Keresés

Részletes keresés

ficere50 Creative Commons License 2013.07.20 0 0 53015

A tömített szerelést én is azért javasolnám, mert előállhat egy olyan helyzet, hogy mindent a finom por fed és alatta a görgöskapcsolóban szikra keletkezik a bontáskor, vagy egy kilazult csavarnál ívet húz...aztán a többit már tudod.

A nem kívánt újraindulás miatt van a mágneskapcsolós megoldás majdnem minden szerszámgépen!!! /sőt kötelező/

Előzmény: Törölt nick (53008)
Szirty__ Creative Commons License 2013.07.20 0 0 53014

Helló RepülőgépÉpítő!

Én a részben jogos kifogások ellenére azt mondom, hogy szép munka!

Én tömített fém dobozba építettem volna a villanyos részt és tömszelencével vezettem volna ki a kábeleket.

"Minek mágneskapcsoló? Csak azért, hogy drágább legyen meg csattogjon?"

Nem! A mágneskapcsoló biztonsági okokból kell. Egyrészt ha elmegy az áram és a gép be van kapcsolva amikor visszajön (vagy ha digvilláról üzemelteted és bedugják) azonnal elindul, ami helyzettől függően ki szokta meríteni a váratlan indítás fogalmát, ami veszélyes lehet.

"Van vészleállító gombom de azt szándékosan nem raktam rá. Ugyanis minek kell az, ha már levágtam a kezem a géppel akkor úgysem lesz mivel megnyomni a gombot :)"

Most hány kezed van? :-)

A vészleállító gomb hasonlóan biztonsági felszerelés. Ha levágja az egyik kezed még megnyomhatod a másikkal, mielőtt azt is levágja! Vagy nem is te nyomod meg hanem valaki aki a közelben van jókor jó helyen. Nem tudhatod előre...

Egy szalagfűrész elég veszélyes üzem. Úgy nem gondolkozhatun hogy majd vigyázok, úgy sem lesz semmi baj. Ha így gondolkoznánk, az autókban nem lenne bizonsági öv és légzsák sem.

Előzmény: Törölt nick (53005)
GeriSoft07 Creative Commons License 2013.07.20 0 0 53013

tegnap cimboránál nézegettem az új villanyóra szekrény kombót, és kicsit elgondolkoztam. ELMŰ-s szerelés, ők csak a dobozt rakták be minden mást az elműsök hoztak

de....

mióta lehet 6mm2 vezetékkel a PE-N átkötést?

10-es jön az oszlopról, 3xNK50A, N megy az N sínre (persze az is fekete csak betekerve kék szigszalaggal), és onnan a PE sínre már 6-os megy, elmenők is 6-osak

a PE sín bejövő oldala ugye 10-esre van kialakítva, emiatt a 6-os réz vissza van hajtva és dupla ér van betolva, hogy megfogja :(

Nekem úgy rémlik, az átkötő vezetéknek is 10-esnek kell lennie

(nem az érdekel, hogy 20cm szakaszon úgyis mindegy, mert az ellenállás diffi mérhetetlen, hanem az elv, hogy ha én 1cm-el rövidebben tekerem be kék szigszalaggal a fekete vezetéket, már belekötnek az elműsök, nem jó)

cosalf Creative Commons License 2013.07.20 0 0 53012

Volt olyan "szerencsém" látni, hogy az évtizedek óta működő asztalosműhelyt, ami délben kigyulladt, még este is nappali fényt adott.

Előzmény: cosalf (53011)
cosalf Creative Commons License 2013.07.20 0 0 53011

Nem tudom, hallottál-e az IP védettségről? Tudod-e, hogy ég a por, ha begyullad?

Mint a puskapor.

Előzmény: Törölt nick (53008)
Lacivill Creative Commons License 2013.07.19 0 0 53010

Elárulom neked, hogy a fehér fület antenna, vagy telefonvezétkre találták ki.

Előzmény: Törölt nick (53006)
pajaci Creative Commons License 2013.07.19 0 0 53009

:-))))))

Előzmény: Törölt nick (53007)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.19 0 0 53008

Ez nem az első fa gépem. nem tudom miért tartod katasztrófának a villanyszerelést. A 1.5mm-es réz vezeték szerinted nem elég a 24V-ra vagy a 3 fázisú vezetékkel van a bajod? Vagy nem elég sarkosak a vezeték hajlítások és bántják a szemed? Valami normális és elfogadható indokot légyszíves adjál, mert leócsárolni én is tudom más munkáját ha olyan lennék.

Előzmény: Fázisceruza (53004)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.19 0 0 53007

Van vészleállító gombom de azt szándékosan nem raktam rá. Ugyanis minek kell az, ha már levágtam a kezem a géppel akkor úgysem lesz mivel megnyomni a gombot :) 

Előzmény: Lacivill (53003)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.19 0 0 53006

Akkor te még nem láttál amerikai faházat hogy abban hogyan csinálják a villanyvezetékezést, ha ezt veszélyesnek tartod. Egyébként ezek a kis fehér rögzítő fülek pont arra vannak kitalálva, hogy fához lehessen rögzíteni a vezetéket. 

Előzmény: Lacivill (53002)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.19 0 0 53005

Minek mágneskapcsoló? Csak azért, hogy drágább legyen meg csattogjon? 

Előzmény: Fázisceruza (53001)
Fázisceruza Creative Commons License 2013.07.19 0 0 53004

Hát az igazság az, hogy a videot csak késöbb néztem meg, de egy katasztrófa az a villanyszerelés.

A gép szerkezete egy szép, igényes kivitelezésű faszerkezet. Kár,  hogy csak egy lapát hamu fog maradni belőle. 

Előzmény: Lacivill (53003)
Lacivill Creative Commons License 2013.07.19 0 0 53003

Igazad van, én fennakadtam a vezetékeken. Az újraindulás is nagyon veszélyes lehet.

Előzmény: Fázisceruza (53001)
Lacivill Creative Commons License 2013.07.19 0 0 53002

Elég veszélyes a vezetékek, szerelvények fára helyezése.

Előzmény: Törölt nick (53000)
Fázisceruza Creative Commons License 2013.07.19 0 0 53001

Egy ilyen gépre minimum a vészleállító gomb és mágneskapcsolós indítás. 

Előzmény: Törölt nick (53000)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.19 0 0 53000

Sziasztok!

Nemrégiben kértem tanácsot tőletek mert az épülőfélben lévő szalagfűrészem 4KW-os motorja leverte a 10A-es biztit induláskor.

Két választási lehetőségem volt, bővíttetem a hálózatot 55.000 + sok tízeszer munkadíj vagy veszek egy 7.5KW-os siemens lágyindítót olcsón. Ez utóbbi melett döntöttem.

Már működik a szalagfűrész, szépen teszi a dolgát a lágyindító. Egy 24V-os csengőtrafó van rákötve és a fehér kapcsoló az indító jelet adja a gépnek. A főkapcsolóval és a fehér kapcsolóval is le lehet állítani.

Köszönöm mégegysze mindenkinek a segítséget. 

az első indítás :

Az első vágás a szalagfűrésszel : 

Szirty__ Creative Commons License 2013.07.19 0 0 52999

Helló!

Sokszor az is elég a jelenséghez, ha a kapcsolt szállal párhuzamosan fut néhány méteren át egy állandóan fesz alatt lévő vezető (pl. dugalj áramköré).

Az elektronikus előtét puffer kondenzátorát ez is fel tudja szép lassan tölteni és amikor eléri a működési küszöb feszültséget gyújtani próbál ami kisüti a puffert. Utána kezdődik elölről.

Előzmény: Degeczi (52998)
Degeczi Creative Commons License 2013.07.19 0 0 52998

de ez az ok tipikusan az élvilágítós kapcsolóknál szokott előállni, mint azt írták is

(a benne lévő glimmlámpa vezet át annyit a fázisból, ami a fénycsőnek már elég halvány, de sötétben látható begyújtási kísérlethez)

Előzmény: Dreamer (52993)
C20NE Creative Commons License 2013.07.19 0 0 52997

Miért nem érted meg, hogy csak a gyártó jogosult ellátni ilyen jelöléssel és Ő is viseli a felelősséget? A telepítő, legyen bármekkora szakember, nem minősítheti kettős szigetelésűnek ha a gyártó ezt nem tette meg!

Előzmény: Mekk Elek ezermester (52994)
Lacivill Creative Commons License 2013.07.19 0 0 52996

A gázórák áthidalása kötelező, de a mért gázcsővet be kell kötni az EPH rendszerbe.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (52995)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2013.07.19 0 0 52995

"Csak gerincvezetőről lehet lecsatlakozni."

Tehát pl ahol a gázóra csak át van hidalva, az szabálytalan?

Mindkét csövet külön-külön az EPH gerinchez kell vezetékezni?

Előzmény: Lacivill (52984)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2013.07.19 0 0 52994

"Nem a Te dolgod, mint felhasználó, hogy minősítsd a berendezést!"

Az első pillanattól kezdve arról volt szó, hogy egy telepítő/szerelő szakembernek hogyan kell viszonyulnia az ilyen "kívül nincs rajta a kettős szigetelés jele, kötelességem-e földelni a fém burkolatot" problémákhoz.

De valami miatt mindenki olyasmire válaszol, ami soha nem is volt kérdés :)

Mivel senki sem tudott egyérteműen válaszolni, ezért arra gondolok, hogy erre a kérdésre

a - nincs egyértelmű válasz (tehát ez egy szabályozatlan senkiföldje - ezt nem tartom valószínűnek)

b - van egyértelmű válasz, de az olyan kellemetlen, hogy inkább nem beszélük róla.

Előzmény: C20NE (52992)
Dreamer Creative Commons License 2013.07.19 0 0 52993

Most találtam erre, az előbb linkelt oldalon:
"5.) Dr. Tajthy Tihamér tájékoztatása: miért villognak a kikapcsolt állapotú kompakt
fénycsövek?
VÁLASZ:
Ha kizárható az, hogy az adott térségben zivatar volt, és a közelben nincs mobil átjátszó,
mikrolánc, vagy egyéb adó, nagy valószínűséggel a lámpa kapcsolója nem a fázisban, hanem a nulla
vezetőben van, és a kompakt fénycső gyújtója a szórt kapacitásokon keresztül záródva, gyújtani
próbálgat. Ellenőrizni kell, hogy a kapcsoló a fázisvezetőben vagy a nullavezetőben van-e, és azt is meg
kell vizsgálni, hogy ez csak egy szoba kapcsolójánál van-e így, vagy pedig ez az egész házra jellemző-
2 -
e? Ugyanis lehetséges, hogy valamikor a kapcsolók a fázisvezetőben voltak, de valamilyen későbbi
szerelés során, esetleg a fogyasztásmérő cseréjekor a fázisvezető és a nullavezető felcserélésre került.
Ez érintésvédelmi szempontból nem felel, meg és ezért minél előbb ki kell javítani e hibát!
Lehetséges, hogy a villanyszerelők által az üres foglalatokban digitális voltmérővel mért, és
általuk fantom feszültségnek nevezett jelenség is erre vezethető vissza.""

Dreamer

Előzmény: Törölt nick (52578)
C20NE Creative Commons License 2013.07.19 0 0 52992

Ha a burkolatán egyértelműen nem jelölik, hogy kettősszigetelésű, az adattáblán, akkor nem tekintheted annak, mindegy milyen dugó van rászerelve. És pont! A belsejében lévő alkatrészek milyensége lényegtelen. Nem a Te dolgod, mint felhasználó, hogy minősítsd a berendezést!

Előzmény: Mekk Elek ezermester (52982)
DkGrinder Creative Commons License 2013.07.19 0 0 52991

Én átalakításnál is végighúzom az elosztóig, ez a cikk engem is meglepett, bár ha jobban belegondolok így sokkal jobban egyenpotenciálon van a rendszer

Előzmény: Lacivill (52989)
Dreamer Creative Commons License 2013.07.19 0 0 52990

Mester köszi a linket! Nagyon hasznos!

Dreamer

Előzmény: Lacivill (52989)
Lacivill Creative Commons License 2013.07.19 0 0 52989

Ez persze nem új kiépitésnél alkalmazható megoldás, hanem egy átalakitás során fellépő szükségletnél alkalmazható. A meter.hu-n szoktad olvasni a bizottsági emlékeztetőket?

Előzmény: DkGrinder (52987)
hódvadász Creative Commons License 2013.07.18 0 0 52988

Üdv!

Segítséget kérnék.

Adott egy egy fázisú nappali, és egy egy fátisú Hensel szekrény. Ezek össze vannak építve. Alájuk van építve függőlegesen egy 150x300-as, visszintesen szintén egy 150x300-as. és megint függőlegesen egy 150x300 doboz.

A segítség tárgya: hogyan kell ezt összevezetékezni?

Köszönettel

DkGrinder Creative Commons License 2013.07.18 0 0 52987

Lehet, hogy félreérthetően írtam.>>” Fürdőhelyiségek helyi egyenpotenciálú összekötéseket a kádhoz csatlakozó EPH védővezetőt nem kell a lakáselosztóról leágaztatni, hanem elég egy közeli PE vezetőről amennyiben az minimum 2,5mm2. "Természetesen falon kívül a mechanikai védelem miatt vastagabb kell, én 6mm2-t tudok, de lehet hogy neked van igazad 4mm2

Előzmény: Lacivill (52984)
GeriSoft07 Creative Commons License 2013.07.18 0 0 52986

ez a nevedhez méltó szólás volt

Előzmény: Mekk Elek ezermester (52983)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!