Keresés

Részletes keresés

gmkiev Creative Commons License 2011.11.21 0 0 472

Folyamatosan van, vagy csak karácsonyi kiárusítást tartasz? :)

Esetleg egy kép, méret, várható teljesítmény????

Előzmény: fogltomi (471)
fogltomi Creative Commons License 2011.11.21 0 0 471

Sziasztok!

Lenne 2 db eladó víztartályom amit cserépkályhából szereltünk ki.Az egyik 20-25 literes a másik 50 liter körüli.Egy teljes szezont sem mentek!

Akit érdekel irjon privátba, képet is tudok küldeni.Mindkettő 4-es vagy 5-ös kazán lemezből van,nem folyatnak,nyomás alá lehet tenni őket probára!

Üdv

fogltomi@freemail.hu

ternero Creative Commons License 2011.11.21 0 0 470

inkább csak a látvány, hangulat miatt kéne, az általatok felsorolt "varázsszavakat" nem igazán értem, ezért csak annyit mondanék, hogy az egyszerübb, olcsóbb, kisebb.
csak hozzávetőlegesen érdekelne az összeg, (mert eljátszottam a gondolattal költözés utánra)

kandallókazános Creative Commons License 2011.11.18 0 0 469

Valamiféle teljesítmény igény sem ártana!

(Persze mindazon az információk mellett, melyekre a tisztelt fórumtárs már rákérdezett.)

Előzmény: ternero (467)
gmkiev Creative Commons License 2011.11.18 0 0 468

Mobil, vagy betét, körül építve? Légfűtés, vagy vízteres????

Előzmény: ternero (467)
ternero Creative Commons License 2011.11.18 0 0 467

Szevasztok,

Szerintetek mennyiből jöhet ki legolcsóbban egy olyan kandallo, ami még nem bóvli?

üdv,

ternero

ternero Creative Commons License 2011.11.18 0 0 466

Szevasztok,

Szerintetek mennyiből jöhet ki legolcsóbban egy olyan kandallo, ami még nem bóvli?

üdv,

ternero

gmkiev Creative Commons License 2011.11.18 0 0 465

Nyugodtn ki lehet építeni úgy, hogy egy víztér legyen.

Előzmény: ekhion76 (464)
ekhion76 Creative Commons License 2011.11.18 0 0 464

A "otlet" az tolem jon, gepesszel meg nem beszeltem. Eppen ezert kerdeztem itt a forumon, kandallosok kozott, hogy tudjam mirol beszeljek a gepesszel.

Ugy ertem toled, hogy a felvazolt rendszert nem tartod jo otletnek. Ha esetleg kifejtened bovebben miert is nem ... ? Miert baj, ha a puffer vizet direktben melegitem es nem hocserelon keresztul? Vagy az a baj, hogy nem a puffer vizet hasznalom furdesre, hanem hocserelon keresztul veszem el a meleget?

Elore is kosz

E.K.

Előzmény: gmkiev (461)
tűz_tér Creative Commons License 2011.11.17 0 0 463

Nem bonyolultabb, és talán még csak nem is költségesebb. Nem a turbós gázcirkóra kötöd rá, hanem ugyanarra a zárt rendszerre amit a gázcirkó hajt.

Vezérlésnek az a része, hogy egyszerre csak az egyik menjen, a kandalló automatikusan tiltsa a cirkó fűtés részét (miközben HMV-t továbbra is tud csinálni) majd ha leég a tűz, magától visszaadja a vezérlést a szobatermosztátnak, kb. 3000.- Ft anyagköltségben. Ebbe a falidobozt is beleszámoltam, nehogy véletlen rányúlj a fázisra.

Kandalló nyitott tágulási tartállyal, hőcserélőn keresztül kapcsolva a cirkós zárt fűtési rendszerre. Nappaliba a radiátorra termofej. Kis tervezéssel, számolgatással ez még jó is lehet.

Amit a szerelők a zárt rendszerre kötésről mondtak, úgy badarság, ahogy leírtad. Ha túlméretezed a radiátorkört, akkor kátrányt fogsz termelni. Már csak azért is, mert a legelső amit kispórolnának a rendszerből, az a 20-25.000.- Ft-nyi termosztatikus visszatérő hőfokkorlátozás.

Mondjuk a szerelővel lehet úgy kezdeni, hogy a munka befejeztével ad neked egy kivitelezői nyilatkozatot, melyben garantálja, hogy a szakmai szabályokat, előírásokat betartotta. A redszert nyomáspróbázta, beüzemelte, megfelelő működéséért garanciát vállal. Téged, mint megrendelőt az üzemeltetésből és a vészhelyzeti teendőkből kioktatott.

Szerintem ezek után esze ágában sem lesz zárt rendszerről beszélni ezen készülékkel kapcsolatban.

Előzmény: zöldséggyilkos (460)
kandallókazános Creative Commons License 2011.11.17 0 0 462

"Egyébként vm baja lesz a lemeznek, kiég, vagy mi az oka, hogy nem szabad vele befűteni víz nélkül, radiátor nélkül?"

Hm. Hogyan is írjam, nehogy bárki megbántódjék.

Az illető márka jelmondata: "Gondolkodjon hosszú távra!" Nyelvtanilag sem helyes, és erre a készülékre (Hit 2B) véleményem szerint végképp nem igaz.

Ez egy kis teljesítményű berendezés, alacsony műszaki színvonallal. A gyártó is csak alkalmi használatra és kisegítő fűtésre ajánlja (És ez becsületére válik. Ő legalább nem tájékoztatja félre a fogyasztókat.).

Vízteres fűtőberendezéseket TILOS vízzel való feltöltés és a rendszerre való rákötés nélkül üzemeltetni! (Bár masszív készülékek ezt is kibírják, de attól még tilos.) Mivel a fenti készülék messze nem a masszív kategóriába tartozik (vékony lemezből készül), vízzel való feltöltés nélkül komoly károsodása (deformáció) várható.

"A szerelők azt mondták, simán lehet zárt a tágulási tartály, csak ne nyomjam fel a maxra a nyomást" -Keresni kellene másik szerelőt. Ez a készülék csak nyitott rendszerben üzemeltethető.

"és mégis meg lehessen bőven rakni" -Ez sajnos nem az a kategória, amit meg lehet bőven rakni. Ha napi rendszerességgel használod, és bőven megrakod, igen rövid életű lesz. :(

"Kb. milyen ktg a turbós gázcirkóra rákötni a kandallót?" Illetve gondolom a meglévő fűtési rendszerre. Írtad, hogy kaptál már 150-200e körüli ajánlatot. Ez nagyságrendileg ennyi lehet, bár nyilván nem láttam a rendszert.

Előzmény: zöldséggyilkos (460)
gmkiev Creative Commons License 2011.11.17 0 0 461

Talán a tanácsa miatt!

Előzmény: ekhion76 (459)
zöldséggyilkos Creative Commons License 2011.11.17 0 0 460

köszönöm szépen a válaszokat.

OK, nincs még beépítve. Egyébként vm baja lesz a lemeznek, kiég, vagy mi az oka, hogy nem szabad vele befűteni víz nélkül, radiátor nélkül? Ebben elvileg nincsenek csövek, csak lemez, ha jól tudom, és akettő között víz (ill. most levegő).

Van mellette gáz, de most két teljesen külön kört szeretnék, nem akarom összekötni őket, meg az úgyis bonyolultabb, ha jól tudom. Vagy nem? Kb. milyen ktg a turbós gázcirkóra rákötni a kandallót? Meg mi kell hozzá? És megy-e az egyik, ha a másik esetleg meghibásodik vm-ért? Szóval úgy gondoltam, a gázrendszer (tartályos) úgy marad cirkóval, ahogy van, a kandallóra pedig kerülne még 2-3 radiátor 2-3 helyiségbe. Ha leég a fa éjjel, bekapcsol a gáz. Nagyjából ennyi. Egyszerű, és egyáltalán nem elegáns megoldás, tudom. Nem menne folyamatosan egyébként, szerintem csak estefelé gyújtanék be a kandallóba.

A szerelők azt mondták, simán lehet zárt a tágulási tartály, csak ne nyomjam fel a maxra a nyomást (a kályhán az áll,  1,5 bar), tehát 0,7-0,9-en is működni fog, és akkor bírja a zárt tartály is, csak legalább 6-8 kw-nyi radiátor legyen a túloldalán, hogy ne forrjon a víz. De gondolom, be lehet ezt lőni úgy, hogy ne kelljen folyton aggódni, hogy leforralja magáról a radiátorokat a rendszer és mégis meg lehessen bőven rakni, hogy meleg is legyen a kandallós helyiségben. 

Előzmény: tűz_tér (453)
ekhion76 Creative Commons License 2011.11.17 0 0 459

" Keress jobb tanácsnokot!" 

Ezt nem ertem... Miert is?

E.K.

Előzmény: gmkiev (452)
kandallókazános Creative Commons License 2011.11.17 0 0 458

Sajnos az esti jókívánságokról lemaradtam, de szép napot mindenkinek! :)

sur5al Creative Commons License 2011.11.16 0 0 457

Halihó!

Beköszönök én is. Megérkeztek a Rexik cirka 1 hónap alatt a Nagy Fal túloldaláról. Nem túl bonyolultak, de úgy néz ki, tudják amit elvártam. Vízet, füstöt* monitorozok, okos vagyok, most már csak automatizálni kéne a dolgokat:) Á, nem. Esetleg egy pillangó vezérlés fog még beleférni - jövőre. Az idei projekt részeként elkészült a felső hőcserélőm is, az elmúlt 2 nap a bekötéssel, átalakítással telt.

Íme:

A víztöltet 70l-re növekedett. Eddig 2x gyújtottam alá, viszonylag kevés az üzemeltetési tapasztalatom, de a változás egyértelműen pozitív! 2 vödör fával (festékes, gyújtóssal együtt) 5,5 órás szivattyúüzem. Ebből 2 óránál több 80 fok felett. Ehhez persze fontos tudni a peremfeltételeket: 60fok felett keringet, 7 radiátor, 7 helyiség cirka 110nm szigeteletlen kőfal, fém nyílászárók. 1,5 nap után (hétfő éjfélig égett az utolsó tűz) Reggel 6-kor gyújtottam be, délig ment a keringetés. Kinn reggel -1 fok volt, délben 12. Benn a nappaliban: 16,5 majd 21.

További jó meleget mindenkinek!

*A kátrány kommandó megnyugtatására: 218 fok a pillangó feletti csúcshőmérséklet.:)))

gmkiev Creative Commons License 2011.11.16 0 0 456

Jó estét!

Előzmény: tűz_tér (454)
tűz_tér Creative Commons License 2011.11.16 0 0 455

Ezért (is) írjuk oda a kapcsolási rajzok alá, hogy elvi vázlat, nem helyettesíti a gépésztervezést, a kialakítás helyszínhez és megrendelő igényeihez való igazítását.

Előzmény: ekhion76 (451)
tűz_tér Creative Commons License 2011.11.16 0 0 454

Megjött mindenki :) Szép estét!

Előzmény: gmkiev (452)
tűz_tér Creative Commons License 2011.11.16 0 0 453

Rendszerbekötés és feltöltés nélkül ne gyújts be, mint azt kollegám is írta.

Ezeket zárt rendszerbe kötni nem javalt, rendes ember nem csinál ilyet :) Ha van egy meglévő zárt rendszered, ahhoz lehet illeszteni nyitott kandallókört.

Pusztán a kandalló fűtene, vagy lenne mellette gázkazán is? Mint a forgalmazó is írja, ez kandalló nem kifejezetten folyamatos üzemre lett tervezve.

Előzmény: zöldséggyilkos (449)
gmkiev Creative Commons License 2011.11.16 0 0 452

A gondolatod, símán megvalósítható. Keress jobb tanácsnokot!

Előzmény: ekhion76 (451)
ekhion76 Creative Commons License 2011.11.16 0 0 451

Tisztelt hozzaertok

Vizteres kandallo rendszerbe “ulteteserol” erdeklodnek:  - vizteres kandallo-puffer-HMV+padlofutesfutes

A rendszerek,,  amiket katalogusokban  vagy a neten lattam eddig, egy hocserelon keresztul adjak le a hot a puffernek, ahonnan a futes es a HMV elvetele tortenik  . A kerdesem az volna, hogy ezt miert nem lehet (vagy miert nem ajanljak) ugy megoldani, hogy a kandalo es a puffer legyen 1 kor amiben egy szivattyu mozgatja a vizet, a HMV es  a padlofutes hocserelon keresztul a pufferbol. 

Milyen buktatoja van ennek a dolognak?

Elore is koszonom.

E.K.

kandallókazános Creative Commons License 2011.11.16 0 0 450

"víz nélkül fűthetek vele úgy, mint egy sima kandallóval?" -Nem!

Előzmény: zöldséggyilkos (449)
zöldséggyilkos Creative Commons License 2011.11.16 0 0 449

Kedves kandallóértők,

szükségem lenne némi SOS segítségre.

Vettem használtan egy nem túl minőségi kivitelű, de a tapasztalatokat olvasgatva viszonylag hatékonyan üzemeltethető Radeco Hit 2B vízteres kandallót. Azon kívül, hogy rozsdás, mert kint volt tárolva, elég jó állapotú, nincs szétégve, nem ereszt, stb. Nem akarok rá egy bonyolult rendszert építeni. Felhívtam egy szakembert, aki közölte, hogy 150-200e a bekötés, és különben is tudom-e, hogy egy normális kandalló 300e Ft, stb. Mondtam neki, hogy persze, ezzel tisztában vagyok, de tudja-e, hogy csak 50e Ft-om volt rá, ez pedig annyiba került. 

Szóval adott ez a kandalló:

"Összteljesítmény (kW): 14 

Névleges teljesítmény (kW): 10 

Vízoldali teljesítmény (kW): 6,5 

Befűthető légtér (m3): 175 

Hatásfok (%): ~70 

Súly (kg): 85

Füstcső Ø (mm): 150, Üveg: Sík 

Másodlagos levegő ellátás: szabályozott 

Füstgáz tömegáram (g/s): 8,87 

Kilépő füstgáz hőmérséklet (°C): 252 

Lángterelő (N/A/K)*: Acél 

Készülék anyaga (LÖ/LS/LV)**: Lemez/Samott 

Huzatigény max (mbar): 0,2 

Füstcső bekötés: Felső Hamuzás: Külső 

Tüzelőanyag (Fa/Szén): Száraz keményfa 

Fafelhasználás (kg/h): 2,8 

Származási hely: Lengyelország 

A kis teljesítményű víztáskás kályha néhány radiátor ellátását képes biztosítani, csak nyitott rendszerben. Az elsődleges levegőellátás szabályozott, a másodlagos fix, állandó. Füstcső átmérője 150 mm, beépített pillangószeleppel. A nagyméretű fatároló és hamuzófiók teszi kényelmessé a használatot. Szakaszos üzemmódú készülék, kiegészítő fűtésre. Körbeépíteni ezt is, mint az összes kályhát, tilos."

A kályha egy 90m3-es helyiségben lenne, ahol a tégla kémény van. Itt nem lesz radiátor, de kb 7 méterre, csövön szeretném elvezetni a meleg vizet 2, max 3 db db radiátorba, mert a  háló és a fürdő eléggé el van dugva. Van hozzá egy Grundfos keringetőszivattyúm, de másom nincs. Van, aki azt mondja, simán lehet zárt tágulási tartályt tenni, van aki szerint nem. Én nem tudom, mert nem értek hozzá. De szeretném, ha biztonságos lenne, és még jó is, és a lehető legolcsóbb megoldással. Tudom, hogy ez általában lehetetlen, de mégis ;) Padlás van, oda bármi elfér, ha nem fagy meg. Miket kell még vennem, mit hová tegyek (ill. tegyen a szerelő, aki nem kifejezetten fűtésszerelő, de értelmes és biztosan meg tudja oldani, de sajnos tényleg nincs 150ezrem a profi szerelésre).

És mégegy fontos kérdés: amíg nincs rákötve radiátor, víz nélkül fűthetek vele úgy, mint egy sima kandallóval? (mert igen cidri van már ;))

Köszönöm szépen előre is a segítséget.

Előzmény: gmkiev (444)
sur5al Creative Commons License 2011.11.03 0 0 448

Még nem (érkezett meg).

Előzmény: Apecc (447)
Apecc Creative Commons License 2011.11.02 0 0 447

Megérkezett,üzemel?

Előzmény: sur5al (443)
mclasky Creative Commons License 2011.10.26 0 0 446

Kedves Fórumozók!

Költözés miatt eladó szeretett kandallónk. Vízteres Idro 50 kandalló vezérlő elektronikával és a hozzá való huzatszabályzóval azonnal elvihető.

http://gazcenter.hu/spd/EDI-434020/EDILKAMIN_IDRO_50_CS_Vizteres_Kandallo_Modelle

2010 novemberétől van bekötve. Fantasztikusan jól teljesít! A kandalló nincsen körbeépítve, tehát nem kell bontani!

Részletekért kérem hívjon telefonon.

Köszönöm

Edit

+3630/417-4333

[kovy] Creative Commons License 2011.10.25 0 0 445

Sziasztok,

visszaolvasva látom hogy van aki használ a kandallóhoz keverőszelepet, hogy nem legyen túl alacsony a visszatérő hőfoka.

A javasolt rajzokon viszont nem látok ilynet. Érdemes beépíteni? Lehet valami hátránya?

A terv egy nyitott kandallókör pufferral, ami hőcserélőn át csatlakozik a meglévő zárt cirkós radiátoros fűtésre.

Üdv,

Tamás

gmkiev Creative Commons License 2011.10.23 0 0 444

Variációk egy témára!

sur5al Creative Commons License 2011.10.06 0 0 443

Na, rendeltem két rexit. Meglássuk milyen lesz. Várom nagyon.

Előzmény: sur5al (442)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!