Neked is köszönöm. Gondolom az ELMÜ is kér a bekötéskor valamilyen papirost. Ők vizsgálják, hogy megfelel-e a szabványnak a ház, vagy csak bekötik az áramot és kész?
Én azért anyit megtettem, hogy legalább méricskéltem, ha mást nem is tudok tenni.
Mértem multiméterrel a csatlakozó dugalján a föld és egyik meg a másik pólus közt, mindegyiknél mindkét polárban.
Eredmény: mindkét pólus felé valamely irányba szakadás, de megfordítva a műszerzsinórt egy változó értékü "n" X 10 Kohm-ot dobott. Jellemzően 5-30 Kohm közt változott az érték.
Arra gondoltam, van ezekben egy vagy két hővédő eszköz, az egyik hőfatárnál kikapcsol, majd vissza, másik végleg szakad. Nem itt keresendő a magyarázat? A vizes/párás környezeten felül...
Akkor ez azt jelent, hogy el kell fogadni ami van, és bízni kell abba, hogy minden jó? Mi történik, ha valami elektromos probléma adódik? Ilyenkor a vállalkozó javít, vagy vállal jótállást?
Lenne rá mód, előírásés egyéb. De a valóság szinte mindig az, hogy nem fogsz kapni, mert az építési vállalkozó annyira lehúzza a villanyszerelőt anyagilag, hogy nem fog tudni készíttetni neked első üzembehelyezési jegyzőkönyvet. Örül, hogy a végén nem nullszaladósan jön ki. Maga a fővállalkozó többet nyer a villanyszerelésen, mint maga a villanyszerelő vállalkozó. Persze a fővállalkozó ( mint eladó illetve építtető ) feladata lenne a villamos terv készíttetés, de általában az sincs. A villanyszerelő nem fog tervet finanszírozni, mert egyáltalán nem fér bele a nyomott árába. Na ez a való világ, nem az ami az RTL-en megy.
Remélem nem OFF, végül is villanyszereléssel kapcsolatos a téma.
Vállalkozó családi házakat épít eladásra. Eladáskor köteles elektromos tervet adni a vásárlónak? A vevő hogyan lehet abban biztos, hogy a ház elektromos részről teljesen biztonságos, szabványos, a jelenlegi előírásoknak megfelelő minőségben készült?
Én meg kihúznám a kábelt a vakfedél alól, aztán kész. Csatlakozó mindegyiknél ilyen, becsipized a hangsugárzó kábelét és kész is, nincs azoknak csatlakozója.
Lehet, hogy igen. Ugyanis először a ház, aztán a belevaló. Így nem tudom, hogy milyen csatlakozójú berendezések kerülnek be. Egyelőre szerintem beteszek egy vakfedelet, aztán majd amilyen kell.
Jelenleg építkezem. A tervem az, hogy az 5.1-es rendszer kábeleit a falban futtatom végig.
Több gondom-kérdésem is van.
1. A későbbi esetleges átrendezésekre gondolva úgy szeretném megoldani a rendszert, hogy a négy szatellit-kimenetre két helyről is rá lehessen csatlakozni. A frontsugárzót és a basszust köthetem közvetlenül az erősítőre, mert úgyis a közvetlen közelében vannak. Magyarul minden hangfalkimenetre két bemenetet kötök rá, amit persze nem használok egyszerre. Van-e valami olyan dolog, amire külön figyelnem kellene?
2. Nem tudom teljesen szimmetrikusan elhelyezni a rendszert. A két frontsugárzó egymástól kb. 3 méterre lesz, a két hátsó pedig 5 méterre.Ráadásul az egyik hátsó szatellit kb. egy méterre tőlünk, a másik pedig 4-re. Ezzel mit lehet csinálni?
3. A két hátsó hangsugárzót felvinném kb. két méterre és onnét bebillentve állítanám be. Ennek az az egyszerű oka, hogy a "normális" magasságokon az egyik útban lenne a nappali és a konyha közötti átjáróban. Belelógna a normális közlekedési útvonalba. Két méteren viszont a fejünk fölött lenne. Erről mi a véleményetek?
4. A csatlakozókat némileg házilag akarom megcsinálni.A bemeneteknél egy vakdugót négy helyen megfúrni és úgy négy banáncsatlakozót belekötni. A kimeneteknél pedig valami olyan megoldás kellene, ami alig nagyobb csatlakozófedél, mint a banándugó. Erre van valami tippetek?
Mikora FI lemegy, azt általában a legbonyolultabb hibák okozzák, de lagalábbis a legnehezebben feltárható.
Csak egy lehtséges ok a sok közül:
Ha nulla-föld zárlat van a hálozat valamelyik részén, akkor előfordulhat, hogy kisteljesítményű készülék még működik, de nagyobb (PL kávéfőző) már leveri.
Ez ugye azért van, mert ilyenkor a védővezetőn is áram folyik, és az veri a FI-t.
Először is szét kell kötni a biztitáblánál a nullát és a földet, és megnézni, hogy van-e zárlat köztük.
Az ötlet rossz.! Szakember ezt nem ajánlotta volna.:)) Mindegy hogyan dugod be a készüléket a Fi relé mindeképpen leold, ha a szivárgó áram egy bizonyos értéknél nagyobb. Ha nincs Fi relé és a készülék testzárlatos, akkor a kisegszakítót oldja le. Ilyen esetben néha segít a fordított bedugás.
Ha gondoltad, ha nem, mindegy, mert az ötlet akkor is jó, és kipróbálásra érdemes.
A szivárgás is rendben van, csak az a baj, hogy egy ilyen kávéfőzőben nem sok minden van, egy csoki egy fűtőbetét, és két leoldó eszköz, meg 1 méter vezeték. És persze vizes/párás levegő, de akkor az változásos lenne a klíma állapotnak megfelelően. Esetleg még: A cekász védőburka átnedvesedett, amin keresztül történhet elenyésző vezetés a vízház vastartály felé. De akkor ezt mérnem kéne tudnom Megaohmos kategóriában?