van valakinek tapasztalata ledd szalagokkal? Rejtett világítást kel kialakítani egy bankban, nem a legdrágább kellene, de azért fényt is adjon. Tud valaki esetleg beszerzési forrást?
jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa a KPE cső NEM villamos védőcső. Van a gyengeáramú kábelek védőcsöve, van a KPE, ami vízcső, meg valószínűleg van erősáramú kisfeszültségű védőcső, nem?
Ez a semmiképpen szó azért erős. Az MBCU már kettős szigetelés, ha egy lépésállót kap az már elég, húzkodni is lehet. Ja, ha mindenképpen kőkeményen akar fizetni az anyagért, akkor is, ha sose fog arrafelé ásni senki, akkor
kábel 1.20 M + védőcső + téglázás + jelzőszalag felette
Fura jelenséggel találkoztam a napokban, amire nem találtam a magam nagyon alapszintű elektrótudásával magyarázatot.
Következő a történet:
Villamos fűnyíróval dolgoztam, a ház egyik külső fali konnektoráról kapva az áramellátást (A ház egyik biztosítékának áramköréről). A gép rendesen működött is. Majd haladván a területen, egy másik külső fali dugaljba került át a kábel (A ház egy másik biztosítékának áramkörébe). Ez a bizonyos második konnektor egy olyan áramkörön van, amelyen 3 izzólámpa is van, s a konnektorban áram csak azok felkapcsolt állapotában van. A fűnyírót elindítva a motor 1-2 másodperc erejéig elkezdett erőlködni, de nem pörgött fel teljesen s aztán meg is állt a szerkezet és semmi jelét nem adta annak, hogy működni óhajtana. Korábban mindig minden rendben volt. Először a gép hibájára gondoltam, meg is néztem s megpróbáltam másik kondenzátort. Akkor sem indult.
A fűnyírót ezután az első áramkör dugaljába csatlakoztattam a hálózatra, s szépen muzsikált mindkét kondenztátorral.
Mi lehet a hibája a bizonyos második áramkörnek úgy, hogy mindhárom izzólámpa világít a kapcsoló felkapcsolt állapotában és a konnektorban is mutat feszültséget a fázisceruza? (Ezen a második áramkörön még dolgozik két villamosmotor is darálóhoz, szalagfűrészhez, ezek rendesen működnek, csak a fűnyíróval volt probléma.)
Legalábbis lépésálló gégecsövet javasolok, azt is jól megfeszítve, hogy egyenes legyen. Lehet még persze Symalen, MÜ I. védőcső ragasztva, vagy KPE cső is. Kábelnek MBCU 3x1.5. A 40 centi elég, ez a szokásos ásónyom alatt van, de ha szántás lesz, 80 alá.
Valaki meg tudná mondani, hogy ha a kertben a hidrofortól egy 50mm-es pvc védőcsőben menne a vízvezeték, mehet-e ugyanebben a védőcsőben a háromeres mőag. kábel is a hidrofor meghajtásához?
A gond a rokonokkal az, hogy többször megvádoltak minket, hogy a villanyórájukat elrontottuk, közben azt hiszem érintkezési hibájuk volt. Más gond is volt már a közös villanyóraszekrénnyel, nem részletezem, mert hosszú.
Mostanában viszont bennem merült fel az, hogy mivel az egyik rokonom végleg leköltözött a nyaralóba, esetleg ha nem vagyunk ott, használhatja a mi áramunkat mondjuk fűnyírásra (kívül van egy fali konnektorunk, nekik nincsen), mivel túl sok fogyasztást találtunk 2 lemenetel között, miközben egy kertész is nyírja a bokrokat és a masina árammal megy. Így nem lehet ellenőrizni, hogy ki használta az áramot.
Nem lehet érv az óra áthelyezésére az, hogy a közös villanyóra nem a külső falon van, hanem a mi taraszunkon?
Mi ott ott étkezünk, beszélgetünk, többnyire ott zajlik az élet unokákkal, gyerekekkel. A nap legnagyobb részében ott tartózkodunk.
Sajnos ez egy nyitott erkély. Gondoltam, hogy ráccsal, vagy szúnyoghálós ajtóval az egészet lezárnám.
Ezt sem tehetem meg, miután többször felszólítottam őket az óra elvitelére!?...
Biróságra is lehet persze menni, talán 3-5 év alaltt pont kerül az ügy végére, párszáz ezerből meguszható. Várhatóan mindkét flnek fizetni kell az óra áthelyezéséért. az is lesz 2-300e.
Megjegyezném, uj hálózat esetén az idegen telektulaj belegyezése is kell
Ezt persze anno látszólagosan megadták az emlitett esetben, viszont miért ne lehetne visszavonni, max biróságo per és hivatkozni az összeférhetetlenségre
A szolgáltatói szabályzat, msz 447, villamos ipari trv. van egy kettő. Kérdések lehetnek amik befolyásolják mit lehet és mit nem tenni:
- hol jön be a betáp?
- hol van a két ingatlan órája a tiétek mellette vagy hol?
Ha átakarod rakatni, a következő okokból lehet automatikusan:
- tűzvédelmi okok (tűzrendészeti előírások)
- szolgáltatói kötelezés
Minden más esetben a következő problémák merülnek fel:
- a teljes rendszert már egészében szabványosra kell csinálni, ergó kerítéshatár vagy közös mérőóra hely mind két mérőnek, plusz főkapcsoló, főbiztosító, földelés. Nem egy két fillér.
Nem tiltja semmi, hogy más falán legyen a villanyóra. Jogszabály nem foglalkozik ezzel, szabványt meg ugyse találod fent a neten. Szolgáltatói előirások határozzák meg leginkább az elhelyezését az órának.