Talán jobb lenne, ha egy szakkönyvben utánna néznél a témának.
Még egyszer utoljára:
Senki nem mondta, hogy magyarországon 690V a szabványos feszültség.
A 230/400V motor tekercsei 230V-ra vannak méretezve ezért csak csillagba köthető.
Ha deltába kötnéd, akkor egy tekercsre 400V feszültség jutna és leégne.
Amelyik motorra 400/690 V van írva annak tekercsei 400V-ra van méretezve, ezért deltába is köthető. Mivel 400 V-os a tekercselése csillagba 690V is ráköthető.
(gyök3 x 400V =690V)
"Hát ez tényleg elég gáz. Az alapfogalmakkal sincs tisztában az írója... (fázisfeszültség- vonali feszültség) "Fázisfeszültség: a fázis és a test közötti feszültség
Ez tényleg nem tökéletes megfogalmazás, de azért érthető. A korrekt az, hogy a fázisfeszültség a fázis és a csillagpont, illetve a nullavezető közötti feszültség.
Én meg lassan 10 éve arra várok, hogy valami MGE mögötti cumót elvigyen a villám, de nem akar összejönni. Ott mindenféle 3ezer Eurós kártérítős garanciákkal vagdalkoznak, de gyanítom kereskedő kitalálna rá valami frappánsat. No meg mi tudjuk, ezek a cuccok magukban semmit nem érnek.
Hát ez tényleg elég gáz. Az alapfogalmakkal sincs tisztában az írója... (fázisfeszültség- vonali feszültség)
Fázisfeszültség: a fázis és a test közötti feszültség Vonali feszültség: két fázisvezető közötti feszültség Hatszázakárhány volt meg nincs, max az iparban vagy a BKV-nál
Megismételném a tegnap reggeli kérdéseme (holnap szeretném betenni a dobozt):
Érdeklődni szeretnék. Kötődobozt szeretnék méretezni. A feladat a következő: a dobozba hátulról 4, balról 3, jobról 2 darab 16-os cső jön be, mindegyikben három szál "másfeles" réz vezeték. A dobozban 1 kötés lesz, azaz három darab hármas Wago. A többi hatszor három vezetéket csak áthúzom rajta. Nem tudom mekkora dobozt használjak. Úgy gondolom a nyolcvanas kicsi, nem tudom egy 100×100-as elég lenne-e.
Ha valaki tud segíteni (mondjuk tapasztalatból), kérem tegye meg.
240 nyy kábel behúzásának az árárol érdeklődnék ? kábeltálca kiépítve , a földtől való távolság max 2,50m , 4 emelet magasság a cél , a kábel hossz kb 150fm , budapesti bevásárló központ a munkát lehet csak éjszaka lehet elvégezni , födémátörések megoldva
Nem találtam hirtelen jobbat, de talán ebből is le lehet szűrni a lényeget:
"A szükséges bekötési módokat a motorok adattáblája jelzi.
A rendelkezésre álló hálózat a legtöbb esetben a normál háromfázisú hálózat, ahol a fázisfeszültség 400 V. Ebben az esetben 3 x 400 V áll rendelkezésre, és ennek megfelelően kell a motorokat bekötni.
Kevés esetben - és csak az egyfázissal megtáplált frekvenciaváltók után - a 3x230 V háromfázisú hálózat áll rendelkezésre, ahol a fázisfeszültség 230 V. Itt külön gondossággal kell eljárni.
Maradva a normál 3x400 V hálózatnál a 3 kW alatti - tehát a 2,2 kW és ennél kisebb teljesítményű 230/400 V feszültségre méretezett motorokat - mindig az un. "csillag" kapcsolásba kell bekötni. Ha ezeket a motorokat "delta" kapcsolásba kötjük, akkor az elektromos megtáplálás oldalán háromszor nagyobb megtáplálásban részesítjük, és ez nagyon rövid időn belül a leégésükhöz vezet.
A 3x400 V hálózat esetén a 2,2 kW feletti - tehát a 3 kW és efeletti 400/690 V feszültségre méretezett motorokat - mindig az un. "delta" kapcsolásba kell kötni. Ha ezeket a motorokat "csillag" kapcsolásba kötjük, akkor az elektromos megtáplálás oldalán háromszor kisebb megtáplálásban részesítjük őket, ezért a megtáplálás miatt háromszor kisebb teljesítmény leadására képesek. Ezért ha ennek ellenére az eredeti mechanikai teljesítménnyel megterheljük őket, akkor az elektromos megtáplálásához képest relatív túlterhelésben részesülnek és leégnek. Tehát üresjáratban, induláskor ezek a motorok dolgozhatnak "csillag'" bekötésben, de terhelést nem kaphatnak, mert az elektromos megtáplálásuk kicsi. Ezt ki lehet használni indításkor (az u. "csillag-delta" indításkor), de az elindulás után azonnal át kell váltani "delta" kapcsolásba, mert máskülönben leégnek.
Külön kell szólni az egyfázisú hálózatról üzemelő frekvenciaváltókról, mert ezek az inverterek az 1X230 V hálózatból 3x230 V hálózatot (tehát nem 3x400 V-ot !) állítanak elő. Ezért ezek után csak 230/400 V feszültségre méretezett motorokat (2,2 kW és ezalatti teljesítményűeket vagy speciálisan tekercselteket) lehet csak kötni és csak "delta" kapcsolásban ! Ez egy olyan speciális eset, amire nagyon oda kell figyelni !"
Idézet: "A 220/380V motort nem lehet deltába, csak csillagba kötni. A deltába köthető motorokra 400/690 V van írva. (régen 380/660v)"
Erre linkeltem a bekötést, mert a fázisfeszültség manapság 230V a vonali meg 400V legalábbis a normál fogyasztói hálózaton. (Iparinál lehet más is, de az most nem a témánk tárgya...) Ebből következik, hogy a csillagnál 230, a deltánál meg 400 volton vannak a tekercsek. És mivel 400 voltot csak akkor kaphatnak ha nincs a csillagpont összekötve, ezért nagy valószínüséggel két feszültségérték a mindkét módon beköthető motorokon van. Szerintem...
Nincs, ráadásul mostani villámos időkben ez sem ér sokat, ha APC van, akkor is minden lekonyul, amit majdnem olcsóbb pótolni, mint ebbe és a kiegészítő védelmekre elkölteni.
Kettőt köss össze a többi ne, ezt ki tudod mérni, melyik kettő, majd az összeköttetést bontsd éd az egyik szálat kösd össze egy új ismeretlennel és ismételd a mérést, most lesz egy egyérrtelműen azonosított vezetéked. A többit ezzel kötve már gyerekjáték. Vagy kérj kölcsön műszert, pl. telefonosoktól.
sracok, adott egy csoben 7-8 vezetek(tobb egyszinu, valtokapcsolo vezetekei, stb), hogy tudom meghatarozni ket vegpontnal (a ketto kozt 10m van) hogy melyik vezetek melyik? biztos pofon egyszeru, de nincs otletem.
Örülök, hogy igazam lett a bekötést illetően.A motor csak akkor van veszélyben, ha rendellenesen melegszik.Ha normális terheléssel jár, akkor még kézzel elviselhető hőmérsékletü lehet.