A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Igyekszem nem bántó lenni, mert nem az a célom. A lényeg. Remélhetöleg elöbb-utóbb a nemzetközi szakmának a kávékról is jó véleménye lesz nem csak a videóról. Végülis ez a fö célja egy pörkölönek. Szerintem. Eddig a pozitív véleménykirohanások (nem a sajátom) még váratnak magukra a videóben szereplö pörkölö kávéit illetöen. Nekem személy szerint egy pörkölö terméke fontosabb mint az egyéb, de ez az én kis farkas világom.
Szóval gratula a videóhoz, és remélhetöleg a kévé is befut a jövöben.
Időnként veszek itt a szomszédban a világosabb Lumen kávébóL. Évről-évre stabilan jó színvonalú, és kvázi ugyanolyan ízű espresso. A kb. 8 e ft-os árával egy korrekt kávénak mondható.
Nem tudok róla, hogy pörkölne filterhez is. Vagy tévedek.. ?
"Konkrétan nem vágom kinek és miért született ez a videó, de ez legyen az én saram ;-)"
Azért megpróbálom ezt a rejtélyt feloldani mégis. A kinek-re roppant egyszerű ugyanis a válasz. Nézd meg a megosztásokat, a nézettséget, hogy kik kedvelték, hogy milyen ütemben terjed (még mindig), hogy a szakmának mi a véleménye róla. Google, Twitter, Facebook. Nem kell hosszú órákat tölteni vele, ha beszélsz ángliusul, és jól hibázol rá a kulcsszavakra :-). A kinek-re ez a válasz.
A miértre sokkal egyszerűbb. De azt megtartom magamnak :-).
Nincs semmi harag. Miért is lenne? Nagyon magányos farkas vagy ezzel a véleménnyel (eddig). Bár lehet, hogy ez előbbi mondattal most provokálok még néhány kontra véleményt. De ez is előre visz, úgyhogy nem különösebben bánom.
A VST szimpla kosár nagyon érzékeny arra, hogy mennyit töltesz bele. Nekem 8 gr a maximum, ami belefér. És ez a 8 gr nagyon máshogy viselkedik, mint 7,5 gr, nem is szólva a 7 gr- ról. Namármost ha neked sikerült 10 gr-ot belegyömöszölni, akkor ez a mennyiség lehet az ok a dugulásra. Erre gyanakszom, legalábbis. 7 - 7,5 gr-al nem tömítődött volna rl, gondolom.
Nyilván csak viccelődés. Mindamellett komolyan gondolom, hogy nem biztos hogy minden állítást tényként kell átvenni. Legalábbis többen osztják azt a nézetet (nem tagadom én is), hogy Rao 'parancsolatai?' jó eszközök, de meg kell válogatni mikor alkalmazzuk, és mikor ne erőltessük.
Rosszul gugliztál. Rise Of the Roaster. :). Marko rém türelmes, múltkor az este felvetett kérdésem fél óra alatt olyan patentül beállításokkal megválaszolta, hogy simán távirányítással megcsináltam - és működött!
Kösz! Hát olyan nincs, hogy vágatlan verzió. Csak egy nagy benga nagy winchesternyi videóanyag van 6-8 különböző kamera felvételeivel, különböző formátumokban 10-20mp-nyi, 1-2-12-20 perces felvételekkel. Nézhetetlen. Én konkrétan látni se akarom. Majd talán, ha tolószékbe kerültem és nincs jobb szórakozásom. Egy-két kedvencem van csak, ami nem tudott bekerülni.
Nezd, az egesz onnan indult, hogy a topic egyik fele parasztvakitasnak es tularazottnak tartja a VST (es tarsai) szuroket, a masik fele pedig allitja, hogy bizony erezheto a kulonbseg. Es egyszer csak elindult egy elmeleti vita az aralmlastanrol, amibe nyilvan nem akarnek belefo..aramolni, mert nem az en asztalom. Viszont akkor sem teljesen ertettem, hogy mennyiben hasznalhato fel ervkent a VST ellen.
Most megint elokerult par gyakorlati tapasztalat az atfolyas kulonbozosegerol. Hogy ezt a lyukak atmeroje, vagy az elhelyezkedese, vagy a szuro alakja hatarozza meg meg, a felhasznalo szempontjabol lenyegtelen is.
Akkor bennem az maradt meg kovetkezmenykent, hogy a VST hulyeseg, mert a lyukak atmeroje erdemben nem befolyasolja az atfolyast. De a VST nem is allitotta, hogy ettol lesz tuti es ezert vedd meg. Azt (sok mas mellett) igen, hogy nagyon alacsony szorassal keszulnek a szurok, minimum tolerancia mellett, biztositva ezzel az allandosagot.
Erre utaltam vissza. Az utolso mondatot pedig veletlen botlasnak veszem, ez nem az a topic, ahol egybol szemelyeskedesbe fordul egy thread. :)
A rendezői változatot, hosszabb autós csapatással, szélesebb driftekkel, merészebb vetkőzésekkel, kevesebb kávéval sokan számonkérték rajtam a Naked kapcsán is :-). De az egy másik film, másik világ lett volna.
Nem kizárt, hogy összeütünk egy vetítést egy moziban deleted scenes-szel, mozikópiával, dolby sorround (vagy az már avítt?) hanggal mindhárom filmmel. De lehet, hogy mire ez összeáll, addigra 4 lesz :-). Mármint film.
Valamelyik Quick Mill szaki tudna nekem pár tanácsot adni, hogy a holnap hozzám kerülő, feltehetőleg működésképtelen Acquaviva-nak mik a típushibái? Mi az, amit első körben nézzek meg rajta a vízkő után?
Valaki a fránya (vélt) maximalizmusa leple mögé bújtatva csúnyán hangzó rövidítésekkel dobálózik. ROR - Rate of Rise. Sokat kellett guglizzak, hogy ez nekem is kiderüljön :-) (vigyázat! Irónia).
A film nem hibátlan. Senki nem állítja.
But Back to (the) ROR (megint kimondta!)
Well, Marko-val, aki megvárta a Pörkölt nagyon megcsúszott elkészültét az Artisan aktuális release-ének bejelentésével, napi kapcsolatban álltam az elmúlt hetekben. Marko (Luther) az Artisan apukája. De aki ROR-t kiállt, annak történetesen nem állt össze, miről, kinek szól ez a film. Nemcsak az operatőr és az én, de éppenséggel Marko szándékai szerint is.
Nálam még a béta verzió volt (a Windows még nem is létezett) és a WebLCD valamint a Rao-s mutatók voltak azok a dolgok, amiket érdemes volt/lett volna megmutatni. Minthogy a Rao cucc az átlagembernek semmit nem mond, és ennek a résznek a felvétele sem sikerült elég odaverősre, ezért - fájdalom, de - de kihagytuk. Ahogy repült még vagy 3 órányi egyéb anyag is, ami vagy csak egyszerűen szar volt, vagy túlságosan geek.
Marko azóta minden fórumon/twitteren/saját fb oldalán azzal a kiegészítéssel jelenti/jelentette be az Artisan új release-ét, hogy az már debütált a Roasted-ban.
Akinek ebből a hozzászólásból sem derült volna ki, hogy mi a rák a ROR, az járjon utána :-).
A szűrő formájától nagyonis függhet, valóban. Nálam a VST dupla 15 gr-os és a VST szimpla (LM típusú, kalap formájú) 7.5 gr-al töltve majdnem hasonló lefolyást tud produkálni. Ugyanakkor a Rocket szimpla szűrőjén át se megy a lé, igaz, abba muszáj tőbb, kb. 11-12 gr kávét tölteni. Hozzáteszem, hogy a szimplát ugyanúgy 15 kg-al tamperelem, mint a duplát ami viszont majdnem kétszer akkora nyomást jelent a pakk felületére, mint a dupla szűrőére, a sokkal kisebb terület miatt (58mm/41mm átmérő).