Tegnap délután elektromos szempontból is életre kelt a 68-as erőmű.Még annyi van,hogy a kompresszort kell bekötni.Ha minden jól megy,akkor délután megyek vele egy kört.Estére beszámolok a folyamatokról.
S50B-t elég keveset hoztak hozzánk, ez ugye 75-től jött. '78 tól jött az S50N, lemezfelnivel, kék színben kis porvédővel az első teleszkópon. A sárvédő már csak két pálcás volt szemben a korábbi S50B vel, ahol előre felé is volt pálca. A hengerben is ott volt a folytás,(S50N) viszont az alu hengertestek egyformák voltak.
Simsonos honlap azt írja, hogy a Schwalbe eredetileg 3,4 LE-s volt, aztán valamit változtattak a hengeren, talán az átömlő nyílásokat, onnan kezdve már 3,6 LE-s volt.
Nem mintha sokat számítana az a 0,2 LE különbség...
Tudja a fene. De nem! mert a star 3.4 lóerős, a Schwalbe pedig 3.6!!! Egyszer mentem egy kevés km-es Starral, javításon volt nálam, berúgó tengely csere. az a motor kurva jól ment. Dombtetőn lakunk, és a felfelé vezető útban van egy éles kanyar. Egyetlen egy S50 volt, ami végig harmadikkal felhozott. Így teszteltem, hogy melyik mennyire erős. Tapasztaltam olyat a később mindennapos igáslóvá avanzsált 51-es Scwalbe paripámmal, ha rodeóztam a városban egy karikát, a hazafelé vezető nagy dombot a végére csak kettessel tudta. Viszont ha a dombhoz közeli haver garázsában szereltünk, és egyből haza indultam, csak úgy szaggatta az aszfaltot harmadikban felfelé!
no ezt tévedésből a Mustang topikba raktam be, de inkább ide való, bekopizom ide is:
Nálunk a faluban a tuningolt S 51 N-esek nemcsak gépészetileg, de némiképp külsőleg is eltértek a gyári járgányoktól.
A leggyakoribb különbség az volt, hogy szinte mindenki magasított ún. túrakormányt tett rá. Egyébként szerintem is sokkal kényelmesebb volt hosszabb távon ezzel motorozni, mint az alacsony gyári kormánnyal.
Gyakori volt még az ülés mögé fölszerelt ún. dupla féklámpa is, amelynek két, egymás mellett vízszintesen elhelyezett kör alakú lámpatestje volt. Zsaruk állítólag tiltották.
Majdnem mindenki tett föl előre műszerfalat, vagy legalábbis egy kilométerórát. A többség az S 51 B gyári kilométeróráját használta.
Sokan a kipufogót is megvariálták, mégpedig úgy, hogy nagyjából középen megtörték és a hátsó részt kb. 30-45 fokban fölfelé hajlították. Nagyon sportosan néztek ki ezek a görbített kipufogócsövű kék Simsonok (bár volt aki lefestette ébenfeketére).
Ez olyan érdekes különben! A turbós/S50 sokkal lomhábbnak hat pedig rövidebb a lökethossza!! Az S50 és a turbós hüvely viszont nem egyezik meg! Volt egy Star-om, új hajtókar új csapágyak fúrott henger és hiába, akkor sem ment úgy, mint egy kopott S51. vérszegény volt. Viszont szerintem azok a turbós blokkok amiket Schwalbe-ba szereltek azok többet mentek végre! meg erősebbek is voltak!
A turbós blokkok ugyan lomhábbak, viszont a végsebességük van 70km/h körül mindenféle tuning nélkül. Jól karbantartott, helyesen használt fékkel bajok se lesznek. A tárcsafék meg leblokkolhat ilyen motoroknál, na az biztonságosabb? :) Annyira ott se tudod a féket taposni.
Köszi a segítséget. Haverom szerint elcsuszott az alaplap.Szerintem is mert néha fulákolt mint ha gyertya hézagoslenne. Rugdosodásnál van valami fura hangja.Szerintem az alaplap.Holnap megnézzük.
Ha ismét lenne S 51-es Szimóm, nem akarnék versenygépet csinálni belőle.
Inkább csak egy mérsékelt tuningot, amely alkalmassá teszi a gépet 60-65, esetleg a 70 km/h végsebességre.
Ami már bőven elég ahhoz, hogy föl tudd venni a városi közlekedés dinamikáját.
A 40-45 km/h viszont kevés ehhez.
Vedd figyelembe azt is, amit a Zsiga írt a Musztángos topikban, hogy ezek a kis gépek a végsebességük 65-75 %-ánál üzemeltethetők a leggazdaságosabban.
Különben meg Te magad is azt írtad az alternatív energia topikban, hogy a Simson fékrendszere 70 km/h fölött már nem biztonságos.
"Túlreszelésnek" hívták nálunk otthon afaluban azt, amikor valaki túl sokat reszelt ki az S 51 N hengerének kiömlő nyílásából.
Voltak néhányan, akik így jártak a nagyobb teljesítmény és sebesség ígéretének hajszolása közben, így azonban a motor valóban veszített a teljesítményéből.
Volt egy-két mestere ennek a "kireszelés" témakörnek, akik elég tapasztalatra tettek szert e téren, de a tuningolást ők is házilag, "sufnituning" keretében végezték.
Nálunk a faluban a kék színű S 51 N-eseket szinte mindenki megtuningolta.
A henger kiömlő nyílásának kireszelése és a kipufogó rendszer variálgatása (könyök végének lefűrészelése, hangtompító betét helyett kifúrt sörösdoboz a dobban stb.) voltak a leggyakoribb módszerek.
Szinte minden S 51 N-es a faluban tudott 60-at, de legalábbis 55-öt biztos.
Akié nem, azt a többiek kinézték maguk közül:-)))
De volt olyan is, amelyik 65-70-et is tudott, a gyári S 51 B-seknél is jobban ment...
Nem tudom. De barátom kék N-ese sárga jellel a szívócsövön 45-öt ment gyárilag. Sr501B-H40-es robogóm szívócsöve szintén sárga, a fojtott karbival. 45km/h a vége 15-ös lánckerékkel. Unokatesód gépéből valaki már kiszedte a fojtásokat.