ÚÚ, most fogtam fel, mi van.. mesélj még mit tudsz, amit én nem? Mikori a kép? Ki az, aki nem képes egy drótot elvágni és összekötni, hanem inkább feltekeri a fölösleget? Elsőre csak azt néztem, milyen rendbe kis gép ez, de mér van lebontva? Aztán megláttam a sok dróthurkokat..
Ez egy 2008-as fusion, lófaxt se ír ki, obd olvasóval se, csak állandóan ég az ajtó nyitva lámpácska. Én kis naiv, indultam a wd40-el hogy befújjuk meg megmozgatjuk a kapcsolót oszt jó lesz, csak épp kapcsolót nem találtam. Én speciel a fordot is utálom, de ezt örökölte a gyerek az öregapjától, ingyen vót, első gazdás, ismert előélettel, az hungarisztánban nem hátrány. Nem mondhatnám hogy megkedveltem a fordot, a belseje a 2 évvel fiatalabb kor és negyed futásteljesítmény ellenére is lelakottabb, mint az sx4-é, amit a sok buzi tesztelő leszólt a kopogós műanyagok miatt anno. Ja, csak arról nem kopik le a tapiréteg meg a festék, és nem néz úgy ki 8 évesen mint a disznóól.
Úgy tűnik Fordéknál nem figyelnek ilyesmire. Én Fiestánál futotam bele kétszer is olyanba, hogy a klímakompresszor csatlakozójánál a gumiba ágyazott kábel törött el a csatlakozó tövénél a vibrációk miatt. Ott nem volt se forrasztás, se roppantott csatlakozó, még reed se, mégis kétszer eltörött ugyanott, ugyanúgy. Össze is vesztem a márkaszervizzel, mert azt hittem ők tépték el a garanciális szerviz alatt, mivel voltak ballépéseik néha.
Elő se hozd, a gyerek ótója ugyan ezt csinálja(ford fusion) és persze az se kapcsolós mint az sx4, ahol egy gombnyomással megállapítható hogy melyik ajtó hiszi azt hogy ő nyitva maradt, és a kapcsolója is 1 perc alatt cserélhető lenne. Ez is ilyen tetves érzékelős, azt se tudjuk hol van az érzékelő és melyik ajtóé lehet a rossz, és hogy azt hogy kéne cserélni.
Ha mégis forrasztanom kell, akkor sziloplaszt és zsugorcsövet mindig húzok a blankolt részre a merevítés miatt is. Így vízálló marad. És a kötegelés fontos!
Ezek apró dolgok, de nagyon fontosak.
Ezért írom mindig, hogy minden megoldható, ha kötögetni kell valamit.
Az én gépemen egy helyen van forrasztás, mert azt másképp nem értem el, de az a legfontosabb helyen van és az soha nem adja meg magát. :)
Én arra gondolok, hogy ahol mechanika van, forrasztás van és rezgés van ott K.I., hogy el fog törni a kábel a forrasztásnál vagy az egyéb merev résznél. Legalábbis ez a tapasztalatom gyártási környezetben. Ezért aztán kerüljük az ilyesmit ha csak lehet. És ha van rá mód, akkor elektronikus jelből generálok fokozatkijelzést, ott nem kopik semmi. :-)
Te arra gondolsz, hogy az esetleges szennyeződések miatt a hagyományos kapcsolóknál több kontaktust fog 1 mozdulat alatt érzékelni. Ez valóban megtörténhet. Ezért kell egy kondit rakni a kontaktus oldalra, hogy egyenletes jelet adjon. Ezzel meghosszabbítjuk a jelet olyan 10ms -ról 50ms -ra csak ennyiben lesz más. Az esetleges szaggatásokat nem fogja érzékelni.
Ami a motorokon vannak funkció kapcsolók semmilyen vízálló tulajdonsággal nem rendelkeznek. És nincs is gond velük. Gyárilag kaptak egy kis zsírt, ami összeszedi a port és bedöglik a kenőanyag.
A forgácsoló gépeknél és faipari gépeknél kötelező a teljesen zárt kapcsoló, de járműveknél egy jól szellőző egyszerű felépítésű kapcsoló is megfelelő. Persze a mikrokapcsolók nem tartoznak ide.
De 1 áramkörös billenő pillanatkapcsolók megoldást jelenthetnek kis átalakítással. A billenő felületre rá lehet szerelni egy hosszabb rugós lemezt.
Vagy egy kétállású 1 áramkörös billenő pillanatkapcsolóval is megoldható, ha egy ovális alakú lemezrugót szerel rá és az oválison belül mozog egy "szem", ami a váltó mozgástovábbító karra van szerelve.
Azért a szimpla mechanikus kontaktussal óvatos lennék, a váltások számát figyelembe véve. A Reed-kontaktus annyiból jobb, hogy ott nem a direkt fizikai érintkezés hozza létre a kontaktot, hanem mágneses tér, maga a kontaktus meg védve van (üvegcső, egyéb cucc). Ergo nem nagyon tud kopni.
Nekem megvan a fokozatkijelzőm, ugyanaz, mint Séf bácsié volt a TDM-ben, csak még sose volt beépítve, most, hogy hírét vettem a 900-specifikus változatnak nem is fogom már beépíteni. Üllőn vagy a TDM találkozón Zánkán boltolhatunk. :-)
Akkor elég annyi hogy a váltókar össze zár 2 vezetéket amikor váltok? Mert az valami rugós érintkezővel könnyebb lenne. A nulla vezeték csatlakozója ott van mellette, az sima ügy ,bontani sem kell hozzá.