Egy kerekeitöl megfosztott targonca motor/olajszivattyú/hidraulikaheger , karos áttételek
Egyszerű +oldás
:)
Egyszer régen volt egy felhivás a rádióban, hogy egy rokkant házaspár nem tud a lefagyott lejtős lejárón kerekesszékkel kijönni a házukbol télen, Pest megye
Viszont volt egy targoncábol átalakitott hidraulikus emelőjük, mint egy lift, de megadta magát
Jó barátom targoncákhoz is értett, elmentünk megnézni és rendbehoztuk
Volt öröm
Szegény házaspár, mindkettőjüknek sorban vagdosták le a lábukat újjaikat, valami betegség miatt
amit én linkeltem abba nem kell semmit beleakasztani, az azt a fémpöcköt tolja előre- húzza vissza amit a képen látsz, (becsúszik a csomagtartó nyitógomb mögé és nem lehet benyomni a gombot, szóval elég masszív darab)
Az a gond, hogy nekem ezeket kézbe kell vennem csak akkor "látom" a megoldást
Mennyit mozdulhatnak ezek az ajtózárak? Mert közvetlenúl a tolóajtó fölé szerelve , nem tudom jó lenne-e
Ezekbe gondolom, be kell akasztgatni azt a cinege rudazatot és ugy mozgatja a zárat, illetve csak reteszeli vagy kireteszeli azt
Most kezdjek el valami talpas/csöves robosztus retesz gyártani oda amit majd ez mozgat?
Arrol nem beszélve hogy a motornak vizszintesen kellene állni és ugy kapcsolódni egy komoly vas reteszhez valami kilincses billenős szerkezettel, mert különben
már Eifel torony lesz a hűtő tetején :)
Megnézek utközben néhány autósboltot hátha kérbeehetek egy ilyen motort
Emlitettem a tegnapi 160ezres zár ajánlatot ugye..
Nem akarok nagyon udvariatlan lenni az árajánlat adó hölggyel, de lehet megirom, hogy nem az aranyozott brill kirakásu zárbol érdekel egy tucat
hanem csak egy egyszerű elektrozár :)
Nos láttam náluk egy elektromágnest, lehet elnézek feléjük
nézem-nézem, de nem látom magam elött, hogy' lehetne elhelyezni az ajtókhoz képest
Ezen a skiccen az egyik ajtónál hűtő belsejében lenne, ahova nem lehet rögziteni, a másik esetében meg a hűtőn kiül valami tartóra, ahol hozzáférni, vagy éppen zavaró
nyitáskor
Vagy én nem vagyok most elég térlátású :)
Azért gondolkodom rajta, valahol van is egy ilyen záram majd kézbeveszem
Nagyon belém fészkelte magát a felső elektromos zár megoldás
"Ismerem azokat a mágneszárakat Ezek forgótengelyes , tehát nomál ajtókra jó, ahol oldalrol csukódik/nyitódik, csukásnál a nyelv becsúszik az ajtóba Lehet egyszerű is lenne felszerelni, de aztán én bütykölhetnék valami mechanikát/nyelvet a tolóajtóra"
Készítettem gyorsan egy rajzot.
a zárnyelv lehetne akár egy levágott végű lakatpánt (egyből megvan a forgáspont/zsanér is)
a rugó pedig akár egy odaragasztott gumi/szivacs/hasonló anyag.
Bónuszként a mágnes-zár ábrázolása neo-kubista stílusban készült.
biztos van még kisebb is. Nem lenne elég pl csak felcsavarozni az ajtókeretre belülről a "vaslemezt" ? Pl bármilyen önmetsző csavarral. Ha nem törpe hűtő, akkor csak van kb 1,5-2cm széles az ajtókerete. De gondolom otthon is legyártható a zár ezen ellendarabja, méretre, akkor még csak nem is csúnya.
Hogyne lett volna már több garis ügyem. A legtöbb esetben hibás készülék miatt, persze saját hiba is előfordul. Viszont egy ilyen profi barkácsolás hozhat váratlan dolgokat. A döntés a tied.
Én biztos nem foglalkoznék a dologgal, mert a munkáért kapsz pár ezrest, és majd járhatsz ki párszor garanciában. Vegyen ilyen hütőt, ha nincs akkor lakatolja vagy akármi.
Nézd meg az adatlapját is az eszköznek amit linkeltél, mely szerint a megengedett működési hőmérséklet +5-től +75 celsiusig tart , a diagramról leolvasható, hogy az 5W-os teljesítményű változat ezt a hőfokot kb 60 másodperc alatt éri el (ott a görbének vége is van, tehát üzemszerűen nem lehet magasabb), vagyis gombnyomástól maximum 1 perc alatt nyitni kell az ajtót (tekercset feszültségmentesíteni), az eszköz károsodásának megakadályozására.
Kapukba létezik olyan mágnes-zár, amely "memóriás" (hivatalosan: impulzusos): ebben egy elektromos impulzus után egy kis mechanikus retesz lehetővé teszi, hogy bármikor kinyissák, de csak egyszer. Két ilyen mágneszárat köllene felrakni a hűtő belsejébe kétódalt. Asztán a két ajtóra belülről barkácsolni egy-egy rugós zárnyelv-szerűséget (= rugózó, ferde/lejtős acél lap), így az automatikus visszazáródás is meg van oldva, mechanikusan.
Remélem érthető voltam...
Már csak arra kell figyelni, nehogy a ravaszabb kocsmatöltelékek ne csukják vissza teljesen... ezt lehet figyelni végálláskapcsolókkal/reed relével (pl villogó piros fény a hűtőn, amíg nyitva van az ajtó).