Keresés

Részletes keresés

Saughassy Creative Commons License 2014.11.25 0 0 155925

Nezd, az egesz onnan indult, hogy a topic egyik fele parasztvakitasnak es tularazottnak tartja a VST (es tarsai) szuroket, a masik fele pedig allitja, hogy bizony erezheto a kulonbseg. Es egyszer csak elindult egy elmeleti vita az aralmlastanrol, amibe nyilvan nem akarnek belefo..aramolni, mert nem az en asztalom. Viszont akkor sem teljesen ertettem, hogy mennyiben hasznalhato fel ervkent a VST ellen. 

Most megint elokerult par gyakorlati tapasztalat az atfolyas kulonbozosegerol. Hogy ezt a lyukak atmeroje, vagy az elhelyezkedese, vagy a szuro alakja hatarozza meg meg, a felhasznalo szempontjabol lenyegtelen is.

Akkor bennem az maradt meg kovetkezmenykent, hogy a VST hulyeseg, mert a lyukak atmeroje erdemben nem befolyasolja az atfolyast. De a VST nem is allitotta, hogy ettol lesz tuti es ezert vedd meg. Azt (sok mas mellett) igen, hogy nagyon alacsony szorassal keszulnek a szurok, minimum tolerancia mellett, biztositva ezzel az allandosagot. 

Erre utaltam vissza. Az utolso mondatot pedig veletlen botlasnak veszem, ez nem az a topic, ahol egybol szemelyeskedesbe fordul egy thread. :)

Előzmény: balsa02 (155916)
Kávé Kálmán Creative Commons License 2014.11.25 0 0 155924

A rendezői változatot, hosszabb autós csapatással, szélesebb driftekkel, merészebb vetkőzésekkel, kevesebb kávéval sokan számonkérték rajtam a Naked kapcsán is :-). De az egy másik film, másik világ lett volna.

Nem kizárt, hogy összeütünk egy vetítést egy moziban deleted scenes-szel, mozikópiával, dolby sorround (vagy az már avítt?) hanggal mindhárom filmmel. De lehet, hogy mire ez összeáll, addigra 4 lesz :-). Mármint film.

Üdv!

G. 

Előzmény: mozes76 (155921)
Toobee Creative Commons License 2014.11.25 0 0 155923

Valamelyik Quick Mill szaki tudna nekem pár tanácsot adni, hogy a holnap hozzám kerülő, feltehetőleg működésképtelen Acquaviva-nak mik a típushibái? Mi az, amit első körben nézzek meg rajta a vízkő után?

Katoczi Creative Commons License 2014.11.25 0 0 155922

Engem érdekel a feneketlen kar. Irj emailt és megbeszéljük a részleteket.

Előzmény: Törölt nick (155917)
mozes76 Creative Commons License 2014.11.25 0 0 155921

Csinálhatnál egy rendezői változatot is, amibe a 3 órás anyag egy része bekerülne, mert élmény volt minden másodperce!

Grat!

Előzmény: Kávé Kálmán (155919)
azazati Creative Commons License 2014.11.25 0 0 155920

pedig ROR az kell!  még ha a világ nem is igényli...

:DDD. LOL

Előzmény: Kávé Kálmán (155919)
Kávé Kálmán Creative Commons License 2014.11.25 0 0 155919

Valaki a fránya (vélt) maximalizmusa leple mögé bújtatva csúnyán hangzó rövidítésekkel dobálózik. ROR - Rate of Rise. Sokat kellett guglizzak, hogy ez nekem is kiderüljön :-) (vigyázat! Irónia).

A film nem hibátlan. Senki nem állítja.

But Back to (the) ROR (megint kimondta!)

Well, Marko-val, aki megvárta a Pörkölt nagyon megcsúszott elkészültét az Artisan aktuális release-ének bejelentésével, napi kapcsolatban álltam az elmúlt hetekben. Marko (Luther) az Artisan apukája. De aki ROR-t kiállt, annak történetesen nem állt össze, miről, kinek szól ez a film. Nemcsak az operatőr és az én, de éppenséggel Marko szándékai szerint is.

Nálam még a béta verzió volt (a Windows még nem is létezett) és a WebLCD valamint a Rao-s mutatók voltak azok a dolgok, amiket érdemes volt/lett volna megmutatni. Minthogy a Rao cucc az átlagembernek semmit nem mond, és ennek a  résznek a felvétele sem sikerült elég odaverősre, ezért - fájdalom, de - de kihagytuk. Ahogy repült még vagy 3 órányi egyéb anyag is, ami vagy csak egyszerűen szar volt, vagy túlságosan geek.

Marko azóta minden fórumon/twitteren/saját fb oldalán azzal a kiegészítéssel jelenti/jelentette be az Artisan új release-ét, hogy az már debütált a Roasted-ban.

Akinek ebből a hozzászólásból sem derült volna ki, hogy mi a rák a ROR, az járjon utána :-).

Köszönöm.

Törölt nick Creative Commons License 2014.11.25 0 0 155918

A szűrő formájától nagyonis függhet, valóban. Nálam a VST dupla 15 gr-os és a VST szimpla (LM típusú, kalap formájú) 7.5 gr-al töltve majdnem hasonló lefolyást tud produkálni. Ugyanakkor a Rocket szimpla szűrőjén át se megy a lé, igaz, abba muszáj tőbb, kb. 11-12 gr kávét tölteni. Hozzáteszem, hogy a szimplát ugyanúgy 15 kg-al tamperelem, mint a duplát ami viszont majdnem kétszer akkora nyomást jelent a pakk felületére, mint a dupla szűrőére, a sokkal kisebb terület miatt (58mm/41mm átmérő).

Előzmény: paljoc (155910)
Törölt nick Creative Commons License 2014.11.25 0 0 155917

Elkelt a PID-elt Gaggia Classic.

Már csak a feneketlen kar maradt, ha valakit érdekel, 6000 Ft.

Előzmény: Törölt nick (155894)
balsa02 Creative Commons License 2014.11.25 0 0 155916

Az a "fizikai levezetés" azt tartalmazza, hogy ezen a szinten nem a lukat átmérője, hanem azok elhelyezkedése és a szűrő alakja határozza meg a pogácsa ellenállását. Na ebből sikerült azt leszűrnöd, hogy nincs különbség szűrök között. Egyébként, hogy sikerült az áramlástan vizsga?

Előzmény: Saughassy (155911)
Törölt nick Creative Commons License 2014.11.25 0 0 155915

Heted7, én sokszor az ellenkezőjét tapasztalom az általad mondottaknak. Legalábbis amikor igazán jól sikerül a csapolás, friss őrleményből.

A kifolyó kávé súlyát mérem. A kb. 40 ml-es csészébe sokszor szinte el se fér 30 gr kávé, annyira krémes, ezáltal kiterjedt az ital. Különösen így van ez akkor, ha friss, 3 napos a pörkölés, de hasonló a helyzet egyhetes pörkölésből csapolt ital esetén is, csak akkor már talán nem ilyen mértékű a  gr < ml  jelenség. (Én egyébként 23-24 gr italt szoktam csapolni 15 gr őrleményből, s ez a mennyiség többnyire kb. 30 ml kávét ad ki). 

Előzmény: heted7 (155907)
blas83 Creative Commons License 2014.11.25 0 0 155914

Én is el tudom képzelni ezt az együttállást, de mi az hogy van olyan kávé aminél megegyezik két filter lefolyása ua őrlésre, van amelyiknél meg nem? :/

Előzmény: lagoon79 (155912)
gsa1 Creative Commons License 2014.11.25 0 0 155913

Ha már ilyen méréseket is végeztél, akkor bőven túlmentél a "home barista mód"-on :)

Elvileg, amennyiben egy gyártó, vagy bárki más a csapolás valós körülményeit jól modellező mérést akar közölni, akkor nincs sok választása, marad a scace thermofilter, így, ez gyakorlatilag a szabványosnak tekinthető mérés egyedül. Ez a kv-pogácsa tetejét érő víz hőmérsékletét próbálja meg mérni az igazi csapoláshoz hasonló körülmények megteremtésével.

Az én mérésem is hasonló elvű, azzal a különbséggel, hogy jóval gyorsabb beállású a hőérzékelő elem, emiatt a mérés alatti bizonytalanság ( kb +-0,3°C ) jobban látszódik, gyanítom erre gondoltál. ( elképzelhető, hogy bent maradt légbuborék okozza ). Ez a scace thermofilterrel nem lenne.

Nem tartom szerencsésnek a HX gépek bojlertérfogatát említeni a kv-csapolás kapcsán, hiszen az a gőzöléshez tartozó jellemző adat.

Egy HX gép 2-3 dl-es, gyakorlatilag indirekt fűtésű kv-bojlerrel rendelkezik, tehát kimondottan kicsi ez a térfogat. Valójában ez egy kritikus paraméter, részben ez határozza meg az itt lejátszódó - csapolás alatti - vízhőmérséklet változásának a mértékét és a sebességét.

Az általam emlegetett, hőstabil állapotból indított ürescsapolás nélküli kv-csapolás stabil hőkarakterisztikájának ez az egyik alapja. A másik alapvető dolog, hogy így tudunk létrehozni egy referenciaállapotot, amihez képest ténylegesen mérni tudunk.

A már sokat emlegetett R58 is ezen az elven működik. Kis kv-bojler és E61. 

Előzmény: Afficinado (155904)
lagoon79 Creative Commons License 2014.11.25 0 0 155912

nálam is eltér általában a szimpla és a dupla optimális finomsága

Saughassy Creative Commons License 2014.11.25 0 0 155911

Es akkor mi lesz azzal a (par honapja itt targyalt) fizikai levezetessel, amely szerint ez nem lehetseges?:)

paljoc Creative Commons License 2014.11.25 0 0 155910

Nálam most a Catleren ez teljesen normális, ami duplával jó, az a szimlán épp hogy csepeg, szimpla szűrő durvább darálást igényel. A Stella sima dupla szűrője és a szimpla LM szűrő között nem érzékeltem ekkora különbséget őrlési igényben. Szóval szűrőtől /is/ függhet. Mindkét gép 58-as.

Előzmény: blas83 (155905)
blas83 Creative Commons License 2014.11.25 0 0 155909

az espresso jelentős része viszont "hab" (crema)...tehát 30ml espresso (egy mérőpohárral lemérve) közel sincs 30g.

Előzmény: heted7 (155907)
lagoon79 Creative Commons License 2014.11.25 0 0 155908

szia, küldtem egy e-mailt az itt megadott címedre. köszi

Előzmény: gsa1 (155891)
heted7 Creative Commons License 2014.11.25 0 0 155907

Bocs, hogy nem a lényeghez szólok hozzá.

"30g (nem ml) kávét" azért ez szinte ugyanaz: 100 fokos víz sűrűsége kb. 0,96 g/cm^3, azaz a 30 g 100 fokos víz az 31,25 ml. A 30 ml és a 31,25 ml közötti a különbséget csak spéci edénnyel tudod kimérni. A kávé sűrűsége meg asszem eléggé megegyezik a vízével.

Előzmény: blas83 (155905)
datee Creative Commons License 2014.11.25 0 0 155906

A Film About Coffee mostantól 72 órára kölcsönözhető weben 5 dolcsiért, vagy letölthető 13-ért, ill. aki bandázna egyet a kávésokkal, péntek este megnézheti a Lurdyban 3500 Ft-ért.

https://vimeo.com/ondemand/afilmaboutcoffee

blas83 Creative Commons License 2014.11.25 0 0 155905

Ma elég fura dolog történt. Van két szűrőnk, egy szimpla (VST LM), és egy sima dupla szűrő. Nagyjából igaz, h ha a kávét beállítom duplára 19-20g-vel, az jó lesz 10g-vel is szimplában. PY Etióp yrga miatt tegnap már szinte a minimálisra állítottam a variot így kaptam 25mp alatt 30g (nem ml) kávét 19g-ból. Az szerintem jó. Erre ma volt kis maradék a zacskóban, de duplára már nem volt elég, gondoltam csinálok egy szimplát 10g-ból. Erre olyan szinten eltömődött a lefolyás, hogy 25mp után kb 2 csepp kávé volt a csészében. Az ilyeneket nem értem, hogy akkor most mi van :/

1 különbség volt csak, nem csináltam hűtőcsapolást a gépen, kíváncsi voltam, hogy úgy mennyire megy fel a hőmérséklet. De nem hiszem, h a 2-3 fokkal magasabb hő miatt jobban duzzadt volna meg a kávépogácsa.

Afficinado Creative Commons License 2014.11.25 0 0 155904

Beáldoztam egy régi szűrőt, kilukasztottam, és abba tömítésen megy az érzékelő. Így tudom a pogácsa felett vagy abban is mérni. A pogácsa felett mértem. Ha behúzom, egyenes lesz, mivel a pogácsa hőelvonóképessége az elején elviszi a HX púpot.

Abban igazad van hogy ha sokáig békén hagyjuk a nagy térfogatú bojleros gépet nem lesz púp, de a valós életben szerintem ez szinte sose fordul elő. A home barista módról már beszéltünk, ott míg egy nagybojler és a körülötte lévő anyagok stabilizálódnak iszonyat idő, ha meg van forgalom azért nem.

Amit becsatoltál saját mérést, nincs esetleg kisebb léptékű ábra? (Vagy adatsor?). A posztodban túl nagy a hőmérséklet beosztás, és ami hivatkozásokat találtam azok nem működtek - gondolom valami fórummotor csere, vagy átszervezés lehetett.

paljoc:

Igazából jó lenne egyazon karakterisztikájú gépet nézni. Mondjuk sima HX kis és nagy bojlerrel. Vagy pid HX kis és nagybojlerrel. Nekem van kicsi is meg nagy is, de mindkettőben más a megoldás.

digiteye:

Ez jó kérdés, hogy miért nincs fejhőméreő, én se nagyon értem, pedig kézenfekvő. Sokkal pontosabb értéket ad mint a PID-ből következtetni bármire. Az oké, hogy sokmindent mérhetünk, de a semmihez képest a fejhőmérő nagy előrelépés, és jól használható a mindennapokban. A gyakorlatban a pogácsás mérés alkalmazhatatlan (tesztelni persze jó).

Előzmény: gsa1 (155874)
djboriska Creative Commons License 2014.11.25 0 0 155903

Azért egy ROR illett volna az Artisanba, ha már olyan szépen bele van rakva a videóba.

Tudom tudom, mindig ez a fránya maximalizmusom. :)

Előzmény: azazati (155897)
_MrB_ Creative Commons License 2014.11.24 0 0 155902

Szerdán jertek antikváriumba. ~ : )

Kávé Kálmán Creative Commons License 2014.11.24 0 0 155901

Kösz fiúk! Csinálom itt magamnak a bajt :-)....

badrobot Creative Commons License 2014.11.24 0 0 155900

milyen hang felvételéhez kell ilyen túlárazott technika?

Előzmény: Törölt nick (155863)
mozes76 Creative Commons License 2014.11.24 0 0 155899

Kösz a megosztást!

Igényes video!

Gratulálok a Kávékalmárnak!

badhun Creative Commons License 2014.11.24 0 0 155898

Na egy ilyet megnézve kedve lenne az embernek pörkölni! :-)

Jó persze, nem fogok most nekiállni, nincs mivel, na meg ez is kisérletezgetés, egyelőre annyira nem vonz, de igényes kedvcsináló videó!

azazati Creative Commons License 2014.11.24 0 0 155897

érdekes....

a Daily Coffee News címlapon hozz egy magyar videót (ismételten)

és itt se híre se hamva...

pedig igen különleges : R O A S T E D

Saughassy Creative Commons License 2014.11.24 0 0 155896

Ikertestvérem. :) És tényleg sokat dobott rajta a PID, remeljuk az uj gazdaja is szeretni fogja.

Előzmény: Törölt nick (155894)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!