Olvastam a topikban,hogy te német háttérrel rendelkezel. Szerintem látszanak is egyértelműen ezek a vonások,de nem ha látnálak nem feltételezem,hogy német/skandináv turista vagy :)
Baranyába a dinári lehet a horvát hatás eredménye is. De nem mondom,hogy a magyarok között nincs dinári.
Lehetnek régiónként is eltérések :) Én Gy-M-S megyei vagyok itt ez a kép alakult ki bennem.(A pontuszi típus itt nagyon gyakori amúgy.) A nem ritka alatt úgy értem,hogy nem néznek rád tátott szájjal,ha abba a típusba tartozol. Egy tipikus fáliról vagy halstatt nordikusról egy csomóan kiszúrják a germános jegyeket,vagy egy erősen turáni kinézetű egyén is feltűnő lehet(bár ezt a népesség nagyrésze,csak úgy könyveli el,hogy karakteresek az arcvonásai :) )
Amúgy szerintem Magyarországon az alpesi,mediterrán,balti típusok,de leginkább ezek keverékei teszik ki a lakosság nagyját,de nem ritka a nordikus,dinári,borreby sem. Kicsit ,,egzotikum" a fáli és a turáni.(Ez az én személyes benyomásom,de lehet tévedek mert az emberek többsége mint jómagam is elég keveredett és ez megzavarhat)
"Szerintem az európai rasszt lelehet írni 4-5 alap típus keverékeként és kár tovább bonyolítani."
Nyilván igen, hiszen minden elméleti modell nagy mértékben leegyszerűsítő, de a valóság a bonyolult keveredések és a sok helyi változat miatt ennél sokkal, de sokkal bonyolultabb.
Ha a magyarokban van érdemi ázsiai, mongoloid hatás akor miért nem tudja kimutatni a genetika? Se az autoszomális, se az apai anyai ági haplocsoportok?
Ha Gerában van is dinári az biztos hogy nem meghatározó, nézdmeg a képeket amit posztoltam és hasonlítsd össze a sztenderd dinári val, főleg az agykoponya formáját.
A képen egy rövid fejű balkáni borrebyt látok.. A médiában megjelent délszlávokról készült fényképeken többségében rövid, magas agykoponyájúakat látni ma is,
nem a dináriban van norikumi hanem Gerában...Olvasd el amit írtam.
A norikumi lehet dinári nordikus keverék, de lehet a két típus közötti átmeneti forma is! BÁr a testi kromoszómák és a nemi kromoszómák közötti kapcsolatokra eleddig nem volt tudományos munka, igenis az északi népek és a balkániak, átmenetként a norikumiak rendelkeznek közös ponttal apai eredetük révén. Y kromoszóma I1, I2 és altípusaik.
a dinári alpesi keverék szerb örökség bennünk. pl hitgyüli sanyi, németh zsolt külügyi államtitkár, vagy arkan volt szerb háborús bűnös is ilyen típus.
Henkey a falusi és mezővárosi Magyarokat vizsgálta lehetőleg ott , a hol a török egyáltalán nem, vagy csak rövid ideig tartózkodott. Az eredményei nem vonatkoztathatóak 15 millió Magyarra! Arra jó volt, hogy porba döntse a finnugrizmust és a szkíta-hun eredetet bizonyítsa.
Lipták az urálit valóban politikai nyomásra túlozta el a honfoglaló mintákban, 20% ra tette miközben 8,3% volt. Ő vezette be az Andronovó vagy Cro Magnonid C typust ahová az alföldi és az andronovó turánit sorolta , nála turanidként csak az europomongolid szerepelt. Ezt 58 után találta ki, de nekem szimpi , mert a pl én bennem is a turanid CM dominanciában jelentkezik. Szőke gyermekkor, zöld szem stb.
Nemeskéri nem beszélt pamíriről azokat vagy a tauridba vagy a dináriba tette, ezért jött ki magasra mindkét jegy. Bartucz dettó. Nemeskéri az Árpádokat taurid és dinári (keleti dinaroid Henkeynél vagyis Kaukázusi) sorolta.
Kiszely nem volt igazi antropológus ő inkább csontbiológus volt , ezért önálló munkái hemzsegnek a hibáktól. Amikor azonban mások munkáit fűzte csokorba, igen jó műveket adott ki.
Tóth Tibor, Éry Kinga jelentős archeomintával szintén a szkítaságunkat bizonyította.
Maiak közül Fóthi Erzsébet a szaka wusun népekkel hozza kapcsolatba a Magyarságot és a Székelyeknél kimutatta a dunántúli őslakos jellegeket.
A mai Magyarságnál európai europid dominancia van a medencei előnépek és a bekevert szlavogermánok révén. De elég sok ember őrzi a szkíta jellegeket a mai napig. Tehát ez a kihalás duma ,mese.