Nekem ilyen van: Zero 7 Egészen remek megoldás a becsatolható hevederes megoldás, nem kell tépőzárakkal szarakodni, s mindig ugyanakkora a méret, amekkorára állítottam. Rendkívül kényelmes, csak akkor mászik el egy kicsit lefelé, ha sokat gyalogolok benne, és/vagy túl sok a ruha rajtam. Viszont jól bele lehet izzadni, és a kényes anyagú aláöltöző nadrágok sem szeretik igazán. Szétnyiszáltam egy nem használt harisnyát, és azt húzom az aláöltözőre a térdvédő alá, hogy megóvjam az állagát. :)
FIGYELEM!! Csakis nadrág alatt használatos, mert a hajlatoknál lévő magnéziumos megerősítés szétk..a a fényezést a tankon!
Vagy részegen motorozni! Mert nem tudom próbáltátok e már(én bicajjal igen)hogy olyan könnyedén harmonikusan esik el az ember hogy semmi baja nem lesz! Mint a dzsudósok. Ez most komoly! Ráutalva Taki szavaira,ha nem állsz ellen annak ami már úgyis bekövetkezett és hagyod hogy szépen az erők felemésztődjenek akkor kisebb lesz a sérülés. Ám ritka az az eset amikor az irányítás a kezedben van! Nekem olyan nagy eséseim még nem voltak,csak mondjuk egy amikor Romániában egy sziklába beleakadt az aludobozom kb 40-50 km-rel. Az egyiket leszakította azonnal aztán csavart egyet a motoron és a másik oldalra értem földet(követ) az az oldal is leszakadt aztán felkeltem és visszaszerelve mentünk tovább. A térdemet ütöttem meg ,persze térdproti nem volt rajtam. Szerencsém is volt meg a nagy dobozok felemésztették az energiát. Egyébként én csak kisebb esésekkel büszkélkedhetek mert nem lépem túl a határaimat(csak feszegetem). És ez a legfontosabb!! A határ! hogy kinek mi azt érzi mindenki de vagy azézt mert"a másik is gyorsan megy" vagy azért mert "tudok én itt repeszteni",meg szokott történni a baj. Az autóknál hiába fejlesztik az egekig a légzsákokat meg egyéb bizbaszokat,a hülye vezető még gyorsabban fog menni mert azt hiszi a jó kocsi megvédi. Pedig a trabis tata aki 50-el poroszkál ugyanolyan biztonságban van mint a BMW 220 nál. Sztív
Hülyék ezek, látszik, hogy soha nem érezték még át a motorozás semmi máshoz nem hasonlítható érzetét. :))
Teljes mértékben egyetértek az általad írottakkal. Azért azt nyugodtan leszögezhetjük, hogy védőfelszerelések KELLENEK, ha az ember motorozásra adja a fejét. Szép lett volna a lábad, ha nincs rajta a krosszcsizma, amikor a tehén alá szorult. Mindenképp úgy gondolom, hogy bármiféle protektoros védelem többet ér a semminél, még ha teljes mértékben nem is lehet velük kivédeni a sérüléseket, de az esetek 90-95%-ában bizonyosan hasznára válnak a viselőjének. Természetesen akadhatnak olyan baleseti körülmények, amikor "jobb lett volna, ha nincs protektor", ahogy néha az autós balesetnél is többet árt a biztonsági öv használata, mintha nem lenne bekötve a delikvens, de ezek egészen jelentéktelen hányadát képezik a baleseteknek. A biztonsági öveket sem véletlenül találták ki, a protektorokat sem.
Ugyan az én elcsúszásom semmiség a Te sajnálatod bukásaidhoz képest, de lehet, hogy én nem tudnék már járni, ha nincs rajtam a térdvédő, mert éppen a térdemen szakadt szét a nadrág. Nem szeretném elképzelni, mi lett volna vele a protektor nélkül...
Persze mindenkinek szíve-joga, hogy milyen védelemre költi a pénzét, hogy beöltözik-e tisztességesen akkor is, amikor meleg van, ha csak a 300m-re lévő célállomására megy, vagy a strandpapucs-rövidgatya-póló kombóra esküszik, természetesen sisak nélkül... Az azért fura, hogy többnyire a terepen motorozók látták/látják be, hogy a testi épségünk védelmére igen nagy hangsúlyt kell fektetni, pedig a betonon, autók, villanyoszlopok, épületek között motorozva azért keményebb helyzetekkel kell szembe nézniük a motorosoknak talán, mintha földúton, bokrok-fák között perecel el valaki. Természetesen szituációfüggő... Bármelyik lehet életveszélyes, de megúszható sértetlenül, vagy karcolásokkal.
Mióta rendszeresen motorozom, csak egyszer ültem fel biciklire. 30-40-nel hasítva a betonon arra gondoltam, hogy vajon mennyire törném össze magam, ha a drótszamárral esnék el, vagy ütköznék neki valaminek, mikor az égadta világon semmi védőfelszerelés nincs rajtam. Komolyan mondom, hiányzott a felszerelésem minden egyes darabja... Azóta nem is kerékpároztam.
Bizonyára sokak látták már közületek a következő weblapot, vagy legalábbis sok képet motoros balesetekről, de ha nem, akkor tegyétek meg! /Csak ne evés előtt, vagy alatt! :)/ Én kötelezővé tenném mindenkinek, aki motoros jogosítványt kíván szerezni, hogy ezeket a képeket megtekintse. Nekem nagyon sokat segített abban, hogy sokkal figyelmesebb, óvatosabb, megfontoltabb legyek, mikor motorra ülök, és azt gondolom, hogy ez még a védőfelszereléseknél is fontosabb... A LEGFONTOSABB!!
http://blue-devil.uw.hu/baleset/baleset.html /Különös tekintettel ajánlom figyelmetekbe azt a képsorozatot, amin a mentőautót látjátok a képen. KTM-es srác a rakparton. Ahogy elnéztem, a tenyerének semmi baja, volt rajta kesztyű. Egyéb védőfelszerelés nem látszik a képeken... Hacsak a KTM-es zoknit nem tekintjük annak. Ellenben volt poló, edzőcipő, meg talán rövidnadrág. Nem mintha ezek helyett bármilyen komolyabb ruha segített volna rajta... Requestat in Pace/
Ja és még valami, amit szintén az orvosok mondtak: a lábtörésnél kérdeztem, hogy nem lehetett-e volna valahogy mégis megúszni. Azt mondták, hogy higyjem el, hogy megúsztam. ;)
Szerintük ha erősebb védelmet használok, akkor még súlyosabb is lehett volna az eset. Mert az ilyen erőhatásoknak valahol ki kell, hogy "fussonak". Ha nem a sípcsontom tört volna el, akkor a térdem - ami lehet, hogy soha nem jött volna helyre (jobb, ha egy csont törik, mintha egy mozgó rész)... Ha lett volna rajtam térdgép (amit sokan istenítenek), akkor az megvédi a térdet, de akkor a törés a combcsontot éri, aminél sokkal súlyosbb törét már el sem lehet képzelni...
Szóval ők is azt mondták, hogy valami ésszerű mértéket kell felállítani, de mindenek előtt abba hagyni a motorozást... ;)
DRZ - környéki sebességgel egy földes úton úgy megdobott egy váratlan gödör, hogy az útmenti fák fogtak meg. Agyrászkódás, kulcscsont törés - elmozdulás nélkül. Mivel elvesztettem az eszméltem semmire sem emléxem. Azóta se.
A lábadozás minimum 3 hónap volt - ekkor ültem újra komolyabban motorra.
A bukósisakom az első komolyabb átvizsgálásnál kiderült, hogy a hélyszerkezete sértetlen, de a lágy protektorok belül szétroncsolódtak - igy kukás lett. Amúgy páncélingbe és motoros kabátban voltam... a kabátot levágták rólam - az is kukás.
2. esésem:
DRZ - Még az előző törés után max. 4 hónappal ismét 80 feletti tempónál váratlanul kijött elmém egy kutya. (A termetőből ítélve borjú...) Megpróbáltam átemelni rajta a motor elejét, de mintha betonfalba ütköztem volna: motorátfordulás, jó pár méter repülés... kigurulás szépen. Majd kb. 5 perc múlva mikor már újra kaptam levegőt megállapítottam, hogy az előző kulcscsontom ismét eltörött... Sajnos most már volt egy kicsit elmozdulás is, de még mindig megúsztam műtét nélkül. Ismét kényszer piha. Természetesen megint rendesen be voltam öltözve.
3. esésem:
XTZ750 - egy offroad túrán egy nagyon hullámvasútas részen besokalt a futómű (50-60 környéke) amit már nem tudtam kontrolálni és hatalmasat zúgtam. Ismét rendesen beöltözve. A lábam a motor alá szorult (egészen pontosan a bukócső alá), ahogy a lendületből kifordultam a csarástól és a bukócsőtől eltörtem orsó irányba a sípcsontomat...
Ez volt eddig a legsúlyosabb esésem. Több mint félév lábadozás és minimum másfél év a gyogyúttál nyílvánításig - ellenben még mindig érzem azt a bokámat és még mindig dagad a lábam... (most júliusban lesz meg a két év). Egy brutális six-six-one csízma volt a lábamon - egészen jó fajta.
4. esésem:
DRZ - a tenerés túrán minimum 70-nel belevágódtam a földbe. 5 db bordatörés és egy lapocka. 2 hét korház és 3 hónap lábadozás - elég könnyen megúsztam. Ekkor nem volt rajtam páncél csak a nyári motoros kabátom, ami protektoros...
Ezek után elbeszélgettem az orvosokkal, akik kifejtették, hogy a töréseim egyike sem azért következett be, mert megütöttem magam. Egyiket sem lehetett volna semmilyen protektorral kivédeni. (Maximum a lábtörés lehetett volna sokkal csunyább - mondjuk nyilt törés, ha nem fogja meg a csízma). Mert ezekben a töréskeben (lapocka, kulcscsont) nem a testrészre mért ütés okozza a törést, hanem a hírteln lassulásból odaeső hatalmas terhelés. Védhetetlen. Maxumum azzal, hogy nem 95kg-osan motorozol, amikor 65 kg is lehetnél...
A védő felszerelések, protektorok leginkább a horzsolások ellen védenek és természetesen abban segítenek, hogy az ütést nagyobb felületre terheljék fel. Ami már önmagában is nagy-nagy segítség. De a tehetetlenségből adódó sérülések ellen nincs védelem.
Sok mindenben igazat adok neked, de legfőképp abban, hogy esni nem jó dolog. Egyszer estem még csak igazából, de az is inkább elcsúszás volt, amikor hasznát vettem a térdprotektornak, meg persze a protektoringnek, és a sisaknak, meg a kesztyűnek. Mindegyiken látszik, hogy védett. Karcolás nélkül álltam fel. Ki tudja, mi lett volna nélkülük... Ugyanakkor egy alkalommal felvettem a Zero7-es ingemet jégkorongozáshoz, hogy kipróbáljam 'éles' körülmények között is. Sikerült olyan szerencsétlenül esni hanyatt, hogy éppen a könyökömre érkeztem le. Piszkosul megütöttem magam, és nagyon fájt még a védőfelszerelés ellenére is, holott szinte 0 sebességgel haladtam. Nem 80-100-zal akármilyen műúton, erdőben, autók és egyéb tereptárgyak között. Akkor gondoltam bele, hogy nem szeretnék egyáltalán esni, még a protektoringben sem, és nem szeretném a való életben kipróbálni, s hasznát venni. Az előtt is MINDIG, MINDENHOVA felvettem az összes védőfelszerelésemet, ezt a két esetet követően meg le sem lehetne ráncigálni rólam őket. Nálam eső a biztonság. A saját testi épségem minden pénzt megér.
Nem tudom, hogy mennyire ismeritek a Forcefield protektorait, de merőben más technológiával védik a testet, mint a keményprotektorok. Félelmetes ütéselnyelő képességük van, ami ugye azt eredményezi, hogy az ütődés okozta energiának túlnyomó részét /szinte mindet/ elnyeli, s nem szinte semmit nem ad át a testnek. Ugyanakkor nem mellékes az sem, hogy a puha protektorok a rugalmasságuknak köszönhetően nem törnek, sérülnek, deformálódnak szinte egyáltalán, vagyis egész nyugodtan lehet használni a "használatot" követően is. Ugyan nekem nincs még ilyen protektorom, de mivel még a csípőmön nincs védelem, oda tutira Forcefeldet fogok venni. Elég meggyőző volt, mikor a nagyvasban nézegettem ezeket a puha technológiával készült védőfelszereléseket, és a srác áradozott róla, hogy úgy szokta demonstrálni a gerincprotektor hatékonyságát, hogy felveteti az érdeklődővel, és egy asztal lábával jól odasóz a hátára. :))) A könyökvédővel meg az ajtófélfa élébe vert bele teljes erővel, és - elmondása szerint - meg sem érezte. Engem meggyőzött... propaganda ide, vagy oda, nem vagyok a Forcefield disztribútora, de venni csak ilyen protektort fogok a jövőben. :) / Egy életem, egy halálom, én a Forcefield-et komálom/ajánlom. :DD/
Én nem vagyok híve a legjobb dolgok megvételének, mert a legjobb dolgok gyakorlatilag csak egy hangyányival jobbak, mint az átlagosak. Ellenben nagy-nagy álbiztonságérzetet tudnak adni, ami gyakran veszélyes is tud lenni.
Persze ez lehet, hogy csak az én kicsavart életvitelemnél van ez igy. :))
Mindenesetre pl. a páncéról sokan azt mondják, hogy milyen kurva jó - de szerintem ezt csak azok mondják, akik még soha nem estek... Mert aki esett már motorral az tudja, hogy a könyökvédő talán az egyik leggyakrabban használt része a páncélingnek (a sima páncél még csak hírből sem ismeri a könyökvédőt). Persze abba igazuk van a páncélosoknak, hogy a felcsapódó gallyak ellen jobban védi az egész mellkast egybe takaró páncél, mint a két fél páncéling - de azért elmondhatom, hogy én nagyon-nagyon sokat motorozom erdőbe és még soha nem volt kevés a páncélign. Ellenben a páncéling szorosan tartja rész páncélokat, nem mozdulnak el, nem fordulnak el... mindig ott vannak, ahol kell. Sokkal nagyobb a lágyprotektor részük, mint a páncélnak.
Szokták mondani, hogy a péncél mennyivel kényelmesebb... a triálozás miatt én is vettem egy páncélt (Mistrál - ha adsz érte értelmes dolgot - viheted), és mégis a páncélingben triálozom, mert én már észre sem veszem, hogy rajtam van. Kényelmes, szellős és a mi a legfontosobb: tényleg véd.
(Azt már csak zárójelben jegyzem meg, hogy minden súlyosabb esésemnél rajtam volt... A gyereknek pl. nem engedek páncélinget használni, hadd tanulja meg, hogy az esés fáj.)
Volt UFO Scorpio protektoringem /vagyis még megvan/, de amióta magamra öltöttem egy Zero 7 Roka Jacket-et, tudtam, hogy kell nekem olyan. Meg is vettem, és ég és föld a különbség. Minta rám öntötték volna. Mindenhol úgy áll, ahogy kell, a gerincvédő is rettenetesen masszív, végigfekszik a hátam teljes vonalán, és rendkívül kényelmes. Roka Jacket Ráveszem a kordura kabátot télen, nyáron meg egy hosszú ujjú biciklis felső, ha hűvös van, és rá a krosszmez, vagy csak az utóbbi. Bár most már nem vennék mást csakis Forcefield protektorokat, igaz azok kb 2x annyiba kerülnek, de meg kell nézni, mire képesek...
Nagyon sok variációja van ennek. Nekem egy enduros dzsekim van aminek levehető az ujja.Na most ha meleg van akkor vagy ez vagy ez sem. Vagy dzseki ujjak nélkül prot.ing alatta hátpácéllal vagy annélkül dzseki hátpáncéllal vagy camelbak hátitasóval.Vagy csak póló hátitasőval alatta a proti. :))) Szal lehet variálni!Ez a lényeg!
árúltam itt már féktárcst gumicukorért, de pénz lett blôle végûl... holnap csinálok róla képeket és elkûldöm, addigra kitalálom az árat is és pontosítom a méretét is, de azt hiszem L-es
Nekem is ilyenem van. Teljesen jó azt leszámítva, hogy cserélnem kéne a szánt a zippzáron, mert kicsit megadta magát. Jópár esésteszten is túl van már, és jelentem, egyben vagyok :) Ha meleg van akkor krossz mez, vagy hosszú ujjú póló, egyébként meg cordura kabát :) Nekem eddig ez jött be
Ha nem vérfoltos és nem áll ki belőle a tavaly beletört szemből-nyársaló faág akkor jó... Mennyire komoly? Magánban megboltoljuk? 1-két kép jól jönne... ales sörös ajánlata nagyon korrekt, ajánlom figyelmedbe :-)))))
Mekkora ázsióm lett hirtelen :-) Az gond, hogy a "főnök" éppen most beszélt rá az ingre a páncélról... És mivel most ácsingózok a felvételre váró tagok között a sorban, egyelőre jobb, ha elfogadnom, amit mond :-D Egyébként meg teljesen igazat mond, a mopedrallyn is rámrohadt a kabát a melegben, vmi nyáriasabb kellene. Szélvédő/esővédő van, ha nagyon kell, akkor a kabát is előkerülhet - a páncél így most nem annyira aktuális.
FM márkáju protektoring 25000,csapágyas láncvezető görgő 1500/db,kézvédő 6600/pár ez mind a Parillánál,és egyszer fizetsz potaköltséget.Má annyit reklámozom őket,hogy mosmá aggyanak valamit ingyé:) Mondjuk egy tank benzint:)