Rögtön Karácsony után csere, hát ez elég... hogy mondjam. De miért most?
Amúgy a misszionáriusok mit csinál(hat)nak Szilveszterkor? Akkor is korán nyugovóra kell térniük?
Núma Pompílusz miért baj, h. ismertél misszionáriust? Ez a sajnos olyan negatív.
Mondjuk a sajnos az annyiban igaz, h. az ember túl hamar megszereti őket és hát el kell menniük.
Kapcsolattartás a hazatértekkel: igen én is több embertől kapom válaszként h. nem akarnak visszaírni, vagy kapcsolatot tartani.
Jobban belegondolva megismertek itt kb. 100-150 embert (egyháztag, érdeklődő, angolról stb.). Hazamennek, életüket rendbe kell tenni, mert ott is min. 100 fontos ember van (családtag, barátok stb.). Lehetetlen mindenkivel tartaniuk a kapcsolatot, merthát jön még a munka meg a tanulás is.
De abban biztos vagyok, akiket tényleg megszerettek, megkedveltek és akiben igaz barátot találtak, azzal bitzosan tartják majd, csak idő kérdése.
Flörtölő misszionáriusok, azt én is kizártnak tartom. Inkább a túlzott kedvességüket az érdeklődők félreértelmezik. Mert miután letelt a missziójuk ugyanolyan kedvesek, ugyanolyan jóravalóak mint amilyennek megismertem őket (tapasztalat és már nincs rajtuk az a "nyomás" h. valakit meg kell téríteni).
Én tényleg nagyra értékelem őket és bővítik az igaz barátok listáját is.
Nos, én azt gondolom, hogy előtted sem nyíltak meg, csak felállítasz mindenféle elméleteket.
És akkor hadd szolgáljak meglepetéssel: a misszionáriusok elmondták NEKEM, hogy a szüleik bár megtartják a vallást, annak szellemében élnek, de NEM KÖTELEZIK a gyermekeiket semmire. Azaz nem kötelező nekik is mormonnak lenniük. Adnak egy példát a gyerekeik számára, de a gyerekeik választhatnak.
Szóval lehet én naiv vagyok, de te meg túl sokat kombinálsz.
Ja igen, a szabályok megszegése nem állandó és nem az összes misszionáriusra vonatkozik. Vannak akik nagyon-nagyon komolyan veszik. Átlagosan max. 1-2 vétés a szabályok ellen/város ahol szolgálnak.
Hát én annyira nem látok bele. De van amit saját szemmel/füllel tapasztalok.
Egy kicsit unatkozom, mert most szünetel az angol, így gondoltam írok már ide is!
Amúgy tényleg a szabályok nagy része értelmetlen, azt megértem h. olyat nem csinálhatnak ami veszélyeztetheti az életüket, vagy nagyon távol áll a missziós tevékenységüktől.
Hiszen példát mutatnak! Dehát emberek, tévedni/véteni emberi dolog. Van amit ha akarnak akkor se tudják kikerülni (mert mi van ha nem tudnak aludni, és 10 után már aludni kéne, és aztán egész nap csak forgolódnak, vagy a kötelező testmozgás - jó és szép, de van amikor annyit rohangálnak, hogy ha én a heylükbe lennék, akkor utána már haza se bírnák menni, nemhogy még másnap valami testmozgást csináljak).
Én biztos átírnák, átfogalmaznák néhány szabályt. :O
Jól elvagytok :D Jókat mosolygok rajtatok :D Egyszer azt bizonygatjátok mennyire figyelik egymást a misszionáriusok, és mindent jelentenek egymásról, máskor meg azzal példálóztok mennyi ,,szabálytalanságot" csinálnak... Vagy egyik, vagy másik állitás hamis ;)
Mi van akkor ha tanítani mennek késő este és elhúzódik ez a program és nem érnek haza csak 10 után, 10:30-kor meg már aludniuk kéne? Vagy valakihez mennek segíteni és még nem tanítják, és úgy érnek későn haza?
Amúgy meg vannak idióta szabályok, amik megszegése leginkább abból jön, hogy valamelyik egyháztag v. akit tanítanak 'kéri őket erre'. Pl:
- Ne nézz tv-t. Nem egyszer hallottam már h. korábbiak dvd-t néztek, vagy 'nézettek a misszionáriusokkal'
- Írj kevesebbet a barátaidnak a missziód alatt. Hát szerintem ugyanannyit e-mail-ezik nagyrészük az itteniekkel is mint a hazaiakkal.
- Ne hallgass rádiót. Ez érdekes, mert nem egynél már láttam mp3 lejátszót. Vagy telót (nem a missziós), na az hogy van? :)
- Étkezz egészségesen. Itt hazánkban? :O Vagy mi van a mekis kajával.
- Ne pocsékolj pénzt szuvenírekre. Hát ezt se nagyon tartják be. Ez amúgy nagyon hülye szabály.
Szerintem teljesen véletlenül, valami generátorral határozzák meg ki marad (meg lehet figyelembe veszik nehogy valamelyik tőzsgyökeres lakos legyen a városba ahol szolgál - pl. volg olyan aki fél évig is egy helyen volt).
Attól, mert valamit egy kissé átalakitva beirtak valahova, az a könyv nem válik azzá, amiből az a beleirt származik.
magyarul: a bibliából kiragadott mondat nem hitelesiti a mormon könyvét.
És vigyázz:
2Kor 11,14 - S ez nem csoda, hiszen a sátán is a világosság angyalának tetteti magát.
Másként: ha csodafinoman hűs is a viz a rekkenő hőségben, de benne a halálos méreg, vagy épp ki vagy hevülve, életveszélyes meginni. ilyen a mormon könyve is: aki Isten tüzéből jön, annak tiszta tüdőgyulladás, és még méreg is.
Igen, még mindig Krisztus szolgája igyekszem lenni. :)
Hiszem, hogy érezted már a Szentlélek nemességre inspiráló érzését miközben olvastad a Bibliát. Milyen lelkülettel tetted ezt akkor? Meghatódva azért, amit Jehova a kezdettől fogva tett értünk? Híve abban, hogy eltörli a bűneidet? Őszintén válaszért imádkozva egy kérdésedért?
Sok más motiváció vezethetett akkor, de a lényeg az, hogy ha ugyan ilyen lélekkel, hozzáállással olvasnád a Mormon könyvét, ugyan azt a Lelket érezhetnéd a szívedben. Mert:
„Íme, arra buzdítanálak benneteket, hogy amikor ezeket a dolgokat olvassátok, ha Isten bölcsessége szerint való az, hogy olvassátok őket, akkor emlékezzetek rá, milyen irgalmas volt az Úr az emberek gyermekeihez, Ádám teremtésétől fogva egészen addig, amíg ezeket a dolgokat megkapjátok, és gondolkozzatok el ezeken a szívetekben.
„És amikor ezeket a dolgokat megkapjátok, arra buzdítalak benneteket, hogy Krisztus nevében kérdezzétek meg Istent, az Örökkévaló Atyát, hogy nem igazak-e ezek a dolgok; és ha őszinte szívvel, igaz szándékkal, Krisztusba vetett hittel kérdeztek, akkor ő a Szentlélek hatalma által ki fogja nektek nyilvánítani ennek igazságát.
„És a Szentlélek hatalma által minden dolgot illetően tudhatjátok az igazat.”
Igen, ez majdnem így van. Igyekszenek mindent megtenni azért, hogy minél az új misszionáriusok minél hamarabb jól tudják használni a magyar nyelvet, hogy így hasznos eszközök legyenek az Úr kezében a prédikálásban. Az viszont nem igaz, hogy BEHÍVJÁK dolgozni őket. Meghirdetnek fizetett állásokat a misszionáriusképző központba, amit rendes módon meg lehet pályázni, és azok, akik elnyerik ezt, taníthatják a nyelvre az újakat. Ebben nincs kényszer.
Tudod, van egy ige Jehova szájából, mely így szól: „És a jószívűség hosszan tűrő, és kedves, és nem irigykedik, és nem fuvalkodik fel, nem keresi a maga hasznát, nem könnyű felbosszantani, NEM GONDOL A ROSSZRA…” (Moróni 7:45). Bár ez a Mormon könyvében van, amit nem biztos, hogy elismertek szentírásnak, de ez hasonlóan megfogalmazva megtalálható az Újszövetségben is.
Azért írom ezt, mert az, hogy a misszionáriusok abból a célból, hogy egyfajta toborzási kényszernek megfelelve flörtölnek, hogy így kihasználják az ellenkező neműek hiszékenységét, hátha valami MÁS is van a kedvességük mögött, hazugság és rossz feltételezés.
Nem próbálom meg elemezni, hogy miért is feltételezed ezt, de arra bátorítalak, hogy tedd meg ezt Te magad. Jöjj rá, hogy miért hiszed ezt a rosszat róluk.
Hadd írjam azt, hogy semmi értelme nem lenne ennek a „taktikának”. Láttam olyanokat, akik azért jártak a gyűlésekre, azért hallgatták a misszionáriusok tanítását, mert tényleg úgy hitték, hogy valami lehet köztük akár a misszió alatt vagy után. Ezeknek az embereknek a legnagyobb százaléka nem maradt meg Jézus Krisztus Egyházában azután, hogy az a misszionárius elment onnan. A misszionáriusok tudják (mert élik), hogy Krisztus törvényei iráni élet és az Ő felkent szolgáinak való engedelmesség nagyobb boldogságot hoz, békét, mint amit a világ tud adni. Ezt szeretnék megosztani, és ez ugyanaz, mint amit Ti is éreztek, hisz Ti is igyekeztek Krisztus követni a Biblia alapján.
Márpedig ha ilyen szívvel érkeznek a missziójukba, akkor nem céljuk a flörtölés általi „elcsábítás”, hisz az nem veszet Isten megismeréséhez, és a boldogság szerinti élethez.
„Nem hiszem, hogy flörtölnének. Csak kedvesek és érdeklődők. Teljesen mások, mint a magyar ember. Amikor találkozom velük, akkor köszönnek, megkérdezik, hogy van a családod, a munkád. És ráadásul mosolyogva, és kedvesen kérdezik meg. Nem tolakodóan. Majd megkérdezik miben segíthetnek.
Nekem ilyesfajta dialógusokban nincs részem, ha a honfitársaimmal beszélgetek...”
Nagyon IGAZ! Szépen írod. Mások, mert IGAZÁN igyekeznek megélni a parancsolatokat, keresik Krisztus minden nap, és mert hallgatnak a ma élő próféták és apostolok szavaira.
Nem állítom, hogy nincs köztük olyan, aki elgyengülve engedett a kísértésnek és flörtölt. De van, tudom, láttam. Ők is emberek, ki vannak téve a kísértésnek, hisz Sátán mindennél jobban szeretné elrontani azt a munkát, ami az ő birodalmának elpusztítására törekszik.
Ugyanakkor az már nem igaz, hogy ezt azért teszik, mert erre tanítanák, vagy szándékosan el akarnának csábítani egyikünket-másikunkat.
Kérlek, olvassátok olyan lelkülettel, hittel a Mormon könyvét, mint a Bibliát, és meg fogjátok érezni ugyanazt a Lelket, amit a Biblia olvasásakor. Én megtettem, tudom, hogy ez is az Úr szava.
Nem hiszem, hogy flörtölnének. Csak kedvesek és érdeklődők. Teljesen mások, mint a magyar ember. Amikor találkozom velük, akkor köszönnek, megkérdezik, hogy van a családod, a munkád. És ráadásul mosolyogva, és kedvesen kérdezik meg. Nem tolakodóan. Majd megkérdezik miben segíthetnek.
Nekem ilyesfajta dialógusokban nincs részem, ha a honfitársaimmal beszélgetek...
Iz 48,5 - azért jelentettem ki neked jó előre mindent, mielőtt megtörténtek, tudtul adtam neked, nehogy azt mondhasd majd: "Az én bálványom vitte ezeket végbe, az én faragott képem és bálványszobrom határozott így."
Jn 15,15 - Nem nevezlek többé szolgának benneteket, mert a szolga nem tudja, mit tesz ura. Barátaimnak mondalak benneteket, mert amit hallottam Atyámtól, azt mind tudtul adtam nektek.
Már pedig, ha mindent kijelentett nekünk, nem volt, és nincs is szükség a "mormon könyve" nevezetű, vagy más, csak és kizárólag emberektől összehozott irományokra, mint amiket a mormonok "szentirás"-oknak tartanak.
Azzal ne gyere, hogy akkor a Szentlélek miket fed fel nekünk? Mert meg van irva:
(Jn 14,26) - S a Vigasztaló, a Szentlélek, akit majd a nevemben küld az Atya, megtanít benneteket mindenre és eszetekbe juttat mindent, amit mondtam nektek.(Jn 16,4) - Azért mondtam el ezeket, hogy ha majd eljön az óra, eszetekbe jusson, hogy előre megmondtam nektek.(2Pét 3,2)- hogy jussanak eszetekbe, amiket a szent próféták előre megmondtak, továbbá Urunk és Megváltónk parancsa, amelyet apostolaitok közöltek veletek.
Élethelyzettől függő, hogy mit csinálnak, miután hazamentek. Van, aki kicsit idősebben jön is (24-25 évesen), és ő már rendelkezik valami szakmával, így lehet, hogy munkába áll, miután hazament.
Akik kicsit fiatalabbak, azok általában egyetemre mennek, vagy folytatják korábbi tanulmányaikat. Természetesen kevesebb lehetőségük van a magyar nyelvet használni, így idővel kopik a tudásuk, de azért némelyikük tarja a kapcsolatot rendszeresen néhány itt megismert baráttal, és így szinten tartja a nyelvtudását.