Nekem is ez volt az első benyomásom és nem zárom ki én se. Nézegettem képeket róla és némelyik képen látszik a mediterrános jelleg, az agy koponya formájára gondolok. Ezért gondoltam, hogy lehet benne ponti, de elég nehéz biztosan meghatározni szerintem. Ezekre gondoltam:
A szakirodalom szerint is Bosznia-Hercegovina, továbbá Dél-Horvátország (Dalmácia és Knin), Montenegro és Észak-Albánia népessége között lehet a legtisztább dinarid formákat megtalálni :-)
Mind-e közben a tökéletes fennotípusos azonosság. Ezt úgy hívják dinári rassz, legelőszőr a neolitikus temetőkbe jelenik meg ez a fajta csontozat. Ekkor az indoeurópai nyelvek nem voltak Európában, azok a bronzkorban érkeztek. Azok a bronzkori IE népek, meghódították az itt élő népeket, elkeveredtek velük. Így aztán van amelyikük szláv, latin vagy germán nyelvet beszél de nem az eredeti szlávok germánok leszármazottja hanem az eredetileg itt élő neolit farmerek leszármazottja. Ezt a hipotézist a genetikai eredményei is támogatják. A pigmentáció azért nem játszik mert egy régészeti leletről senki se tudja eldönteni milyen volt, csak mostanában, az archeogenetika korában. Másodsorban a pigmentáció nagyon gyorsan tud változni.
Ugyan így lehet szláv, germán, latin is alpesi, mediterrán vagy akár nordikus bármilyen pigmentel.
Szóval nincs olyan embertani értelemben, hogy germán, szláv, latin, mert ezek a fennotípusok ősibbek ezeknél a nyelvcsaládoknál. De kíváncsian várom a forrásaidat! :)
Nehéz így mit kezdeni ezzel! Tudsz konkrét forrást hozni ezekre a dolgokra? Gondolok arra, hogy mitől germán, szláv vagy latin egy koponya? Mik azok a jellegzetességek, ami alapján lehet tudni hogy ez egy germán, az szláv, stb.
Van megbízható tudományos forrás, antropológiai leírás ezekre a dolgokra?
Az antropológi nem a pigmentációról szól. Egy nordikus közelebb áll egy atlantihoz mint mondjuk egy szláv baltihoz, pedig a balti és a nordikus is szőke, kékszemű.
"Simán van olyan, hogy egy germán nyelvű nép genetikailag és fenotípusossan jobban hasonlít szláv nyelvű népekre mint más germánokra. Ez két különböző történet."
Simán, mivel a germánok és a szlávok az europidokon belül igen közel állnak egymáshoz.
Sok csoportjukon belül a szőke/vörös haj-kék szem kombó nem ritka, alapvetően testi felépítésükben (vö. fenotípusos megjelenés) is sokszor hasonlítanak.
Bingó, már megint eljutottunk az europidok valós etnogeneziséhez. Amíg ezt helyesen fel nem tárja az antropológia, addig csak sötétben tapogatózik...
Az olyan alcsoportok, mint a dinári vagy alpi létezését akár még el is fogadhatom, de azok nem magyaráznak egy sereg dolgot; a lényeg az europid rassz genezisén van, amit vázoltam röviden itt a topikban is (meg Zoroastro nickemen korábban számtalanszor). Ez alapján a semiták is be kellett hogy tagozódjanak valahová, meg a cigányok is, pedig igazán eredetileg egyik sem volt europid.
Igaz, hogy negrid, maláj vagy mongolid (a 3 nagy létszámú korábban létrejött rassz) sem, és mivel tendenciáikban zömmel europid jellegeket mutattak fel, ezért az europidok egyik nagy törzséhez (populációs csoportjához) sorolódtak be. Tkp. szokásaik és etnogenezisük is erre predesztinálta őket.
Miért olyan nehéz azt elfogadni egyébként, hogy a "latin" az egy sokkal bővebb fogalmi körrel és nem csupán nyelvi populációs tartalommal megtöltött szubsztrátum (értsd: alaptényező, az antropológián belül)?!?
Szerintem is tipikus germán megjelenés. Kis Virágról nehéz eldöntenem, hogy balti vagy gori, valahol ezen a vonalon. Ami érdekes, hogy egyértelműen endomorf alkat, kockás hassal. Vagyis, a genetika nem determinál semmit!