Van egy kút az udvarunkban és szeretnénk hasznosítani a öntözés céljából, mivel sok virágunk van nyáron és egy baromi nagy kert így ha sárgullik a fű akkor lehetne öntözni belőle!
Nos ehhez kellene szivattyú de nem túl drága. Ma szét néztem az OBI-ba és ezeket találtam! Kerti szivattyúk Alko Jet 601 15990.- Alko Jet 601 inox 16990.- Alko Jet 802 18990.- Elpumps JPV 900 19990.- Elpumps JPV 1300 22990.- Elpumps JPV 1500 25990.- Elpumps JPV 1300 inox 25990.- Elpumps JPV 1500(bronzlapátos) 29990.-
Jah és a kút amihez kellene: 7m-re van a vízfelszín a földfelszíntől és 3méteres vízoszlop van a kútban! Azért írtam ki ezeket az OBI-s árakat mert kaptunk ma valami OBI-s szoró anyagot amiben van 15% kupon amit holnap akármire feltudok használni! Illetve mennyivel jobb az inox kivitel?? Nagyon drága szivattyú nem szeretnék!(Grundfos, Wilo stb...)
Ilyen lett a kútház a Ti segítségetekkel...jó, nem zöld lett, de a színt nem én döntöttem el... ...ja, tudom, hiányzika kerék, a lánc, vödör, ...stb...az oldalán van egy doboz, abban van a távirányó(is)...így a kertből bárhonnan indítható...
A legalacsonyabb pontal igazat mondtál hogy oda szeretik furatni a kutat, de sokszor nincs igazság a dologban. Ha természetes kialakulásu a terület, és álltalába az alsóbb rétegek is úgy gyürődnek mint a fölszín, akkor az időszakos errózió pont az ellenkezőt idézo elő. Tehát ha a gyűrődés miatt mindenhol 10 m a vízadó réteg kezdete, és az idők során a domb kopik,(közelebb a vízadó)a lanka töltődik,(távolabb a vízadó)már megis fordult az állítás.
Kb 38m - 42m mély a kút. Legalábbis itt van víz. Gondolom, egy kisméretű tetőtér beépített háznak max 5m - 6m lehet a magassága ahová a víz kell. A nagyobb gond, hogy hová fúrassam a kutat, hogy nelegyen közel a derítőhöz! Vagy a derítőt rakom el messzire. A kutat pedig a házhoz közel fúratom.
Ha leszűkíted a szivattyú nyomó oldali ágát, akkor csak azt éred el, h erőlködik, és melegszik. Ezálltal gyorsabban melegszik, és a hőkapcsoló hamarább letilt. Ne szűkíts rajta semmit, sehol !!! Elméletileg a szívott víz hőmérséklete hűti a gépet.
Igazából az érdekelne hogy ezekben a membrános szivattyúkban is van hőkapcsoló? Én még csak a régi orosz buvárokat szedtem szét és láttam belülről, de azokban ilyen szerkezet nem volt. Azért is tettem fel a kérdést hátha valaki szedett már szét ilyen fajtát. Azt tudom hogy az Elpumps néven forgalmazottba már van, de erről a garden-es tecsósról nem találtam semmit. Akkor ezek szerint ez ilyen , próbálom tovább megy ameddig megy néha kikapcsol aztán beindul. Gondolom ez a hőérzékelőjének nem árt. A papirjában annyi van irva hogy két óra folyamatos üzem után kell pihentetni, na de annyit nem megy.
Épp most vagyok benne egy kútfúrásba, és egy házi vízmű vásárlásában. Tud valaki okosat , h milyet, mekkorát vegyek? Egy komplett házat kell kiszolgálnia vizzel.
Szia.6-m ről minden (ki nem kopott,tömített) szivattyúnak működnie kellene.Kérdés:feltöltötted-e a szívócsövet és a szivattyút vízzel,jó e a lábszelep( nincs e beragadva) vagy nincs e magasabb pont a szívócsöben mint a szivattyú magassága? Néhány szivattyú használati ut.ban az van írva önfelszívó.Ez az esetek 90%-á ban kamu.
Bocsi,hogy beleszólok nekem van egy barátom náluk 20 méterre van a vízszint a felszíntől,nála a kútásó csinált zártszelvényből egy tartó polcot,azt rögzítette tiplikkel a beton gyűrűbe a vízszinttől 3-4 méterre arra rácsavarozta az 1300w-os szittyót,és nagyon szépen nyomja neki a vizet kifelé!Nálad csak 4 méterre kéne így letenni,és akkor működhetne jól!Lehet,hogy nem a legjobb,majd a szakik megmondják a tutit!
- én ma vettem egy ilyen al-kot, igaz csak a legkisebbet a 600 wattost
- nekem csak az ibc-ből kell, hogy kiszippantsa a vizet de szívesen megteszem neked, hogy belógatok a fúrt kutamba egy csövet és megnézem neked a jelenséget, mert erre is 9méter szívómélység van írva
- nekem 7méterre van a víz a földtől, kíváncsi leszek mit muzsikál a szippantyú
A membrános tescos 5 ezres szivattyú alkalmas arra hogy felhozd a vozet, viszont locsolni már nem biztos hogy jó lesz. A membrános még 10-15 méterről is felhozza el is nyomja vagy 40 métert. Nekem 10 méterről sziv . Viszont van egy gondjuk én is ezzel szivok ,hogy nem szabadna leszükiteni. Én most probáltam ezzel locsolni de hát gondok vannak vele. Mondjuk a szomszédom az napi 5-6 órát locsol a kutból közvetlenül egy ilyen tecsós szivattyúval már egy éve és semmi gondja sincs. Ki kell fogni.
Itt kérdezném a hozáértőktől hogy vettem egy tecsós Garden fantázia nevű 5 ezres szivattyút és olyat csinál hogy megy tiz percet megáll majd megint megy és igy tovább. nem tudom van ezekben valami elektornika a melegedés ellen vagy igy fog leégni. Aki ért hozzá kérem válaszoljon.
Nos akkor mit ajánlatok milyen szivattyú lenne jó nekem ami kitudja nekem varázsolni onnét a vizet?? Am nem értem szomszéd azt mondta h ő egy 5E Forintos teszkós szivattyúval próbálta s ment neki!
A szivattyú szükséges manometrikus emelőmagasságának meghatározásához a következő számítás ad segítséget:
a. nyomóoldal
2,5 bar, a szórófej üzemeltetéséhez szükséges nyomás,
0,1 bar a szórófej a szárnyvezeték fölött 1 m magasan helyezkedik el,
0,2 bar mivel a szórófej 2 m-rel magasabb emelkedőn áll,
0,1 bar a vízszállító cső könyökidomjának ellenállása,
0,2 bar a 20 m3/h teljesítményű szűrő ellenállása,
0,5 bar a nyomásszabályozó ellenállása,
0,3 barral nő a szűrő ellenállása berakódás után, mikor a tisztítás esedékes,
0,3 bar a csőhálózat vesztesége,
4,2 bar a szükséges nyomás a szivattyúnál.
b. szívóoldal
0,1 bar a szívóoldal szerelvényeinek átamlási vesztesége,
0,6 bar az üzemi vízszint 6 méterre van a szívócsonk magasságától.
Szükséges összes manometrikus emelőmagasság:
4,9 bar azaz 49 m.