A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
alapból a thermoblokkos rendszerre gondoltam, de nekem konkrétan egy QM Srint 2000-esem van, ha jól tudom ez 0625-ös alapokon nyugszik, de hasonlóan jó a Turmix TX-10-es. A qm gőze egyébként eléggé brutális csak kicsit macerás nekem, de ha ilyen kevés tejes italt isztok, akkor ez is elég lehet.
dobd még be a felsorolásba a thermoblokkos gépeket is. egy fasza kis quick mill géppel nagyon-nagyon kellemes végeredményt lehet eléreni kb 5 perccel bekapcsolás után.
Sokat olvastam a különböző gépek előnyeiről.hátrányairól.
E61 az egyik legjobb,de sok helyet foglal,lassan melegszik be,de hő stabil és azonos eredménnyel csapolható sorozatban a kávé.Leginkább fejhőmérővel az igazi,de a pid sem árt.
Alatta Gagga classic, Rancilio silvia, alu vagy rézboiler,gyors fűtési szakaszok vagy lassú de stabil.
Gaggia is piddel vagy nélküle,szilvia csak piddel.
Karos gépekkel,finom krémes a kávé,de sok a macera égeti a fej a kávét,ezért 1-2 személyes, viszont gyorsan bemelegszik és odafigyeléssel megközeliti az e61-es kávégépeket is. Kerülendő az erősen robusztás keverék a hő miatt.
Szóval mi a legjobban otthon is használható gép amivel lehet kisérletezni a különböző kávékkal magas szinvonalon.
Piddel hőmérővel akármivel.
Ne legyen gond ha vendég is van és kb. 1.5 kg kávé a havi fogyasztás.
Tudom bonyolult a kérdés és mindenki döntse el maga,de egy kezdőnek számitanak tapasztaltabbak véleménye is.
Egyelőre ott tartok, hogy két, neten talált hazai forgalmazónak írtam Steel Uno Prof-ra mondjanak valamit (caffeebelt/ascaso.hu és Momenti), de egyelőre nem válaszoltak.
Silvia is játszik még, espressocoffeeshop-os 490€ áron még a lélektani határon van, azonban az "EU garancia" nem túl meggyőző. Itthon 178e Ft áron láttam, azt indokolatlanul soknak tartom...
Igen, tegnap ezeket megcsináltam, és jó lett. Valamint átküldtem rajta 1L oldott citromsavat. Úgy látom működik rendesen.
A felső szűrő a tisztítás után is picit mintha az ragadós volna, nem tudom ez normális-e.
A háromjáratú szelep is oké, úgy látom amikor végeztem a csapolással, akkor leerszti a nyomást, meg egy kis vizet a karból. (Eddig nem tudtam ez mire való).
Az egész gép hangosabb mint az Evolution, ez normális? Én okénak gondolom, a fém ház miatt.
Viszont lehet rászánnám a szombatomat, és mégis szétszedném az egészet darabokra, kazánt kipucolnám, stb... 2006-os a gép, úgy láttam nem volt még megbontva, gondolom van benne takarítanivaló. Nem tűnik olyan vészesnek (most még úgy gondolom). Viszont ekkor már tömítéseket is cserélnék. Tudnátok segíteni, hogy konkrétan az Expolygonból milyen tömítésekre van szükkségem ehez a géphez?
Valamint az OPV ellenőrzéséhez/beállításához szeretnék venni egy egyszerű nyomásmérőt, ami egyszerűen a gyári karra rögzíthető, a kifolyó helyére. Utána másra is tudnám használni, azért akarok venni. Szóval ilyen kapható az Expolygonban, és ha igen melyik az?
Full kávé olajos és/vagy zaccos a felsőszűrő hátulja, azért ez a tűhegynyi spriccelés. Vedd le - egy csavart tartja és nagyon jól mosd el,takarítsd ki.
Ha így jön a víz akkor okés. Ha már levetted akkor érdemes lenne a vízterítő blokkot is levenned és jól megpucolni, levakarni a trutyit - garantálom az sem lesz szép állapotban ezek után. Azt két csavar tartja, torx. Valami ilyesmire számíts :
A vezeték pedig ahogy írta más is test kábel ami csak úgy "lóg" a csészemelegítő-vízbeöntő műanyag alján találsz neki egy kis csatit - arra dugd rá !
abba az egycsészés Gaggia szűrőkosárba pakolj több őrleményt a jobb eredmény érdekében! próbáld ki 10-11g őrleménnyel, persze az Iberital-on csavarj ilyenkor picit a durvább szemcseméret irányába. szemcsefinomság állítás után minimum 4-5g-ot őrölj ki egy pohárba, mert az még maradék az őrlőben az előző beállításból és csak utána készítsd a következő kávét!
hogy mi van mögötte, az nem különösebben érdekel, csak sajnálkozom, hogy leszakad a hivatalos verseny a KávéBár Bazárról, mivel azt a rendezvényt nagyon megkedveltem az elmúlt években.
Bizonyos meretu/nagyobb/ baboknal nem kapja el azokat igy esetenkent rovid ideig uresen forog a beallitott ciklus alatt. Babtartalyba helyezett nehezek segithet esetleg.
Pár napja hangolgatom egymásra a Gaggia Babyt és az Iberitalt, egyre jobb eredménnyel.
Az Iberitalnal viszont van egy számomra kellemetlen tapasztalatom. Szinte minden második darálásnál olyan, mintha menet közben pár másodpercig üresen futna, mintha nem lenne kávé a tartályban. Van, hogy a jellemzően 8 g-ra állított időzitési periódus alatt csak 4-5 g jön le. Ez normális? Miért nem egyenletes az adagolása?