Keresés

Részletes keresés

Peter atyuska Creative Commons License 2013.07.16 0 0 52946

A tr. Azért a földelésüket többféle képen különböztetik meg van a tekercseknek a földelése amivel létrehozzák a föld potenciált, de az a hálózatra jellemző nem magára a tr. a tr. házát, vasmagját is szokás földelni néhány esetben ez kötelező. De a kettős szigetelésű tr pontosan a következőt jelenti:

- a tekercselések zárlata esetén sem a vasmagra sem a másik tekercselésre nem lehet hatással

- olyan a kialakítás, hogy a tr. tekercselését és vasmagját nem lehet közvetlenül érinteni.

Most hogy ezeket a jellemzőket hogyan definiáljuk szabványban és más módon az csak jogászkodás :) A védelmi mód a kettős szigetelés csak magára a tr. vonatkozik sem a betáp sem a kimenetén lévő hálózatra nem.

Ugyan ez az analógia vonatkozik minden berendezésre amin ez a jelölés megtalálható.

Előzmény: Szirty__ (52945)
Szirty__ Creative Commons License 2013.07.16 0 0 52945

Helló Ötfelezős!

"Ezt a kérdést nem értem, tehát nem tettél fel mégsem egyértelmű, világos, gyakorlati kérdést. :)"

Hát persze.

Elhangzott, hogy a kettős szigetelésű transzformátor nem földelhető. A kérdésem az volt, hogy az a kettős szigetelésű transzformátor földelésének minősül-e, ha annak szekunder tekercsének egyik kivezetését földeljük.

Nincs itt semmi ellentmondás, csak van!

A minden logikától és gyakorlati ténytől messze elrugasztkodott tény, hogy a transzformátornak van vasmagja, primer tekercse(i) és szekunder tekercse(i). ha ezek bármelyikét földeljük, akkor a transzformátort földeljük.

Vagy a szabványfejűek bolygóján a transzformátor= vasmag?

Előzmény: ötfelezős (52935)
gergerg Creative Commons License 2013.07.16 0 0 52944

A világon semmi gondot nem okoz. Sok mindent lehetett olvasi itt, de törpefeszültégű a riasztóközpont panelja, és nem a riasztóközpont. Kettős szigetelt a riasztóközpont trafója, de nem a riasztóközpont. Azt is írjta valaki, hogy a dobozt villámvédelmi okból kell EPH-ba kötni. Nos, a villámvédelem és az EPH kb Makó-Jeruzsálem esete. Tehát a zöldsárga drót nem villámvédelmi okból kell a központba. Lehet hogy EPH miatt? Lehet, csak akkor azt mondja nekem meg valaki, hogy abba a sorkapocsba amibe kb egy 1m2-es vezetéket lehet bekötni, hogy a túróba köt eph vezetéket? Szóval ott tartunk, hogy van a riasztóközpontban egy kapocspont, rajta a földelés jele, egy darabka vezeték amivel át lehet hidalni az ajtót, a riasztó leírásában leírva hogy az árnyékolásokat a dobozra kell kötni és földelni, de valami rejtélyes okból senki sem akarja leföldelni azt a nyomorult központdobozt.

Előzmény: Dreamer (52938)
gergerg Creative Commons License 2013.07.16 0 0 52943

Akkor ok. Annyi új név van itt hogy nem nagyon tudom ki mikor mit mond. :-)

Előzmény: King_of_Giants (52942)
King_of_Giants Creative Commons License 2013.07.16 0 0 52942

Waaaaaaaaaaa!

:)

Nem irtam semmi ilyesmit

Azt irtam, hogy nem értek a riasztókhoz/rendszerekhez, de röpködtek a különböző érintésvédelmi módozatok, azokba szóltam csak bele, nem a riasztó rendszer földelésébe

Előzmény: gergerg (52937)
ficere50 Creative Commons License 2013.07.16 0 0 52941

Jól látod: a trafó garantálja a II év. osztályt. Megerősített (szigetelésü) hozzávezetések a primer oldalon és a szekunderen már mindegy mi történik...

Ez is az egyik ok, amiért állandóan hálózaton vannak, mert a kettős szigetelés kritériumait gyengíti, ha még hálózati kapcsoló is bekerül. Annak a mérete, vezetékezése mind veszélyforrás, földzárlat szempontból...Itt jönnek be a kapcsolóüzemü tápok, mert kisebb a nyugalmi teljesítmény felvételük és csak akkor és annyit fogyasztanak, amennyit a működés megkíván.

Előzmény: Dreamer (52939)
ficere50 Creative Commons License 2013.07.16 0 0 52940

Kicsit összekeverednek az érintésvédelmi módok/fogalmak. Miért kezelitek egyformán a kettős szigetelés II., védőelválasztás, törpefeszültséget III/A/B/C, és az I-es osztály (védővezetős) megoldásokat?  Mindegyiknek más a célja/alkalmazhatósága. 

A számítógépes/DVD-s példából kiindulva: hiába van ott általában kapcsolóüzemü táp, akkor sem hálózatfüggetlen a szekunder oldal, mert a tápegységben mindenütt ott figyel egy kerámia kondi a primer DC és a szekunder (negatív) között...ennek ellenére is lehet a védőföldet (GND-t) átvinni a fémházakra. A védőelválasztás meg megint egy teljesen más eset. (műtők, stb.) ott villamos és mechanikai eszközökkel oldják meg, hogy biztosan ne legyen földpotenciál felé semilyen feszültségkülönbség...(tekercselétechnikai, szigeteléstechnikai, mechanikai szilárdság védelmek)

Én a riasztóberendezéseket a szórakoztatótechnikai berendezések megoldásával hasonlítanám össze: kell egy elektronikát tápláló DC táp, ami lehet trafó+ egyenirányítás/stabi, vagy kapcsolóüzemü táp. A primer (230 V)sima kétpólus, a szekunder negatív pedig testpotenciálon...(az akár földelhető is, mert miért ne???)

Dreamer Creative Commons License 2013.07.16 0 0 52939

Én úgy emlékszem (lehet, hogy az ismeretem nem pontos), de a kettős szigetelés elve a következő:

Az érinthető hálózattal összekötött fém részeket két külön védelmi szigeteléssel kell ellátni (pl fűnyírónál a villanymotor tekercselése és szigetelései az első védelmi vonal, a második pedig a műanyag tokozott burkolat, DVD-nél első védelmi vonal a transzformátor tekercselése, szigetelése (egymástól elválasztott pri és sec oldal), valamint a transzformátort egy olyan nyák lapon helyezik el, ami szigetel a DVD fém külső háza felé).

Én így értelmezem - lehet helytelenül.

Dreamer

Előzmény: Mekk Elek ezermester (52922)
Dreamer Creative Commons License 2013.07.16 0 0 52938
En -tudjatok- egyszeru ember vagyok. A lefoldelem nem foldelem temaban a kovetkezot nem ertem. A szamitogep tapja foldelt. A tap szekunder oldalat bizonyosan osszekotjuk ezzel a folddel (gondoljuk arra mikor az alaplapot fem csavarral rogzitjuk a hazhoz). Tehat a szekunder oldal "foldje" es a halozat foldje egy potencialon van.

Ezek utan nem ertem, hogy mi hibat okozhat, ha a riaszto gnd-jet, es a halozat vedovezetojet osszekotom?

Dreamer
gergerg Creative Commons License 2013.07.16 0 0 52937

Ha tudod hogy mi az a törpefeszültségű berendezés, akkor nem értem miér írod a riasztó központra hogy az. Ugyan ez érvényes a kettős szigetelésre is.

Előzmény: King_of_Giants (52936)
King_of_Giants Creative Commons License 2013.07.16 0 0 52936

Mit definiáljak rajta?

Definiálták az okosok akik a szabványt megszerkesztették

Hidd el , tudom mi , mit ért a szabvány, a törpefeszültségen

Ha szakmai óra, akkor csak arra reagáltam :)

Minden más lényegetlen, nem értvén hozzá

Előzmény: gergerg (52932)
ötfelezős Creative Commons License 2013.07.16 0 0 52935

A hozzászólásaid alapján feltételeztem, hogy tudsz válaszolni.

Tán tudok.

Én egyszerű és szerintem egyértelmű, világos, gyakorlati kérdést tettem fel.

Na, ezt nem.

A transzformátor leégése nem okozhat olyan problémát, hogy a szekunder tekercs és az azzal galvanikus kapcsolatban lévő megérinthető részek (GND, fém ház, a készülékhez galvanikusan kapcsolódó egyéb eszközök) "veszélyesen aktívak" lesznek?

Nos, itt kettéválik. Ami a fémházat illeti, ha rajta van a kettős szigetelés jel, akkor nem. Vagy te egy fémdobozos kettős szigetelésű transzformátort csak azért is le szoktál földelni? Én nem. Ami a szekunder tekercset és arra kötött berendezéseket illeti, azok érintésvédelmét meg kell oldani, mert a kettős szigetelés maga nem jelenti azt, hogy azok védve lennének. Feszültségáthatolás elllen a biztonsági transzformátorok vannak, tudod, zárlatbiztos, stb. De ez még mindig nem érintésvédelem kategória. Az üzemi vezetők megérintése akkor lesz csak érintésvédelmi kategória (is!), ha megengedjük, hogy üzem közben fogdossák azokat.

Ez ellen a szekunder földelésével nem szabad védekezni a kettős szigetelés miatt?

Ezt a kérdést nem értem, tehát nem tettél fel mégsem egyértelmű, világos, gyakorlati kérdést. :)

Előzmény: Szirty__ (52919)
zozomax Creative Commons License 2013.07.16 0 0 52934

Köszönöm...

Előzmény: King_of_Giants (52931)
ötfelezős Creative Commons License 2013.07.16 0 0 52933

Itt mintha keveredne a törpefeszültség és a kettős szigetelés, a biztonsági trafó fogalma és még a leválasztás fogalmával, mást  nem is emlitve

Ezzel kezdtem én is, de ezzel kellene folytatnom is...

Előzmény: King_of_Giants (52929)
gergerg Creative Commons License 2013.07.16 0 0 52932

A riasztóközpont nem törpefeszültségű készülék. Deffiniálnád a törpefeszültségű készüléket?!

Nincs itt semmi zavar, az volt a kérdés hogy hogyan kell földelni egy riasztóközpontot. Ebből lett szakmai ismeret óra.

Előzmény: King_of_Giants (52929)
King_of_Giants Creative Commons License 2013.07.16 0 0 52931

Egyik, hogy multiméterrel lehet-e, illetve hogyan lehet meggyőződni a védővezető megfelelőségéről?"

Ja, érdemben sehogy. A multiméter megbizhatatlanabb sokszor mint a lágyvasas analóg mérőműszer, mert nem valódi "kóbor feszültségeket" is tud mutatni

Lehet hogy fogsz 230-at mérni a fázis-föld között, de hogy lekapcsol-e a relé esetén 30mA-re vagy a megszakitó áramára az közel sem biztos

Az érintésvédelmet arra képesitett szakemberre bízd, még a szerelést végző villanyász sem az

Előzmény: zozomax (52927)
King_of_Giants Creative Commons License 2013.07.16 0 0 52930

Nem

Egy hálózat egy ÉV/Fi relé. A két hálózatot semmiképpen nem közösitheted, egy relénél viszont a 0-át közösiteni kellene

Arrol nem is beszélve, ha valami gond van , mindkét hálózat lekapcsol

Előzmény: zozomax (52927)
King_of_Giants Creative Commons License 2013.07.16 0 0 52929

Ha beleszólhatok

Érintésvédelem nem pofon egyszerű!

Az ördög nem alszik, csak reszelgeti a rugót a háttérben, mondta mindig munkavédelmi oktatóm

Itt mintha keveredne a törpefeszültség és a kettős szigetelés, a biztonsági trafó fogalma és még a leválasztás fogalmával, mást  nem is emlitve

A 2ős szigetelés nem azonos a biztonsági trafó külön csévetestjeivel, persze lehet kettős szigetelésű egy bizt.trafó is, de forditva nem

Riasztókhoz nem értek. Van abban a hálózatban törpefeszültségnél nagyobb?

Mert ha nincs, a trafóhoz bejövőn kivül, akkor kielégiti az érintésvédelmet a törpefeszültség, akármit is csinál a szerelő a dobozban, annak a hálózatján

Előzmény: gergerg (52921)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2013.07.16 0 0 52928

"vagy a kondinak jót tett az utazás :D :D"

Vagy a kiszerelés/beszerelés közben sikerült meghúzni azt a csavart is, amelyik meg volt lazulva ;)

Előzmény: KK1142 (52925)
zozomax Creative Commons License 2013.07.16 0 0 52927

Hallihó,

Két dolgot szeretnék kérdezni: Egyik, hogy multiméterrel lehet-e, illetve hogyan lehet meggyőződni a védővezető megfelelőségéről?
Másik, hogy ha van egy vezérelt és egy normál villanyórám, akkor egy ilyen 4 pólusú fi relével tudom mindkettő áramkört védeni?

http://www.luxvill.net/fi_rele_25A_380V_XBS_0.03_30ma_4_polusu

Nem én akarom bekötni, csak fel akarok készülni a szakival való megbeszélésre. :-) 

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2013.07.16 0 0 52926

Két lehetőséget látok:

1: A hivatalos magyar előírások szerint minden 230/400V-os energiával működő - és a kettős szigetelés jelével el nem látott -  érinthető fém burkolatú készülék házát le kell földelni. Tehát a forgaalomból azonnal ki kell vonni minden olyan készüléket, amin nincs rajta a hivatalos duplanégyzet jelzés és bármilyen érinthető fém része van. Vagy meg kell oldani a berendezések szabványos utólagos földelését, tehát pl zöld-sárga vezetéket kell kötni a DVD lejátszó házára, vagy pl minden fémházas mikrofonra.

VAGY:

2: A gyakorlatban az alakult ki (habár hivatalosan nem meri senki leírni), hogy minden kettős szigetelésű transzformátort egyútttal biztonsági leválasztó transzformátornak is tekinthetünk (habár a valóságban többnyire nem azok), ennélfogva az ilyen trafókkal táplált berendezésekre a leválasztott rendszerek enyhébb érintésvédelmi követelményeit is alkalmazhatjuk.

KK1142 Creative Commons License 2013.07.16 0 0 52925

Üdv!
Lehet hogy tényleg valami mehanikus gondja van/volt, egy próbát tettem a kondenzátor csere ügyben, De nem volt ilyen a boltban...
Vissza tettem, be indítottam és most hiba nélkül üzemel, tényleg nem tudom mi a gond/baj (vagy a kondinak jót tett az utazás :D :D)

Köszönöm a segítséget és a válaszokat!

Előzmény: Dreamer (52891)
GeriSoft07 Creative Commons License 2013.07.16 0 0 52924

nem hinném, mert a CATV rendszer földelt árnyékülású, így a készülék burkolata idegen testpotenciálra kerül, ezért ráz egyes esetekben :(

Erre kell a koaxra ground breaker, vagy más helyi földelési megoldás, és bízni, nem lesz földhurok

gergerg Creative Commons License 2013.07.16 0 0 52923

Ha kocsival mész az úton, és látsz egy nagy kátyut, akkor kötelező lassitanod, vagy le kell lassítanod?

A riasztó központ nem kettősszigetelt berendezés! A trafója az az.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (52922)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2013.07.16 0 0 52922

"De egy riasztóközpont, amit szerelő kinyit, vezetékeket rángat, majd visszagyűr,"

Nem hinném, hogy az érintésvédelmi szabvány bármely berendezés kinyitott (éppen szerelés alatti) állapotára is vonatkozna.

Ezzel az erővel az összes berendezés és gép összes 230/400 voltos csatlakozási pontjára is kötelező lehetne egy-egy extra műanyag védőkupak, mert mi van, ha véletlenül a szerelő kezében van egy benedvesített százas szeg...

"Nem a trafó jelenti a veszélyt, hanem a vezeték."

Ha az általam említett (földeletlen csatlakozőjú, ám kettős szigetelésű trafójú) DVD lejátszóba bedugok egy vezetékes mikrofont, akkor azon mikrofon fém házát elvileg kötelező lenne leföldelni?

Mert ha a mikrofont nem kötelező és ha ugyanazon DVD fém házát sem kötelező, akkor a riasztó dobozát miért lenne kötelező leföldelni?

gergerg Creative Commons License 2013.07.16 0 0 52921

Nem semmi mit össze túlóráztok a témán, prdig pofon egyszerű. Dk le is írta. Egy nyomtatót vagy egy dvd lejátszót nem kell földelgetni, a kettős szigetelés teljesen jó védelmi mód. De egy riasztóközpont, amit szerelő kinyit, vezetékeket rángat, majd visszagyűr, ajtót csuk rá, majd visszakapcsol, az már nem ugyan az. Nem a trafó jelenti a veszélyt, hanem a vezeték.

Szirty__ Creative Commons License 2013.07.15 0 0 52920

Üdv KegMayer!

"A kettős szigetelés alatt azt értjük, hogy a szóbanforgó alkatrészek egymástól és a külvilágtól is el vannak szigetelve."

Egy kettős szigetelésű transzformátor által táplált készülék tehát teljes mértékben el van szigetelve a külvilágtól?

Előzmény: KegMayer (52915)
Szirty__ Creative Commons License 2013.07.15 0 0 52919

Helló ötfelezős!

"Teljesen furcsállom, hogy erről beszélni kell..."

A hozzászólásaid alapján feltételeztem, hogy tudsz válaszolni.

Én egyszerű és szerintem egyértelmű, világos, gyakorlati kérdést tettem fel.

"a hozzáférhető vezetőképes részek ne legyenek veszélyes aktívak se normál állapot, se pedig egyszeres hiba esetén"

A transzformátor leégése nem okozhat olyan problémát, hogy a szekunder tekercs és az azzal galvanikus kapcsolatban lévő megérinthető részek (GND, fém ház, a készülékhez galvanikusan kapcsolódó egyéb eszközök) "veszélyesen aktívak" lesznek?

Ez ellen a szekunder földelésével nem szabad védekezni a kettős szigetelés miatt?

Előzmény: ötfelezős (52911)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2013.07.15 0 0 52918

"Sajnos a polcok fémtartó csövei is a konnektor védőföldje között galvanikus kapcsolat van."

Mivel

- a fém polcrendszer rá van kötve az eph hálózatra,

- az eph hálózat pedig le van földelve

- és a konnektor is le van földelve

...ezért teljesen normális, hogy a polcok vasa és a konnektor földelése között galvanikus kapcsolat van.

Előzmény: KegMayer (52875)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2013.07.15 0 0 52917

Tehát ha van pl egy fémházas DVD lejátszóm, aminek földeletlen dugvillája van

és kívül nincs rajta sehol a kettős szigetelés jele (csak belül a trafóján),

akor annak a fém házát a magyar szabvány szerint köteles vagyok valahogyan leföldelni?

És ha nem, akkor egy pontosan ugyanilyen táplálású riasztóberendezést miért igen?

;)

Előzmény: ötfelezős (52854)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!