Ha ismét lenne S 51-es Szimóm, nem akarnék versenygépet csinálni belőle.
Inkább csak egy mérsékelt tuningot, amely alkalmassá teszi a gépet 60-65, esetleg a 70 km/h végsebességre.
Ami már bőven elég ahhoz, hogy föl tudd venni a városi közlekedés dinamikáját.
A 40-45 km/h viszont kevés ehhez.
Vedd figyelembe azt is, amit a Zsiga írt a Musztángos topikban, hogy ezek a kis gépek a végsebességük 65-75 %-ánál üzemeltethetők a leggazdaságosabban.
Különben meg Te magad is azt írtad az alternatív energia topikban, hogy a Simson fékrendszere 70 km/h fölött már nem biztonságos.
"Túlreszelésnek" hívták nálunk otthon afaluban azt, amikor valaki túl sokat reszelt ki az S 51 N hengerének kiömlő nyílásából.
Voltak néhányan, akik így jártak a nagyobb teljesítmény és sebesség ígéretének hajszolása közben, így azonban a motor valóban veszített a teljesítményéből.
Volt egy-két mestere ennek a "kireszelés" témakörnek, akik elég tapasztalatra tettek szert e téren, de a tuningolást ők is házilag, "sufnituning" keretében végezték.
Nálunk a faluban a kék színű S 51 N-eseket szinte mindenki megtuningolta.
A henger kiömlő nyílásának kireszelése és a kipufogó rendszer variálgatása (könyök végének lefűrészelése, hangtompító betét helyett kifúrt sörösdoboz a dobban stb.) voltak a leggyakoribb módszerek.
Szinte minden S 51 N-es a faluban tudott 60-at, de legalábbis 55-öt biztos.
Akié nem, azt a többiek kinézték maguk közül:-)))
De volt olyan is, amelyik 65-70-et is tudott, a gyári S 51 B-seknél is jobban ment...
Nem tudom. De barátom kék N-ese sárga jellel a szívócsövön 45-öt ment gyárilag. Sr501B-H40-es robogóm szívócsöve szintén sárga, a fojtott karbival. 45km/h a vége 15-ös lánckerékkel. Unokatesód gépéből valaki már kiszedte a fojtásokat.
Az áttételtől függ a sebesség. az pedig mindegyikben ugyan az. A kisipari negyedig esetleg növel a végáttételen, de nekem volt olyan utólagos négyesem, ami szinte alig ejtett a fordulaton negyedikbe kapcsoláskor.
Motoroztam különben S 51 B-sen is, mikor az egyik haver kölcsönadta.
Az N-eshez képest határozottan erősebb, húzósabb motor volt, de nem feltétlenül gyorsabb.
A haver tunningolatlan zöld S 51 B-sét pl. sík úton 60-65-ig lehetett kipörgetni.
Apropó színek:
annak van-e valami alapja, hogy az S 51 B-sek közül a zöld színűek voltak a legjobbak, míg a piros és sárga színváltozatok gyöngébbek voltak? Vagy ez csak aféle Simsonos urban legend?
Az is érdekes, hogy bár az S 51 B-sek végsebessége gyárilag elismerten is 60 km/h volt, mégis lehetett hasunálni Magyarországon segédmotoros kerékpárként...
Nagyon érdekes ez az oldal, ami az S 51 N-esek fojtásainak megszűntetésével foglalkozik.
Gyárilag egyébként mekkora különbség volt az S 51 B és az S 51 N motorteljesítménye között?
Másrészről az tényleg igaz, hogy az N-esek gyárilag csak 40 km/h végsebességet tudtak vagy a gyár egyszerűen ennyit adott meg, hogy megnyugtassa a magyar hatóságokat?
Azt olvastam ugyanis, hogy az N-eseket zömében direkte magyar exportra gyártották és a cél az volt, hogy megfeleljen a magyar KRESZ akkori segédmotor v max = 40 km/h előírásának.
Namost ehhez még egy adalék:
1990 körül vettem rokontól egy megkímélt állapotú, 1983--as évjáratú S 51 N-est.
Mondja a srác (második unokatesó), akitől vettem, hogy ő semmiféle átalakítást nem végzett a gépen, minden úgy van benne, ahogy azt gyárilag belerakták.
Én sem nyúltam hozzá semmihez.
Ennek ellenére a motor végsebessége így is 60 km/h körül volt.
Igaz, hogy óra nem volt rajta, de úgy mértük le, hogy egy hosszú egyenesen 3-asba odaadtam neki mindent, amit lehetett, az egyik haver meg jött utánam kvázi azonos sebességgel szgk-val, ő mondta, hogy 60 km/h volt a vége.
Namost akkor 40 km/h volt a gyári N-esek vége vagy nem 40?
Hali tudna nekem valaki segiteni,lenne egy hengerem elvileg Sós Anti csinálta 70cc 5 felömlős plusz 2 segéd kipuf nyílásos és mikor rátettem a hengert a motorra azt csinálta hogy nem lehetett hozzákalibrálni semmilyen karbit amikor bebírtam valahogy lőni hogy jó legyen akkor kevés volt neki az anyag alsó fordulaton nem megy el se indul jóformán, utána meg mint az állat majd le tép úgy elindul .De nagyobb sebesség fokozatokba csak tartja a sebességet nem gyorsul fel.Ezután csináltam rá membrán szelepet hogy hátha belehetne kalibrálni és tettem rá egy 150 Mz karbit 24 torkút ezzel valamivel jobb de akkor is ugyan ezt csinálja.Lenne e esetleg valami elképzelésed neked hogy mi lehet a probléma.Ja és van egy Varga Robi készített kipufogó ehhez a hengerhez tervezve.
A Simson gyári kipufogójában a diffuzor(táguló rész) után van egy talán hatlyukú lemez, utána a tölcséres konfúzor(szűkülő rész). A tiétekben is van ilyen lemez?