https://www.facebook.com/pages/Pacal-%C3%BCzem/525886244094125 Pacal rajongók figyelem :D, ha jó recepteket szeretnétek, a magyar konyha mellet más népek pacalételeit is megkóstólnátok, látogassatok el ide! Képekkel, idézetekkel gazdagítva az étel élményét :)
A konzerv pacallal kapcsolatban kérdezném, hogy ezeket mennyire sikerül szagmentesíteni a gyártásnál? Szeretem a pacalt, de ha büdös, azzal a világból ki tudnak kergetni ...
Bevallom nagyobbnak véltem a pacalrajongók táborát.
Akkora amekkora, azok számára akik látogatják a topikot belinkelem pár olyan előbbi hozzászólásomat, melyek témábavágóak és esetleg hasznukra lehet a tartalmuk.
Én már ettem birkapacalt ,nem rossz, de gyengébb , mint a marhapacal.
Saját tapasztalat:Én már párszor tisztítottam meg marhapacalt marhavágás után.Hűvös időben 2 napig beáztattam jó sűrű meszes vízbe, aztán sterimobbal hófehérre mostam, sós-ecetes vizes töbszöri átmosás .A végére teljesen konyhakész lett.Volt vele szenvedés de mégérte.
Birkapacal tapasztalatok vannak valakinek? rövidesen lesz szerencsém hozzá, mert vágunk, eddig kidobtam, de megpróbálkoznék vele ha jó sikerült már valakinek...
Ami a marhapacalt illeti: előmosás és tisztítás után (amikor már a fodrok közt nincs szutyi és "csak" a szine és a szaga az undormány) akkor 3 % os h202 oldatban áztattam egy müanyag!!! lavórban és hűtőben egy napot, utánna átöblít, gyökérkefe és minden korrekt volt. A müanyag lavór fontos, mert a fémek és oxidjai katalizálják a h2o2 bomlását, és nem ér semmit a dolog.
Néhány étel amit megkóstolnák de jó receptet és technológiát nem tudok rá:
rántott pacal
pacal leves (erdélyben és peruban Nazca városban ettem, fehér szinű lötyi volt de nagyon finom, fél sol volt 2004 ben egy tányér "leves".
Szeriintem a H2O2 (hidrogén peroxid) majd az egyetlen olyan anyag, ami megfelel az élelmiszeripari fertőtlenítési célra. (oxigénre és vízte bomlik eléggé gyorsan) Volt szerencsém 2-3 %osra hígított anyagot használni , ami szépen elvette a szagát és kifehérítette a pacalt.
Köszi! Lehet ott rontottam el, hogy nem főztem. Attól bizonyára jobban lejön a kosz. Egyébként a hétvégén ettem gombásat, de nem jött be... ...felesleges bonyolítani!
Majd megkérdem atyámat, régebben ő az elejétől szokta indítani, igaz, baromi büdös volt ( anyám el is szokott menekülni), de viszonylag hamar a végére ért.
Azt hiszem, többször ecetes vízben főzte, akkor tisztítható, onnantól meg még egy-két főzés-de utoljára úgy 40 éve volt ilyen, könnyen lehet, hogy tévedek..
Lehet próbálkozni, ha sikerül írd meg ide. Korábban próbáltuk x napon keresztül (hűtőben tartva) folyamatosan cserélt ecetes vízben áztatni, de az eredmény elmaradt. Ugyanolyan zöld színe volt, mint előtte. Megfőztük a kutyáknak, de olyan jó illata volt, hogy majdnem sajnáltuk odaadni nekik. :) Ezután mondta a korábbit egy húsos ismerősünk. Állítólag a "nagyok" is így csinálják.
Egy napig oltott meszes vízben áll, majd alapos átmosás után nagyon kis hidrogén-peroxidos vízben szintén egy napot. Gyönyörű lesz, de nagyon sokszor ki kell mosni, mert utóbbi anyag nem túl egészséges. Többet túléltünk, legutóbb kecskepacal volt mangalica csülökkel...
Sziasztok! A minap vágott 3 marhát valaki, és odaadta az egyik gyomrát vödörbe, tokkal vonóval (ingyé) Hát lelkesen nekiláttam a kimosásának, de 3 óra küzdés után feladtam. Egyébként nem volt gyomorforgató, csak nem jött le a kosz... Valaki tudja, hogyan csinálják a tisztítást nagyüzemileg? (Én gőzborotvára gondolok, mert kézzel nem tudom elképzelni a kimosást.)
Sziasztok Pacalrajongók, Körömpörköltrajongók és Csülökpörköltrajongók!
Ne keverjétek össze őket!
Tudjátok, régebben az úgy volt, hogy a pacalt a vagóhídról zsákban vitték haza a cigányok. Nem ette azt úri gyomor. Nagyanyám is hazahúzott jónéhány zsákkal. Adták azt ingyen, mert ha nem viszik el a cigányok, vitték a dögkútra. Ezért csak elmosolyodom, amikor egy csárdába betérve az étlapon pacalpörköltöt találok, nem is akármilyen áron. Ma is megfőzöm elég gyakran, de nem a fagyasztott olasz vagy lengyel vagy bármilyen előkészített pacalból. Van még egy-két vágóhíd. Ott még mindig 400 Ft egy kiló nyers pacal. Kicsit nyálkás, kicsit véres és büdös is. Ez a pacal, azt hiszem. Hogyan is kell elkészíteni az igazi jó pacalt? Leírtátok az összes jó receptet és praktikát. A nagyanyám receptje:.... az titkos.