A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Pontosítok. Amikor én próbáltam egy CM kávét,még nem volt PID a GB-n. Úgy egyszer sem sikerült jól.
Azóta nem próbáltam,mentségemre legyen,hogy azert is,mert van itthon fel raklap zöld es egyéb pörkölt kávém. :) Mostmár biztos jobban menne,plusz a cuccaim is fejlődtek meg talan en is.
Senkit nem akarok lebeszélni róla. Sőt! De azért kezdőknek és nem megfelelő hardveres felszeteltség mellett erősen lutri.
Aki biztos magában es a cuccaiban az vegye bizony.
Én az Embassyban ittam utoljára, nagyon fincsi volt.
Azt sem felejtem el,hogy a szomszéd asztalnál ülő srác két lapát cukor után belekóstolva felugrott:Kisasszony! Ez a kávé SAVANYÚ! :)
én szeretném, ha ez így ebben a formában nem terjedne el "Én nem is veszek tőlük otthonra,mert egy Gaggián nem lesz jó."
Gaggián is jó lesz, de célszerű PID-elt gaggiát használni, lágy vizet, VST kosarat és megfelelő őrlőt. A kávézókban is ez utóbbiak miatt jó, nem feltétlen a gép miatt. Annak nagy szerepe van nagy forgalom esetén a shotok konzisztenciájában, de otthoni használat és 1-1 kávé esetén ez az előnye elveszik.
Csapvízzel, mindenféle utángyártott, vagy gyárilag oldszkúl kosarakkal, utángyártott őrlő késekkel, a vízhőmérséklet ismeretem neadjisten mérleg használata nélkül értelemszerűen nem adja azt, amit adhatna, de ez nem a gaggián múlik.
Finomra őrölni kézzel egy 2 személyes adagot nem 2 perc a Harioval.... Kb 120-170 tekerés (finomságtól függően még ezen túl is változhat) egy adag!! :-)
Nagyon érdekes, amit mondasz, mert én is azt tapasztaltam, hogy több kávéból készített arányosan több ital (tehát az őrlemény/folyadék arány változatlan, a lefolyási idő is változatlanul tartva) agresszívebb, mondhatni savasabb, keserűbb, struktúráltabb lesz. Erre akkor jöttem rá, amikor 10 év 12-13 gr (ebből készült 25 gr ital) adag után hirtelen kipróbáltam a 7 gr (ebből készült 15 gr ital) adagot. És édesebb, vajasabb, lágyabb lett. Nem csak egyszer, hanem mindig. Mindkettő máshogy finom, mert pl. a duplából (15 gr őrlemény - 30 gr ital) készült ital jó markáns, az azért finom, a szimplából készült (7-8 gr őrlemény - 15 gr ital) viszont lágy, édes, s ezért finom.
És hogy ez nem vicc, azt tegnap, miután itt elbeszélgettünk a szimpla adagolásáról, a gugliba beírva a simple dosing coffee szavakat, kijött ez a cikk:
Nem muszáj elolvasni az egészet, mindenesetre pontos mérésekkel és alapos kóstolásokkal (vakpróbák sora) megállapították, hogy minden arányt megtartva a kisebb adagból lágyabb ital, a nagyobb adagból markánsabb ital készül. DE CSAK FORRÓN van különbség, hidegen semmi! Valószínű, hogy a crema más kisebb és nagyobb adagoknál, s ez a különbség kihülésre eltűnik.
Hógyne, ez abszolút így van. És befolyásolja az, hogy hogyan van pörkölve, mennyire olajos, friss, és főleg, hogy mennyire finom az őrlemény. De én 8 gr-nál tóbbet nemigen tudtam még beletenni (csak friss kávékat használva). Talán 8,1. - 8,2 . De akkor már igencsak a tetejénél vagyok, ahol már kihajlik a belső fal, és nem tud szorosan nekitámaszkodni az őrlemény.
Ja, nem, akkor kisebb kosarat kell használni (szerintem). 8g felett nekem elmegy rossz irányba az ízvilág szimplánál. Jól néz ki tőle a kávé, nagyon tömör szép crema lesz, szóval látványos a kávé, de túl intenzív, nem ez a cél. Nekem is volt ilyen gépem, aminek a gyári szűrőjével több kellett volna, pazarlás.
Ezt én is tapasztaltam. Nem is teljesen értem, hogy miért. Kaptam minta kávét valakitől, a standard daráló állásommal beleőröltem a karba, majd tamper és totál máshová jött ki a teteje. De a daráló beállítása is számít, úgy tapasztaltam, finomabb szemcseméret valamivel jobban összemegy.
Fura, hogy mindenki ilyen egzakt szamokat mond, mert nekem jol lathatoan befolyasolja a kavek fajtaja is. Van amelyik sokkal jobban tomorodik es elfer belo 10 gramm is, van amelyikbol a 8 mar tenyleg plafon.
Igen, én évekig ennyit használtam. Úgy púpoztam meg, ahogy a videódon látható, pont úgy tamperelve (de a nutating mozdulat nélkül, azt akkor még nem ismertem). Ha a középső, szűkebb helyen kívül a kosár pereméig kiment az őrlemény, akkor az 12-13 gr volt, nem kevesebb. De minimum 11. Nekem a videóból most úgy látszott, hogy ezzel az eljárással csinálod te is. De lehet, hogy az eljárás nálad, más kosárral kevesebb őrleményt jelent. Volt egy írás erről régen, amelyik azt írta le, hogy először betölti a középső részbe az őrleményt. letampereli a kis tamperrel, majd még rátölt, és azt nagy tamperrel lenyomja. Hát az meg már egyenesen 14 gr őrleményt jelentett. Akkor már miért nem dupla?
Ha félreértettem a videót, elnézésedeet kérem. Mindenesetre én azt javaslom, hogy csak középre töltsünk, és azt jól tampereljük le 41 mm-es tamperrel - vagy hadználjuk a dupla szűrőt.
Vagy csináljuk a te módszereddel - ami nálam is működött egy évtizedig, igaz, nálam ez 12-13 gr-ot hozott magával :)
Ácsi! Én sosem használtam 12-13g-ot szipla csapoláshoz. 8g-nál többet hiába is tennék a szimpla szűrőbe, nem tudnám feltenni a kart a helyére (Astoria). Ha tudni szeretnéd, egy 6g-os mikrofuratos szűrőt használok hozzá, amibe 7g őrleményt teszek. Már 7,3g-hoz is brutál tamperelést kell használnom, de még fel tudom tenni a kart. Az oldalon TÖBB bejegyzés is foglalkozik a helyes mennyiséggel. De van pl egy külön cikk a kosarak méretezéséről, mindenkinek azt javasoltam benne, hogy olyat használjon, hogy ne kelljen megszegnie az ENI ajánlásait. Egyszerűen nem értem, ezek után honnan jön, hogy 12-13g-ot használok és felejtsék el, amiket ott írtam. Te ennyit használtál valamikor?
Az nagyon hadonlít pedig a VST-re. Holnap megpróbálok belegyűrni 9 gr-ot az enyémbe. Persze nyilván kávéja válogatja. Örülnék, ha belemenne ennyi, mert akkor 18-19 gr ital jöhetne ki, ami jó cremaval már egész szépen megtölti a kis Molinari csészémet. Megpróbálom!
Kb. fél éve tértem át VST szimplára. Abba biztos nem fér bele ennyi, mert fónn kitüremkedik. Elég sokat olvastam is a témáról kb. 10 év alatt, amíg a La Cimbali gépemmel főztem, mert szzal nem sikerült 12-13 gr alatt (de minimum 11) szimpla kosárral normális italt kihoznom. (Igaz, nem annyira itt, hanem a home barista és a coffegeek fórumokon informálódtam inkább, de ez mind1). Az a kosár viszont nem olyan formájú, nem olyan meredeken süllyed a középrésze, mint a VST.
Amikor először használtam a VST-t, abba is annyit - kb. 12-13 gr - töltöttem, mint amennyit olaszpresszo.hu mutat videójában. Nem volt rossz. Aztán, elolvasva a VST instrukcióját, megkiséreltem mindössze 7 gr-ot, és csakis a közepébe tölteni. Meglepődtem, mert remek lett így is a szimpla. Igaz, tényleg szimpla: 14-15 gr ital, mindössze.
Csak arra bíztatnám a szimplázókat, hogy használjanak középen meredek falú VST vagy La Marzocco, vagy ezekhez hadonló szűrőt, és bátran felejtsék el az olaszkave.hu lapon ismertetett módszert (ami nem ad rossz eredményt, de feleslegesen hadznál 13 gr őrleményt a szimpla szűrőben), próbáljanak 7-8 gr között "elférni" a kosárban. Az erednény finom!
Giga thx, kvzzz mester. Ez hianypotlo, alig van ilyen porkoleses oktato video a neten. Meg jo hogy vacilaltam es nem fizettem be a Scott Rao kurzus arat.
A Pellininek van jó kávéja. Sajnos nem jut eszembe a neve, 40% robusta van benne, és jó! yugyanakkor a Pellini Top óriási csalódás volt nekem. Ha a 40% robustásat árulják ott, azt inkább ajánlom, mint a Seggalfrédót.