CCTV miatt rögtön olyan koaxot adnak, amivel egyben van húzva a 2x0.5/2x1.0 tápnak való. Sezrelve/dugózva első sarkon is 3-4ezer a 10 méteres jobb minőség, ha rövid távra, meg ajtó elé kell.
"Akkor is ha mellé kell még rakjon egy MZS-t agy MTL-t tápnak? Mert az UTP-n mehet a táp is, nem kell külön kábel neki, persze miután a feszültségesés méretezve van és megfelelő a keresztmetszet"
A táp a koax kábelen is mehet, ugyanúgy ahogy az antennatechnikában pl a koaxos távtáplálású antennaerősítőket, műholdvevő fejeket, stb táplálják a távolból: fojtótekercs + DC leválasztó kondenzátor.
Gyári (tehát nem MekkElek forrasztgatás a kamerában) megoldások hivatalos neve: "power over coax"
Családi házas környezet esetén feszültségesést nem igazán szükséges számolni: az itt előforduló kábelhosszok mellett a tápegységek kimenő feszültsége és a kamerák minimális tápfeszültség igénye közötti különbség többnyire bőven fedezi ezt a dolgot. Azon ritka esetben, amikor mégsem, akkor szerintem legegszerűbb megoldás a tápegység feszültségét megemelni egy picit.
"de jó kérdés, hogy ha ugyanúgy PVC köpeny, akkor az átlag koaxot miért nem?"
A "hivatalosan" is kültérre alkalmas kábelek külső műanyag köpenye kormot tartalmaz (többnyire ettől fekete), ez védi az UV sugarak roncsoló hatásától.
Számtalan helyen láttam napnak kitett helyeken (néhány éve felszerelt) hagyományos fehér koax kábel külső köpenyét annyira szétrepedezve, hogy a réseken át látszott az árnyékoló harisnya. Különösen olyan helyeken, ahol a szél mozgatni tudta. Persze ettől még nem biztos, hogy minden fehér koax ilyen...
Ettől függetlenül pl a jobb minőségű riasztó-kábelek nagyon bírják napot (talán a hőálló burkolat szilikontartalma miatt).
Igen, és ha a 14 wifi csatorna megtelt? Vagy a szomszédban Pistike szerzett egy szektorsugárzót, mert a kert végében csak úgy tud netezni és cserélgeti a csatornákat? Esetleg van még egy szolgáltató is aki wifin szolgáltat. Mehet a kukába a cucc, mert pont akkor nem fog működni mikor kéne és ez utólag fog kiderülni mikor vissza kellene nézni a felvételt. Ja és mivel szabad felhasználású sávon dolgozik a wifi így jogorvoslat (MNHH) sincs, mindenféle zavarást, QRM-et, bármit el kell viselned, panaszkodhatsz, de senki nem fog vele foglalkozni.
Ja és a 30 000,- forintos IP kamerát nem sorolnám a nagyon jó minőségűek közé, nappal esetleg lehet látni, hogy mozog valaki, ha ismerős talán fel lehet ismerni, de egy vadidegent beazonosítani nem lehet, sőt lehet, hogy még a ruházat színe sem lesz olyan mint a valóságban a kis felbontású agyontömörített képen
Ma már vannak WiFi kamerák is (beltérre forgatható is, kültérre fix) , nem kell sem UTP, sem koax. Csak a 230V-ot kell a kamerához vinni, de ez jóval könnyebb. Pár ezerrel drágábbak csak (30.000 Ft körül vannak), mint a csak UTP-s verziók.
Persze, mindenki abban hisz amiben akar. Én meg pont az elterjedt, kiismert rendszereket szeretem, mert töredéke a szop*faktor az új "fejlesztésekhez" képest és nem mindegy hányszor kell vidékre kiruccani a frissen fejlesztett hardver miatt ami tele van buggal.
Fejlesztéseidet minősítteted is (MABISZ, MEEI, CE, stb) vagy csak sufnituning?
Onnan oda csakis autórefi fog rendesen elvilágítani. Régen kicsi Hellákkal csináltam meg a Harley-Davidson megvilágítását az oszlop tetején, na annyira nem kell szűk csóva. De mindenféle más lámpa szépen megvilágítja majd az összes tetőt.
Akkor is ha mellé kell még rakjon egy MZS-t agy MTL-t tápnak? Mert az UTP-n mehet a táp is, nem kell külön kábel neki, persze miután a feszültségesés méretezve van és megfelelő a keresztmetszet
Másrészt ha már videójel, akkor a jobb koax az olcsóbb, mint a rendes UTP kábel. Gyakorlatban az UV elég sok idő alatt eszi meg az UTP-t is (10 éves nagyságrend alatt biztos nem), de jó kérdés, hogy ha ugyanúgy PVC köpeny, akkor az átlag koaxot miért nem?
Méteres kandelláber is jó, csak tejüveggel. Vagy nekem speciel gagyi műanyag búrás van, ami elég jól tompítja a fényt. A sima üveges nekem sem jön be, leülök a kertben, aztán pont pofámba világít szemmagasságban, hát valóban kösz.
"bent lakásban dvr+táp jeltovábbító (bnc ből utp ) onnan UTP ki kint kamera."
Vigyázz az UTP kábelek burkolata többnyire nem UV-álló, ha peched van, akár egy év alatt is szétkaphatja a napsütés.
Én fekete koax kábellel vinném a video jelet (+ kameratáp) mindenütt, ahol napfény érheti.
Családi háznál előforduló, viszonylag rövid kábelhosszok esetén amúgy sem szükséges az UTP-re (és vissza) alakítás: minden kötés csak plusz potenciális hibaforrás (ráadásul minden átalakításnál romlik a videojel is egy picit).
Ha az a cél, hogy ne ess át a labdákon az alatt az öt perc alatt, amíg megkeresed a fűben a gyerek 10 centis kevenc játékát, akkor szerintem menjen oda minimum 500 watt halogén. Olcsó, és az alatt az 5 perc alatt forintot sem eszik. Vigyázz, a legtöbb halogén izzót nem lehet bármilyen irányba forgatni, maga az izzószál mindig vízszintes legyen (ilyenkor vizont a vetett fény ritkán pont kert-formájú ;).
Ha viszont rendszeresen és hosszabb ideig világítasz, akkor javaslok oda egy 2x36 wattos (vagy 2 db 36 wattos) kompakt fénycsöves reflektort, de ennek még bemelegedés után is kisebb lesz a fénye, mint a fenti halogénnek.
Abból a pozícióból ennél kevesebb wattnak szerintem nincs sok értelme.
Talán jobb lenne inkább a palatetős épület sarkára (45 fokban, de még inkább magasabb oszlopra) tenni egy jól terítő (vagy több, irányított) lámpát.
Kerti hangulatvilágítást meg nem fentről kellene indítani, hanem a föld alól vagy egyéb alacsonyan lévő rejtekhelyekről, egyes növényeket/növénycsoportokat megvilágítani/kiemelni (magát a fényforrást soha ne lásd, csak a fényét).
Kerti bulizó/főző/tűzrakó helyeket egyenként, külön, kis fényerejű, és meleg fényű helyi megvilágítással (hagyományos izzó vagy halogén, a talajtól max 3 méterre).
Az egy méter magas kandeláberek meg szerintem csak arra jók, hogy a szomszéd irigykedjen, miközben a pofámba világít az összes (tehát nem látok a kertből semmit).
Csak neked elmondom, hogy van mechanikus és elektronikus vagyonvédelem és mint a neve is mutatja, külön szakma, külön oktatással, külön bizonyítvánnyal.
És ha pl. a biztosító minősített védelmet ír elő, oda bizony szakember kell mert a villanyszerelő(kivéve ha meg van ez a végzettsége is és fel van véve a tevékenységi körök közé és minden engedélye megvan) vagy a sarki lakatos nem tud róla paperost adni.
Egy komplett lakásfelújítás előtt állunk. Az épület az 1920-as éevkben épült, Bp-en található. Az elektromos vezetékezést szeretnék felújíttatni, ill. a villanyórát a folyósóra kihelyezni (tudom ehhez regisztrált szerelő kell). A lakás 70 m2. Tudnátok segíteni, hogy milyen körülbelüli árban reális csak az elektromos felújítás- kb. mennyivel számoljunk?
Szia. Kültérről belltérre 3db kamera 2500nm a telek. 3helyre kell kamera egymástol olyan 25m és bent lakásban dvr+táp jeltovábbító (bnc ből utp ) onnan UTP ki kint kamera. Ennyi igazábol persze csövezés és 1 kamerát a föld allat kell elvinnem ami azt jelenti, hogy olyan 20-25m ásnom kell 30-40cm mélyen. Lejjebb nem lehet mert betonos az egész. (Bunker van allata). Köszöm a Választ
Villanyszerelő hivatalosan nem szerelhet kamerát, minden vagyonvédelmi tevékenység rendőrségi engedélyhez és szakmai kamarai tagsághoz kötött (egyenlőre), ja és vagyonvédelmi rendszerszerelő végzettséghez.
De én is kíváncsi vagyok, mit mondanak a villanyszerelők. :D
Az attól függ hova kell tenni és milyenek (kábel és táp kérdés, csak kép vagy van hang), kültéren kell vezetékezni vagy beltérből megy ki helyileg. Általában alaphangon ha simán létráról minden komoly akrobatázás nélkül és simán BNC kábel + táp kell és van csövezés 40 e-től munkadíj, ha már csövezni is kell és az kültér akkor jelentősen ugrik.
Sziasztok. Üdvözlök minden Fórumost :) Egy olyan kérdéssel fordulnék hozzátok, hogy kb. Milyen árban szerelnétek fel 3db kamerát teljes kiépítésell? Nem pontos árat kérek mivel látatlan ban nem lehet. De egy körülbelüli árnak nagyon örülnék. Egy Vill. Szerelő kolléga :) Szép estét mindenkinek.