A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Akkor le a kalappal,hajrá! Én csak a régebbi jelzéseket láttam,ott volt elég sok minőségi kifogás,itt a fórumon is.
(djboriska-t sem győzték meg a Kalmár kv-k ki is fejtette udvariasan,óvatosan)
Ebben az esetben bocsánat,saját szubjektív véleményt jeleztem,sajnos a jelzett helyeken nem tudom kóstolni a kávéid,nem budapesti versenyző vagyok ! :D
Ahogy paljoc úr is írta biztosan volt akkor változás,hogy Probat gépre váltottál a holdas csillagos zászlósról !
Sok a feltételezésre alapult bemondás sajnos itt a fórumon velem kapcsolatosan. Miért állítjátok, honnan veszitek, hogy nem képzem magam szakmailag? Honnan veszitek, hogy mennyi szabadidőm van/nincs? Ha filmet csinálok, abból következnek az előzőek. Bajosan. Be kéne kopiznom ide a kávéval kapcsolatos észrevételeket, amiket az elmúlt két és fél évben kaptam itthonról kaptam? Szerintetek az itt jelenlevők A VÉLEMÉNY kávé-témában? Minden naked szűrőtartó mellé csomagolok kávét ajándékba. Ránézhettek a naked nemzetközi oldalára, hogy hova ment eddig ki, anélkül hogy az oldal/effektív értékesítés létezett volna (domain a "Pörkölt/Roasted" végén). Kopizzam be ide a kávékkal kapcsolatos külföldi észrevételeket/visszajelzéseket? Minek? Előítéletekkel nem sok értelme van vitatkozni, másrészt nem szorulok rá.
2-3 hete a Madal-ban vendégkávéként az utolsó szem is elfogyott a kávémból. Péter nem jelzett panaszt, ellenkezőleg. Hozzám sem érkezett semmi. Lehet, h valami elkerülte a figyelmem?
Menjetek el a Coffeepoint-ba vagy a Rókosfalvy fogadóba és igyatok egy kávét. Van klasszik olasz blend meg egy SO vagy Estate Coffee (változik). Ezek vannak itt a közelben, ahol csak Kálmán kávé van. Aztán mondjatok véleményt. Várom. Azt a véleményt várom. Nem a feltételezéseket.
Az én Gaggia Babymet pedig SiD alakította át, szintén SiD utasításai alapján! :))) Azóta is ezt a géppet használom napi, 2 napi rendszerességgel. /Azért ez a tény nem gáz itt ebben a topikban?? :d :d/
Én egyszer csináltam, egy Baby-t SiD utasításai alapján. Jó gép lett, de egy Baby mégsem Evolution. Bőven 10 Ezer felett volt, egy Baby-nél megéri, de egy OPV nélküli Evo-ra én nem költenék ennyit, maximum ha 15 ezer lenne és nem 30 :)
Stimt, nekem is ugyanez tűnt fel + hozzá a képen látható használati utasítás, azon mintha kapszulákat látnék. Nem hiszem, hogy az itteni fórumhasználó társaságon kívül olyan nagyon általános lenne ezen kapszulás cuccok átalakítása rendes géppé.
A termék leírásánál ezt írja: "Speciális kávé szűrő: Őrölt kávé és ESE szabványos kávépárna is tölthető bele". Most ez egy átalakított gép, vagy elírás. Hogy régi kedvencemet idézzem: "Ez róka-béka, vagy béka-róka?. Egy kérdést megér. Borg helyében felhívnám az eladót és megkérdezném.
Akkor szokott ilyen lenni, ha a bojlernyomás már megvan, de a bojlerben a víz nem üzemi hőfokú. Ez a légtelenítő szelep hibájából lehet, találkoztam már többször ilyen hibával az ipari gépeknél, a csészemelegítőn befolyik a légtelenítőre valami cukros trutyi vagy felrakodik vízkővel. Ekkor légtelenítő szelep a gép kikapcsolása és lehűlése után ragadva marad, vagy már a forráspont alatt lezárja a bojlert.
Első tippem ez lenne, hogy takarítsd ki a légtelenítőt.
Én is úgy vagyok vele, hogy külön kezelem ez esetben a dolgokat, videó marha jó és látványos, borítékolhatóan nagy sikere van/volt/lesz az ilyen témájú oldalakon. És az is tuti hogy reklám értéke is van a kávé eladásának terén, akkor is ha ez csak részben volt cél.
Az hogy a kávé milyen, az más tészta, én spec. régen, évekkel ezelőtt kóstoltam egyszer a Korzós teszten a Guatemalát, arról az volt a véleményem amit ott leírtam, de hogy azóta mi történt arról fogalmam sincs, meg kellene kóstolni hogy most a produktumot, a nagy Probat-tal /a tesztminta anno ha jól tudom még a kis 1 kg-os török géppel készült/ mi a helyzet.
De amíg ez meg nem történik, addig a videóról van csak véleményem, ami tök jó.:-)
Ami viszont semmi efféle módon nem mutatható meg, nem juttatható el a közönséghez, az esetenként maga a zöld kávé illata, ami pl. most egy "GrainPro bag" csomagolású Sidamo Top /kézi szedésű :-)/ bontásakor kiillant a zsákból, valami elképesztő finom. :-)
Ezt érezni kellene egyszer minden kávéfanatiknak, tényleg elképesztő ilyen édeskés méhpempő illat, vagy aki ismeri a Manna-Rax nevű mézes búzacsíra készítményt, na olyasmi.
Szerintem nem biztos, hogy jó fórumon tetted fel a kérdést (csak vicc ám! :)) ), mert ez itt már a KV-s és videós high end csúcstechnológiára épülő hobbi topik, már csak ez itt a menő dolog. :)) Amúgy én a helyedben talán 2-esre venném a meccset, és szerintem hallgass a szívedre! Korábban itt, nagyon régen mások is ezt a gépet javasolták ebben az árfekvésben. :-)
fú,szívemből szóltál. én nem akartam bántó lenni, de nekem is 1:1 ez volt az első perctől az érzésem.
jó dolog ha egy pörkölő ilyet csinál,klassz,trendi,like vadász,meg híre megy,meg minden,de egy pörkölőnek az elsődleges 'feladata' mégis csak a pörkölés,finom kávé 'gyártása'.
sok ideje van,oké,de ezt az energiát a pörkölés tanulásába is fektethetné,azért olyan sok pozitív visszacsatolást én sem láttam a pörkölői tevékenységéről,munkásságáról.
ha rosszul tudnám my bad.
próbáltam én is nem bántóan fogalmazni,de most 1:1 egyet értek a leírtakkal,boriska!
Sziasztok! újabb furcsaságot produkál a gépem, úgy látszik ez egy ilyen hét. A gőzcsövem az elmúlt időkben már nagyon serceget, nem zárt rendesen, emiatt kb 5-10 percenként a pumpa is bekapcsolt és nagyon idegesítő volt. Előző héten ránézésre rendeltem hozzá tömítő gumit, egész jó is lett, tegnap előtt beszereltem, teljesen jónak tűnik...
Viszont, amikor megnyitom, kiköp egy kis vizet maga előtt, amit eddig nem csinált (mondjuk 1-2 evőkanálnyit), majd leugrik a bojlernyomás a béka segge alá (mondjuk 1bar-ról 0,4-re). A furcsaság benne, hogy ezt nem mindig csinálja, ha megnyitom, leesik, helyreáll a nyomás és utána jó, akkor is ha többször nyitom, de pár perc múlva ma újból megcsinálta. A másik érdekes dolog, hogy az első ilyen kinyitásig, nem melegszik rendesen a víz a fejhőmérő alapján. Fél óra után, amikor eddig már bőven forráspont felett szokott lenni a víz, vagy 10 fokkal lejjebb stagnál a hőmérséklet, kinyitom a gőzcsapot, leugrik a nyomás, visszaáll, és utána kezd el értelmesen melegedni.
Mi a franc lehet ez? Arra gondoltam, h esetleg valami másik tömítés elromolhatott, és elszáll a nyomás valahol a gomb körül. (mondjuk ennek semmi jelét nem látom, nem csöpög kinyitásnál sehol) De akkor meg minden kinyitásnál produkálnia kéne ezt. Az hogy az első ilyenig meg mért nem melegszik rendesen a víz, azt végképp nem értem.
Igyekszem nem bántó lenni, mert nem az a célom. A lényeg. Remélhetöleg elöbb-utóbb a nemzetközi szakmának a kávékról is jó véleménye lesz nem csak a videóról. Végülis ez a fö célja egy pörkölönek. Szerintem. Eddig a pozitív véleménykirohanások (nem a sajátom) még váratnak magukra a videóben szereplö pörkölö kávéit illetöen. Nekem személy szerint egy pörkölö terméke fontosabb mint az egyéb, de ez az én kis farkas világom.
Szóval gratula a videóhoz, és remélhetöleg a kévé is befut a jövöben.
Időnként veszek itt a szomszédban a világosabb Lumen kávébóL. Évről-évre stabilan jó színvonalú, és kvázi ugyanolyan ízű espresso. A kb. 8 e ft-os árával egy korrekt kávénak mondható.
Nem tudok róla, hogy pörkölne filterhez is. Vagy tévedek.. ?
"Konkrétan nem vágom kinek és miért született ez a videó, de ez legyen az én saram ;-)"
Azért megpróbálom ezt a rejtélyt feloldani mégis. A kinek-re roppant egyszerű ugyanis a válasz. Nézd meg a megosztásokat, a nézettséget, hogy kik kedvelték, hogy milyen ütemben terjed (még mindig), hogy a szakmának mi a véleménye róla. Google, Twitter, Facebook. Nem kell hosszú órákat tölteni vele, ha beszélsz ángliusul, és jól hibázol rá a kulcsszavakra :-). A kinek-re ez a válasz.
A miértre sokkal egyszerűbb. De azt megtartom magamnak :-).
Nincs semmi harag. Miért is lenne? Nagyon magányos farkas vagy ezzel a véleménnyel (eddig). Bár lehet, hogy ez előbbi mondattal most provokálok még néhány kontra véleményt. De ez is előre visz, úgyhogy nem különösebben bánom.
A VST szimpla kosár nagyon érzékeny arra, hogy mennyit töltesz bele. Nekem 8 gr a maximum, ami belefér. És ez a 8 gr nagyon máshogy viselkedik, mint 7,5 gr, nem is szólva a 7 gr- ról. Namármost ha neked sikerült 10 gr-ot belegyömöszölni, akkor ez a mennyiség lehet az ok a dugulásra. Erre gyanakszom, legalábbis. 7 - 7,5 gr-al nem tömítődött volna rl, gondolom.