off: Aki nem bírja a lámaságot ne olvassa. Utolsó kérdés aztán elég infom lesz:).
25-ös 10 baros kpe cső megfelelő lesz a célra? -kettő vastagabb féle koax kábel fut majd benne,talajba lesz elásva.
Terv: Egy rövidebb darab 32-esel(van itthon) kifúrom a járda alatt ahogy mondtátok, felvezetem az oszlopra rögzítem 2 méteren. Kerten belüli vége a villanyóránál szintén rögzítve. Utána elásom a 25-ös csövet fél méter mélyen és belevezetem a végét a 32-es csőbe(dupla csövezés lesz a villanyórától). Ennek előnye talán hogy így nem a védőcsövet gyötröm a járda alatti fúrással, nem marad benne víz,és a rövidebb csővel talán könnyebb lesz a fúrás(most kell beásnom, a fúrás viszont később lesz csak)...
De az még mindig nyitott kérdés számomra hogy a villanyoszlop tulajdonosa(kié?) nem szól-e ezért, illetve a kábeltv hogy ha hozzábuzerálok így a vezetékhez. Mert a szomszédomé az kábeltvelőfizetés, nem szeretnék neki kellemetlenséget.
Na igen, azt kéne megtalálni ahol átjön az elektromos cső, mert a betonalapon nem szívesen küzdeném át magam. Komoly mesterek itt nem voltak anno:). Most már tudom a technológiát meg hogy 32-es kpe csövet kéne kivezetnem. Azt még nem tudom hogy a villanyoszlop tulajdonosa és a kábel-tv mit szólna hozzá ha házilag oldom meg a kérdést "felmászom" egy védőcsővel az oszlopra és kicserélem az eredeti vezetéket egy másikra....
Arra viszont te sem válaszoltál pl hogy jogilag nem basznak-e meg engem ha a kinti villanyoszlopra felszerelek egy védőcsövet és hozzányúlok a -gondolom- kábeltv tulajdonában álló szerelvényekhez. Vagy hogy a kábel megtoldása mekkora gond(jelveszteség stb). Vagy hogy zártszelvény nem villámveszélyes-e (én csak tippeltem hogy nem). Nem rugózom csak szeretem tudni mit csinálok... Nem én lakom egyedül a házat, a járdát ezért sem akarom megbontani., csak ha muszáj. Köszönöm a segítségedet!
Nem tudom nem is érdekel annyira de a faluba egy két ismi van aki magának csinált kutat házilag készített kútfúróval és ha jó helyre fúrják a kutat akkor van víz és még jó is rádásul.A szomszéd faluba csak furt vagy ásott kutak vannak nincs vezetékes ivóvíz bevezetve csak közkutak vannak.Úgy hogy ennyit erről. Részemről.
Te igen de van aki nem biztos és van aki az olcsó megoldás híve attól hogy nem profi valaki attól még ki tudja fúrni mondjuk már a másik kérdés hogy talaj víz jön-e belőle.Vagy elkapott egy eret. De ahoz meg van a speciális 2 db fémpálca;)
A jardat eleg regen nem verik szet, foleg ha nem hosszaban, hanem csak keresztbe kell atjuttatni alatta valamit. Vegy egy megfelelo, de legalabb 1"-os slagot, avagy tomlot, amit koss az elso csapra, ami eleg kozel van, ehhez meg vegy a jarda szelessegenel egy kicsit hosszabb csovet, applikald a gumi tomlore es voila kesz a furogep :-)
Elmondták már mit kéne csinálni(én is) már csak rugózol a témán:)Meddig tart egy járda alatt át ásni?De jobb a zártszelvény a kerítésen igazad van,sok sikert.
Azt már tudtuk, hogy villanyszerelésben magasan kvalifikált szakember vagy. De hogy a kútfúrásban is profi vagy , ez új. Körül fogok ezután nézni a nőgyógyász, a hullaégető és a mélytengeri búvár topikban is hátha felfedezlek. Azt megjegyzem, hogy nekem van egy 30 méter mély kutam és azt 100,000 Ft-ért fúrták és béléscsövezték. Tehát a 3500Ft/ fm nem egyedi ár.
Csövet leásni nem akarok mert a járdát nem tudom megbontani meg átfúrni a betonfalat stb...
A kábelnek viszont valahogy-valahová be kell jönni a telekre. Gondolom akkor marad hogy állítok egy póznát a villanyórám mellé és arra bejön a levegőben(5 métert). Ha nem érdekli őket(kábeltv) hogy milyen az oszlop akkor egy 40-es 3mm-es falú zártszelvényt feldübelezek a betonfalra és az lesz a pózna. Gondolom nem villámveszélyesebb mint a magasabban lévő tatőárbocok. De ha igen lehetne fából is.
Azt nem tudom hogy pl mi van akkor ha csak annyit kérek hogy kössék át a kerti póznára, onnan meg én elvezetem a föld alá és a lakásba (igaz akkor lesz rajta egy "toldás"), célszerűbb lenne egy darabban behúzatni a házba az elosztódobozig ott úgyis lesz rajta egy összetoldás azzal a kábellel ami megy a padlásra ahonnan szét van osztva a szobák felé. Az lenne a legjobb ha rákötnék nekem a nem szabványos póznámra és letekernének 30 méter kábelt hozzá amit kifizetnék pluszban és utána eljátszhatnék már én vele a föld alatt stb. csak nem tudom erre hajlndóak-e. Mennyire kötöttek a szabályok-dolgok a kábeltvseknél. És akkor szól-e vajon valaki ha lenyisszantom a tetőárbocról, átkötöm egy póznára megtoldom 30 méterrel és bevezetem a házba a föld alatt ingyé?
Csak nem tartják számon melyik házba hova kötötték rá a madzagot:).
Nem akarok belefolyni ebbe, mert már ezerszer kitárgyaltuk, csak vissza kellene olvasni! Addig is amíg elmagyarázza neked, csak annyit, hogy ahhoz, hogy leoldjon a nulla és a védővezető zárlatra, vagy a nulla érintésre, áramnak kell benne folynia.
Helló! A villanyóráig egy új csövet kellene leásni az oszloptól, áramszolgáltató csövébe nem költözünk semmi más kábellel. Ha fűzhető a cső akkor a kábeltv-nek jó, lényeg hogy legalább 20-as legyen belül. Helyileg merre vagy?
A villanyoszlop és a kerítés közt a járda van. Az oszlopon van egy védőcső a zöld vonal magasságáig(kb 2 méter) abban megy be az elektromos kábel a villanyórához(zöld nyíl). A kábeltv-vezeték jelenleg a levegőben megy a ház tetejére (zavaró helyen fut, erkély felett) piros nyíllal jelölve. Ezt szeretném földben vezetni a házhoz...
Mondta valaki hogy ehhez oszlop a kertbe a villanyóra mellé nem is kéne. Akkor hogyan? A villanyvezeték védőcsövében az utcai oszlopon behúzhatja a kábeltv vezetékét és akkor kibukkan a villanyóránál onnan meg földben lévő védőcsőben megy a házig? Van ehhez joga a kábelesnek?
Jelenleg a villanyóránál van a házilag letett földbe elásott védőcső vége(nem tudom a kábeleseknek számít-e hogy a védőcső szabványos-e stb. Ez egy sima villanyvezeték védőcső(de egy óra alatt leások bármilyet).Ez megy a ház sarkáig(villanyórától 20 méter) ott csatlakozik a ház falában futó csövezéshez ami megy 10 métert, ott van a ház elosztódoboza(villany, telefon, áram mint ott fut össze). Onnan meg megy a padlásra felfelé egy 10 méteres védőcső a falban (már be van húzva egy antennavezeték), és ott a vége.
Tehát részletesen ez a helyzet. A légkábel zavar szomszéd(ikerház) tetette fel egyeztetés nélkül, gondolom egyszerűbb volt mint talajkábellel szórakozni. Összeveszni nem akarok vele mert a rossz viszony senkinek sem használna, gondoltam kiderítem hogy oldható meg és mennyiből hogy áttetessem aztán meglátom. Nem akarom költségekbe verni, de nézni sem akarom a kábelt ha már egyébként minden vezeték a földben megy.