A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Nezd, az egesz onnan indult, hogy a topic egyik fele parasztvakitasnak es tularazottnak tartja a VST (es tarsai) szuroket, a masik fele pedig allitja, hogy bizony erezheto a kulonbseg. Es egyszer csak elindult egy elmeleti vita az aralmlastanrol, amibe nyilvan nem akarnek belefo..aramolni, mert nem az en asztalom. Viszont akkor sem teljesen ertettem, hogy mennyiben hasznalhato fel ervkent a VST ellen.
Most megint elokerult par gyakorlati tapasztalat az atfolyas kulonbozosegerol. Hogy ezt a lyukak atmeroje, vagy az elhelyezkedese, vagy a szuro alakja hatarozza meg meg, a felhasznalo szempontjabol lenyegtelen is.
Akkor bennem az maradt meg kovetkezmenykent, hogy a VST hulyeseg, mert a lyukak atmeroje erdemben nem befolyasolja az atfolyast. De a VST nem is allitotta, hogy ettol lesz tuti es ezert vedd meg. Azt (sok mas mellett) igen, hogy nagyon alacsony szorassal keszulnek a szurok, minimum tolerancia mellett, biztositva ezzel az allandosagot.
Erre utaltam vissza. Az utolso mondatot pedig veletlen botlasnak veszem, ez nem az a topic, ahol egybol szemelyeskedesbe fordul egy thread. :)
A rendezői változatot, hosszabb autós csapatással, szélesebb driftekkel, merészebb vetkőzésekkel, kevesebb kávéval sokan számonkérték rajtam a Naked kapcsán is :-). De az egy másik film, másik világ lett volna.
Nem kizárt, hogy összeütünk egy vetítést egy moziban deleted scenes-szel, mozikópiával, dolby sorround (vagy az már avítt?) hanggal mindhárom filmmel. De lehet, hogy mire ez összeáll, addigra 4 lesz :-). Mármint film.
Valamelyik Quick Mill szaki tudna nekem pár tanácsot adni, hogy a holnap hozzám kerülő, feltehetőleg működésképtelen Acquaviva-nak mik a típushibái? Mi az, amit első körben nézzek meg rajta a vízkő után?
Valaki a fránya (vélt) maximalizmusa leple mögé bújtatva csúnyán hangzó rövidítésekkel dobálózik. ROR - Rate of Rise. Sokat kellett guglizzak, hogy ez nekem is kiderüljön :-) (vigyázat! Irónia).
A film nem hibátlan. Senki nem állítja.
But Back to (the) ROR (megint kimondta!)
Well, Marko-val, aki megvárta a Pörkölt nagyon megcsúszott elkészültét az Artisan aktuális release-ének bejelentésével, napi kapcsolatban álltam az elmúlt hetekben. Marko (Luther) az Artisan apukája. De aki ROR-t kiállt, annak történetesen nem állt össze, miről, kinek szól ez a film. Nemcsak az operatőr és az én, de éppenséggel Marko szándékai szerint is.
Nálam még a béta verzió volt (a Windows még nem is létezett) és a WebLCD valamint a Rao-s mutatók voltak azok a dolgok, amiket érdemes volt/lett volna megmutatni. Minthogy a Rao cucc az átlagembernek semmit nem mond, és ennek a résznek a felvétele sem sikerült elég odaverősre, ezért - fájdalom, de - de kihagytuk. Ahogy repült még vagy 3 órányi egyéb anyag is, ami vagy csak egyszerűen szar volt, vagy túlságosan geek.
Marko azóta minden fórumon/twitteren/saját fb oldalán azzal a kiegészítéssel jelenti/jelentette be az Artisan új release-ét, hogy az már debütált a Roasted-ban.
Akinek ebből a hozzászólásból sem derült volna ki, hogy mi a rák a ROR, az járjon utána :-).
A szűrő formájától nagyonis függhet, valóban. Nálam a VST dupla 15 gr-os és a VST szimpla (LM típusú, kalap formájú) 7.5 gr-al töltve majdnem hasonló lefolyást tud produkálni. Ugyanakkor a Rocket szimpla szűrőjén át se megy a lé, igaz, abba muszáj tőbb, kb. 11-12 gr kávét tölteni. Hozzáteszem, hogy a szimplát ugyanúgy 15 kg-al tamperelem, mint a duplát ami viszont majdnem kétszer akkora nyomást jelent a pakk felületére, mint a dupla szűrőére, a sokkal kisebb terület miatt (58mm/41mm átmérő).
Az a "fizikai levezetés" azt tartalmazza, hogy ezen a szinten nem a lukat átmérője, hanem azok elhelyezkedése és a szűrő alakja határozza meg a pogácsa ellenállását. Na ebből sikerült azt leszűrnöd, hogy nincs különbség szűrök között. Egyébként, hogy sikerült az áramlástan vizsga?
Heted7, én sokszor az ellenkezőjét tapasztalom az általad mondottaknak. Legalábbis amikor igazán jól sikerül a csapolás, friss őrleményből.
A kifolyó kávé súlyát mérem. A kb. 40 ml-es csészébe sokszor szinte el se fér 30 gr kávé, annyira krémes, ezáltal kiterjedt az ital. Különösen így van ez akkor, ha friss, 3 napos a pörkölés, de hasonló a helyzet egyhetes pörkölésből csapolt ital esetén is, csak akkor már talán nem ilyen mértékű a gr < ml jelenség. (Én egyébként 23-24 gr italt szoktam csapolni 15 gr őrleményből, s ez a mennyiség többnyire kb. 30 ml kávét ad ki).
Én is el tudom képzelni ezt az együttállást, de mi az hogy van olyan kávé aminél megegyezik két filter lefolyása ua őrlésre, van amelyiknél meg nem? :/
Ha már ilyen méréseket is végeztél, akkor bőven túlmentél a "home barista mód"-on :)
Elvileg, amennyiben egy gyártó, vagy bárki más a csapolás valós körülményeit jól modellező mérést akar közölni, akkor nincs sok választása, marad a scace thermofilter, így, ez gyakorlatilag a szabványosnak tekinthető mérés egyedül. Ez a kv-pogácsa tetejét érő víz hőmérsékletét próbálja meg mérni az igazi csapoláshoz hasonló körülmények megteremtésével.
Az én mérésem is hasonló elvű, azzal a különbséggel, hogy jóval gyorsabb beállású a hőérzékelő elem, emiatt a mérés alatti bizonytalanság ( kb +-0,3°C ) jobban látszódik, gyanítom erre gondoltál. ( elképzelhető, hogy bent maradt légbuborék okozza ). Ez a scace thermofilterrel nem lenne.
Nem tartom szerencsésnek a HX gépek bojlertérfogatát említeni a kv-csapolás kapcsán, hiszen az a gőzöléshez tartozó jellemző adat.
Egy HX gép 2-3 dl-es, gyakorlatilag indirekt fűtésű kv-bojlerrel rendelkezik, tehát kimondottan kicsi ez a térfogat. Valójában ez egy kritikus paraméter, részben ez határozza meg az itt lejátszódó - csapolás alatti - vízhőmérséklet változásának a mértékét és a sebességét.
Az általam emlegetett, hőstabil állapotból indított ürescsapolás nélküli kv-csapolás stabil hőkarakterisztikájának ez az egyik alapja. A másik alapvető dolog, hogy így tudunk létrehozni egy referenciaállapotot, amihez képest ténylegesen mérni tudunk.
A már sokat emlegetett R58 is ezen az elven működik. Kis kv-bojler és E61.
Nálam most a Catleren ez teljesen normális, ami duplával jó, az a szimlán épp hogy csepeg, szimpla szűrő durvább darálást igényel. A Stella sima dupla szűrője és a szimpla LM szűrő között nem érzékeltem ekkora különbséget őrlési igényben. Szóval szűrőtől /is/ függhet. Mindkét gép 58-as.
"30g (nem ml) kávét" azért ez szinte ugyanaz: 100 fokos víz sűrűsége kb. 0,96 g/cm^3, azaz a 30 g 100 fokos víz az 31,25 ml. A 30 ml és a 31,25 ml közötti a különbséget csak spéci edénnyel tudod kimérni. A kávé sűrűsége meg asszem eléggé megegyezik a vízével.
A Film About Coffee mostantól 72 órára kölcsönözhető weben 5 dolcsiért, vagy letölthető 13-ért, ill. aki bandázna egyet a kávésokkal, péntek este megnézheti a Lurdyban 3500 Ft-ért.
Ma elég fura dolog történt. Van két szűrőnk, egy szimpla (VST LM), és egy sima dupla szűrő. Nagyjából igaz, h ha a kávét beállítom duplára 19-20g-vel, az jó lesz 10g-vel is szimplában. PY Etióp yrga miatt tegnap már szinte a minimálisra állítottam a variot így kaptam 25mp alatt 30g (nem ml) kávét 19g-ból. Az szerintem jó. Erre ma volt kis maradék a zacskóban, de duplára már nem volt elég, gondoltam csinálok egy szimplát 10g-ból. Erre olyan szinten eltömődött a lefolyás, hogy 25mp után kb 2 csepp kávé volt a csészében. Az ilyeneket nem értem, hogy akkor most mi van :/
1 különbség volt csak, nem csináltam hűtőcsapolást a gépen, kíváncsi voltam, hogy úgy mennyire megy fel a hőmérséklet. De nem hiszem, h a 2-3 fokkal magasabb hő miatt jobban duzzadt volna meg a kávépogácsa.
Beáldoztam egy régi szűrőt, kilukasztottam, és abba tömítésen megy az érzékelő. Így tudom a pogácsa felett vagy abban is mérni. A pogácsa felett mértem. Ha behúzom, egyenes lesz, mivel a pogácsa hőelvonóképessége az elején elviszi a HX púpot.
Abban igazad van hogy ha sokáig békén hagyjuk a nagy térfogatú bojleros gépet nem lesz púp, de a valós életben szerintem ez szinte sose fordul elő. A home barista módról már beszéltünk, ott míg egy nagybojler és a körülötte lévő anyagok stabilizálódnak iszonyat idő, ha meg van forgalom azért nem.
Amit becsatoltál saját mérést, nincs esetleg kisebb léptékű ábra? (Vagy adatsor?). A posztodban túl nagy a hőmérséklet beosztás, és ami hivatkozásokat találtam azok nem működtek - gondolom valami fórummotor csere, vagy átszervezés lehetett.
paljoc:
Igazából jó lenne egyazon karakterisztikájú gépet nézni. Mondjuk sima HX kis és nagy bojlerrel. Vagy pid HX kis és nagybojlerrel. Nekem van kicsi is meg nagy is, de mindkettőben más a megoldás.
digiteye:
Ez jó kérdés, hogy miért nincs fejhőméreő, én se nagyon értem, pedig kézenfekvő. Sokkal pontosabb értéket ad mint a PID-ből következtetni bármire. Az oké, hogy sokmindent mérhetünk, de a semmihez képest a fejhőmérő nagy előrelépés, és jól használható a mindennapokban. A gyakorlatban a pogácsás mérés alkalmazhatatlan (tesztelni persze jó).