A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Amig podot is hasznãlsz nem fogsz tudni igazán jó kv t főzni, mivel kell a nagy nyomás a papirkorongokhoz. Hiába eseti. Ha meg leveszed kilencre az opv t akkor byebye pod.
Mindenkinek nagyon köszönöm a gratulációkat és a hasznos tanácsokat!
Igyekszem mindenben a Ti profi tanácsaitokat követni, így a gyári dupla falú szűrők helyett már meg is vettem a megfelelő szimpla falúakat az Expolygontól. Nekem már nem mondták, hogy a kart is cserélni kellene...
A POD-ot egy eseti megoldásnak tekintem, ami néha alternatívája lehet az igazi eszpresszónak, ristrettónak. Ez pl. egész finomnak hatott:
Nem is értem egyébként, hogy ha valaki az egyszerű kávékészítést kedveli, akkor miért a kapszulás megoldást választja a POD-ossal szemben. A kapszulás rendszerek 5 grammos adagja már definíció szerint is csak silány eredményt adhat.
Az Imat Lux darálót azért választottam az Iberital helyett, mert az őrlés finomsága az állító skálázása segítségével könnyebben nyomon követhető, ami egy kezdőnél nagy segítség. Persze láttam, hogy az Iberitalnál is van erre megoldás, de a tuning az még egy kissé később következik nálam.
Most azon igyekszem, hogy az őrlés finomságának beállítása, tamperolás, főzés, stb. rutinszerűen és jól működjön nálam. Aztán ha meglesznek az alapok, jöhetnek az extrák.
Kellemes hétvégét Mindenkinek és finom vasárnap reggeli kávét!
Gratula! Nekem is ugyanilyen szettem van, szerintem szeretni fogod. Ezen a fokozatos örlőn nem túl nagyok a fokozatok, ritkán kellet volna a kettő közé egy fokozat, de ekkor a kávémennyiséggel lehet játszani (pl. 18 helyett csak 17 a duplaszűrőbe). Ráadásul, ha későbbb alternatív kávékészítés is érdekel, akkor sokkal egyszerűbb ezzel állítani pl. a filteresből az espressora, mint egy fokozatmentesen.
Eladó egy 2006-os, általam 2013 december végén Szomja Gödény fórumtársunktól vásárolt Gaggia Evolution gép 24 eFt-ért, tartozékaival, a képeken látható állapotban. A látható apró esztétikai hibák a működést nem befolyásolják.
A gép rendszeresen karbantartott, vízkőtelenített. A kar és szűrők ma áztak Tersonet-es oldatban, valamint a vízkőtelenítés is ma történt.
Gyárilag ezekben nincs OPV szelep, de ebbe bele lett építve, és ez 9 barra van beállítva. Ma ezt a nyomásmérést is megcsináltam az alábbi videón ez látszik. A képen és a videón a nyomásmérés 10 bar-t mutat, de ez így rendjén van a nyomásmérő miatt. Kávé csapolásakor ez 9 bar.
A gépnek semmi problémája sincs, az eladás oka, hogy az ölembe hullott egy Gaggia Classic, ami elvileg rossz volt, de csak meg kellett tisztogatnom, és erre váltok.
Jár hozzá gyári Gaggia kar kettes kifolyóval, szimpla és duplaszűrő és használható fém tamper.
Megtekinthető, kipróbálható Kazincbarcikán, vagy postázom.
Most éppen a Moak Soave van itthon (70/30-as; 2013.12.18.). Mindkét 80/20-as blendjüket (Stella; Dolce Vita) megkóstoltam, egyik sem nyűgözött le - de a Soave nagyon bejön.
Látom még mindíg nem sikerül rétegesre a latte machiato. szerintem felesleges küszködnöd vele mert az első mozdulat a nőknél ,hogy összekeverik:))). Kávéval kezdem utána tejhabosítás ,addig kicsit pihen a gép tetején ,hogy annyira ne hűljön vissza.
Végre rájöttem mi a gond a tejhabbal. Mindig írod, hogy túlmelegítettem, kemény és száraz. Nos, amikor kiöntöm még szép lágy és folyékony. Ha túlöntöm a pohár tetején, akkor le is csorog az oldalán. Aztán kell nekem kábé 4-5 perc, mire a főzőből távozik a gőz és egy picit visszamelegszik, majd elkészül a kávé. Ezalatt lesz ilyen a hab. Amikor elkezdem a kávét beleönteni, akkor a hab kiemelkedik, miközben megtartja a formáját. Kemény, mint a beton és száraz.
Szóval szerintem nincs is túlmelegítve a tejem, de legközelebb lefotózom, közvetlenül a készítés után. Kíváncsi vagyok úgy mit szólsz hozzá :-)
Pofás, gratula. Arra figyelj, hogy a Nemox Lux őrlő fokozatos - azaz lehet nehézség azzal, hogy eltaláld a megfelelő őrlemény szemcsét vele. A fokozatmentes egy fokkal jobb, de SiD ilyen őrlőt használ nagy megelégedéssel, noha Ő már pás száz kiló kávét ledarált az éves során, szóval rutin stb. :)
Kávé teszteket, bemutatókat olvashatsz a Kávékorzón - a héten éppen egy MOAK volt vallatva.
Gratulálok a szerzeményedhez, ráléptél a helyes útra! :) Ha tervezel tejhabot is készíteni, akkor a gőzcsőről húzd le a külső hosszabbító csövet, így tudsz vele készíteni finomszemcsés habot. A 3.5-ös tejgőzölő edényt félig öntve tejjel bele fog érni úgy is.
Gyári szűrők ugye cserélve? Azok nem jók semmire szinte. POD sztem felejtős lesz két nap alatt. Állítsd/Állítasd be 9 barra fixen a nyomást, mivel a POD miatt 12-n van.
Hosszú ideje olvasgatom ezt a fórumot, majd elsősorban a Ti hozzászólásaitok után eljutottam oda, hogy megvegyem az első "barista" szettemet:
A Gaggia-t az Edigital-tól vásároltam, az egyebeket a baristaszküzletből és az Expolygontól. Ez utóbbi két hely nagyon tetszett, készségesen segítettek mindenben és az árukészleteik is meggyőző.
Most kezdődik a tanulási fázis, a legjobban ízlő kávé megtalálása. Bár tudom, hogy nem igazán "profi" megoldás, de vettem próbaként néhány pod-ot is. Aztán megpróbálom legalább megközelíteni azt a szintet, amit Olaszországban minden kávézóban, cukrászdában és egyéb helyen tudnak. (Igen, az én történetem is úgy indult, mint sokan másoké, hogy minden alkalommal rácsodálkoztam az Olaszországban fogyasztott kávék ízére. A csúcsot számomra a Tazza d' Oro jelentette Rómában: http://www.tazzadorocoffeeshop.com/en/home.html
Köszönöm Nektek a sok segítséget, a jövőben is igyekszem tanulni Tőletek. Bár én nem vagyok profi a kávéológiában, de ha valami érdekességet találok, akkor megosztom Veletek.
Az LG monitoromon menüből ki lehet kapcsolni. Csak akkor világít, ha nincs jel (stand-by), de akkor is ki lehet kapcsolni. 10 éve az autórádiómban volt kék led, 2 évig imádtam, utána meggyűlöltem egy életre. :-D