A harisnyakötőgép, amit sok-sok évvel ezelőtt lefotóztál, és amely témát a harisnyák, ill. a harisnyaszemfelszedés és harisnyakötés témák iránti érdeklődésemből újra előástam, a Te gyűjteményedben van, vagy csak a fotója van meg???! ((Szeretnék egy ilyen hasznos kis "ketyeréhez" hozzájutni, használati célzattal... !))
Régi nagymamám-korabeli hajsütővas. Beletették a nyílt lángba, és azután óvatos melegítés után jöhetett vele a loknikészítés, hajbesütés, hullámosítás, loknicsavarás, stb. .... !
Ma már ezeket a régi fodrász-emlékeket fodrászmúzeumok őrzik (merthogy olyant is láttam már az interneten, és fotóalbumuk(!!!) is van a sok-sok régiségről).
Az az igazság, hogy egy kissé magamat is ki kell igazítanom, mert én sem abban a korszakban éltem ám..... ! Konkrétan a "Carina_S (102111)"-es hsz.-nál, és vele együtt a "Carina_S (102114)"-es hsz.-nál is van némi (egy-egy apró) kiigazítanivaló. Én sem egész pontosan tudtam valamit, s erre most jövök csak rá!!!
Hátul varrottselyemharisnyákat már a háború előtt egy-két évtizeddel is gyártottak, de a hátul varrottnylonharisnya (merthogy akkoriban varrás nélküli még nem volt) valóban csak 1940-től kezdve jelent meg. Kérdés tehát, hogy melyik színésznőn látunk selyemharisnyát, és melyiken nylonharisnyát... ! ((Merthogy mind hátul varrott harisnya volt!!!)) Hiába, ezt az időszakot csak az tudhatja igazából, aki benne is élt!
(1.) -- Magyar észjárás szerint gondolkozom. Magyarországon a háború kezdetét az 1941-es év jelentette, annak ellenére, hogy akkor már egyéb országokban elkezdődött a háborús időszak.
(2.) -- Nézd csak meg az 1941 előtti magyar filmeket, az 1940-ben készülteket (a "DUNA TV"-n vagy a "DUNA WORLD"-ön sok ilyen magyar filmet látsz, hétközben is, meg hétvégén is), amelyekben Karády Katalin, Szeleczky Zita, Simor Erzsi, Tolnay Klári, Perczel Zita, vagy Berky Lili játszottak különféle női szerepeket, és láthatod, hogy sokukon, több filmben is, ami ebből az időszakból (tehát 1940-től kezdve a a háború 1941-es kezdetéig) való, észreveheted a hátul varrott Fully Fashioned harisnyákat, hogy ekkortájt már viselték ezek a színésznők!
Ha Európában nem lehetett kapni, akkor ők Magyarországon honnan a csudában szerezhették be???! ((Amerikából biztosan nem tudták ezeket a márkás nylonharisnyákat beszerezni (pl. Hollywood-ról mégcsak nem is álmodozhattak!), mert mert a háborús időszak a már háborúban álló felek szembenállása miatt ekkorra már kezdte leblokkolni a gazdaságot és a kereskedelmet!!)) Tehát valahogyan hozzájutottak, méghozzá itt, Magyarországon!
"Nem, a hátul varrott nylonharisnyákat először a háború előtt egy-két évtizeddel kezdték el gyártani, és egészen a háború végéig -- amig hozzá lehetett jutni -- viselték"
???? Tudtommal a nylonharisnya 1940-ben került először kereskedelmi fogalomba az USA-ban. Európában csak a háború után jelent meg, eltekintve attól a mennyiségtől amit az amerikai katonák hoztak magukkal. (magát a nylon szálat is a 30-as évek közepén fejlesztette ki a DuPont cég)
"Szerintem akkoriban még a hátul varrott nylonharisnya kora volt, azt meg nem lehetett visszafejteni. Egyáltalán, tényleg volt olyan, hogy nylonharisnyát visszafejtettek?"
Hát hogy is mondjam, a visszafejtéssel kapcsolatban szerinterm a látszat "egy kissé" csal a hátul varrott harisnyák esetében.
Tudniillik a nylonharisnyákba belevarrott hátsó varrást mindig endlizőgéppel készítik -- régen is, ma is -- , endlizett varrásból pedig kétféle van: a három szálas endlizés, ill. a négy szálas endlizés. Mármost a két felső szálnak ugyanaz a szerepe; ha a varrásnak ezt a felső szálát szimplán hagyják, akkor keletkezik a három szálas endlizés, ha viszont ezt a felső szálat megduplázzák, akkor jön létre a négy szálas endlizés; a két alsó szál azonban mindig ugyanúgy kell az endlizett varrásba!! ((A négy szálas endlizett varrás kicsit erősebb a három szálas endlizett varrásnál! Egyébként sok különbség nincsen köztük!!!))
Példa rá: ha én a "Brother 929D" négy szálas endlizőgépemmel a két alsó szálat befűzöm, utána a felső szálak befűzésével kell folyatnom a befűzést, hogy varrni lehessen vele. Ha mármost a két felső szál közül csak a jobb oldalit fűzöm be a jobb oldali tűbe, és a bal oldali tűt üresen hagyom, akkor három szálas endlizett varratot tudok vele készíteni; ha viszont a két felső szál közül a jobb oldalit is befűzöm a jobb oldali tűbe, és a bal oldali tűbe is befűzöm a bal oldali szálat, akkor négy szálas endlizett varratot tudok vele készíteni;. Mármost aki ismeri az endlizett varratot, az tudja, hogy melyik az az egyetlenegy varrószál, amit hogyha viszonylag kis felfejtések után szakaszonként kihúzok a varratból, utána, akkor, ha ezután a többi szálat meghúzom, az egész endlizés magától simán visszafejtődik!!!!
Ha pedig a hátul varrott harisnyádból egyszer ki tudtad fejteni a hátsó varrást , akkor már csak egy egyszerű síkkötött harisnyád marad, amit ha újból összevarrsz, akkor újból kész harisnya lesz, ha viszont megbontod a harisnyakötés végén a szálat, akkor az jobbra-balra, oda-vissza szép simán fel fog fejtődni, és a felfejtett nylonszálat már csak orsóra kell felspulniznod.
Ezután már csak új harisnyát kell kötni belőle, hogy viselhessed.
A tömlőkötésű nylonharisnyát már jóval nehezebb szálszakadás nélkül visszafejteni, de hát azért ez is csak megoldható.. ! Aztán felspulnizod. Utána azután ennek a szálából is új nylonharisnyák készülhetnek.. .
Hogy mégis ebből fejtették fel a szálakat, annak két főbb oka van: (1.)>> az egyik ok, hogy ebben nincs hátsó varrás, amit előbb külön is(!!) vissza kellene fejteni; (2.)>> a másik ok, hogy ugye a háború utáni nehézkesebb időkről beszélünk, amikor is ugyebár inkább a tömlőkötésű harisnyák voltak elterjedve, és a csodaszép hátul varrott nylonharisnyákhoz még csak hírmondóban sem lehetett látni, nemhogy kapni!!!
Más... . >>Ilyen régi nylonharisnya-kötőgéphez hol lehet még hozzájutni??? Vajon sehol? Remélem, nem ez a helyzet??! És így van még belőlük jóegynéhány darab, csak utána kell járni, hogy kiktől lehetne megvenni (vennék magamnak egyet használatra; ha működik, akkor Ok, ha meg nem, akkotr kijavíttatnám, megreparálnám!!
Megint más... . >> Kissé visszatérve a fenti témára,a hátul varrott nylonharisnyákról úgy látom, azt hiszed, hogy ez már csak a régmúlt idők letűnt divatja, és ma már nemigen férhetnél sehogyan se hozzá... . Örömmel tájékoztatlak, hogy ez szerencsére nem így van. Nézzél csak szét példálul a Christel-nél, és máris tehetsz egy nylonharisnyakísérletet:ha a barátnőd szereti a minőségi, és egyúttal mutatós csodaszép nylonharisnyákat, tapsolni, táncolni fog örömében, ha ezen nylonharisnyák valamelyikével megleped!!! Magyarán szólva hátul varrott nylonharisnyák ma is kaphatóak, és a Christel csak egy a sok közül... !!!!
Nem, a hátul varrott nylonharisnyákat először a háború előtt egy-két évtizeddel kezdték el gyártani, és egészen a háború végéig -- amig hozzá lehetett jutni -- viselték, hordták a szép nők; a háború után egyszerűbb, varrás nélküli nylonharisnyákat készítettek, miután a tömlő-harisnyakötést feltalálták.
Más kérdés, hogy utána -- szexis divatból -- a csini nők számára (és igényére!!!) a hátul varrott harisnyákat ismételen visszacsempészték a női nylonharisnya-divatba, sok-sok nő igen nagy örömére!!!
"Szerintem ezzel harisnyakötögéppel is éppenugy ki lehet hagyni szemeket, azaz akár mintát is lehet kötni a harisnyába."
Na, ezt a választ viszont szintén köszönöm (külön is), mert ha ez igaz, akkor a jelek szerint kihagyni is lehet a kötésből bizonyos szedőtűket, és így mód nyílik esetleg arra is, hogy a soksoros szemfelszaladást lehessen vele egy menetben visszaszedni, visszagépelni. Csak ilyenkor éppen nem új nylonszálat kell a harisnyakötőgépbe befűzni, hanem a létra-szemeket (amiket az angol "ladder"-nek vagy "laddered"-nek nevez; "ladder" = létra, "laddered stocking = felszaladt, fellétrásodott harisnya; >>>>az eredeti angol kifejezés igencsak találó, mert a felfutott szemű nylonharisnyán a nylonharisnya-szemek valóban létrafokokra emlékeztetnek, és a kéziszedőkkel is valóban "létrafokonként", egyesével lehet csak előreheledni a harisnyaszem-felszedéssel), pontosabban a harisnyaszemek helyén szemfutással keletkezett létrafokokat kell befűzni a harisnyakötőgép dolgozó szemszedőtűibe (a legelsőnél a harisnyaszemeket egyenként kell visszaakasztani a szemszedőtűkre, miután előzetesen a nylonharisnya-szemek egy sorban lettek megfixálva varrócérnával, és eddig az egyenes sorig lettek visszafuttatva az egyes szemoszlopok (amit "szemsornak" szoktunk hívni), és azután a ezzel a régies harisnyakötőgéppel létrafokonként kell vele felszedni a többsoros szemfelfutást.
Ha ugyanis jól tippeltél, akkor ennek a nylonharisnyakötőgépnek ma is volna aktualitása, mert a sok-sok méregdrága nylonharisnyát nem kellene kidobálni, hanem esztétikusan meg lehetne javítani.
Egy ilyen típusú, otthon is használható nylonharisnyagépet érdemes volna végre valakinek újra gyártani, lehetőleg a minőségével arányos, elérhető áron, mert ennek a nők közül igen sokan látnák valóságosan és kézzelfoghatóan nagy hasznát!!!
Te vajon hogyan látod, ez a régi nyolnharisnyakötőgép kézi működtetésű tekererős gép, mint a "3. Kép"-en és a "4. Kép"-en látható zoknikötő gépek, aminek fogaskerekes tekerős karja van, mint a kézi habverőknek -- csak épp jóval nagyobb -- , vagy pedig motoros harisnyakötőgép lehetett??? (<< Én speciel a "kézi tekerős gép"-re saccolok, mivel akkoriban, a háború után (1945 - 1955 között) sok helyütt hiányos, ill. helyreállítás előtti állapotokban leledzett az áramszolgáltatás(!).)
Én annyit tudok a gáz fűtőkészülékekről, hogy az az érzékelő, ami az őrlángot nyitva-tartja el szokott öregedni. Nekem kb. 2 évente cseréltetni kell.
Legutóbb tavaly december 24-én éjjel mondott fel, ami szombati nap volt - így emlékszem. Féltem, hogy szombaton, ráadásul szentestei napon nem lesz szerelő, aki megfelelő alkatrésszel ki fog jönni. Szerencsénk volt, mert délelőtt 11 órára itt volt a szerelő, percek alatt kicserélte a nyavalyást.
Különben három napig fagyoskodhattunk volna, mert más fűtés nincs, csak néhány elektromos hősugárzó lenne. Egy szálon lógunk. (Ha a villany menne el hosszabb időre, akkor se cirkó, se hősugárzó. Össze kell bújni az asszonnyal.)
Én annyit szólnék hozzá a nylon-harisnya kérdéshez, hogy az eljárás szempontjából gyakorlatilag mindegy, hogy nylon volt-e az anyag, vagy sem. Valóban, a nylon későbbi találmány, de hozzá nagyon hasonló szálak már léteztek korábban is, amit gyűjtőnéven műselyemnek neveztek. Fő alapanyaga a cellulóz volt.
Ahhoz a kérdéshez nem tudok hozzászólni, hogy visszabontották-e a szakadt harisnyákat, mivel ilyen téren nincsenek ismereteim. Azonban nem tartom lehetetlennek, mert tudjuk, hogy régebben az anyagokat megbecsülték. Most már talán az is furcsán hangzik, hogy szövet öltönyt kifordítottak ha megkopott, de már az is szokatlanul hangzik, hogy zoknit, harisnyát megstoppoltak, ha kilyukadt.
Hogy a "2. Kép"-en valóban modern nylonharisnyakötőgép látható, az abból is látszik, hogy éppen egy női sztreccsnylon-combfix kötszövése zajlik rajta. (A 400-as tűszám és a nagy (kb. 25 centis!!) átmérő a comb nagyátmérője miatt szükséges: csak így nem szorul rajta össze és csak így nem szakad széjjel a vékony női nylonharisnya -- mert nyúlásának is kell lennie!!)
"(A "szemek" mennyisége láttán nem vagyok benne biztos, hogy nylonharisnyakötésre alkalmas, te tudjuk, hogy a háboru elött nem igen volt nylon, harisnya viszon igen.....)"
Én viszont biztos vagyok benne, hogy ez a régi harisnyakötő gép nylonharisnyakötésre alkalmas, éspedig két okból kifolyólag:
-- (1.)>> Az egyik, hogy ha ennek a régi harisnyakötőnek a képét (1. Kép) összehasonlítod a mai modern CNC-vezérelt nylonharisnyakőtőgépével, akkor láthatod, hogy a harisnyaszedő tűk száma mind a két gépen közel azonos (a nylonharisnyakötéshez kb. 400 harisnyaszedőtű kell:>> mert pl. hogy ha kissé messzebbről megnézel egy szép nőn egy női nylonharisnyát, akkor azt látod, hogy teljesen homogén -- testszín árnyalatú vagy más színű -- színt látsz a lábain, közelebbről megnézve pedig -- gyakorlott szeműnek -- nemsokára szembetűnik a nagy szemsűrűség, ami a finom, homogén látványnak az alapja), ezenkívül az is tisztán látszik a fotókon, hogy a két gép átmérője és a tűk sűrűsége is közel megegyező.
-- (2.)>> Az ún. átkötött harisnyákat ezzel a régi fajta géppel kötötték át -- bancsijácsi-ék régi, korábbi hozzászólásai alapján is -- , mégpedig a hibás nylonharisnyák felfejtése és a nylonszál felspulnizása után, a felspulnizott nylonszálat befűzték ebbe a női nylonharisnyakötőgépbe, és a géppel elkezdődött a nylonharisnyakötés.
((Ezt -- a nylonharisnya-átkötést -- egyébként 1945-től az ötvenes évek közepéig -- tehát a háború után(!) -- csinálták, a háború által okozott nylonharisnya-hiány, de főleg a selejtes minőségű nylonharisnyák miatt, amit a nőknek a harisnyaviselés helyett előbb újra kellett kötni, hogy hordható legyen, olyan sűrűn és gyakorisággal szaladtak fel rajtuk a szemek. Ez a jelenség -- a nylonharisnyák újra,- és újrakötése -- egyébként a kor egyfajta nylonharisnya-újrahasznosító takarékosságának voilt felfogható, ha az időben visszanézünk.))
Ha az átkötött nylonharisnyák története erdekel benneteket, olvassatok át ebbe a két hozzászólásba:>>