A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Annyit tennék csak hozzá, hogy ha már ilyen géped van, elkezdhetnéd azzal habosítani a tejet. Igaz, több türelem és kitartás kell hozzá mint egy habosító szerkezetbe önteni a tejet, de talán megéri.
Ahogy már korábban is írtam, nem szoktam rövid távra tervezni semmilyen gépvásárlásnál és ez itt sem így történt. A cél egy bevált konstrukció volt amit lehet még sok év múlva is szerelgetni mert lesz hozzá alkatrész és "szakember" is .
Nem veszi el a kedvem a "nekem ugrás" , ez fórumokon bevett szokás :-)
Úgy gondoltam , hogy a Frei kávézóban veszek szemest és ledaráltatom velük presszó géphez , de akkor felejtős....
Egyébként míg nem lesz saját őrlő addig az ismerős éttermében is megdarálhatom a szemes kávét , csak 1/4 kg nál nem veszek többet. A Páljoc kávéval szerintem kihúzom a használt őrlőig.....
Szükség (könyvelő) nagy úr. Kicsit neked estek páran, pedig korábban említetted, lesz daráló is, kicsit később. Addig pedig iszol valamit, ami van. Tokéletes nem lesz, de még mindig kevesebbet buksz mintha vennél most valamit amit másfél hónap múlva eladnál. A Frei féle kávékról csak annyit, hogy nem ismerek olyant akinél hosszabb távra bejöttek volna. Szóval kitartást, és a kezdeti sikertelenségek ne vegyék el a kedved.
Gratulálok az új jövevényhez,új géphez!! ! Amit egyáltalán nem értek: várod az új csoda masinát,de nincsen kávéd ? "falun Omnia" Ezzel akartál neki indulni??? Nem értelek. Sok Sikert a géppel,etesd megfelelő maggal!!! Üdv:Gábor!
Már sokszor írtuk: az őrlő fontosabb mint a gép. Te most éppen fordítva csináltad : vettél egy komoly gépet, elég borsos áron, de őrlőre nem maradt, az nem kell. HIBA !
őrlővel kellett volna kezdeni, vagy egy olcsóbb-nem ennyire komoly gépet venni. szerintem...
ahogy mások is írták: a választott kávék nem fognak élményt adni. egyáltalán nem.
mi a terv? hónapokig kínlódni előre ledaráltatott akármilyen kávékkal és ott áll a több százezer forintos gép és megy a kínlódás ?
egy HX gépnek legalább 30-40 perc kell, hogy az hőstabil legyen. a 15 perc amit írtál éppen elég bemelegedni, de semmiképpen nem arra való, hogy ott hőigényes kávét igyunk vele.
javaslat : gyorsan szerezz be egy darálót, már bruttó 30 E Forinttól lehet kapni (Graef) és friss, szemes kávét. (retail, P&Y, CasMo, stb.)
Kezdetben naivan azt hittem, hogy egy komoly kávégép biztos kulcs a finom ízekhez - a csudákat; olyan ez, mint egy spéci, drága szerszámkészlet! - gyakorlás, tanulás nélkül sokat nem érsz vele.
Bemelegítési idő legalább 35 perc - ennél kevesebb idő alatt a fej nem melegszik fel kellőképpen, így a kifolyt kávé v@cak és hideg. Használj időzítő kapcsolót, 2-3E Ft - ébredés előtt fél órával mehet a bekapcsolás.
Kis mennyiségek (2.5 cl /adag) folynak ki, tehát a hideg csésze hamar lehűti. Keress vastag falú (pl. Mokambo), nagy tömegű csészét, melegítsd elő.
Csak gyakorolni érdemes Omniával, mert az első "sok" főzet természetszerűen a mosogatóban fog landolni. A keletkező nagy mennyiségű zacc felhasználható növény-trágyázáshoz :-).
És én is itt a Fórumon tanultam meg: saját őrlő, friss őrlés nélkül hiába próbálkozol akár nagyon jó kávékkal, nem fogod tudni hozni az elvárt ízeket. A megfelelő és állandóan változó beállításokat igénylő őrlés persze külön tudomány, ahogyan a tejhab készítés is.
Én ilyesféle géppel rengeteg babot elpazaroltam, még most is van bőven melléfogás. Ne add fel!
Gratula az új géphez! Ilyen kategóriájú gépnél fontos lenne valami használható őrlő, de még fontosabb valamilyen minőségi alapanyag. Én mindenképpen a kávépörkölők irányába terelnélek, azokból jó eséllyel iható végeredményt lehet produkálni. Ugyan olyan gépet mint a Tied még nem használtam de több e61-hez volt szerencsém (van is), szerintem próbáld ki hogy eleve 25 percet csak fűtöd. Attól hogy a víz felmelegedett a kazánba a gép még nem üzemkész, a rendszernek át kell melegednie. Különösen e61-nél ahol a fej mint óriási hűtőborda ténykedik. A folyadéknak alapesetben forrónak kell lennie.
- egy rendes daráló alapvető követelmény, de gondolom ez tervben van
- Omnia??? Biztos, hogy pont ennek a kávénak szeretnéd a rejtett ízjegyeit elővarázsolni ?
- Egy ilyen gépnek, ahhoz, hogy a precíz kontrollálhatóságát esélyed legyen kihasználni, a bekapcsolás után min. 40perc, de inkább több mint 1órát kellene adni a "bemelegedésre"...
mi a címe ennek a könyvnek? mennyibe került? szted érdemes volt megvenni? (melyik könyváruház?) köszi!
(a már említett Kávészenvedély c. könyvet jószívvel ajánlom! nekem mondjuk túl sok volt a 'recept', de mivel magyar nyelven nem nagyon van konnkurrencia, nem sokat gondolkodtam rajta, h megvegyem-e... :) )
Ma délelőtt lehetőségem volt megkóstolni hazájában a Lucky Cap kávét. Egy Don Cortez után próbálkoztam vele. Ütős egy cucc, bár én inkább a csokis vonalat kedvelem. Ennek ellenére az a benyomásom alakult ki, hogy ugyan nehezen vethető össze a más műfajba tartozó Don Cortezzel, de kvalitásai meghaladják.
Ezúton is külön köszönet a háznak, hogy vendégük lehettem egy csészényire :)
R58 vásárlása miatt eladóvá vált La Scala Butterfly gépem. Újonnan vettem tavaly: gyantapatronnal használva, 2mm-es szűkítővel és fejhőmérővel, dobozával, 2 karral vihető. Sérülés és karcmentes, teljesen olyan mint egy új. Háztartásban használt.
Hát igen az nem hülyeség :D Én is rég óta gondolkozok, hogy csinálok egy ilyet, mert iszonyat drágák az ilyenek. http://www.bruer.co/ Ez mondjuk egy jó megoldás mert kevesebb őrlemény kell bele csak hát ez se olcsó szállítással együtt.
Szerintem az őrlemény tetejére is érdemes ilyen esetben (első video) papírszűrőt tenni, mert az arra érkező vízcseppeket jobban eloszlatja és nagyobb felületen megy át a víz az oszlopon, mintha csak egy pontra csepeg.
Gondolom lehet venni külön csapot, ami ehhez hasonló, csak egyenes a kijövő-bemenő rész.
https://www.youtube.com/watch?v=2E90gg5gRH0 de ha sikerülne vhogy ráeszkábálni egy ilyen állítható csepegőt; v még akár egy nem állíthatóval is beérném, cs nem tudom magyarul milyen néven keressem... mégse mehetek oda a bótba, h ilyen állítható, csepegős bizbaszt keresek... :D