Keresés

Részletes keresés

peterch Creative Commons License 2016.05.23 0 0 68676

Szia !

Munchenben az LMU egyetemen minden technikai helyisegben ilyen  ketcsoves lampak biztositjak a vilagossagot. Sajnos jelenleg szabin vagyok, igy markat es tipusszamot nem tudok irni.:( 

Udv , Peter.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (68674)
ZolKa Creative Commons License 2016.05.23 0 0 68675

Sziasztok!

A gyűjtökéményünket hamarosan lezárják, ezért egy villanybojler fogja a meleg vizet előállítani.

A bojler helyes bekötésével kapcsolatban szeretnék tanácsokat kérni.

A bojler egy hajdú Z80EK-1 (fűtőbetét 1800 W) ami a kád fölé fog kerülni és "nappali" áramról lesz táplálva.

Az elképzelés:

Elosztó táblától 1.5mm2 réz vezeték megy vezetékcsatornában a bojlerig (milyen típusú vezetéket  kell/érdemes használni?).

Az elosztó táblán 10A -es kétpólusú kismegszakító biztosítaná a védelmet és a leválasztást.

A bojler fixen lesz bekötve a hálózatra (milyen dobozt érdemes használni?).

Mekkora távolságot kell tartani a plafon a és bojler teteje közt?

Mire kell még figyelnem?

Köszönöm a segítsége!

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2016.05.23 0 0 68674

"360 fokban világítós megoldással műanyag, páramentes csőbe rakott fénycsövet már láttam, így biztos létezik"

Robbanásbiztos kivitelben (jódrágán) én is láttam ilyesmit,

no meg szerelőlámpákat, de az meg csak rövid fénycsövekhez létezik, 40 wattoshoz nem hiszem, hogy gyártanak (vagy ha igen, akkor durva ára van).

Persze elképzelhető, hogy speciális célokra (design lakberendezés, üzletberendezés) gyártanak ilyesmit, de azoknak az ára is olyan lehet.

Előzmény: Jahno (68671)
Jahno Creative Commons License 2016.05.23 0 1 68673

Mondhattad volna az elején, hogy ingyen kell, akkor megspórolunk egy csomó hozzászólást.

Előzmény: Törölt nick (68672)
Törölt nick Creative Commons License 2016.05.23 0 0 68672

Kifizeted nekem?

A fénycsövek meg már régóta megvannak.

Előzmény: DJ Szegecs (68670)
Jahno Creative Commons License 2016.05.23 0 0 68671

Bár fürdőbe nem így tenném, de ha ragaszkodik hozzá, akkor tán ezzel kezdtem, mert fogalmam sincs mim a neve, de rendes 360 fokban világítós megoldással műanyag, páramentes csőbe rakott fénycsövet már láttam, így biztos létezik.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (68668)
DJ Szegecs Creative Commons License 2016.05.23 0 0 68670

De miért éri meg házilag buherálni, amikor van kész, gyári megoldás is?

Előzmény: Törölt nick (68669)
Törölt nick Creative Commons License 2016.05.21 0 0 68669

Részletkérdés. Akár polikarbonát lapokkal is körbe lehetne burkolni ügyesen.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (68668)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2016.05.21 0 0 68668

"Hmm, tök jó."

Már egyszer írtam: én nem tennék egy vékony falú üvegcsövet csupaszon (plusz védőburok nélkül) olyan helyre, ahol pl törölközővel (pláne meztelenül) hadonászva könnyen eltörhet.

Előzmény: Törölt nick (68666)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2016.05.21 0 0 68667

" pendelleuchten Ingalámpa? :) https://shop.waldmann.com/industrie/pendelleuchten/tycoon.html Ez pont olyasmi akar lenni."

Miből gondolod, hogy ez felfelé is világít?

Valahol írja, hogy a felső/hátsó oldala (porvédő lemeze) átlátszó anyagból készült?

Előzmény: Törölt nick (68664)
Törölt nick Creative Commons License 2016.05.20 0 0 68666

Hmm, tök jó.

Akváriumokhoz való, páramentes csatlakozó.

http://bolthely.hu/tungsram/id/00996_T8_fenycso_foglalat_paramentes_csavarozhato

Itt meg olyasmit látok ami pont úgy néz ki amilyet keresnék, 1 doboz, alatta Y alakban 2 cső. De mintha ez ledes lenne, ami pont nem az igazi körsugárzós cső.

http://www.ibv.hu/hu/760-Batten

Érdekes.

Előzmény: Jahno (68665)
Jahno Creative Commons License 2016.05.20 0 0 68665

Csak rá kellett keresnem, hogy fénycső foglalat:

Előzmény: Törölt nick (68662)
Törölt nick Creative Commons License 2016.05.20 0 0 68664

pendelleuchten Ingalámpa? :)

https://shop.waldmann.com/industrie/pendelleuchten/tycoon.html

Ez pont olyasmi akar lenni.

Előzmény: Htomas79 (68663)
Htomas79 Creative Commons License 2016.05.20 0 0 68663
Előzmény: Törölt nick (68660)
Törölt nick Creative Commons License 2016.05.20 0 0 68662

Pontosan erről beszélek. :)

Előzmény: Jahno (68661)
Jahno Creative Commons License 2016.05.20 0 0 68661

Keresni kell, mert nevét nem tudom, de én is vendéglátóegységben láttam. Volt teljesen vízmentes is, aminél két végén gumidugó és csőben volt a cső, meg csak a két végén ledugózott és bekötött. Direkt megnéztem, mert nem éppen házibarkácsnak nézett ki, egyik gerendáról lógott le,  másik meg ki volt húzva kültérre, elektronikák meg a tető alatt.

Előzmény: Törölt nick (68660)
Törölt nick Creative Commons License 2016.05.20 0 0 68660

Mutass egyet, eddig nem láttam még, de ilyen kéne.

Előzmény: Jahno (68659)
Jahno Creative Commons License 2016.05.20 0 0 68659

Vannak gyári megoldások a cseppmentes zárásra.

Hátat fordítani sem kel, bár nem egy atomvillanás, de normálisabb irodai világítások alapban hosszában ki vannak vágva felül és ész a szórt fény is.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (68658)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2016.05.20 0 0 68658

Két egy-csöves armatúrát csavarozz háttal egymáshoz.

Azt úgy akár le is lógathatod, ha mindenáron bonyolítani akarod az életedet :)

De ha ez fürdőszobába lesz, akkor

- olyat válassz, ahol a cső védett (jó erős anyagú és körben jól záródó műanyag búrával)

tehát valamennyire freccsenő víz ellen is védett.

- sőt én a két, egymásnak háttal lévő armatúra közötti illesztési vonalat is körben lezárnám (pl sziloplaszttal).

Akkor a legjobb, ha akár slaggal is locsolni mernéd :)

Előzmény: Törölt nick (68657)
Törölt nick Creative Commons License 2016.05.20 0 0 68657

ilyen van, a leghosszabb.

http://www.rabalux.com/images/pdf_pages_2015/pg_0206.pdf

Eszembe jutott egy lehetséges megoldás. Ha 2 db fénycső lenne egymáson, 1 tokban 2 trafóval, vagy ha egymás mellett lennének szintén háttal, természetesen leengedve. Így a diffúzorburok is rajta maradhatna. Ezt könnyen ki is tudom próbálni, sőt az általad ajánlott is jó lehet hozzá.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (68656)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2016.05.20 0 1 68656

Nagyon sok keskeny egy-csöves armatúra kb 300 fokos szögben világít, ami azt jelenti, hogy közvetlenül a mennyezetre szerelve annak kb 98 százalékát megvilágítja. Nem hinném, hogy az árnyékban maradó 6 centis csík megvilágítása alul érezhető fényerő növekedést okozna. De akár 2 db armatúrát is fel lehet tenni egymástól távol.

Előzmény: Törölt nick (68654)
peterch Creative Commons License 2016.05.19 0 0 68655

Szia !

En ezeket hasznalom evek ota es jol teszik a dolgukat:http://www.cimco.cz/sk/katalog-sortimentu/?q=10+1925

http://www.cimco.cz/sk/katalog-sortimentu/?q=100780

http://www.cimco.cz/sk/katalog-sortimentu/?q=120168

http://www.cimco.cz/sk/katalog-sortimentu/?q=100000

http://www.cimco.cz/sk/katalog-sortimentu/?q=101030

Udv, Peter.

Előzmény: gergerg (68639)
Törölt nick Creative Commons License 2016.05.19 0 0 68654

Világosságot a fürdőszobába, szórt fénnyel, fehér plafonnal, árnyékok nélkül, homogénen.

Tökre teljesítené, ha egy fénycső kb 10-15cm -re a plafontól a fürdő hossztengelyében futna.

Jelenleg egy sima rábaluxos fénycső van (tokkal vonóval) egy 2cm-es közdarabbal a plafonhoz csavarozva (265cm-en) Igazából ez is teljesen jó már, de ha nem lenne a fénycső fölött az az árnyékoló gyújtótartó doboz, tökéletes lenne minden. Teljesen fényvisszaverő lenne a plafon, még világosabb érzet lenne.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (68653)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2016.05.19 0 0 68653

Nem igazán értem, hogy mit szeretnél elérni ezzel a lógatós fénycsővel,

de én nem tennék csupaszon (= védőburkolat nélkül) leheletvékony üvegcsövet és életveszélyes feszültséget olyan helyre, ami elérhető emberi hadonászás által.

Egyébként szerintem némelyik robbanásbiztos armatúrát egy kis barkácsolással át lehetne alakítani úgy, hogy még felfelé (maga mögé) is világítson valamennyit.

De szerintem jobb lenne, ha a különböző fénycső-megoldások további reszelgetése helyett inkább elárulnád, hogy pontosan mi a célod, mert

- vagy lesz rá jobb (biztonságosabb) megoldás mint a lógatott fénycső

- vagy lebeszélünk róla, mert marhaság :)

Előzmény: Törölt nick (68652)
Törölt nick Creative Commons License 2016.05.19 0 0 68652

Pont azt írtam, hogy a fürdőben van fénycsövem és ledem is.

Mindenhol máshol már csak ledet raktam fel, mert azonnal van fény és ha égetni kell, az se baj.

A kettős szigetelésű vezeték tehát mehet a fénycső két végére. Már csak a rákötést kéne valahogy esztétikusan kivitelezni, de az obiban mintha lenne külön kapható "fénycsővég" ami esetleg felhasználható lenne, vagy kerek csatlakozó a számítógép-tápokból kioperálható.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (68651)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2016.05.19 0 0 68651

"Vannak akik szeretik égve hagyni... én is, de nem direkt. wc-be ezért került 3,5w-o"

3,5 watt villanyszámlája még akkor sem fáj nagyon, ha egy egész évre égve felejted (1500 Ft/év :)

"A kompakt fénycső lejárt lemez, mire felmelegszik, le is kapcsolnám az esetek 90%-ban."

Előszobába/wc-be jogos, de sokhelyütt vannak olyan lámpák, amelyek órákig szoktak menni minden nap, oda jó a kompakt fénycső is. És ezt nem helyiségenként kell eldönteni, hanem lámpánként, mert sok helyiségben jó dolog, ha külön van "beugrottam fél percre" vagy "csak átszaladok" lámpa és ettől teljesen függetlenül van "tartósan ott tartózkodom" fény is. Ez utóbbi lehet egy-egy konkrét tartózkodási "munkaterület" helyi megvilágítása, pl olvasólámpa a fotelnél, fürdőszobai tükör, íróasztal, stb.

Előzmény: Törölt nick (68647)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2016.05.19 0 0 68650

Az elektronikus előtétek kimenete enyhe rádiózavar forrás. Ha a vezetékek egymástól távol futnak, az működik legerősebb adó-antennaként (tehát ekkor van a legnagyobb esély arra, hogy ez a kis zavaró-adó valaminek megzavarja a működését), ha a vezetékek szorosan egymás mellett futnak, akkor már alig van szórt nagyfrekvenciás sugárzás, de a legjobb, ha a vezetékek össze is vannak sodorva:  ha elég sűrű a sodrás, akkor a nem kívánt rádió sugárzás akár annyira csekély is lehet, mintha koax kábelek belső erén át át táplálnád a fénycsövet.

Az azonos erejű, de ellenkező irányú erőterek kioltják egymást, lásd pl bifiláris tekercs, de ezért annyira jó a zavarvédelme/sugárzása a számítógép hálózati kábeleknek is.

Előzmény: Törölt nick (68648)
DJ Szegecs Creative Commons License 2016.05.19 0 0 68649

Az elektronikus előtétre rá szokták írni, hogy a sorkapocs, és a cső fejelése között max. mekkora vezetékhossz lehet.

Előzmény: Törölt nick (68648)
Törölt nick Creative Commons License 2016.05.19 0 0 68648

Jut eszembe.

Fénycsövet be szabad kötni kettős szigetelésű, párhuzamosan futó vezetékekkel, vagy mindenképpen az az összevissza futó 1 eres vezeték kell hozzá, hogy direkt ne legyen párhuzamos? Másik kérdésem, hogy ez a bekötővezeték lehet-e kb. 2 méter hosszú? (A csövek végeinek bekötésére gondolok.)

Terv szerint az oldalfalon lenne felszerelve az elektronikus gyújtó, a plafonon vezetékcsatornában vezetve a 4 ér, majd a műanyag madzagon lelógatott fénycső végeire rákötve. Így a cső szabadon tud lengeni, és körsugárzóként a plafonra és lefelé is világítani. Nem árnyékolná be maga fölött a plafont és ezzel még derítettebb, még szórtabb fényt kaphatnék.

Törölt nick Creative Commons License 2016.05.19 0 0 68647

Vannak akik szeretik égve hagyni... én is, de nem direkt. wc-be ezért került 3,5w-os, ami totálisan elég, de ha égve marad, akkor se lesz tragédia, míg egy 40w-os izzóval 10x annyit pocsékolnék.

A kompakt fénycső lejárt lemez, mire felmelegszik, le is kapcsolnám az esetek 90%-ban. Marad így a melegfehér led.

Fürdőszobába van egy 36w-os plafoni sima fénycső és egy tükör fölötti led. Ha csak valami félperces beugrós jelenet van akkor a ledet kapcsolom, ha hosszabb mosógépes-fürdős művelet és semmi árnyék nem kell, akkor a fénycsőt kapcsolom.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (68643)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!