyenge, a túlfeszültség védelmük olyankor is 100%os
Jobban belegondolva a dolgokba, ha megfelelően van kialakítva a földelőszonda a házadnál, akkor nem okozhat túlfeszültséget, az utcai nulla (PEN) megszakadása.
Az a süllyeszthető-kiemelkedő nem jó. Nekem fix kell.
Az gipszkartonos jónak tűnik. Most nincs előttem a gipszkartonos sorolódoboz, hogy zárt vagy sem, nincsenek-e rajta azok a szokásos perforációk a védőcsőnek. Mert akkor ott be tud folyni a víz, azt pedig nem szeretném ( ha valaki ráborítja a vázát vagy túl bő vízzel takarítja a bútort).
"A szolgáltató szerint ez nem az ő kártérítése felelőssége, mert nem volt FI relé."
Ha ezt a "szakvéleményt" ÍRÁSBAN kaptad, aláírva és lepecsételve, akkor keress meg vele egy hivatalos szakértőt és együtt irány a bíróság.
De valószínűleg nem írásban kaptad (lerázzuk a balekot), ekkor követelj tőlük írásban (ajánlott levélben) írásos szakvéleményt. Ha nem adnak, akkor jön az úgynevezett "ügyvédi levél"
Amikor azt írtam, hogy "...azt vonom kétségbe, hogy csupán a FI relén áthaladó áramból kivehető icipici energia elegendő lehet a relé mechanikájának leoldáshoz"?
Még ma is kétségbe vonnám, ha időközben nem láttam volna egy filmet a Youube-on, amelyben darabokra szednek egy FI relét.
...mert ha az ismereteim fejlesztését ezen fórum hozzászólóira építeném, akkor még ma is azt hihetném, hogy a Föld lapos és négy elefánt tartja a hátán ;)
Ja, 3 fázis van. Ott nagyobb baj a nulla hiánya. Az ÉV relé kapcsán ugyanaz a helyzet, mint egy fázisnál. vagy ugyanúgy folyik el áram a nullán, vagy a fázisok között folyik, de ekkor is az eredő zérus lesz az ÉV relén, hiszen annyi folyik vissza, mint amennyi el, ha van nulla, ha nincs.
Na, erre vezetett a hitetlenkedő kísérlet eredménye is? :) Két éve július 24-én még kételkedtél, de aztán nem tértél vissza rá, hogy ja, akkor tévedtem.
Ha megszakad a nulla, egy fázisú rendszernél ettől még nem keletkezik túlfeszültség. A földelés felé fog elfolyni ekkor az áram-ha el tud, a földelés és a fázis között pedig ugyanúgy 230 V van maximum. Az ÉV relé ebben az esetben sehogy sem oldott volna le, hiszen a földelés felé nem a védett területen folyik el az áram, hanem a szakadt nullvezető és az ÉV relé között. Nem tudom, milyen emberrel beszélsz erről, szerintem kérd el a felettese elérhetőségét és küldd el a kurva anyjába, nincs neked időd a hülyékre.
Ez már egy országos színvonalú politikus módszere, addig értetlenkedünk a saját magunk kijelentéseivel kapcsolatban, míg a vitapartner legyint és hazamegy:
MEe: Nulla szakadástól csak akkor lehet túlfeszültség, ha a házba nem egy fázis jön be, tehát ettől a hibától csak a több fázisú lakások gazdái retteghetnek.
Öf: Az egy fázis erre nem garancia, mert a hálózati nulla is elszakadhat.
MEe: Mire nem garancia az egy fázisú betáplálás, ha az utcáról bejövő nulla megszakad?
Öf: "Nulla szakadástól csak akkor lehet túlfeszültség, ha a házba nem egy fázis jön be, tehát ettől a hibától csak a több fázisú lakások gazdái retteghetnek."
Rég jártam erre, de most is minek. Napjainkban lejárt a polihisztorok kora, de te erre nem jöttél rá. Teleszemetelsz ezer topikot a hozzá nem értéseddel.
Obiban találsz ilyet. Kék kis 5*5cm-es, csapódfedele van, 4 csavarral kell felfogatni és hátulról van egy takarólapja is. A nevét nem tudom, ott az ipari dugvillák és a szerelhető lengőaljzatoknál keresd. 500-1000Ft lehet. Ha nem kell látszania, tökéletes. Asztal alatt, szekrényben perfekt minden szempontból.