Keresés

Részletes keresés

Zs:) Creative Commons License 2010.05.07 0 0 30401

Persze, mi mást beszélnék?

A kérdésedre válaszolva, ismerem, de te....

Nem is kell fogó, minek az, majd jól meghúzzuk a csavart, oszt jó van. Egy helyen jól összenyomja a hüvelyt, máshol meg majd esetleg jól melegszik, de nem számít.

Na részemről ende, nem vagyok én "hittérítő".

Előzmény: RoninTT (30398)
zordonC3 Creative Commons License 2010.05.07 0 0 30400

Én képviselem a középső oldalt, aki ugyan nem ért hozzá, de hála az ittenieknek, áthúztam 2x70m-es házamat (teljesen) + kerámialap (3 fázis) + sütő + mosogatógép, stb.

Két éve még nem égett le, az egész sodrott rézzel van húzva.

Ha rám hallgattok, nem tanácsoltok olyat hogy kezdő fogóval csinálja meg. Rengeteget szenvedtem vele míg feladtam, és helyenként a prodax nyomókás kapcsolókat érvéghüvely nélkül kötöttem be.

Szerintem halál a sima laposfogó... Mire visszatettem a szereléket (és "sűrű volt a vezetékezés - értsd sorolt 3-as dupla váltókapcsoló a nappali 3 lámpatestjeihez, és azok kapcsolgatásához!) mindig volt 1 érvéghüvely ami lecsúszott/kicsúszott/szétjött. Több gyártót is próbáltam, mindegyik szétjött.

Azóta persze vettem egy gagyi fogót és végigcsináltam a nappalit újra (dupla munka), persze az ezer forintos fogó tönkrement a végére de nem fogok 100.000 ft-os cuccost venni ilyen pici munkáért, egy munka / szerszám :D

Előzmény: Zs:) (30397)
RoninTT Creative Commons License 2010.05.07 0 0 30398
Butaságot beszélsz!
Még az érvéghüvely szerepét sem ismered?

Ez a megoldás tökéletes.
Nem az érvéghüvely fogó adja meg a kötéshez szükséges tömörséget, hanem a kötőelem!
Előzmény: Zs:) (30397)
Zs:) Creative Commons License 2010.05.07 0 0 30397

"jó megoldás, ha a 3db. 2,5mm2 eret, egy 10-es hosszú érvéghüvelybe nyomod"

Ez egy nagyon rossz megoldás!!! Egy érvéghüvelybe csak egy vezető köthető, vagy duo érvéghüvelybe kettő, de három soha!! Azért vannak a kötőelemek, hogy azzal lehessen megoldani biztosan. És főleg ne egy laikus nyomkodja fogóval, még egy villanyszerelő sem tudja krimpelt tömörségűre megnyomkodni, de néha rákényszerül az ember, bár érdemes később javítani.

A funkcióját tekintve pedig az egyik készülék kikötésekor akár meg is szakíthatják a másik készülék védőföldjét.

Előzmény: RoninTT (30383)
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.07 0 0 30396
Bocsi de ez most téleg szövegértési gond, bár már régen fordult meg ez a gondolat itt :)))
Előzmény: stevemegane (30395)
stevemegane Creative Commons License 2010.05.07 0 0 30395
Most meg mi a gond?
Előzmény: RoninTT (30392)
Zs:) Creative Commons License 2010.05.07 0 0 30394

Ismerem a témát sajnos és elég undorító dolog. Főleg, hogy egyes kapzsi szerelők még a kiszerelt belet is eladják a 25,32 -es házzal, amiről lekaparják az értéket.

Íz ilyen villanyszerelőt örökre eltiltanám a szakmájától, aztán mehetne utcát söpörni, de ez csak az én véleményem.

Előzmény: zoliaaa (30368)
Zs:) Creative Commons License 2010.05.07 0 0 30393

Mi köze a karakterisztikának a szabványhoz?

Senki, csak számoltam az ütemidődet :)

Előzmény: zoliaaa (30367)
RoninTT Creative Commons License 2010.05.07 0 0 30392
Nos, én ettől a megoldástól erősen óvlak!
Ugyanis az általa favorizált módszer érintésvédelmi szempontból nem megfelelő!

Persze, ha tud adni érintésvédelmi jegyzőkönyvet róla, /amit kétlek/ ......
Előzmény: stevemegane (30389)
stevemegane Creative Commons License 2010.05.07 0 0 30391

A sütőnek nálam is gyári 1,5-es vezetéke van.

De ez bőven elég mert 16A-rel terhelhető, de a sütő 11A-nél semmiképp nem vesz fel többet.

Ezért is néztem nagyot, amikor itt azt írták, hogy a 16A-es megszakítóra kötött 2,5-es vezeték el fog égni. (elvileg 20A-t elbír mindenképp.)

Előzmény: Dzsorno (30388)
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.07 0 0 30390

Figyel jobban a kapott gondolatokra:

"ha a 3db. 2,5mm2 eret, egy 10-es hosszú érvéghüvelybe nyomod, jó erősen összepréseled, és egy nagy sorkapocsban két csavarral megszorítod"

És fogod használni ha kell az összes főzőzónát, majd meglátod. Ezek a kerámialapok nem olyanok mint a régi rezsók. Magas fokozatban is kapcsolgatja az elektronika a zónák fűtését. Hacsak nem egyszerre akarsz az összesen vizet forralni, akkor nem lesz gond.

Előzmény: stevemegane (30385)
stevemegane Creative Commons License 2010.05.07 0 0 30389

Vettem a célzást. :)))

Csak mivel nem vagyok villanyszerelő mindeig elbizonytalanodtam, amikor valaki elmondott mindenféle kóklernek.

Előzmény: Törölt nick (30387)
Dzsorno Creative Commons License 2010.05.07 0 0 30388
Ez a hőálló kábel nagyon jó gondolat, de a gyártók esetében is ahány ház annyi szokás, mivel nekem speciel a Bosch beépíthető sütőmön gyárilag van öntött villásdugóval ellátott 1.5mm2-es gumi kábel. Néztem is hogy bírni fogja-e, de kopp-kopp eddig semmi gond. De persze ahogy lejár a garanciája, már cserélem is.
RoninTT Creative Commons License 2010.05.07 0 0 30386
A megoldás ugyan az, mint a 3 vezetéknél, csak itt 2. :-))

2db. 2,5mm2 eret, egy 6-os hosszú érvéghüvelybe nyomod, jó erősen összepréseled, és egy nagy sorkapocsban két csavarral megszorítod.
Előzmény: stevemegane (30385)
stevemegane Creative Commons License 2010.05.07 0 0 30385

Vettem hőálló kábelt (gumis sütőkábel) a főzőlaphoz, a sütőnek pedig van gyárilag egy saját kábele érvéghüvelyekkel a végén.

A szekrény mögé pedig vette megy hőálló bekötődobozt.

Viszont ez esetben mindenképp a dobozban mindegyik szálat meg kell szakítanom, hogy a hőálló kábeleket be tudjam kötni.

A földet kétfelé kell osztanom, ahogy már írtam. A sorkapocsba egy helyre beköthetek két vezetéket vagy erre van más módszer?

stevemegane Creative Commons License 2010.05.07 0 0 30384

Ez pontosan úgy van, hogy 5 szál 2,5es vezeték megy a szekrény mögé. Oda teszek egy dobozt.

Az öt vezetéket a következőképpen szándékoztam elosztani. Egy fázis-egy nulla a főzőlapnak, egy fázis egy nulla a sütőnek.

Mindkét fázis egy 16A-es kismegszakítótól jön.

Csak a védőföldet kívántam szétosztani a dobozban kétfelé a két berendezéshez.

A többi vezetéket nem kötném be sorkapocsba direktbe mennének a megszakítótól.

Így a lehető legkevesebb a kötés a rendszeren.

A 16a-es megszakító megvédi a 2,5-es vezetéket.

A hátrány annyi, hogy a főzőlapon nem tudok minden lapot egyszerre használni.

Előzmény: Jancsii (30382)
RoninTT Creative Commons License 2010.05.07 0 0 30383
Ne foglalkozz vele, had kötekedjen! :-))

A sütőt, és a főzőlapot hőálló kábellel kellene bekötnöd.
Az érvéghüvelyhez jó a fogó is. /jó megoldás, ha a 3db. 2,5mm2 eret, egy 10-es hosszú érvéghüvelybe nyomod, jó erősen összepréseled, és egy nagy sorkapocsban két csavarral megszorítod.
Előzmény: stevemegane (30381)
Jancsii Creative Commons License 2010.05.07 0 0 30382
Ha jól értem, akkor amiről beszélsz az egy MT 5x2,5-es kábel. A konyhaszekrény mögött érkezik egy 100-as dobozba. Mivel két készüléket kötsz be, itt el kell ágaztatni két felé. A 100-as dobozból két "pipa" áljon ki, az egyiken kivezeted a sütőnek a másikon a főzőlapnak a 3x2,5-es MT vezetéket.
Előzmény: stevemegane (30381)
stevemegane Creative Commons License 2010.05.07 0 0 30381

Abban teljesen egyetértünk, hogy nem értek a villanyszereléshez.

Éppen ezért kérdezek.

30375 hozzászólás szerint beköthetem közvetlen a kismegszakítótól megszakítás nélkül a vezetékeket a berendezésbe.

Amúgy szeretem az olyan embereket mint te. Kérdeznek tőle valamit, hogy ne okozzanak galibát.

Erre elmondod őket mindenféle gyökérnek, de választ nem tudsz adni.

Ha segíteni akarsz, akkor írd le hogyan kell csinálni, ne azt hogy hogyan nem.

Pl. Ha te most kérdeznéd tőlem, hogyan kell egy forgástestet leforgácsolni, akkor és nem azt fogom mondani, hogy hülye vagy még ehhez sem értesz.

Előzmény: nap50 (30379)
Jancsii Creative Commons License 2010.05.07 0 0 30380
Szerintem nem jó a kombinált fogó. Vegyél  1-2 000 Ft-os olcsó, érvéghüvely fogót.
Előzmény: stevemegane (30378)
nap50 Creative Commons License 2010.05.07 0 0 30379
Hát igen látszik, hogy müszaki ember vagy, de a villanyhoz nem értesz. Kezdve onnan, hogy rossz kábel került kiépitésre, nem rendelkezel megfelelő szerszámokkal. Azt nem értem, hogyan gondoltad, hogy nem szakitod meg a kábel fázis+ nulla vezetékét, és bekötöd egyből a készülékbe, de a földet azért szétosztod. Folyamatosan jönnek elő a kérdéseid alapján a gondok, de amit nem kérdezel, mert a szakiknak egyértelmű arra nem kapsz választ. Aztán egyszer csak elöjönnek a szekrényből a csontvázak.
Előzmény: stevemegane (30378)
stevemegane Creative Commons License 2010.05.07 0 0 30378

Még soha nem használtam érvéghüvelyt.

Elég jó erősen laposra nyomni, vagy utána is hengeres alakúnak kell lennie?

Fogóval csak laposra tudom nyomni.

Előzmény: (*!*)tech<no>head (30377)
(*!*)tech<no>head Creative Commons License 2010.05.07 0 0 30377
Az érvéghüvelyt minden kötéshez javasolt alkalmazni, mert a kritikus ponton is biztosítja a teljes keresztmetszetet - sodrott vezeték esetén mindenképpen javallott!!
Egyébként kellő ügyességgel kombinált, vagy laposfogóval is rögzíteni tudod.
Előzmény: stevemegane (30376)
stevemegane Creative Commons License 2010.05.07 0 0 30376

A sodrott vezetéket a kismegszakítónál is érvéghüvellyel kell ellátni, ahol a két lemez közé törénik a vezetékvég beszorítása?

Az érvéghüvelyt össze tudom nyomni megfelelő módon sima fogóval vagy mindenképp speciális fogó kell hozzá?

Sajnos nincs speckiális fogóm. létezik olyan kötési mód, amivel enélkül is megfelelő kötést lehet készíteni?

Előzmény: (*!*)tech<no>head (30375)
(*!*)tech<no>head Creative Commons License 2010.05.07 0 0 30375
A földvezető kötésénél nagyon ügyelj a hibátlan kontaktusra!!
A fázisvezetők mehetnek a kismegszakítóba, hiszen fölösleges - és nem is indokolt - ezt az egyébként csak erre a célra kiépített ágat így "szakaszolni", és egyben egy újabb kötéssel terhelni.
Jó az általad említett sorkapocs, (persze csak a jó minőségű) de ne feledkezz meg a vezetékvégek megfelelő méretű érvéghüvelyes "lezárásáról" sem.
A bedugós kötők átlagos célra megfelelőek, de én jobban szeretem a - ez ugyan drágább - csíptetős változatokat.
Előzmény: stevemegane (30374)
stevemegane Creative Commons License 2010.05.07 0 0 30374

Köszönöm az egyértelmű válaszokat. :)

Még annyi lenne, hogy a berendezések előtt a föld szétosztása miatt teszek egy kis bekötöődobozt. Ebben lemezes sorkapoccsal kötöm be a két berendezéshez a földet.

A többi vezeték mehet megszakítás nélkül a 16A-es kismegszakítóktól, vagy a dobozban azokat is kössem sorkapoccsal?

(Én szívem szerint nem kötném, hanem a megszakítótól a berendezésig folyamatos lenne. Így egy hibalehetőséggel kevesebb.)

A sodrott rézvezetékhez jó a lemezes sorkapocs, vagy van valami biztosabb (modernebb) kötési megoldás.

(A lakásban a tömör vezetékeket erre a célra való bedugós kötöelemmel csináltam meg. Eredetileg csak össze voltak csavarva.)

Köszönöm.

Előzmény: RoninTT (30373)
RoninTT Creative Commons License 2010.05.06 0 0 30373
Teljesen egyértelmű választ kaptál !
Előzmény: stevemegane (30369)
botsinkai Creative Commons License 2010.05.06 0 0 30372
2,5-es vezetékkel, 10 m-es vezetékhosszal, 16A-es kismegszakítóval nem lesz gond, "míg a világ világ és még egy nap". :-) (Persze a kötésekre szigorúan oda kell figyelni!)
(*!*)tech<no>head Creative Commons License 2010.05.06 0 0 30371
A főbiztosíték - egyben a limitáló tényező 32A - eleve adott, így a leírt elgondolásod a vezeték keresztmetszettel, és védelmével maximálisan megfelelő.
Jancsii Creative Commons License 2010.05.06 0 0 30370

Csak ismételni tudom, ha nem cseréled ki 4-es re a vezetéket, akkor az általad leírt a legjobb megoldás. Ha jól emlékszem először én javasoltam neked ezt a megoldást.

A vezeték párhuzamosítása érintés védelmi szempontból szabálytalan, mert a védővezetőnek a keresztmetszete meg kell, hogy egyezzen a fázis vezetőével.

Tehát, ha lepárhuzamosítod, akkor 5 mm2 lesz a fázis és nulla vezető a védővezető meg marad 2,5-es.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!