Ez akkor fordulhat elő, ha véletlenül egyszerre indul a hűtő és a fagyasztó(is) nagynéha, ha egyszer előfordul, nem kell megijedni...a szakemberek ezt asszem véletlen egybeesésnek hívják..vagy egyidejűség, nem tudom, de ez van..a háztartásokban ez ritkaság.
Tényleg lehet az, hogy egy szaki nem tudja, hogy a kismegszakítók csuklós belső mechanikai kialakítása miatt azok kitámasztva is zavartalanul lekapcsolnak? :-)
Üdv. Tegnap délután a lakásban üzemelt 2db TV és 1 db PC ,és esetleg a hűtö és a fagyasztó,de ezek nem biztos.És valamiért lenyomta az óra biztosítékát és a kör biztijét.Semmi különöset nem vettem észre,hogy mi okozhatta ezt szeretném megkérdezni? 14-éves a ház ,még ilyen nem történt.
Engem a motor nyomatéka érdekel, nem az áttételek utáni nyomaték. A motor terheli a hálózatot. P=Mxomega=Mx2xpixn. Ha nő a fordulat, csökken a motor nyomatéka ugyanazon teljesítmény mellett.
Egy nagy fordulatú motor nagy teherrel indulva igen csak nehezen indul el, mert kicsi az indító nyomatéka. Értjük egymást?
Köszönöm a részletes segítséget, azt hiszem ezt az utat fogom először próbálni amit ajánlasz. Én is arra tippelek, hogy a kismegszakítóim túl öregek és elgyengültek már, több mint 20 éve lakunk a házban de azok már legalább 10 éve ott voltak elötte. Tehát kb 30 évesek, talán megérettek már a cserére.
1. Teljesen lényegtelen a motor fordulatszáma, ha hozzá van méretezve az áttétel.
2. Minnél magasabb a fordulatszáma annál nagyobb áttételt kell csinálni így viszont a nyomatéka nő meg az áttétel után. Azért ez már nem lényegtelen.
3. Ilyen fordulatú 4kw-os motort tudtam elfogadható emberi áron szerezni, ha külölnézel a piacon akkor azt fogod tapasztalni, hogy a teljesítmény növekedésével nem arányosan nő a motorok ára, a 4 KW környékén van egy mélypont. Egy 3 KW-os sokkal drágább és a 5-6 KW-is is már drágább mint egy 4-es. Nem tudom miért van ez így, de elég jól megfigyelhető ilyen tendencia vehető észre ha kitartóan vizsgálja valaki az árakat.
Köszi, én is erre gondoltam, hogy polírpapírral lehúzom a szeletkéket és kimikázom, de a kefe keménységgel vagyok gondban. Ilyen kicsi kb 500W-os motornál még igen kemény keféket szoktak használni. Ami van itthon az egy eta 1400-as keféje az EG29-es kefe. Tegyek vele egy próbát és alakítsam át a megfelelő méretre, vagy ennél keményebbet/lágyabbat keressek? Sajnos a jelenlegi keménységét csak papíron tudom megállapítani.
motort ugyebár nem védünk kismegszakító/olvadóbetéttel, de ha mégis...
a 2x-es az már inkább olvadóbetét, mivel az nem olyan pontos értékű
itt viszon nem a motor védelme miatt van gond, hanem hálózati kismegszakító túl kicsi
esetleg még lehetne próbálkozni csillag deltával, 3kW felett, főleg nagy nyomatékos indításnál van létjogosultsága, és talán még árban sem olyan veszélyes
A 4kW-os motor kb 8,5 A-t vesz fel, kismegszakítós biztosításkor 16-20A-es kell neki, de érdemes lenne legalább egy motorvédőt berakni.
A 25m/s-ot én nagyon soknak gondolom, de te tudod.
Hálózatbővítésen is el lehet gondolkodni, de egy frekvenciaváltó sem rossz megoldás, mégha elég húzós is. Lekezeli a védelmet, indítás megoldva, fordulatszámszabályozás pipa, akár plusz nyomatékot is tud, lekezeli a vészgombot is.
Ezért nem értem, miért 2800-as motort vválasztottál. Ugyanakkora teljesítménynél kisebb fordulatszámhoz nagyobb nyomaték tartozik. Miért nem volt elég az 1500-as fordulatú motor?
A szalagfűrészben a kerekek súlya az áttétellel együtt kb 35-40 kg lehet, elég nagy, 550mm-es átmérőjű kerekekkel. Ezt meg kell tudnia indítani a motornak, fogalmam sincs mekkora terhelést jelent a motorra nézve, de elég nagy lassító áttételt készítettem hogy tartani tudja a 25 m/s szalag sebességet. A nyomaték így jóval nagyobb mintha csak közvetlenül áttétel nélkül indulna a fűrész. Az áttétel 1:3,31584 a számított érték szerint. (1500m/perc illetve 25m/sec szalagsebeséghez)
Az a gyanum, hogy ekkora tömeget nem fog egyik pillanatról a másikra villámgyorsan felpörgetni bár a nagyobb nyomaték ezt elősegíti. Legalábbis így gyanítom. :)
A gérvágóm brutálisan gyorsan pörög fel más motorokhoz képest, de ez érthető mert a 250mm tárcsa közvetlenül a motor tengelyén van áttétel nélkül és ott a tömeg elég kicsi.