2015. februártól évi néhány 100-ra csökken a hidrogénezett növényi zsír mérgezése okozta halálozás. A kérdés persze, hogy miért nem történik meg a teljes tiltás Magyarországon is. A jó hír viszont az, hogy tizedére mérséklődik az adalék okozta halálesetek száma. Jövő évtől lejár a türelmi idő, és napi 2 gramra kell csökkenteni a gyártóknak a hidrogénezett növényi zsiradékkal elfogyasztott napi transz-zsír mennyiséget, ami az áldozatok számát hosszú távon jelentősen csökkenti. A hidrogénezést a zsíradék keményítésére használják, ezzel kiváltva az eleve telített, drágább állati eredetű zsírokat. Elsősorban azoknál a késztermékeknél, amit egyszerűbb keményített zsírral elkészíteni, mint olaj használatával.
http://egeszseg.hu/a-transz-zsirsav-rendelet-evente-6000-eletet-menthet/
Ja értem a félreértést. Nem a szív-érrendszeri megbetegedések az érdekesek, hanem hogy a tiltás után ugrásszerűen csökkent a halálozás. Történetesen a szív-érrendszeri halálozás csoportjában történt csökkenés miatt. (A hidrogénezett zsír pedig ilyen betegséget vált ki.)
A kettő közötti összefüggésben amúgy nem kételkedik senki. Nem valami "leleplező" céllal jött létre a topic, hanem az új adatok érdekesek.
Összeesküvést nehéz itt találni mert a sokat szídott multik maguk léptek. A McDonald's már 6 éve technológiaváltással teljesítette a határértéket. Ugyanígy a nápolyi veszélyes termékkör, de ott sem a multikkal volt baj a magyar adatsor szerint, hanem valami magyar sajátmárkás olcsó termékben volt valami 25%. Ott meg kicsi a lobbierő.
ha jól emlékszem, akkor u.ezt kimutatták már a zsírról is
arról van adat, hogy a vizsgált merítésben milyen százalékban voltak azok, akiknek eleve hajlamuk volt az érrendszeri megbetegedésekre? Akik transzzsírok nélkül is nagy eséllyel szív-és érrendszeri betegségben halnak meg?
nem érzel lobby-érdekeket a kimutatott adatok mögött? Nagy pénzek működnek ám ilyen esetekben.
Túl kevésnek, vagy túl soknak érzed? Dániában ennyivel volt kevesebb a szívérrendszeri halálozás az intézkedés után. Ezalatt más változtatás nem történt, csak a transz-zsír kivonása. A topicban persze érdekes, de a valóságban nyilván mindegy, hogy pontosan mennyi, 1 is megengedhetetlen. Lehet, hogy tényleg lényegesen magasabb, mert a magyar lakosság kb fele keringési betegségben hal meg, ami évente hozzávetőleg 80000 ember. De ezek szerint a kockázat egy tizedét teszi csak ki a nagy mennyiségű transz-zsír. Így is közel akkora veszély, mint a dohányzás, bár annál meg alattomosabb, egy része az áldozatoknak nem is tud róla.
A szakemberek mindenesetre azt hangoztatják, hogy a dohányzással összemérhető, vagy lehet, hogy azt is meghaladó súlyosságú a hatása. Ha jól számolom, akkor 20 emberből egyet megöl?
Nem, ennek már tizenéve követem a szakirodalmát, ezt valóban halálesetek miatt állították le. Mostanáig semmi újat nem olvastam, viszont számszerű adatokkal nem lehetett eddig találkozni. Így viszont elég gyors lépésekre lehet számítani, mert elég megdöbbentőek a számok.
A számításhoz a többi ország esetszámait használták. Azokban az országokban, ahol megtörtént a tiltás, csökkent a megbetegedések száma, kb. a háromnegyedére. Az ilyen megbetegedésből adódott halálozások számának csökkenését arányosították a magyar lakossághoz.
Kb úgy néznek ki a számok, hogy a korlátozás előtt 6500 ember halálát okozta évente a transz-zsír, ez csökken a 2g-os határértékkel jövő évtől kb. 500 fő/évre.
Kicsit nőimagazinos módon torzul az információ. A tejnél olcsóbb a növényi olaj, ezért terjedt el a vaj helyettesítésére a hidrogénezéssel szilárddá tett utóbbi. Önmagában ezzel nincs baj, az technológia függő, hogy ebből mennyi transzzsír keletkezik, ezt korlátozták most helyesen 2%-ban.
Valóban a tojáshisztéria termékei. Amikor a tojás magas koleszterintartalma miatt elkezdték tiltani a fogyasztását, figyelmen kívül hagyva azt, hogy a vér koleszterintartalma elsősorban nem is a koleszterinfogyasztástól függ, hanem az elfogyasztott telített (állati) zsíroktól, a máj által előállított saját koleszterin révén - és csak kis mértékben a megevett koleszterintől, akkor a következő lépés az állati zsírok csökkentése volt.
Kézenfekvő lett volna a telített zsírokat keményített növényi zsírokkal kiváltani, csakhogy (amellett, hogy ezek is a telítéstől keményednek), még mérgező transz zsír köztestermék is marad bennük. Tulajdonképpen igen, ennek a vegytiszta formája a margarin. A helyettesítés végül nem az egészségesség kérdésén, hanem a filléres előállítási költségén múlott. A vajnak és állati zsíroknak már viszonyag rossz híre volt egy ideje, ezért a kifejezetten veszélyes hidrogénezett zsírok csönben mérgezhettek, meg hát végülis teszik ezt azóta. Az élelmiszeriparnak nem állt érdekében az olcsó termékkel szembe menni, elvégre egy vegyipari készítményről, szintetikus anyagról van szó, ami óriási tömegben gyakorlatilag ingyen áll rendelkezésre. Végülis évtizedek óta ismert, hogy ártalmas, csak az utóbbi időkig nem volt számszerű adat rá, hogy mennyire komoly ez a hatás. Csak 8-10 éve kezdték tiltani, nálunk eddig valahogy nem foglalkoztak vele.
2015. februártól évi néhány 100-ra csökken a hidrogénezett növényi zsír mérgezése okozta halálozás. A kérdés persze, hogy miért nem történik meg a teljes tiltás Magyarországon is. A jó hír viszont az, hogy tizedére mérséklődik az adalék okozta halálesetek száma. Jövő évtől lejár a türelmi idő, és napi 2 gramra kell csökkenteni a gyártóknak a hidrogénezett növényi zsiradékkal elfogyasztott transz-zsír mennyiséget, ami az áldozatok számát hosszú távon jelentősen csökkenti. A hidrogénezést a zsíradék keményítésére használják, ezzel kiváltva az eleve telített, drágább állati eredetű zsírokat. Elsősorban azoknál a késztermékeknél, amit egyszerűbb keményített zsírral elkészíteni, mint olaj használatával.