1. Teljesen lényegtelen a motor fordulatszáma, ha hozzá van méretezve az áttétel.
2. Minnél magasabb a fordulatszáma annál nagyobb áttételt kell csinálni így viszont a nyomatéka nő meg az áttétel után. Azért ez már nem lényegtelen.
3. Ilyen fordulatú 4kw-os motort tudtam elfogadható emberi áron szerezni, ha külölnézel a piacon akkor azt fogod tapasztalni, hogy a teljesítmény növekedésével nem arányosan nő a motorok ára, a 4 KW környékén van egy mélypont. Egy 3 KW-os sokkal drágább és a 5-6 KW-is is már drágább mint egy 4-es. Nem tudom miért van ez így, de elég jól megfigyelhető ilyen tendencia vehető észre ha kitartóan vizsgálja valaki az árakat.
Köszi, én is erre gondoltam, hogy polírpapírral lehúzom a szeletkéket és kimikázom, de a kefe keménységgel vagyok gondban. Ilyen kicsi kb 500W-os motornál még igen kemény keféket szoktak használni. Ami van itthon az egy eta 1400-as keféje az EG29-es kefe. Tegyek vele egy próbát és alakítsam át a megfelelő méretre, vagy ennél keményebbet/lágyabbat keressek? Sajnos a jelenlegi keménységét csak papíron tudom megállapítani.
motort ugyebár nem védünk kismegszakító/olvadóbetéttel, de ha mégis...
a 2x-es az már inkább olvadóbetét, mivel az nem olyan pontos értékű
itt viszon nem a motor védelme miatt van gond, hanem hálózati kismegszakító túl kicsi
esetleg még lehetne próbálkozni csillag deltával, 3kW felett, főleg nagy nyomatékos indításnál van létjogosultsága, és talán még árban sem olyan veszélyes
A 4kW-os motor kb 8,5 A-t vesz fel, kismegszakítós biztosításkor 16-20A-es kell neki, de érdemes lenne legalább egy motorvédőt berakni.
A 25m/s-ot én nagyon soknak gondolom, de te tudod.
Hálózatbővítésen is el lehet gondolkodni, de egy frekvenciaváltó sem rossz megoldás, mégha elég húzós is. Lekezeli a védelmet, indítás megoldva, fordulatszámszabályozás pipa, akár plusz nyomatékot is tud, lekezeli a vészgombot is.
Ezért nem értem, miért 2800-as motort vválasztottál. Ugyanakkora teljesítménynél kisebb fordulatszámhoz nagyobb nyomaték tartozik. Miért nem volt elég az 1500-as fordulatú motor?
A szalagfűrészben a kerekek súlya az áttétellel együtt kb 35-40 kg lehet, elég nagy, 550mm-es átmérőjű kerekekkel. Ezt meg kell tudnia indítani a motornak, fogalmam sincs mekkora terhelést jelent a motorra nézve, de elég nagy lassító áttételt készítettem hogy tartani tudja a 25 m/s szalag sebességet. A nyomaték így jóval nagyobb mintha csak közvetlenül áttétel nélkül indulna a fűrész. Az áttétel 1:3,31584 a számított érték szerint. (1500m/perc illetve 25m/sec szalagsebeséghez)
Az a gyanum, hogy ekkora tömeget nem fog egyik pillanatról a másikra villámgyorsan felpörgetni bár a nagyobb nyomaték ezt elősegíti. Legalábbis így gyanítom. :)
A gérvágóm brutálisan gyorsan pörög fel más motorokhoz képest, de ez érthető mert a 250mm tárcsa közvetlenül a motor tengelyén van áttétel nélkül és ott a tömeg elég kicsi.
Az óra alatt lévő 2 db 10A-s megszakítót veri le. Most kipróbáltam, hogy a villanyóra szekrényben lévő csatlakozóba dugtam a motor mert annak van saját kismegszakítója. Akkor is az óra alatt verte le a 2 kismegszakítót. De ez logikus is, csak a biztonság kedvéért ellenőriztem ezt.
A kismegszakító cseréjét az émásznál kell kérnem? Mennyit kell leperkálni érte?
A betápnál (óra alatt) mindegyik kismegszakító B karakterisztikájú. Ez eleve nem szerencsés egy 4kW-os 2880-as fordulatú motor indításához. A nagy fordulattal az a bajom, hogy nagyon nagy induláskor az áramfelvétel. Képzeld el. ha ez még egy fűrészszalagot is meg fog mozdítani. El fog csúszni a lap (szerintem, de nincs tapasztalatom), nagy a tárcsa, amit meg kell mozdítania.
"Rendesen" túl van bíztosítva a lakáson belül a rendszer. Sehol nem szabadna nagyobb, vagy egyenlő kismegszakítónak lennie, mint a betáp kismegszakítója. Ezt majd úgyis véleményezik.
A gérvágód egy fázisú és kb 2,5 kW, ne csodálkozz, ha induláskor néha leveri a kismegszakítót. Már emiatt is kellene a betépnál C-s kismegszakító.
10A-es C-s kismegszakítóról el kell mennie a 4kW-os motornak.
Lágyindítóval lassabban pörög föl a motor, nem vesz fel akkora áramot induláskor. Én nem vennék lágyindítót, lecseréltetném a kismegszakítókat C-sre.
A kismegszakítókon jelölve van, hányszoros áramlökést viselnek el a fogyasztók indulásakor.
A: ohmikus fogyasztóhoz való
B: háztartási gépekhez
C: mototrok indításához. Kb. 6-8 szoros áramlökést elvisel rövid ideig.
D: nehéz indítású motorokhoz. 3 kW felett már ezt szokták beépíteni.
Ráadásul nálad igen nagy a fordulatszám, ami még nagyobb áramfelvételt igényel induláskor.
Van egy másik villanymotorom szintén 3 fázisú, nincs rajta adattábla, de 4 KW-osnak vettem azt is, egy bánya lift motorja volt, kb 80 kg a motor súlya ha mond ez valamit. Irdatlan régi, még csapágy sincs benne, (poros környezet miatt) hanem csak kócos tömítés van a csapágy helyén 1-1 felnyitható tetejű kis dobozkával ahova az olajat kell becsöpögtetni. Ez a motor egy kompresszort hajt meg, probléma mentesen indul.
Ez simán leveri a 10A-es biztiket, de a 16-osról szépen elmegy.
Fogalmam sincs milyenek a kismegszakítóm, csináltam pár fotót róluk.
Ez van a villanyóra alján :
Ez a lakás egyik része
És ha jól sejtem akkor ez a műhely rész.
A villanyóra szekrényben van egy 3 fázisú leágazás is közvetlenül, de nem innen próbáltam a motort elindítani hanem a műhelyből.
A forgórész szerintem a helyén van, összejelöltem a motor elemeit a szétzedés elött, ugyanoda lett visszaszerelve minden, csak a csapágyakat cseréltem C-s tipusú csapágyra ami nagyon poros környezetbe való, műanyag porvédős és pontos illeszkedésű.
Kaptam egy tippet, hogy lágyindítót kellene használnom, de nem tudom, hogy ez megfelelő lenne e, érdemes lenne e kifizetni érte ennyi pénzt.
Elég nehéz indtásnak számít 2880 fordulatú motor indítása.
Kell-e ekkora fordulatú motor szagfűrészhez? Régen láttam már szalagfűrészt, de emlékeim szerint nem megy a szalag olyan nagyon gyorsan.
Ha gépeket használsz, akkor legelőször a kismegszakítókat kellene lecserélni C, vagy inkább D karakterisztikájura. Írod, hogy a gérvágó is leoldja a kismegszakítódat, pedig az nem lehet olyan nagy teljesíményű.
A motornak terheletlenül el kellene mennie 10A-es kismegszakítóról (C, de inkább D karakterisztika)
Sokallom az ürejárati áramfelvételt (4,8A). Jó helyen van a forgórész?
Figyelembe kell venni még a terhelés alatti indítást, ami jelentősebb áramfelvétellel jár.