A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
...de az akkor már mégsem ugyanaz az 50 évvel ezelőtti gép lesz, és lehet, hogy 3 vagy 4 másik gép árát kell beleszámítani ezekbe a az alkatrészcserékbe.
A Prohardver KV-s fórum oldal tetején van egy összefoglaló szerűség az ilyen esetekre - amely nem mondom, hogy tökéletes, de kezdő kiinduló pontnak megfelelő az induláshoz -, szerintem neked is egyszerűbb dolgod lenne, ha már konkrét gépekre kérdezel itt rá, hogy érdemes-e megvenni vagy sem. Az "ajánljunk vmit", talán azért nem igazán ésszerű és célravezető, mert akkor újra és újra nekifutunk itt ennek a kérdéskörnek, vki bedob egy gépnevet, más pedig rákontráz, te viszont maradsz egyhelyben, döntésképtelenül. :-)
Nézzük az idők végezetéig, ami legyen mondjuk 50 év.
Napi 3 kávéval (ami évi ugye kb. 1000 adag) az 50 000 adag kávé, stimmt?
Ha az egyéb berendezéseket, kiegészítőket, karbantartást, szervizelést, vízellátást és a nem kevésbé fontos (egészen pontosan sokkal fontosabb) őrlőt nem számolom, az az Expolygon kínálatában szereplő ésszerűnek tekinthető Rocketek közül mondjuk bármelyik esetében kávénként 8 forintot jelent.
Nem tudom, hogy miért korlátozod magad az Expolygonra, de ha ez a fixa ideád, ám legyen. Vízhálózattól független gépet javasolnék a célra (illetve nem, de ettől most eltekintek), vagyis valamelyik Rocketet.
Az Expolygon kínálatából én az egykaros Iberital L'Annát választanám. A leírás alapján egy hagyományos vendéglátóipari gép, ezért gondolom, tartós és könnyen szervizelhető. Személyes tapasztalatom nincs vele.
Azzal a videóval Szvsz az a baj, hogy azt a módszert, amivel vsz legkevésbé melegszik fel a kávé a főzés előtt, nem méri. Próbálja előmelegíteni a vizet, de a brikka talpában, és mivel nincs rajta fedő (vagy a felső rész) sokkal lassabban forr fel a víz, így az edény is jobban felmelegszik. Igazán érdekes eredményt adna egy vízforralóban elomelegített vízzel feltöltött brikka, hisz így a kazán részt még kevesebb ideig kéne melegíteni. Az egyetlen módja, hogy két percnél rövidebb idő alatt tudtam kávét főzni vele.
Köszönöm a képeket az LM szimpla szűrőkről. Most nem vagyok otthon, de azt hiszem kicsit töltöttem és alultömörítettem eddig.
Az expolygonból milyen gépet vennétek legszívesebben ami feltehetően a legtovább fogja bírni ? (, kb napi 2-3 kávé lenne vele főzve az idő végezetéig :-)
Valaki kérem tegye meg, hogy a közel egy órás sikerestelen keresési kísérletemre ad egy választ: pár hónapja ment körbe egy cikk egy nagyon komplex bialettis projektről, ahol az ember különböző pontokon mérte nagyon pontosan az átfolyó folyadék, a kész kávé és pár egyéb hely hőmérsékletét. A kérdés: hol érhető el a leírás?
Nekem eredeti van,az nem pattan ki rugóval sem!Az Expolygonnál vagy a Danettinél érdeklődj,ezek utángyártottak én úgy tudom!Ezért inkább telefonon beszélj velük és mond hogy milyen karba kell,ők majd tudni fogják!
Vagy pár száz forintért megcsinálják, ahol tömítésekkel foglalkoznak, nekem nincs Turmix tömítésem, mert Turmixom is csak egy volt eddig és nem is hiszem, hogy lesz többet.