Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2013.05.19 0 0 52286

1. Teljesen lényegtelen a motor fordulatszáma, ha hozzá van méretezve az áttétel. 

2. Minnél magasabb a fordulatszáma annál nagyobb áttételt kell csinálni így viszont a nyomatéka nő meg az áttétel után. Azért ez már nem lényegtelen.

3. Ilyen fordulatú 4kw-os motort tudtam elfogadható emberi áron szerezni, ha külölnézel a piacon akkor azt fogod tapasztalni, hogy a teljesítmény növekedésével nem arányosan nő a motorok ára, a 4 KW környékén van egy mélypont. Egy 3 KW-os sokkal drágább és a 5-6 KW-is is már drágább mint egy 4-es. Nem tudom miért van ez így, de elég jól megfigyelhető ilyen tendencia vehető észre ha kitartóan vizsgálja valaki az árakat.

Előzmény: cosalf (52275)
ha4nz Creative Commons License 2013.05.19 0 0 52285

Köszi, én is erre gondoltam, hogy polírpapírral lehúzom a szeletkéket és kimikázom, de a kefe keménységgel vagyok gondban. Ilyen kicsi kb 500W-os motornál még igen kemény keféket szoktak használni. Ami van itthon az egy eta 1400-as keféje az EG29-es kefe. Tegyek vele egy próbát és alakítsam át a megfelelő méretre, vagy ennél keményebbet/lágyabbat keressek? Sajnos a jelenlegi keménységét csak papíron tudom megállapítani.

Előzmény: ficere50 (52251)
Peter atyuska Creative Commons License 2013.05.19 0 0 52284

Kérsz a szolgáltatónál egy biztosító cserét D-s re azzal hogy gépet üzemeltetsz róla. Javaslom, hogy a saját részt is rendbe tenni.

Előzmény: Törölt nick (52270)
cosalf Creative Commons License 2013.05.19 0 0 52283

Az indítási áramot a megfelelő karakterisztikájú kismegszakítónak el kell bírnia.

Előzmény: Zs:) (52281)
cosalf Creative Commons License 2013.05.19 0 0 52282

Csillagba van kötve a motor.

A motorvédelmet (hőrelé) beállítjuk 8,5A-re (pontosabban, ami a motor adattábláján szerepel), a kismegszakító meg lehet 10A-es. Hol a baj?

Ha 8,5 A-nél nagyobb áramot vesz fel indulás után, akkor baj van (túlterhelés, zárlat).

Előzmény: Zs:) (52281)
Zs:) Creative Commons License 2013.05.19 0 0 52281

indítási áram miatt szokott 1,5-2x-es lenni

motort ugyebár nem védünk kismegszakító/olvadóbetéttel, de ha mégis...

a 2x-es az már inkább olvadóbetét, mivel az nem olyan pontos értékű

itt viszon nem a motor védelme miatt van gond, hanem hálózati kismegszakító túl kicsi

esetleg még lehetne próbálkozni csillag deltával, 3kW felett, főleg nagy nyomatékos indításnál van létjogosultsága, és talán még árban sem olyan veszélyes

Előzmény: cosalf (52280)
cosalf Creative Commons License 2013.05.19 0 0 52280

És miért kell a névleges áramnak kétszeresével bíztosítani?

Előzmény: Zs:) (52279)
Zs:) Creative Commons License 2013.05.19 0 0 52279

A 4kW-os motor kb 8,5 A-t vesz fel, kismegszakítós biztosításkor 16-20A-es kell neki, de érdemes lenne legalább egy motorvédőt berakni. 

A 25m/s-ot én nagyon soknak gondolom, de te tudod.

Hálózatbővítésen is el lehet gondolkodni, de egy frekvenciaváltó sem rossz megoldás, mégha elég húzós is. Lekezeli a védelmet, indítás megoldva, fordulatszámszabályozás pipa, akár plusz nyomatékot is tud, lekezeli a vészgombot is.

Előzmény: Törölt nick (52273)
Törölt nick Creative Commons License 2013.05.19 0 0 52278

ha nálad ő az áramszolgáltató akkor igen (nálam az EON én tőlük kértem ) .

az egyszeri kiszállási díj mindhárom kismegszakító cseréjét magában foglalja .

megkerestem a csekket én 4474 -ft fizettem érte, és egy héten belül kijöttek megcsinálták ,

a csekket (nekem)utána küldték ki postán . érdemes mindhármat cseréltetni mert a lakásfogyasztóknál is ha megy

mosógép,elektromos sütő stb ...  közben elindítod a porszivót lehet ugyanilyen gondod adódik ,ha nem kerül

többe (márpedig nem ) akkor mért is ne ?! arról nem is beszélve a használat során azért ezek a kismegszakítók gyengülnek

és hamarabb leoldanak mintha újak lennének, így kapsz 3 újat ami mindenképp jobban bírja !!!

cosalf Creative Commons License 2013.05.19 0 0 52277

B10, tehát B-s.

Előzmény: pajaci (52276)
pajaci Creative Commons License 2013.05.19 0 0 52276

A "C60a   B10" feliratú kismegszakító C, vagy B karakterisztikájú?

cosalf Creative Commons License 2013.05.19 0 0 52275

Ezért nem értem, miért 2800-as motort vválasztottál. Ugyanakkora teljesítménynél kisebb fordulatszámhoz nagyobb nyomaték tartozik. Miért nem volt elég az 1500-as fordulatú motor?

Előzmény: Törölt nick (52273)
Törölt nick Creative Commons License 2013.05.19 0 0 52274

Nem veszélyes ez így?

Előzmény: Fázisceruza (52271)
Törölt nick Creative Commons License 2013.05.19 0 0 52273

A szalagfűrészben a kerekek súlya az áttétellel együtt kb 35-40 kg lehet, elég nagy, 550mm-es átmérőjű kerekekkel. Ezt meg kell tudnia indítani a motornak, fogalmam sincs mekkora terhelést jelent a motorra nézve, de elég nagy lassító áttételt készítettem hogy tartani tudja a 25 m/s szalag sebességet. A nyomaték így jóval nagyobb mintha csak közvetlenül áttétel nélkül indulna a fűrész. Az áttétel 1:3,31584 a számított érték szerint. (1500m/perc illetve 25m/sec szalagsebeséghez)

Az a gyanum, hogy ekkora tömeget nem fog egyik pillanatról a másikra villámgyorsan felpörgetni bár a nagyobb nyomaték ezt elősegíti. Legalábbis így gyanítom. :)

A gérvágóm brutálisan gyorsan pörög fel más motorokhoz képest, de ez érthető mert a 250mm tárcsa közvetlenül a motor tengelyén van áttétel nélkül és ott a tömeg elég kicsi.

Előzmény: cosalf (52269)
cosalf Creative Commons License 2013.05.19 0 0 52272

Nem tudom, de az előbb mintha azt írták volna, hogy 4600Ft-ot fizettek érte. Egyért, vagy többért, nem tudom.

Fázisceruza Creative Commons License 2013.05.19 0 0 52271

Szigetelőszalaggal ragaszd le a kismegszakító nyelvét, akkor kicsit jobban bírja a kiképzést.

Törölt nick Creative Commons License 2013.05.19 0 0 52270

Az óra alatt lévő 2 db 10A-s megszakítót veri le. Most kipróbáltam, hogy a villanyóra szekrényben lévő csatlakozóba dugtam a motor mert annak van saját kismegszakítója. Akkor is az óra alatt verte le a 2 kismegszakítót. De ez logikus is, csak a biztonság kedvéért ellenőriztem ezt.

A kismegszakító cseréjét az émásznál kell kérnem? Mennyit kell leperkálni érte? 

Előzmény: cosalf (52269)
cosalf Creative Commons License 2013.05.19 0 0 52269

A betápnál (óra alatt) mindegyik kismegszakító B karakterisztikájú. Ez eleve nem szerencsés egy 4kW-os 2880-as fordulatú motor indításához. A nagy fordulattal az a bajom, hogy nagyon nagy induláskor az áramfelvétel. Képzeld el. ha ez még egy fűrészszalagot is meg fog mozdítani. El fog csúszni a lap (szerintem, de nincs tapasztalatom), nagy a tárcsa, amit meg kell mozdítania.

"Rendesen" túl van bíztosítva a lakáson belül a rendszer. Sehol nem szabadna nagyobb, vagy egyenlő kismegszakítónak lennie, mint a betáp kismegszakítója. Ezt majd úgyis véleményezik.

A gérvágód egy fázisú és kb 2,5 kW, ne csodálkozz, ha induláskor néha leveri a kismegszakítót. Már emiatt is kellene a betépnál C-s kismegszakító.

10A-es C-s kismegszakítóról el kell mennie a 4kW-os motornak.

Lágyindítóval lassabban pörög föl a motor, nem vesz fel akkora áramot induláskor. Én nem vennék lágyindítót, lecseréltetném a kismegszakítókat C-sre.

A kismegszakítókon jelölve van, hányszoros áramlökést viselnek el a fogyasztók indulásakor.

A: ohmikus fogyasztóhoz való

B: háztartási gépekhez

C: mototrok indításához. Kb. 6-8 szoros áramlökést elvisel rövid ideig.

D: nehéz indítású motorokhoz. 3 kW felett már ezt szokták beépíteni.

Ráadásul nálad igen nagy a fordulatszám, ami még nagyobb áramfelvételt igényel induláskor.

Előzmény: Törölt nick (52264)
Törölt nick Creative Commons License 2013.05.19 0 0 52268
Előzmény: Törölt nick (52265)
DkGrinder Creative Commons License 2013.05.19 0 0 52267

KéT-Vill Vs. Trianon team  :-D             

Törölt nick Creative Commons License 2013.05.19 0 0 52266

no igen ezek B -sek gyors kioldásuak ami azt jelenti nagy áramfelvétel esetén hamar leold épp ezért nemigen alkalmasak

villanymotor üzemeltetésére . a C-k  már jobban tűrik a hirtelen nagy áramot (lomhábbak) a D -sek még ennél is lassúbb kioldásúak

ezért ipari felhasználóknál már ezeket alkalmazzák (műhelyek) sok géppel stb .....

Előzmény: Törölt nick (52262)
Törölt nick Creative Commons License 2013.05.19 0 0 52265

Mit jelentenek a B, C és D jelölések ? Ezekhez nem értek. A villanyszerelésekkel elboldogulok, de az ilyen huncutságot már nem ismerem :)

Előzmény: cosalf (52261)
Törölt nick Creative Commons License 2013.05.19 0 0 52264

Van egy másik villanymotorom szintén 3 fázisú, nincs rajta adattábla, de 4 KW-osnak vettem azt is, egy bánya lift motorja volt, kb 80 kg a motor súlya ha mond ez valamit. Irdatlan régi, még csapágy sincs benne, (poros környezet miatt) hanem csak kócos tömítés van a csapágy helyén 1-1 felnyitható tetejű kis dobozkával ahova az olajat kell becsöpögtetni. Ez a motor egy kompresszort hajt meg, probléma mentesen indul. 

Előzmény: Törölt nick (52260)
Törölt nick Creative Commons License 2013.05.19 0 0 52263

Így nem próbáltuk. 

Előzmény: Dreamer (52259)
Törölt nick Creative Commons License 2013.05.19 0 0 52262

A nagy fordulattal nincs gond, az áttétel ehez lett méretezve és elkészítve, hogy 25m/sec sebességgel vágjon a lap, ez az ideális vágási sebesség. 

A gérvágóm ez : http://szerszamallomas.hu/einhell-bt-sm-2534-dual-huzo.billeno-gervago.html

Ez simán leveri a 10A-es biztiket, de a 16-osról szépen elmegy.

Fogalmam sincs milyenek a kismegszakítóm, csináltam pár fotót róluk. 

Ez van a villanyóra alján :

Ez a lakás egyik része

És ha jól sejtem akkor ez a műhely rész.

A villanyóra szekrényben van egy 3 fázisú leágazás is közvetlenül, de nem innen próbáltam a motort elindítani hanem a műhelyből.

A forgórész szerintem a helyén van, összejelöltem a motor elemeit a szétzedés elött, ugyanoda lett visszaszerelve minden, csak a csapágyakat cseréltem C-s tipusú csapágyra ami nagyon poros környezetbe való, műanyag porvédős és pontos illeszkedésű.

Kaptam egy tippet, hogy lágyindítót kellene használnom, de nem tudom, hogy ez megfelelő lenne e, érdemes lenne e kifizetni érte ennyi pénzt.

https://www.distrelec.hu/ishopWebFront/search/luceneSearch.do?dispatch=find&keywordPhrase=370466&gclid=CObvlY7hobcCFYJV3god6TQAZg

Előzmény: cosalf (52257)
cosalf Creative Commons License 2013.05.19 0 0 52261

10A-es kismegszakító elbír kb.5,5 kW-t is 3 fázis esetén.

Gondolom az óra előtt van 2db 10-es és egy 16A-es. Nem "illik" ugyanakkora kismegszakítót tenni a kiselosztóba is.

Előzmény: Törölt nick (52260)
Törölt nick Creative Commons License 2013.05.19 0 0 52260

gyakorlati tapasztalat a 10 A automata kb 3 KW-s motort bír el ,azt is C tehát lomhább kioldású kismegszakítóval, a 4 KW-nak az már kevés !

én nemrég vásároltam egy hasítógépet 3 KW motorral, a B -s 10A kismegszakítót rendszerint leverte, ezért cseréltettem C-re  amit egy kiszállási

díjért tehát majdnem ingyen (4300-ft) megcsináltak, evvel gond nélkül elmegy . javaslom a 4KW-hoz a 16A  C megszakítót avval biztosan elmegy

és terhelt üzemnél (megszorulna fa stb ) sem fogja leverni . sajnos D karakterisztikájú kismegszakítóhoz már engedély, és némi plusz pénz kell,

viszont a C -t ingyen adják, és az már használható . ha cserélteted ezt  külön kérjed, mert automatikusan a B hozzák ha nem igényelsz C-t !!!

Előzmény: Törölt nick (52256)
Dreamer Creative Commons License 2013.05.19 0 0 52259
Tudom primitiv, de a forgoreszt jol megporgetve nem probaltatok? Persze nem eletszeru, de egy probat meger. :)

Dreamer
cosalf Creative Commons License 2013.05.19 0 0 52258

Nem csak terheletlenül, de terhelve is el kell mennie 10A-es kismegszakítóról.

Előzmény: cosalf (52257)
cosalf Creative Commons License 2013.05.19 0 0 52257

Elég nehéz indtásnak számít 2880 fordulatú motor indítása.

Kell-e ekkora fordulatú motor szagfűrészhez? Régen láttam már szalagfűrészt, de emlékeim szerint nem megy a szalag olyan nagyon gyorsan.

Ha gépeket használsz, akkor legelőször a kismegszakítókat kellene lecserélni C, vagy inkább D karakterisztikájura. Írod, hogy a gérvágó is leoldja a kismegszakítódat, pedig az nem lehet olyan nagy teljesíményű.

A motornak terheletlenül el kellene mennie 10A-es kismegszakítóról (C, de inkább D karakterisztika)

Sokallom az ürejárati áramfelvételt (4,8A). Jó helyen van a forgórész?

Figyelembe kell venni még a terhelés alatti indítást, ami jelentősebb áramfelvétellel jár.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!