Keresés

Részletes keresés

Dockworker Creative Commons License 2011.07.16 0 0 787

ezt így precízen kiékelni horrror meló. vayg én csináltam pancswer módon mikor így próbáltam. Felütöttem "szárazon" a léceket az egész tetőre majd készítettem egy átlós és kereszt+hossz zsinór állást és aztán szeghúzóval emelgettem a léceket a zsinórhoz plusz toltam alá az ékeket. Azt hittem megpistulok mire elkészültem. 

Én arra szavazok,hogy a szarufák oldalára kantra állított deszkát ütni és arra lehet csavarozni(mivel a szög 10ből 9szer kifigyel a deszka oldalán) a fólia kontralécét.

Előzmény: Törölt nick (785)
Dockworker Creative Commons License 2011.07.16 0 0 786

Pacsi mki :)

Ton-jo dobj mailban pár skiccet és segítek szívesen ha tudok.

Ép-ít-ész láttalak az hiszem minap a belvárosban :) Vagyis a céges kisbuszt. Talán egy hiace vagy ilyesmi, hátulján a honlap címmel csak nem tudtam megállni. Meg nem tudtam frankon te vagy-é :)

Törölt nick Creative Commons License 2011.07.16 0 0 785

Baloldalon latszanak az ékek a riktolás után.

Törölt nick Creative Commons License 2011.07.16 0 0 784

Na most a tető az mindig hullámos.

Riktolásnak hivják azt a dolgot hogy a felszegezett cseréplécet sikba felhuzzák és ékkel alátartanak amiatt hogy 1-1 szarufa legyen az vagy uj vagy régi nincs pontosan sikban. Tehát nem elég csak ugy felütni a lécezést mert attol meg az lehet szar.

Nekem meg egy plussz bramac léccel meg kellett "emelni/vastagitani" a szarufát hogy beleférjen 15 cm kőzetgyapot szigetelés.

Előzmény: Törölt nick (782)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.16 0 0 783

Nekem a szarufa megmaradtt:

Ez volt a régi állapot.

Ez pedig az Uj.

Előzmény: Törölt nick (782)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.16 0 0 782

Na igen,az agyalással én is odáig jutottam,hogy cserép.

Szerintem a legcsúnyább cserép is szebb mint a legjobb zsindely.

Most ott vagyok elakadva,hogy marad a régi faszerkezet vagy nem.

Mert láttam egy-két hullámos újjított tetőt, és nem tudom ez mitől lehet.

Várom a következő ácsot mit mond majd....

Előzmény: Törölt nick (781)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.16 0 0 781

Persze de én is nagyon filóztam azon hogy legyen zsindely.

Amit ott látsz már igy is 1 milla anyag munka nélkül.

Tul az anyagi dolgokon az is sokat nyomott a latban hogy lattam 10 éves zsindelyeket és "nem voltak már" olyan szépek. ;))

Előzmény: Anacin Skywalker (780)
Anacin Skywalker Creative Commons License 2011.07.16 0 0 780

Ja,de végül is mind1 mert neked előtte is cserép volt.

Előzmény: Törölt nick (778)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.16 0 0 779

Én is gondolkodtam a zsindelyen de az ács elmondta hogy :

- ha veszek akkor mint 2000 ft/m2 alatta csak szart adnak

- a OBS is legalabb 1000?/m2

- az alétetlemez 400?/m2

-ki kell szellőztetni tehát azalá is kell paraateresztő

- az a cserép 171ft/db

- nem 33 vagy 50 év garancia

Előzmény: Törölt nick (772)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.16 0 0 778

Belűről ?

Alatta van a paraateresztő fólia.

A regi cserép alatt mi volt ?

Előzmény: Törölt nick (772)
NeomatiK Creative Commons License 2011.07.16 0 0 777

Nem tudom, látni kéne a portékát.

Akik tetőtérbeépítéssel küzdenek, és főleg a hőszigetelésével, azoknak szóba jöhet ez a cucc.

Többszintes társasházon viszont el tudom képzelni, de ott meg fölösleges hőszigetelni a padlásteret.

Előzmény: ép-it-ész (774)
ép-it-ész Creative Commons License 2011.07.16 0 0 776

Hali

Akkor ez kontyolt ny.tető ?

Egyébbként ha nem akkor a koszorúnak jó ha körbefut a házon, ha nem megoldható akkor minimum 1,5 métert kell benyúlnia befordulás után .

De ezt illik számolni.

cs

Előzmény: Combat (763)
ép-it-ész Creative Commons License 2011.07.16 0 0 775

Hali

Mekkora a dőlésszög.

Ez a méret nem létezik .

75 X 150 -es viszont igen .

cs

Előzmény: RangerJoe (761)
ép-it-ész Creative Commons License 2011.07.16 0 0 774

Hali

Megnéztem ezt a szendvicspaneles oldalt . Ötletes. Azért családi házra nem ajánlanám . Egyetértesz ?

cs

Előzmény: NeomatiK (768)
ép-it-ész Creative Commons License 2011.07.16 0 0 773

Hali

Magam részéről a cserép mellett teszem le a voksom.

Zsindelyről olvass vissza pár jegyzetet , a kolléga leírta már egyszer .

Egyébként nálunk olyan a zsindely mint az alföldön a teve . Nem tájhonos .

1921- ben kanadában amikor ezt kitalálta valaki , szintén a gyors, olcsó megoldás ill. a szakképzetlen emberek tömegeinek kívántak munkát adni.

Hát adtak.

Javítani szinte lehetetlen, olyan mint a gumibugyi . Nem ott folyik ki ahol befolyik .

cs

Előzmény: szabozol (762)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.16 0 0 772

Nem rossz,enyém is így nézne ki biztos.

De meddig?

Engem igazából belűlről érdekel.

Előzmény: Törölt nick (771)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.16 0 0 771

696 alatt van itt egy majdnemkész kép.

Előzmény: Törölt nick (769)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.16 0 0 770

Nekem megmaradtt a szarufa mert meg kellett. XXL a cserép.

Előzmény: Törölt nick (765)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.16 0 0 769

Köszi a választ!

A zsindely nem nekem szólt,de annyit én is hozzáfűznék,hogy mi is gondolkoztunk ezen.

Igazad van én tetőre nem raknák zsindelyt, vannak olyan házak amiről már le is kellett szedni.

Csak akkor raknák ilyesmit ha valami töredékébe kerülne a cserépnek.

Hasonló ez a lemezes téma , de az még gusztustalan is. Kivéve a kőszort, de az meg drága.

Akkor azt mondod ha össze-vissza megerősítgetik a szerkezetet akkor nem lesz gond.

Te csináltál már ilyet?

Előzmény: Dockworker (766)
NeomatiK Creative Commons License 2011.07.16 0 0 768

Böngészgetéseim közben találtam egy ilyen hőszigetelt cserepeslemezt.

TTEGOLA és TTCOPPO névre hallgat, ha eltünne az alábbi honlap.

http://www.civispanel.hu/szendvicspanel_tetopanel_cserepmintas.php

Dockworker Creative Commons License 2011.07.15 0 0 767

Van benne néhány nyelvbotlás de azért szerintem érthető. Bocsi érte , 12 órát toltunk ma is tetőn :)

Dockworker Creative Commons License 2011.07.15 0 0 766

Pacsi :))

Volt egy régebbi eszme futtatásom a zsindelyhez:

Hello Mindenki:)

Rég nem látogattam a forumot de jelentem újra itt vagyok :)

Zsindely kérdéshez:

Személyszerint mint kivitelező nem ajánlom a zsindelyt. Mert bár mutatós de nem a mi építkezési kultúránkra lett ez kifejlesztve(mivel mi több generációra készítünk lakóépületeket szemben a nyugati modellel).

Tévhit az,hogy egy SZAKSZERŰEN kivitelezett zsindely fedés nincs olyan tartós mint akár egy cserép vagy bármely lemezfedés. Az első szervíz időszakig (6-8-10) év ugyanolyan tökéletesen ellátja a feladatát mint a többi fedési rendszer. Viszont ezután a szakszerű javtása sajnos nem vagy igen költségesen kivitelezhető.

Mert míg egy cserépfedésnél 2 mozdulattal ki lehet cserélni a "ludas" cserepet vagy egy lemezfedés esetében pár pillanat alatt állókorcok nyitásával/zárásával,esetenként néhány forrasztással orvosolhatók az első szerviztraktusban elszenvedett károsodások addig a zsindelynél már a hiba keresése is egy többszemélyes rafting túra. Ezután jöhet a feltárás,toldozás-foltozás. Ez ugyan megoldhatja a problémát de a tető már korántsem azt az egységes és esztétikus látványt nyújtja mint készítése napján.

Arról nem nem is beszélve,hogy mikor elkészítjük az alátétlemez+zsindely kombót akkor az egy zárt vízhatlan egységet képez. Ezt megbontani majd vissza javítani olyan mint egy lukas esernyőt befoltozni. Ezzel szemben a cserép és lemezfedések nyitott, amolyan LEGO módjára szétszedhető majd ismét összerakható vizzáró réteget képeznek.

Összegezve:

A zsindelyt garázsok,előtetők s kerti építmények fedésére ajánlom.

ui.: A hozzászólásom tartalma kizárólag a tapasztalataimon alapul. Elképzelhető,hogy a KATEPAL és más gyártók mérnökei a szél és eső teszt termekben kimagasló eredményeket tudnak produkálni a zsindely termékükkel de olyan tesztet még nem mutatott be egyik gyártó sem ahol egy előre elkészített X m2 fedést megbontottak majd visszajavították és úgy tették volna ki extrém időjárási viszontagságoknak.

A súlyokról meg csak egy példa:

Adott egy 120m2-es nyereg tető. A felülete legyen 6m széles 10m hosszú és ugye a 2 oldal (10x6x2=120m2). kerámia cserépnél cirka 35kg/m2 , beton cserépnél 45kg/m2 a fedő szerkezet terhe. Ez felszorozva a felülettel: 4,2tonna vagy 5,4tonna terhelést jelent a tetőnkek. A különbség tehát 1,2tonna. Ha ezt leosztom szarufákra akkor azt kapom,hogy (22db 6m-es szarufa) 132fm szarufára 1,2 tonna terhelés azaz méterenként 9 kilóval lett több terhelés a gerendán. Csak hogy viszonyítani tudjunk-> Ha felmegyek egy tetőre akkor a gerenda 10 centiméter felületére kap 70kg terhelést amitől meg sem nyikkanhat. 

Tehát leszögezhető,hogy a tető szerkezetében a héjalás típusából következő plusz terhelés NEM okozhat semmiféle elváltozást. :)

Arról nem is beszélve,hogy a fedés terhe (ha statikai szemmel nézem) nem merőlegesen hat a gerenda keresztmetszetére lapos szögben amelyet a szarufa a tető hajlásszögének megfelelő szögben továbbít a talpszelemen irányába ami ezt függőleges eloszló teherkéntad le az épület koszorújára. Ebből az következik,hogy a plusz terhelés kritikus állapotokat a talpszelemen és szarufa találkozásánál okozhat. Ajánlott a fedés súlyának növelésekor a csatlakozást biztosító elemeket erősíteni.

Ha még ezek tudatában is kételkedünk a szerkezet stabilitásában akkor fogópárokkal, plusz székállással és még kismillio megoldással tudjunk növelni a tető terhelhetőségét. Továbbá ami még idevág-> a keresztmetszetek megválasztásánál semmilyen szerepet nem játszik a fedés típusa. A számítások a hó-,szélterhekből és a szerkezet alap adottságaiból (mint fesztáv, magasság, stb.) tevődnek össze.

Bocs a litániért de ennél konyha nyelvebben nem tudtam megfoglmazni,hogy mindenkinek világos legyen :)))

Törölt nick Creative Commons License 2011.07.15 0 0 765

Sziasztok!

Volt nállunk egy ács(még várok kettőt).

Nagyon bizonytalan vagyok, azt mondta megerősíttéssel elbírja a kerámia cserepet

vagy is abból is a könnyebbet meg persze XXL de ezt gondolom haladósabb rakni.

Csinál még egy széket neki,eddig pala volt rajta  igen karcsú gerendákkal.

A pénztárcámnak jó is volna ez a megoldás ha kibírna még vagy 40 évet.

Van ennek értelme, hogy könnyű cserép?

Mert azt mondta a betont nem fogja elbírni

ok a beton ~45kg/m2 a  cserép ~35kg/m2,de állítolag a cserép szívja a vizet, reggeli párát.....

akkor egéssz évben meddig könnyebb a kerámia cserép.

Van ebben valakinek tapasztalata?

Az a baj mostanában dobálják le a palákat és 5-6 évnél régebbit még nem láttam amelyiknél

maradt a régi szerkezet.

Szóval para van.

Nem szertném ha 5 év után hullámos lenne a tető.

Ha van valakinek ötlete szívesen venném.

Köszönöm

NeomatiK Creative Commons License 2011.07.15 0 0 764

Párszor már leírták itt, hogy nem biztos, hogy olcsóbb a zsindely, kell alá telibe OSB. Nekem nincs tapasztalatom vele, de nem tudom elképzelni, hogy a zsindely ténylegesen vízzáró réteget képezzen.

Jóminőségű beton alapcserép már van 1900 Ft/m2 áron. Igaz nehezebb is.

Előzmény: szabozol (762)
Combat Creative Commons License 2011.07.15 0 0 763

Üdv.

Nyeregtetős tetőszerkezetnél , az oromfalat a kész tető után rakják, vagy elötte? Fafödémes tetőszerkezet.

Az ácsom azt mondja hogy  falazzuk fel, és zsaluzzuk ki a tetejét, majd beton,szelemencsavar, és a talpszelemen, és erre ültessük rá a párnafákat.

Nem felesleges ez a koszorú a tetejére, csak plusz munka, és klts?

szabozol Creative Commons License 2011.07.14 0 0 762

Sziasztok!

Segítséget kérnék tetőfelújítás témában. Családi ház tetőfelújítása előtt állunk. Eddig cserép volt (van) rajta, de most felmerült a kérdés, hogy cserepet tegyünk rá ismét, vagy bitumenes zsindelyt?

Azt olvastam, hogy a bitumenes zsindely olcsóbb, és 25-30 éves garanciával is vállalják.

Mi a vélemény erről? Megéri cserép helyett?

Köszi

Zoli

RangerJoe Creative Commons License 2011.07.14 0 0 761
Csak azért kérdezem, hogy a szakemberek mit szólnak ehhez.
Előzmény: Dockworker (758)
RangerJoe Creative Commons License 2011.07.14 0 0 760
Táblázat szerint elég a 6x12. Ha a m3-re gondolsz, azt ki tudom számolni.
NeomatiK Creative Commons License 2011.07.14 0 0 759

Hol van ez a segédlet?

Dockworker Creative Commons License 2011.07.13 0 0 758

én mindent tulméretezek mert szeretem a testes gerendákat, szeretem ha valami stabil. Szerintem a 12 az határeset. Már iszonyat fáradt vagyok de a neten találsz segédletet a km számításhoz.

Előzmény: RangerJoe (757)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!