Semmi gond a simsonokkal, de hiába minden felújítás vagy resteurálás. Mint mondtam ettől még nem lesz technikailag korszerű gép. Káros a környezetre és bármennyire is fényezi a fogyasztását a gazdája képes akár 4 litert is bepuszilni 100-on. Nekem is volt simsonom és a 7 literes tankkal nem tudtam elmenni 200 km-t. Persze biztos vannak fogyasztás rekorderek akik képesek akár 2-3 literrel is elmotorozni vele de ezesetben már nagyon vissza kell fogni a tempót. De mint mondtam ettől még használható kis gép manapság is viszont praktikusság szempontjából már nagy előnyt élveznek a mai robogók.
Egyébként már a kínai robogók is kezdenek fejlődni az első példányokhoz képest. Viszont a taiwani Kymcó márka talán az egyik legmegbízhatóbb típus. Nem véletlen, hogy még a BMW is Kymcó motort szerelt a legújabb nagyrobogójába. Nekem volt egy 125-ös Kymcó Agility-m pár éve. 27 ezer km-rel adtam el és az olajon kívül semmit nem cseréltem benne. Mindig pöccre indult és két személlyel is csak 3 litert evett. Ha berágok a benzinárra akkor ugyanebből a márkából veszek egy kissebbet a mostani nagy gépem helyett.
Minden tiszteletem a tiéd , de ebben most nem értek egyet . Szerintem egyre több Simsonba lehelnek életet , a recesszió véleményem szerint éleszti a Simsonokat.
Indoklás: dráguló benzin , sokan leteszik az autót és a megoldást pl. robogóban látják. Ha valaki nem akar 200000 től kinait vagy 380000-től valami minőséget venni , vásárol 50-90 között egy Simsont és felújítja.
Én tényleg több Simsonost látok most, mint pl. 10 éve.:)
Ha anyagi gondod van , miért akarod MZ-re cserélni ? Arra is költeni kell , a Simson alkatrészek talán a legolcsóbbak , egy nagyjavítás(tömitések ,csapágyazás-szimeringek cseréje) anyag kb10-12 a munkadíj kb. megint annyi. Kell egy jó, ügyes és nem túl éhes szerelőt keresni ! :)
Háát Marci ! Lehet hogy nem itt kellene ezt a "nagyon jó állapotban levő " Simsont árulnod. Mert ha valaki itt árul , az legyen tényleg nagyon jó.(bocs)
Igen...lehet szerelgetni a szimót jobb minőségű alkatrészekkel, de ettől még egy elavult konstrukció marad gazdaságtalan üzemeltetéssel. Nosztalgiából még el lehet tartani, élvezni a mindennapos olajos kezet meg az állandó benzinszagot, és én is szívesen gondolok vissza a saját 51-esemre de főképpen a schwalbimra amit nagyon szerettem és sok km-t tettem meg vele hibátlanul.
Eladó egy nagyon jó állapotban lévő simson alig van használva 4 sebeséges fekete színű 80000 Ft de lehet alkudni is érdeklödni:06204889811 délután 4 után lehet hivni hétköznap, hétvégén egész nap :) képeket majd tudok küldeni ha kell !!!!
Igen...aki tisztában van a műszakival azzal a távgyógyítás is könnyű. Csak már nagyon nehéz olyan simsont találni ami eredeti érintetlen mivoltában létezik. A ránézésre tökéletes állapotúak is tele vannak silány utángyártott alkatrészekkel. Találkoztam már én is olyan fúvókaszárral amiből hiányoztak a féklevegő furatok. Vagy olyan berúgó tengellyel amiről az első berúgáskor leolvadt a ricni mert közönséges edzetlen acélból munkálták ki. Az eredeti NDK-s példányokkal a német túristák felpakolva több ezer km-t is megtettek egy magyarországi balatontúra alkalmával. Az egyik munkatársamnak van egy ilyen érintetlen példánya és a mai napig használja munkába járáshoz és defekten kívül még semmit nem kellett csinálni vele. Régebben elvállaltam a lerobbant állapotú gépek javítását is és szoptam eleget miattuk. Ma már egyszerűen nemet mondok és nem keresem magamnak szívást.
Elég csak ránéznem a példányra és máris tudom, hogy érdemes-e egyálltalán belevágni. Garanciát csak az arra érdemes gépekre vállalok. Sajnos be kell vallani, hogy a simsonok már nagyon kifutófélben vannak és a szerelésük már lassan inkább resteurálás lesz.
Nézd, én mindenkit tisztelek aki távgyógyításban segít.
Alaphelyzet az, hogy én nem szoktam ilyesmibe beleszólni, mert sokszor a szeme előtt van a hiba a gyakorlott szemnek, a gyakorlatlan meg simán átsiklik felette.
Annál a motornál, ahol hiányzik a lészűrőpogácsa, tele van szeméttel a tank, ott jóra számítani nem lehet.
A kérdező problémájával már én is szembesültem, jól indult a motor, de egy kör után (ha bemelegedett) lement az ereje, dadogott nehezen pörgöt fel.
A baj az volt, hogy nem megfelelő főfúvóka tartó volt a karbiban. Csak addig nem tudtam, hogy milyen amíg egy másik ugyanilyen mellé nem tettem. Addig pedig jó pár hetet szívtam, mert akkor még nem volt ismeretem.
Na ezért nem kezdek be ilyenbe. Egyszerű dolgoknál lehet tanácsot adni, egy összetettnél nagyon nehéz.
Én eddig azt tapasztaltam, hogy ha gyújtás felől volt bibis a szimering akkor nagyon magas, beállíthatatlan volt az alapjárat. Ha a kuplung felől szívja az olajat, akkor füstöl mint az atom (amíg van olaj a váltóban, de megy).
Ha beindul a szekér, akkor egy közepes kompresszió van a motorban, másként ha annyira kopott, vagy szimeringes lenne, akkor el sem indulna.
Nem kell a háttérből figyelni ha van valami ötleted a probléma orvoslásához. A benzinszinten már túl vagyunk meg a karbipucoláson. Ha ott volnék a helyszínen sokkal könnyebb lenne a hibát megállapítani, de nehéz elmagyarázni a javítás menetét olyan embernek aki nem vágja a motor felépítését. Ezzel nem a srácot akarom leminősíteni mert nem kell mindenkinek érteni a műszakihoz ahhoz, hogy tudjon motorozni. Nem ártana tudni, de ez van. Lehet, hogy ő olyan témában tájékozottabb amihez nekem nincs fogalmam. Próbálok neki segíteni a távgyógyításban olyan módon, hogy megértse. Szóval ha van javaslatod azokon kívül amit eddig végigjártunk akkor írd meg hátha sikerül megoldani a hibát. Persze jó lenne tudni a motor állapotát mert lehet, hogy egy gyenge kompressziójú, széthajtott példány beégett megszakítóval és zárlatos kondival. Ezesetben hiába minden segítő szándék, a motor úton-útfélen cserbenhagyja a gazdáját.
Nem. Azt írtam ha fals levegőt szív akkor nem tud felpörögni rendesen és ha emellé még olajat is szív a baloldali szimmeringen keresztül akkor nagyon füstöl is. Próbálom kiszűrni mi a gondja a motornak és ehhez kevés csak a karburátort vizsgálni. Hiába szedi le a srác nyolcvanszor a karbit ha nem az a hiba. A simsonnál ha van rendesen szikra és kompresszió akkor vagy szimmering vagy karbi a ludas az ilyen problémáknál.
De, szerelő az van, csak jelenleg nem engedhetem meg magamnak, mert a maradandó sérülésem lehúzott teljesen anyagilag (...)
A váltó mindkét oldaláról le kell szedni a deknit, ahhoz, hogy megnézzem, hogy kopott-e a szimering? Vagy csak a jobb oldaláról? Bár mostanában nem fogok tudni hozzányúlni, de azért az infókat megköszönöm szépen. Ha kormol a gyertya az lehet a fals levegő miatt is? Kíváncsi vagyok, hogy a motorom ér-e egy MZ-t. Ugyanis a neten már fent van a gép és szeretném elcserélni egy működőképes váltós motorra. Ennyit bütykölni ráérnék télen is. :)
Köszönöm a válaszokat és azt, hogy foglalkoztok ezzel :)
Nincs a közeledben valami szerelő? Le kell venni a lendkereket és az alaplapot. Alatta meglátod a főtengely szimmeringet. Ha kopott akkor a tengely mellett fals levegőt szív be a motor és nem fog rendesen működni. Ha nincs lendkerék lehuzatód akkor ne áll neki a munkának mert kárt is okozhatsz.
Pontosan hogy néz ki ez a gyújtás felőli szimmering? Mit kell kipiszkálni? Ne haragudj, de ennyire nem értek hozzá, most sajnos nem tudom miről van szó :S
Ez a pólószövet megoldás nem a legjobb. Egy olajos rongy eléggé fojtja a levegő áramlását még egyrétegben is. A gyári szűrőrendszert nem tudod visszaállítani, vagy így vetted a motort? A simson szűrő nélkül is szarul viselkedik. Nehéz tökéletesre hangolni a rendszert az utólagos tunning átalakítások miatt. A gyújtás felőli főtengely szimmeringnél a fals levegő szívás a leggyakoribb hibajelenség a simsonnál. Ezt mindenképpen meg kell nézni. Lehet cserélni is de ha sikerül károsodás nélkül kipiszkálni akkor lehet a rugóján egy kicsit húzni, hogy jobban szorítson. De nem drága egy új sem.
A légszűrőt úgy oldottam meg, hogy ami volt rajta sportlégszűrő, annak csak a betéte esett ki, vagyis a tányér a bilinccsel ott maradt. Erre tettem rá egy vékony póló anyagot, amit a bilinccsel leszorítottam, és ezt a póló anyagot bekentem egy kis olajjal, hogy a kosz könnyebben fent ragadjon. A kipuffom meg nem füstöl. Az az érdekes, hogy hol fel tudom pörgetni a fordulatot, hol nem.
Vagy túl sok benzint kap, vagy fals levegőt a főtengely szimmeringnél. A szivató bowdennek teljesen visszatolt állapotban legyen holtjátéka 2 mm legalább. Ha nincs akkor visszatolt állapotban is nyitva marad és a meleg motor fulladni fog meg állandóan leáll ha kicsi a fordulat. Ha fals levegőt szív akkor nem tud felpörögni rendesen és ha a kuplung felőli szimmeringen szívja akkor olajat is szív és ettől füstölni fog rendesen és eláztatja a gyertyát is. A légszűrőt, hogy oldottad meg?
Van benne szivatógumi, legalábbis gondolom, hogy az a fekete kör alakú gumi a szivató végén, amit a végébe bele lehet pattintani. Amikor azt is takarítottam, mármint ezt a fekete gumit, akkor játszadoztam a szivatóval és szépen húzódik a bovdenházban és vissza is enged.
Kitakarítottam a karburátort A-Z-ig, ahogy javasoltad. Az a baj, hogy a probléma a gyertyánál van. Koromfekete volt, amikor kivettem. Szépen letisztítottam, a lehető legtöbb szutykot letakarítottam róla, majd visszehelyezés előtt max gázon rárúgtam párszor, hogy kimenjen belőle a trutyi. Eztán visszaraktam a gyertyát, pöccre elindult, de pár másodperc után elkezdett akadozni a fordulat, elindultam, de pár száz méter után, váltásnál amikor visszaengedtem a gázkart le is állt. Sokadik rúgásra elindult de max gázon is csak alig volt alapjárat. Megint kiszedtem a gyertyát természetesen koromfekete volt... Már kínos ennyi bajjal idejönni hozzátok, de szeretném, ha ebben is segítenétek, hogy ezt mivel lehetne kiküszöbölni?
Forrasztottam egy kábelt az utángyártott trafóra,majd beszereltem.Egész jónak tűnik.Már mentem vele vagy 10 km-t gond nélkül.Ha nem lesz vele gond,akkor marad.A túrára mindenképpen viszem magammal a másikat is.Most jelenleg az akksit töltöm,mert az indexet javítom.
Ahoz képest,hogy régi a sérülés,a javítás hosszútávú,mert több,mint 1 éve lett így javítva és gond nélkül ment.Meglátjuk,hogy mi lesz,vagy felkeresem egy tyúkbeles haveromat.Hátha tud mondani valami jót.
Ma reggel mentem egy kört a vassal.A hazától 2 km-re leállt és nem indult.Miután hazatoltam,nekiestem,hogy mi a gond.Cseréltem kondit,zsírúj gyertyát,gyújtókábelt,de semmi.Egyszer csak életre kelt.Alapjáraton pöfögött egy kicsit.Közben a megszakítót sasoltam,hogy jól megyen e.Ekkor leállt,de felfigyeltem egy recsegő hangra.Levettem a lendkereket és mindjárt rájöttem,hogy mi volt a baj.Annak idején a gyújtótrafó szekunder tekercsét felsértették egy csavarhúzóval.Ezen a ponton adta le a szikrát.Azóta a tekercset beeresztettem lakkba és még gézzel is körbecsavartam.Mivel a sérülés a lakk alatt ott volt,a melegedés miatt átütött a szikra a szigetelésen és mindent megolvasztott,ami az ív körzetében volt.Ezután újralakkoztam,majd a sérülésnél még szilikonnal is megkentem.Holnap kap egy réteg szigetelést és körbetekerem cérnával is.Majd ez is kap egy kis lakkot.Ha megszárad,akkor mehet befelé a motorba.
Amúgy van itthon egy utángyártott trafó,de azzal nem szimpatizálok.
A helyzet az,hogy ha szétszeded és zsírral megkened,akkor elhallgat egy időre,viszont hosszú távon nem jó,mert ha meleg van,akkor a kopás miatt kifolyik a zsír és ugyanott vagy.Én évekig kenegettem az enyémet.A tied is gondolom még a gyári súrlódóbetétes teló.Énnekem még elöl a gyári van,de hátul már kicseréltem hidraulikusra(egy kolis srácnak volt 2 használt üzemképes.A Simson robogóról való).Monnyuk át kellett alakítanom,mert túl hosszú volt.Ha jól emléxem vagy 3-3 centit kellett levágni belőle.Jól tettem.Pénzhez egy hétre kicserélem elöl is,mert a túrák alkalmával jobban meg lehet pakolni a motort,ráadásul ott áll meg,ahol én akarom.