NYer Creative Commons License 2007.06.23 0 0 40295
"
Te tudod, hogyan kell kört és egyenest rajzolni, akkor légyszives
(ha már egymás tudását piszkáljuk) készits egy elipszis rajzoló készüléket, amin be lehet állítani az elipszis tengelyeinek a méretét, hasonló módon ahogy a körző esetén tesszük a rádiusszal!"

Pofonegyszerű. Na jó, azért annyira nem, de nem kell sok, hogy leessen. Venni kell egy szinuszos oszcillátort (elektronikusan dolgozunk, megvalósíthaqtó pl. kondenzátor, induktivitás kombóval [meg persze kell egy generátor, ami pótolja az elszivárgó elektromos energiát]). A rezgés frekvenciája és amplitúdója mindíg meghatároz az oszcillátor fázisterében egy ellipszist. Ha most egy mintavevő áramkör méri az oszcillátorra kimenetén lévő feszültséget, akkor ebből a feszültségből egy differenciáló áramkörrel (néhány ellenállással és műveleti erősítővel megvalósítható) meg lehet határozni a feszültség deriváltját. Tehát U és DU/Dt mostmár jelformálás után két, egymásra merőleges tengelyen lévő motort vezérelhet, amivel meg lehet rajzolni a görbét. Frekvencia és amplitúdómodulációval az ellipszis nagytengelyei változtathatóak.

További ötletek:

Két rezgés összege a síkon, ha a rezgések frekvenciája racionális, ellipszist, kört vagy egyenest formál, így az előzőnél jóval egyszerűbben lehet megoldani a feladatot: két oszcillátor vezérel egy-egy motort, moduláció itt is szükséges.

Két rezgés összege a síkon általában Lissajous-görbéken való mozgást hoz létre. Ezeket is ki lehet rajzoltatni két oszcillátorral.
Előzmény: Bign (40274)