A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Hát ez ízlés dolga. Én pl. egyiket se szeretem; pontosabban a Hausbrandt kotyogóba jó, de eszpresszóként szvsz testetlen és émelyítően édeskés. A Chicco d'Oro, amit Jura kávéként is lehet kapni, pedig hamuízűre túl volt pörkölve, amikor én vettem belőle. (Egyesek azt mondják, nem minden szállítmány ilyen.)
ronin, ha jól emlékszem Te mondtad, hogy médiában vannak újabb kávék. megnéztem a minap ez a kettő volt szimpatikus hausbrandt, chicco d'oro. kerestem a korzón a tesztek között, de sajnos vmilyen 500-as hibával dob vissza a honlap, mikor rámennék a tesztre. melyiket szeressem?
A Norda víz ásványvíz (természetes víz), a Vera művíz. A Nordában kevesebb az oldott ásványi anyag, gyakorlatilag lágyvíz (bár nem tudom, hivatalosan milyen értéktől lefele lágy a víz). Tudomásom szerint nálunk nem kapható lágyabb víz. Egy elkóborolt telefonhívásból megtudtam, hogy a klírvóteres víz is kb. 200mg/L fölötti össz oldott ásványi anyagot tartalmaz, és persze az is mű, valahonnan innen töltik.
Magyarország egy lapos teknő, ahova összefolyik minden. A vizeink (amik amúgy nagyon jók, csak másra) gyakorlatilag mészkőoldatok 600-1000mg/L ásványi anyaggal. A csapvíznél eggyel jobbak, de kávéhoz túl kemények.
Az olaszoknál vannak lágy ásványvizek, amiket magasból nyernek (a Norda egy 1935m magas forrásból (érből) jön. Vigyázni kell az olasz "ásványvizekkel", mert náluk minden ásványvíz, ami a földből jön.
Én biztosra megyek: Norda víz vízlágyítóval ;-)
Itt mellettem a sarki boltban kisírtam, hogy legyen Norda és Vera víz is. A Norda 150,-Ft/2L, a Vera 200,-Ft/2L.
Egy biztos, ami félig-meddig tudományosít a dolgon; az espressokészítés során a pogácsát az espresso emulzióként hagyja el (az olajos és vizes fázisok erősen keverednek - ez főleg a frissen pörkölt kávénál nagyon szembetűnő shotos pohárban) ... az ízt az első pár percben alapvetően meghatározza az, hogy a fázisok ilyen módon keverednek... ezt az emulzióképződést friss pörkölésnél az oldott CO2 is segíti... ha teszünk a pogácsa alá egy papírt a folyamat során, és ezen is átpréseljük az italt, akkor "mesterségesen" rásegítünk a szétválásra, ha úgy tetszik azt is lehet mondani, hogy erősen ellensúlyozva a CO2 hatását... az olajos részek igyekeznek visszamaradni a nedves papíron, persze jönnek is le, de már nem tiszta emulzióként... vélhetően ez (is) (nagyban?) belejátszik a dologba...
No, még egy vudu varázslat. Jó indok volt, hogy húzzak még egy kávét ma reggel! :-)))
Meglepő, de úgy tűnik van hatása, de az aktuális kávémnál, gépnél, szűrőnél, nálam, ma reggel, etc nem feltétlen pozitív. A lefolyás sokkal finomabb, egyenletesebb lett, a crema valahogy homogénebbnek tűnik. De az elkészült ital is, picit elmosódott az amúgy izgalmas savasság. Délben teszek vele még egy próbát.
Kár hogy ilyen ronda szegényke. Az óriási piktogrammok, meg a szűk rés a csészének nem teszik túl csábítóvá. Méretre jó lenne, de yt videókon alig tudnak alátenni egy espressos csészét.
saját kávéval szeretnék indulni, de az csak jövőre lesz annyira kiforrott, hogy a filteres mezőnyben világszinten is versenyben legyen.
Amit az ibrikben csináltam, hogy csak 5kg zöldet sikerült szerezni felkészülni, gyakorolni és versenyezni a magyaron és a VB-n, nem szeretném újra, elég nyomasztó volt:)