Keresés

Részletes keresés

peti.olah Creative Commons License 2017.03.31 0 1 75231

Megpróbálom:

Adott egy gép, az egyik fázisra és a nullára kötve, legyen 50 ohm a belső ellenállása.

Van a másik fogyasztó a másik fázisra és a nullára kötve, a belső ellenállása 5 ohm.

Ha a nullát megszakítod a Fi relénél, akkor az áramkör úgy néz ki, hogy fázis>gép>gép>másik fázis.

A két fázis közt 400 volt van, ami a belső ellenállások arányában oszlik meg a két berendezésen.

10 szeres az arány, tehát az egyiken lesz kb 36 volt, a másikon kb 360 volt, az már nem a +-10%.

Előzmény: molnarist (75228)
Törölt nick Creative Commons License 2017.03.31 0 0 75230

A nullán keresztül a fogyasztók feszültségosztót képeznek ilyenkor a két fázis közt.  

Megmondhatatlan, 400V AC-ra a két fázis közé sorbakapcsolt két fogyasztó közt miféle feszültségosztó alakul ki.

Ha az egyik ohmos nagyfogyasztó a katasztrófa biztos, de lehet füst és balhé egy izzó és egy tápegység között is, akármi.

Régen ezek nem voltak olyan gyakori problémák, egy vasaló meg egy csillár közt max kipukkan a körte, kicseréli marinéni, kész.

Motorok, fűtőszálak, ilyen vackok egész jól "bírják" ezt a fajta harcot, a mai elektronika meg szitne mindig a rövidet húzza.

Egy régi kezdetleges TV, ha ettől tönkremegy a kezdetleges önrezgő tápja, majd a szerelő kijön, kicserél pár alkatrészt benne, és a tv meg van javítva.

Egy mai háztartásban ez maga a totális katasztrófa, a dolgok, ha csak a tápjuk szál el, már javíthatatlanok szinte mindig(nem éri meg....), de általában a kapcsolótápok ezeket a feszültségeket már megszaladással jutalmazzák, és mindent legyalulnak maguk mögött.

Előzmény: molnarist (75228)
Törölt nick Creative Commons License 2017.03.31 -1 0 75229

Magyarul, ha be van dugva a konektorba...

Ezért kell betanítani az asszonyt arra, hogy a mosógépet minden használat után kapcsolja le a fali kapcsolós adapternél.

Előzmény: molnarist (75223)
molnarist Creative Commons License 2017.03.31 0 0 75228

Egy ocska 20 ezres gépről van csak szó majd levonom a fizetésből, viszont a kérdés még mindig fen áll, válaszra várva.

Előzmény: még1MbR (75226)
molnarist Creative Commons License 2017.03.31 0 0 75227

Igen, csak elvégeztem a szakmát és mondjuk jó időben voltam jó helyen. Kimondom jobb üzlet ember vagyok mint villanyszerelő és jó kapcsolataim révén jó munkákat kapok. Már nem is emlékszem mikor kellett dolgoznom... Eddig jó embereket alkalmaztam, akik kiválóan dolgoztak, sajnos egy két emberem kiment osztrákokhoz, így újakat kellet felvennem.

Előzmény: nap50 (75225)
még1MbR Creative Commons License 2017.03.31 0 0 75226

Ha bontod a nullát, az egy fázisról működő fogyasztókra 230V helyett 400V kerül és szarrá égnek.

Alap dolog.

Gondolom örül most valaki, akinek több milliós kára keletkezett.... joggal fog beperelni sajnos.

Előzmény: molnarist (75221)
nap50 Creative Commons License 2017.03.31 0 0 75225

A bemutatkozó üzenetedet szeretném bemásolni: 
Villanyszerelő vagyok közel 25 éve saját vállalkozásom 8 embert foglalkoztat, szeretem megbeszélni másokkal az új megoldásokat

Ennek ellenére egy ilyen alapdologgal nem vagy tisztában?

Előzmény: molnarist (75223)
Teaway Creative Commons License 2017.03.31 0 0 75224

A „B”-t látjuk világosabbnak, de amúgy azonos színűek.

Előzmény: Szirty__ (75213)
molnarist Creative Commons License 2017.03.31 0 0 75223

Ha jól értelmezem akkor ez csak akkor történhet meg ha a nagyfogyasztó épp működik? ha nyugvó állapotban van akkor nem?

Ezt nem igazán értem :/ ki tudnád jobban fejteni ezt nekem köszi

"akkor az alacsony ellenállásán át a nulla annak a fázisnak a potenciáljára kerül, amiről az megy."

Előzmény: Törölt nick (75222)
Törölt nick Creative Commons License 2017.03.31 0 0 75222

Mert ha van egy nagyfogyasztód egy fázison, ami magátol kapcsolgat, vagy folyamatosababn megy, pl bojler, fűtés, szivattyú, szinte bármi izmosabb,  akkor az alacsony ellenállásán át a nulla annak a fázisnak a potenciáljára kerül, amiről az megy.

A kisebb szórakoztartóelektronikai készülékek vagy más háztartási gépek viszont lóghatnak másik fázison, és SEMMI nem viseli el a két fázis közt levő 400V AC-t, még rövid időre sem.

Az ma már nem értelmezhető, hogy "nincs bekapcoslva", mikor láttál tévén dvd lejátszón, mádiaboxon, stb olyan fizikai kattanós kapcsolót, amit használnak is napi szinten?

A mosógépeknek(!) nincs csak egy start gombjuk, a panel folyton, éjjel nappal a hálózati feszültségen lóg, és egy ilyen pillanatnyi 400V-ra kapcsolástól iszonyú, totális károk keletkeznek, (szétmegy a táp, kiég mögötte a mosógép agyát jelentő csak a teljes panellal együtt kicserélhető vezérlő chip is) szinte minden esetben.

Ahol van is fizikai kapcsoló, pl egy PC hátulján, ki nyulkál hátra és használja ezt? amikor az ATXnek épp az a lényege, nem kell kikapcsolni, csak "szoft-off" leállítani a gépet, ma már ilyenkor 10x gyorsabban is indul..

De laptop tápot is láttam már átütni a 400V-tól, és teljesen szétégetni a pár hónapos többszázezer ft-os gépet maga mögött teljesen.(pech, épp töltötték a nulla szakadásakor)

Előzmény: molnarist (75221)
molnarist Creative Commons License 2017.03.31 0 0 75221

Igen jogos a nullat kihagytam a fi nél.

Köszi a választ.

Viszont van olyan eset hogy a nulla bontása kárt okozhat? ha igen akkor miért?

Előzmény: C20NE (75220)
C20NE Creative Commons License 2017.03.31 0 0 75220

A FI-n a nullát is átvezeted nem csak a fázisokat.

Ha 3f-ú berendezésed van ami szimmetrikus terhelést ad és bontod a nulláját nem megy tönkre a berendezés, ilyenkor a nullavezetőre tulajdonképen szükség sincs

A 3f-ú gép szabályos bekötése az amit a hozzá adott leírás tartalmaz, attól ne térj el! Van amikor csak a 3f kell és van amikor kell a nulla is.

Előzmény: molnarist (75219)
molnarist Creative Commons License 2017.03.31 0 0 75219

Úgy értem hogy van egy lakás amiben 3 25A van, javítsatok ki ha tévedek de úgy néz ki hogy bemegy 3 vezetéken 3 fázi egy nulla és egy föld. A 3 fázisú fi relé bele megy a 3 fázis majd 3 fázisú sínen megy a kismegszakítókra ahonnan pedig megy szét a lakásban, jól mondom?

Tegyük fel van a lakásban egy 3 fázisú gép, annak ilyenkor mi a szabályos bekötése? mármint mind a 3 fázis külön kismegszakítóról megy vagy van az ilyenekre 3 fázisú kismegszakító? illetve ha ilyenkor bontod a nullát akkor hogy is keletkezik túlfeszültség? ha nincs is bekapcsolva a gép.

Bocsi kicsit sok a kérdés de ezt nem értem hogy ha nincs bekapcsolva egy gép és bontod a nullát miért keletkezhet benne kár?

Előzmény: C20NE (75218)
C20NE Creative Commons License 2017.03.31 0 0 75218

Ha jól értem vannak külön-külön fáziskoról táplált berendezések közös nullavezetővel amit elvágsz/lekapcsolsz. Ilyenkor a legkisebb terhelést jelentő fogyasztó(k) túlfeszültséget kap/kaphat és tönkre megy/mehet.

Előzmény: molnarist (75217)
molnarist Creative Commons License 2017.03.31 0 0 75217

Szép estét mindenkinek!

Egy nagy kérdésem lenne, adott egy 3 fázisú pont ha azt megszakítják mármint a nullát és nincs lekapcsolva egyik biztosíték sem akkor miért tehet kárt a rendszerben? Mi történik hogy kár keletkezik?

Köszönöm a válaszokat!

Törölt nick Creative Commons License 2017.03.31 -1 0 75216

Egy konnektoros fi nem túl drága, és ilyen esetben aranyat ér. Persze ehhez a konnektornak jónak kell lennie.

Előzmény: Törölt nick (75214)
Mindenváró Ádám Creative Commons License 2017.03.31 0 0 75215

Hát ez is marha érdekes, mert most az előbb is leverte és azonnal visszakapcsoltam és megint használtam vagy 15 percet és utána amikor lekapcsoltam sem verte le, ahogy szokta. Máskor is azonnal visszakapcsolható, pedig ha fennállna a zárlat, akkor le kéne verje folyamatosan.

Szóval nem értem. Ha nem kéne mindent mindig újra beállítgatni minden locsolás után, akkor nem izgatnám magam miatta, visszanyomogatnám aztán annyi. De mivel minden elmegy, így elég bosszantó. 

Előzmény: Törölt nick (75214)
Törölt nick Creative Commons License 2017.03.31 -1 0 75214

Beázik valahol egy ici-picit ... a szívó részen, szerintem.

Amikor megy folyamatosan, akkor a hő jó ideig még szárazon tartja.

Ha leállítod akkor kihűl és eléri a víz az "áramot"

Mi van ha ÚJRA bekapcsolod?

----

Az életed/másé mennyit ér... amikor épp nincs pénz?

Előzmény: Mindenváró Ádám (75212)
Szirty__ Creative Commons License 2017.03.31 0 0 75213

"Írtam, hogy a két izzó EGY IDŐBEN világított"

Úgy írsz nekem, mint ha gyengeelméjűnek írnál...

Szerinted ezen a képen az "A" vagy a "B" betűvel jelölt négyzet a világosabb?

http://ftp.torespont.hu/~szirty/AesB.png

Előzmény: Mekk Elek ezermester (75209)
Mindenváró Ádám Creative Commons License 2017.03.31 -1 0 75212

Sziasztok,

Van egy 5 éves búvárszivattyúm, ami azt csinálja, hogy ha bekapcsolom és folyamatosan locsolok vele, akkor kb. 1 órát megy mielőtt leverné a Fi relét. Ha viszont bekapcsolom és 5 perc működés után bármikor kikapcsolom, akkor a kikapcsolást követően fél percen belül leold a Fi relé.

Úgy 40 méter vezeték köti össze a táblával, elvileg 750 wattos. 

Nem tudom eldönteni, hogy mennyire veszélyes hibája lehet, javítható-e vajon, illetve mi lenne akkor, ha a közelében lévő konnektorban lekötném a védőföldet, majd a konnektorba egy mobil Fi  relét dugnék bele és azon át próbálnám működtetni...

Legjobb volna persze kicserélni, de arra most nincs pénz, locsolni viszont kell.

Jahno Creative Commons License 2017.03.31 0 0 75211

Hidd el, nem működik. Fényképezővel lehet egyszerűbb dolgod lenne.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (75209)
cucu Creative Commons License 2017.03.31 0 0 75210

Csak néhány másodperc áll rendelkezésre, hogy észrevegyük az eltérést. Utána már a szemünk rohamosan fárad, egyre nehezebben vesszük észre az apró különbséget.

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.03.31 0 0 75209

"Óvatosan kell kezelni ezt az "egyforma fényerőt" a szem tulajdonságai miatt. Alkalmazkodóképessége révén akár százszoros fényerőkülönbség is tud ugyanakkorának látszani!"

Írtam, hogy a két izzó EGY IDŐBEN világított, ugyanabban a csillárban, egymástól harminc centire. Az effajta összehasonlító teszteknek hatalmas előnye, hogy kizár rengeteg hibalehetőséget. Egyszerűen ránézel a csillárra és megállapítod, hogy a két fényforrás közül egyikre sem mondható, hogy erősebb/gyengébb a másiknál.

Az eltérő színhőmérséklet lehetett volna becsapós, de jelen esetben abban sem volt eltérés.

Előzmény: Szirty__ (75202)
Törölt nick Creative Commons License 2017.03.30 0 0 75208

Értelem és fényesség volt annak a fejében aki azt odarakta...

Előzmény: fede941 (75181)
Törölt nick Creative Commons License 2017.03.30 0 0 75207

Vegyetek referenciának egy 40w-os E14-es halogén gyertyát is, olyat még kapni. De lehet, hogy sima izzószálasat is találni még itt-ott. Mérd őket "bruttósan" kopaszon, egy asztali foglalatban, és mérd "nettósan" is, azaz a konkrét lámpabúrátokban, a helyén, fent a plafonban, a búra befolyásoló tényezőit beleértve.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (75200)
tfe_tng Creative Commons License 2017.03.30 0 0 75206

jobb szem becsuk, bal mer, utana forditva... ;)

Előzmény: Törölt nick (75205)
Törölt nick Creative Commons License 2017.03.30 0 0 75205

Na, akkor jöhetnek a mért adatok is, de a pontos mérési metodikát is mellékeld.

Jahno Creative Commons License 2017.03.30 0 0 75204

Ugye nem azt akarod mondani, hogy csak úgy szemre nézted? Mérd meg rendesen.

cucu Creative Commons License 2017.03.30 0 0 75203

...helyesen rendben van?

Előzmény: cucu (75201)
Szirty__ Creative Commons License 2017.03.30 0 0 75202

Óvatosan kell kezelni ezt az "egyforma fényerőt" a szem tulajdonságai miatt. Alkalmazkodóképessége révén akár százszoros fényerőkülönbség is tud ugyanakkorának látszani!

Ezt valamikor az 1800-as évek végén amikor az elektromos közvilágítás megjelent, már megszívták egyszer :)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!