Keresés

Részletes keresés

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2012.04.11 0 0 44212

A fali kötöző dobozokban az összes kötésed valószínűleg (rugós) Wago-kkal lett realizálva,

úgyhogy szerintem pár további rugós kötés igazán nem számít.

Ráadásul rugós kötést egy laikus nehezebben tud elrontani (pl hogy kilazuljon néhány nap/év múlva).

A Legrand meg szerintem egész megbízható gyártó, így a rugója felthetően még sok év múlva is ugyanannyira rugó lesz.

De legelőször azt próbáld ki, hogy hogyan tudod kivenni a már bedugott vezetéket,

mert aki nem profi, az olykor rossz helyre dug (aki profi, az is, de ő meg tudja magyarázni ;)

Előzmény: petyarider (44206)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2012.04.10 0 0 44211

Feltehetően van ott FI relé is a búcsúban (valahol egy kalocsai szekrényben :)

már csak ezért is valószínű, hogy csak a motor forgórészének teljesen földfüggetlen áramkörét lehet sötétbeborulás veszélye nélkül vízbe mártogatni.

Előzmény: amator007 (44204)
LyPapa Creative Commons License 2012.04.10 0 0 44210

Kedves Topictársak,

Ma vettem energiatakarékos izzókat. Az alábbi felirat okát valaki el tudná magyarázni:

- Zárt lámpatestben nem használható,

Érdekelne, hogy pl. egy mennyezeti, 2 égős lámpatest, amelynek üvegbúráját 3 csavar szerű akármi tartja a helyén, vajon zártnak számít-e ? 

Segítségeteket köszönöm,

Üdv: LyPapa

petyarider Creative Commons License 2012.04.10 0 0 44209

Közben nézegettem a neten és azt látom hogy a Niloében is csak a kapcsolók rugósak, a konnektorban van csavaros is meg rugós is.

A kapcsolónál is gond a rugós változat?

Előzmény: petyarider (44208)
petyarider Creative Commons License 2012.04.10 0 0 44208

megnéztem most képen, nem rossz, de egy jóval drágább árkategória.

Akkor ezek szerint nem jó a "rugós" változat?

Előzmény: gergerg (44207)
gergerg Creative Commons License 2012.04.10 0 0 44207

Valena?

Előzmény: petyarider (44206)
petyarider Creative Commons License 2012.04.10 0 0 44206

Sziasztok!

Előszőr is elnézést hogy csak így bepofátlankodok, de szükségem lenne a szakmai segítségetekre!

Új építésű házban konektorokat, kapcsolókat szerelnék fel, ki is néztem a Legrand Niloé közepes árfekvésű terméket. A kérdésem az lenne hogy ezek "rugós" kialakítással rögzítik a vezetékeket és nem csavarosak. Meg szabad ezeket venni vagy nézzek hagyományos csavaros rögzítésű másik termékcsaládot?

Segítségetek előre is köszönettel:

Petya

Jahno Creative Commons License 2012.04.10 0 0 44205

Ezt mondom. Kiccsávó koromban ott volt a nagy láncos, mellette lábakon állt a bödön, általában téglalap, oszt mint egy forgókondit, kövér cigánybanya szépen belehúzta, sistergett, minél lentebb tolta, annál nagyobb volt a fordulat. Most meg 20ezer papír, üzemeltető gyerek mondja, hogy évente ki kell menni a gyártóhoz vizsgázni, új gépeket is tanulni, meg adott gépre lehet jogosítványa, munkavédelmes oktatása, ésatöbbi, mellékesen minden gépet amit kezelsz úgy kell ismerni, hogy júzerként fel is ülsz rá, ilyenkor kint 1 napig csak fejen lógnak pörögnek, aztán jönnek a papírok, vizsga, meg a többi, utána folytatódik idehaza a menet. Megnéztem a plecsnit is, ha jól emlékszem BME gépész szakágtól kezdve a mindenféle villanyos cégek oda vannak listázva, mint felülvizsgáló szerv.

Előzmény: amator007 (44204)
amator007 Creative Commons License 2012.04.10 0 0 44204

Csak megjegyzem, hogy ezekre a berndezésekre komolyabb előírások vannak, mint egy betonkeverőre. Ráadásul ezeket a berendezéseket minden telepítésnél ellenőrizni kell, különben a jegyző nem ad engedélyt az üzemeltetésre.

Előzmény: Jahno (44203)
Jahno Creative Commons License 2012.04.10 0 0 44203

Mostanság nem láttam igazi bucsus népeket, de beszéltem ilyenek üzemeltetőivel is, utazó vidámpark, meg itt a rendes, azt ahogy nézem elég komolyan veszik mindenféle szempontból.

Előzmény: DkGrinder (44202)
DkGrinder Creative Commons License 2012.04.10 0 0 44202

Miért, ma érdekli ? :-D

Előzmény: Jahno (44201)
Jahno Creative Commons License 2012.04.10 0 0 44201

Oszt 20 évvel ezelőtt érdekelte ez a kisebbségi üzemeltetőt?

Előzmény: Mekk Elek ezermester (44200)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2012.04.10 0 0 44200

Nem valószínű, hiszen pl akkor a vízből kiemelve a három karomban ott mosolyogna csupaszon a 3x400 volt, ami enyhén szólva életveszélyes lenne.

Előzmény: Prefetto (44199)
Prefetto Creative Commons License 2012.04.09 0 0 44199

Nem kötekedés, mert a valóságot nem ismerem:

esetleg nem tökegyszerű motor van a karusszelben, aminek a csillagpontját ellenállatkodják összefelé indításkor?

Előzmény: Mekk Elek ezermester (44198)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2012.04.09 0 0 44198

Az aszinkron villanymotoroknál a villany csak a külső állórészbe van bevezetve, ott hoz létre egy forgó mágneses teret. Ez a mágneses tér gerjeszt áramot a forgórész vezetőiben (ugyanúgy, mint a trafónál az egyik tekercs a másik tekercsben) ettől az áramtól válik (elektro)mágnessé a forgórész is. Mivel a forgórész tekercsei kis menetszámúak, viszont jó vastagok, erzért ez a gerjesztett elektromosság nagy áramú, viszont kis feszültségű.

A körhinta-motoroknál a forgórész tekercselése három fázisúra van megcsinálva, a három tekercsvég ki van vezetve a motorból (három csúszógyűrűn+szénkefén át), így kívülről pl egy sós vízbe meríthető fokozatos rövidrezáró szerkentyűvel változtathatjuk a forgórész tekercsek áramának mértékét (mintha egy nagy teljesítményű három fázisú potenciométer lenne).

Körhinta esetén az ott fellépő feszültségről adataim nincsenek, de szerintem nem lehet életveszélyes szintű (sacc: 20-40 volt max).

Előzmény: Törölt nick (44195)
real_geri Creative Commons License 2012.04.09 0 0 44197

elektrolit pótlás: pisi :)

Előzmény: Black Dragon (44196)
Black Dragon Creative Commons License 2012.04.09 0 0 44196

Ez az indítási módszer - ami valóban egy nagy nyomatékú lágy indító - csak a csúszógyűrűs aszinkon motoroknál valósítható meg.

A víz alapú elektrolittal érintkező (merüléskor változó alapterületű) lemezek tulajdonképpen egy változtatható értékű ellenállás képeznek, ami a mechanikus indító ellenállást helyettesíti.

Mivel az ilyen motorok forgórész tekercseiben (sem indításkor, sem üzem közben) nem nagy feszültség indukálódik, még az elektrolitba nyúlkálás sem jelent potenciális veszélyt.

Persze biztonsági okokból az ilyen folyadékos indítókat is megfelelően földelni kell!!

Előzmény: Törölt nick (44195)
Törölt nick Creative Commons License 2012.04.09 0 0 44195

Hogy működik ez a késes vízindító?

Víz van benne?

Érintésvédelmi szempontból nem aggályos?:)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (44188)
real_geri Creative Commons License 2012.04.08 0 0 44194
Vegyel lagyindito modult, azzal senki nem hal meg es talan a hazad se gyullad ki
Előzmény: Octabrain (44193)
Octabrain Creative Commons License 2012.04.08 0 0 44193

az egyforma fázisok már meg vannak. lebukás elkerülése miatt,  mondjuk csak a műhelybe csinálom meg az összekötést amit csak akkor kapcsolok be amikor kell, így mérhetnek bármit nem bukhatok le.

A kérdés csak az, hogy ha közel se lesz 20A, akkor mégis menyi lesz?

Előzmény: Peter atyuska (44192)
Peter atyuska Creative Commons License 2012.04.08 0 0 44192

1 rossz a számításod közel sem eredményezne 20A-t meg a fázis - fázis esetében el is kéne találni hogy ugyan az legyen mert lesz egy szép ázis zárlat, müszer nélkül nem menne. A szolgáltató ha véletlen elelnőrizne és ott lifegne egy ilyen dugalj ami miatt az egész hálózaton részben összegződne a teljesítmény olyan szép bűnti lenne belőlle hogy ihaj. Lehet csak egy fázisra is kérni bővítést és a másiknál 6A-ig lehet levinni.

Vagy megforgatod a keverőt kézzel és úgy kapcsolod be. Űressen szépen mozog a teknő része nem akad vagy nyikorog? mert ha csapágyas akkor erőlködhet a motorod inditáskor.

Előzmény: Octabrain (44174)
gergerg Creative Commons License 2012.04.08 0 0 44191

Szakmunka.

Octabrain Creative Commons License 2012.04.08 0 0 44190

de elméletileg működhet amit leírtam?  egy fázis nekem kevés. van jó pár 3 fázisú gép a háznál. 1-2 év és megemeltetem az ampert, de egyenlőre nincs rá keret.

Előzmény: Veszett kutya Tannen 3 (44186)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2012.04.08 0 0 44188

"Tessék késes vizinditót alkalmazni, mint a ringispileknél"

Kérdés, hogy mi olcsóbb/egyszerűbb:

- motorcsere a betonkeverőn "ringspiel" típusúra

- aszinkron motor lágyindító inverter beszerzése

- három fázis/egy fázis inverter beszerzése

- egyik fázist nagyobb áramúra kérni az áramszolgáltatónál

- betont hozatni készen

- a hosszabbítót (meg egy rekesz sört) átdobni a szomszédba, ahol 25 amperes a biSZtosíték

- kézzel megforgatni a betonkeverőt és forgatás közben rákapcsolni a villanyosságot

- stb

Előzmény: Törölt nick (44184)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2012.04.08 0 0 44187

"Ebbe nem mennék bele, szerintem is jó hővezető a víz."

Minden relatív, minden anyag jó hővezető valamihez képest. A poliszirol hab (hungarocell) például igen jó hővezető az aerogélhez képest, a víz nagyon rossz hővezető (=kvázi hőszigetelő) pl a betonhoz képest, a vasnál meg egyenesen kétszázszor rosszabb. Igaz, hogy pl fenyőfánál meg háromszor jobb...  :)

"Az általad leírt éles hőkülömbség akkor jöhet létre, ha vízáramlás van, állóvíznél nem tudom elképzelni. Egy nagy fazék víz is közel egyezrre forr fel..."

Víz rétegeződés leginkább csak állóvíznél jöhet létre (vagy olyan víznél, ahol csak vízszintes irányú áramlás van). A melegített fazék nem állóvíz, hiszen az aljánál felmelegedő víz azonnal emelkedni kezd (mert a meleg víz könnyebb a környezeténél) és a helyére új hidegebb víz tódul oldalról, tehát forog a víz mint állat.

Előzmény: asxasx (44169)
Veszett kutya Tannen 3 Creative Commons License 2012.04.08 0 0 44186

Nagy ötlet! Barkács,és tilos!:))) Persze semmi gáz vele!:) Mint tudjuk 32A a rendelkezésre álló energia  mennyiség,amit térités mentesen rendelkezésre bocsájt a szolgáltató,ez  a vezéreltre is vonatkozik.De a vezérelt külön kiépítés! A hangsúly a "külön" szócskán van!:) Persze a 32A lehet 3x10-is de rettentő nagy baromság! Legalább 10 helyen építettem át  a mérőhelyet,persze ez nem ingyenes! Volt olyan hely,ahol  azt hitték ingyen lesz a dolog,azt mondták neki az ELMŰ-nél!:)) Már értettem is miért 3x10 van neki, mert a 3 fázis az úgyi erősebb,az többet bír,jobban osztható!:)

Térj át 1 fázisra,ha nincs elegedhetetlenül szükséged a 3Fázisra,ha meg van akkor fizetni kell érte:(

real_geri Creative Commons License 2012.04.08 0 0 44183

"Ha meg vezérelt szünet van, a melósok szalonnáznak a megrendelő meg dühöng/het/"

akkor se dolgoznak, ha van áram :)

Előzmény: Törölt nick (44180)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2012.04.08 0 0 44182

"Milyen betonkeverő az, amihez kevés a 10A?"

A bekapcsolás pillanatában még egy viszonylag kis motor is vehet fel nagy áramot.

És ha az a 10A-s kismegszakító nem késleltetett, hanem gyors kioldású...

Előzmény: Teaway (44177)
Octabrain Creative Commons License 2012.04.08 0 0 44178

1 fázisú.   Pontos teljesítményt nem tudok mert kopót a firmatábla a motoron.

Teaway Creative Commons License 2012.04.08 0 0 44177

Milyen betonkeverő az, amihez kevés a 10A?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!