Ez a fórumot Testaccio Rabja az alábbi sorokkal indította 2002. februárjában:
Ki szereti nálam jobban Rómát? A rómaiakon kívül ki ismeri nálam jobban Rómát? És kit gyötör nálam jobban az, hogy mégsem ismerem igazán? Ki vágyik nálam jobban Rómába? Ki akarja mindenét pénzzé tenni, hogy hosszabb időre mehessen? Ki ír könyvet Rómáról Vagy ha nem ír, ki beszél magában állandóan Rómáról? Ki őrült bele Rómába nálam jobban? Ki indul mindennap hajnalban? Kinek van kedve nálam is Róma-őrültebb lenni? Ki írna ide Rómáról? (Háromnapos turisták kíméljenek, bár a jobb kérdésekre nekik is felelek.)
Szeretnék ennek szellemében itt csak történelemről, épületekről és szobrokról, kertekről és szökőkutakról mesélni, és hallgatni mások élményeit.
Természetesen egy utazásnál fontosak a gyakorlati tanácsok is, ezért indítottunk egy másik fórumot Utazási tanácsok Rómába utazóknak címmel, ahol felteheted kérdéseidet közlekedéssel, szállással, belépőjegyekkel és hasonlókkal kapcsolatban.
Segítségedre lehet ebben a kereső is, illetve a fórummal szorosan összekapcsolódó http://roma-szenvedely.eu/ oldal, ahol rengeteg infót találsz.
Tartsd tiszteletben a topiklakók kérését, és szívesen látunk mindkét fórumon:)
Nagyon örülök, hogy ez még áll, mert a vonatok kezdték szétverni, ezért kapott valami rezgéscsillapító védelmet, de gond volt a vízzel is. Talán 2008-ban tervezték a restaurálását. (Nincs hang a PC-n, nem tudom, mit mond a film) Izgalmas, mágikus hely, nem sokáig használták, de a dekoráció finom csemege az ikonográfusoknak.
Bocsánat, hogy csak most értem ide. Köszönöm a képeket, oszlopunk fejezetéhez az Augustus-forum kariatydájának konzolján jön némi hasonlóság, ami alátámasztja görögös gyanúmat. (Viszont későbbire gyanakszom) De már dolgozom az ügyön.
Basilica Neopitagorica di Porta Maggiore (Via Praenestina 17) egy igen érdekes föld alatti basilica, amit igen sajátságos módon, eredetileg fentről kezdtek el építeni, megcsinálták a boltívet a talajszinten, aztán mélyítették és öntötték alá a falat. Talán nem újpythagoreus szentély, lehet temetkezési hely is, van benne egy igen érdekes dombormű az öngyilkos Sapphóról. Tiberius császár alatt épült.
Azért volt abban is valami jó, hogy épp vége volt a grúz kiállításnak:) Csak ilyenkor lehet fotózni, nekem nem jött össze, a belsőről csak egyet tudtam csinálni, azt is lopva.
A Fori Imperialiról és a Mercati Traianiban berendezett múzeumról kevés szó esett itt. Különleges darabok kerültek elő, érdekes, ahogyan megtalált eredeti részleteket mészkővel kiegészítve a teljes képbe ágyaztak be. Nagyon sok hatalmas szobormaradvány van kiállítva fej nélküliek szegények. A projektet ismertető tábla szerint elvileg 2012 január 30-ig tervezték a rekonstrukciós munkákat, szerintem olasz időszámítás, és még nem értek a végére. Elég sok képet készítettem, tetszett. Nem az első múzeumok közé javasolnám, és az sem árt, ha van plusz motíváció is. Hozok párat a kedvenceim közül, így lekicsinyítve keveset, de valamit mégis mutat majd.
Korinthoszi oszlopfők közül a nekünk ajándékozotthoz hasonlót sem láttam, de az út mellől és itt-ott havas foltok közül nehéz lett volna kiszúrni. Azért remélem, valamit mégiscsak találtam. :)
ez az? a római részt nem láttam, de a bp-i epizódhoz volt szerencsém, lehangolóan fos volt. most nem azért mert elfogult vagyok bp tekintetében (persze hogy az vagyok, itt élek), de szvsz a 8 éves fiam informatívabb és érdekesebb filmet csinált volna csípőből.
Ja, már láttam korábban, alig bírtam végignézni. Van egy ilyen sorozat, volt benne még Bp. is. Primitív, bombasztikus, infomráció értéke minimális. mennyivel jobb filmet lehetett volna róla csinálni.
Babi hívta fol a figyelmem egy mai Spektrum filmre: sotterraneáról volt egy újabb rész.
Benne egy Augustus császár által alapított tűzoltó laktanya volt a legérdekesebb, még nem is hallottam róla. Ez volt az első a városban, 1860-ban találtak rá. A Trasteverén a Via della Settima Corte 9 alatt van.
De hisz màr feltette a kèrdèst ott tegnap, csak senkinek nem akaròdzott eddig vàlaszolni rà... :) Na, szàllàs-tapasztaltak, biztassatok màn egy leendo szenvedèlyest, lècci! :)
Szeretnék ennek szellemében itt csak történelemről, épületekről és szobrokról, kertekről és szökőkutakról mesélni, és hallgatni mások élményeit.
Természetesen egy utazásnál fontosak a gyakorlati tanácsok is, ezért indítottunk egy másik fórumot Utazási tanácsok Rómába utazóknakcímmel, ahol felteheted kérdéseidet közlekedéssel, szállással, belépőjegyekkel és hasonlókkal kapcsolatban.
Márciusi hosszú hétvégén utazunk párommal Rómába. Tanácsot szeretnék kérni szállás ügyben. Illetve inkább arról, hogy melyik környéken érdemes megszállni, hogy szép is legyen, biztonságos is, és lehetőleg sétákkal a legtöbb minden megközelíthető legyen.
Bár ha veszünk Roma pass-t, akkor végülis az is jó, ha kényelmes metró távolságban vannak a nevezetességek.
Néztem több hotelt is: Cardinal St Peter hotel (Via Dehon 71, Aurelio). Ez a folyó baloldalán van. Ahogy néztem a térképeket, a legtöbb látványosság pont a másik oldalon van. Ez a környék milyen?
A másik a Milo hotel(Via Principe Amedeo N.76, Stazione Termini). Több helyen olvastam, hogy a Termini környéke már nem annyira biztonságos.
Neve a Roma... még mindig. Talán ott is megmarad a hétvégéig. Ha jól látom, a Szt Pietron éppen bontják a díszletet, így az már nem lesz ott sajnos. Úgy tűnik, a kedd alkalmas az átalakításra, novemberben is kedden dolgoztak a Vatican területén az erőgépek.