Keresés

Részletes keresés

zeg4 Creative Commons License 2013.02.01 0 0 120788

Ismert a Norda, csak nem túl sok helyen fordul elő.

Én találtam egy lelőhelyet: http://boresviz.hu/ , így most van vagy 20 karton a tárolóban:-).

Megfelelő mennyiség vásárlása eseten 128Ft/2l-re jön ki és ingyé kihizzák.

Mi ezt isszuk és a gépbe is ez megy.

Előzmény: ronin s8 (120778)
H_G Creative Commons License 2013.02.01 0 0 120787

Hát ez ízlés dolga. Én pl. egyiket se szeretem; pontosabban a Hausbrandt kotyogóba jó, de eszpresszóként szvsz testetlen és émelyítően édeskés. A Chicco d'Oro, amit Jura kávéként is lehet kapni, pedig hamuízűre túl volt pörkölve, amikor én vettem belőle. (Egyesek azt mondják, nem minden szállítmány ilyen.)

 

Előzmény: lagoon79 (120786)
lagoon79 Creative Commons License 2013.02.01 0 0 120786

ronin, ha jól emlékszem Te mondtad, hogy médiában vannak újabb kávék. megnéztem a minap ez a kettő volt szimpatikus hausbrandt, chicco d'oro. kerestem a korzón a tesztek között, de sajnos vmilyen 500-as hibával dob vissza a honlap, mikor rámennék a tesztre. melyiket szeressem? 

Előzmény: ronin s8 (120779)
mgy Creative Commons License 2013.02.01 0 0 120785

Persze, csak kíváncsi voltam, hoz-e bármiféle változást a papír. Hoz, még régebben bontott kávénál is.

Előzmény: Törölt nick (120782)
durkonorbi Creative Commons License 2013.02.01 0 0 120783

Sima bolti kávés filter papírral ki is próbálom nemsokára... gondolom az 2 napos pörkölés még elég frissnek számít... ;)

Előzmény: Törölt nick (120782)
mgy Creative Commons License 2013.02.01 0 0 120781

Nem, nem túl friss a kávém, igaz nem is túl öreg. December 13-i pörkölésű Londínium Teresa, kb. egy hete bontva, azóta simítózáras zacsiban "pihent".

Durkonorbi magyarázata viszont nagyon rendben van!

Előzmény: Törölt nick (120774)
ronin s8 Creative Commons License 2013.02.01 0 0 120779

Az egyik képen Vera víz van...

Előzmény: ronin s8 (120778)
ronin s8 Creative Commons License 2013.02.01 0 0 120778

Ha eddig még nem dobta ki a kereső:

 

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=121967951&t=9014122

 

A Norda víz ásványvíz (természetes víz), a Vera művíz. A Nordában kevesebb az oldott ásványi anyag, gyakorlatilag lágyvíz (bár nem tudom, hivatalosan milyen értéktől lefele lágy a víz). Tudomásom szerint nálunk nem kapható lágyabb víz. Egy elkóborolt telefonhívásból megtudtam, hogy a klírvóteres víz is kb. 200mg/L fölötti össz oldott ásványi anyagot tartalmaz, és persze az is mű, valahonnan innen töltik.

 

Magyarország egy lapos teknő, ahova összefolyik minden. A vizeink (amik amúgy nagyon jók, csak másra) gyakorlatilag mészkőoldatok 600-1000mg/L ásványi anyaggal. A csapvíznél eggyel jobbak, de kávéhoz túl kemények.

Az olaszoknál vannak lágy ásványvizek, amiket magasból nyernek (a Norda egy 1935m magas forrásból (érből) jön. Vigyázni kell az olasz "ásványvizekkel", mert náluk minden ásványvíz, ami a földből jön.

 

Én biztosra megyek: Norda víz vízlágyítóval ;-)

 

Itt mellettem a sarki boltban kisírtam, hogy legyen Norda és Vera víz is. A Norda 150,-Ft/2L, a Vera 200,-Ft/2L.

Előzmény: djboriska (120760)
ronin s8 Creative Commons License 2013.02.01 0 0 120777

Kösz! Már látom, Parci nem alszik ma sem ;-)

Előzmény: TörökSzabi (120776)
TörökSzabi Creative Commons License 2013.02.01 0 0 120776

Esetleg ez segít, mi a különbség e61 és e61 között:

 

http://temesblog.blogspot.hu/2005/03/list-of-e61-machines.html

 

 

Előzmény: ronin s8 (120709)
durkonorbi Creative Commons License 2013.02.01 0 0 120775

Egy biztos, ami félig-meddig tudományosít a dolgon; az espressokészítés során a pogácsát az espresso emulzióként hagyja el (az olajos és vizes fázisok erősen keverednek - ez főleg a frissen pörkölt kávénál nagyon szembetűnő shotos pohárban) ... az ízt az első pár percben alapvetően meghatározza az, hogy a fázisok ilyen módon keverednek... ezt az emulzióképződést friss pörkölésnél az oldott CO2 is segíti...  ha teszünk a pogácsa alá egy papírt a folyamat során, és ezen is átpréseljük az italt, akkor "mesterségesen" rásegítünk a szétválásra, ha úgy tetszik azt is lehet mondani, hogy erősen ellensúlyozva a CO2 hatását... az olajos részek igyekeznek visszamaradni a nedves papíron, persze jönnek is le, de már nem tiszta emulzióként... vélhetően ez (is) (nagyban?) belejátszik a dologba...

Előzmény: badrobot (120773)
badrobot Creative Commons License 2013.02.01 0 0 120773

le is írja, hogy nincs mögötte tudományos háttér, csak kísérletezett. a számok érdekesek és szerinte az ízeken is segített.

Előzmény: mgy (120772)
mgy Creative Commons License 2013.02.01 0 0 120772

No, még egy vudu varázslat. Jó indok volt, hogy húzzak még egy kávét ma reggel! :-)))

Meglepő, de úgy tűnik van hatása, de az aktuális kávémnál, gépnél, szűrőnél, nálam, ma reggel, etc nem feltétlen pozitív. A lefolyás sokkal finomabb, egyenletesebb lett, a crema valahogy homogénebbnek tűnik. De az elkészült ital is, picit elmosódott az amúgy izgalmas savasság. Délben teszek vele még egy próbát.

Játszani jó!

Előzmény: badrobot (120761)
[Fishi] Creative Commons License 2013.02.01 0 0 120771

Paljoc, asszem ez neked kötelező olvasmány. :)

Előzmény: badrobot (120761)
SiD- Creative Commons License 2013.02.01 0 0 120770

egy ilyen keriparos Casino van a garázsomban is, csak be kéne már fejezni a felújítását.

Előzmény: trollcsi (120768)
trollcsi Creative Commons License 2013.02.01 0 0 120769

 

ilyen volt a vége

Előzmény: trollcsi (120767)
trollcsi Creative Commons License 2013.02.01 0 0 120768

 

ezt a párost a Pajtás étteremben láttam szomorkodni

trollcsi Creative Commons License 2013.02.01 0 0 120767

 

a felsőt meg az alsót kipróbáltam.

 

és hát nagyon elcseszhették, mert (bár összehasonlítási alapom nincs) de elég tré volt. illetve iható, de egymással teljesen felcserélhetőek voltak.

Elekelek Creative Commons License 2013.02.01 0 0 120766
Előzmény: darthdenes1 (120758)
Elekelek Creative Commons License 2013.02.01 0 0 120765

Mér Godzilla? Valami horror lapul benne azért a hatvan pénzért....?

Előzmény: vadászcsiga (120746)
vadászcsiga Creative Commons License 2013.01.31 0 0 120764
Kár hogy ilyen ronda szegényke. Az óriási piktogrammok, meg a szűk rés a csészének nem teszik túl csábítóvá. Méretre jó lenne, de yt videókon alig tudnak alátenni egy espressos csészét.
Előzmény: SiD- (120747)
datee Creative Commons License 2013.01.31 0 0 120763

én 60 körülire emlékszem

Előzmény: djboriska (120760)
anegytech1 Creative Commons License 2013.01.31 0 0 120762

Örülök, hogy segíthettem :). Honlapról én sem tudtam volna, hogy mit rendeljek, asszem jól megőrzöm ezt a számlát :D.

Előzmény: darthdenes1 (120758)
badrobot Creative Commons License 2013.01.31 0 0 120761

ezt ki kell próbálni :)

 

Pucking fresh coffee - http://www.koreanbarista.com/post/41814501643/pucking-fresh-coffee

djboriska Creative Commons License 2013.01.31 0 0 120760

@Ronin: a Nordában mennyi "anyag" van?

Előzmény: datee (120755)
volu_man Creative Commons License 2013.01.31 0 0 120759

http://caffegoriziana.com/eng/prodotti_giusto-oro.html

 

Ez a gyártói oldala, de hogy teszt szinten írtak-e vhol róla, nem tudom.

Előzmény: Scholl4 (120733)
darthdenes1 Creative Commons License 2013.01.31 0 0 120758

Annyira danke! :D Ezzel frankón feldobtad az estémet. Ha vége a hangfalas projectemnek meg is rendelem a cuccokat!

Előzmény: anegytech1 (120736)
datee Creative Commons License 2013.01.31 0 0 120757

nem, idén hagyom nyerni (:D)

 

 

saját kávéval szeretnék indulni, de az csak jövőre lesz annyira kiforrott, hogy a filteres mezőnyben világszinten is versenyben legyen.

Amit az ibrikben csináltam, hogy csak 5kg zöldet sikerült szerezni felkészülni, gyakorolni és versenyezni a magyaron és a VB-n, nem szeretném újra, elég nyomasztó volt:)

Előzmény: djboriska (120756)
djboriska Creative Commons License 2013.01.31 0 0 120756

Nekem is itt pihen a két kis flakon az asztalomon.

 

Holnap reggel Chemex házi bajnokság magammal... :)

 

Egyébként mész filterezni 23/24-én?

Lesz valaki aki ringbe száll Tibivel? :D

Előzmény: datee (120755)
datee Creative Commons License 2013.01.31 0 0 120755

megmentetted a mai filterezésem (már semennyi vizem nem volt hozzá)

Mióta Tibi vizéből készítem (kb 80-90 mg/L szokott lenni) már Verát (150 mg) sem szívesen veszek, annyival tompább a végeredmény

:)

Előzmény: djboriska (120744)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!