csörgősipka Creative Commons License 2005.05.23 0 0 11050
No, úgy néz ki Tomcatnek (akit amúgy nem bírok, de ez más kérdés) most igaza volt.

Ez most nagy bukta azoknak, akik politikai kampányhoz akarták felhasználni az esetet, MINDKÉT oldalon!

Ettől függetlenül bizony meglehetősen erős a talán hétköznapi rasszizmusnak nevezhető jelenség Magyarországon. Amikor nem tevőlegesen, nem feltűnően, csak amúgy csendesen csinálják.

Az is tény, hogy sajnos bizonyos körülmények miatt érthető, ha nem is menthető a dolog. Sokkal feltűnőbb az, mikor garázda, bűnöző, stb. cigányokkal akad össze az ember, mintha ugyanolyan normálissal, mint te vagy én.

Mindenre lehet jó példa meg ellenpélda is. Baromi sok aljas, garázda, bűnöző magyar is van, mégse magyarozunk. (Bezzeg Ausztriában, néha szégyellem magam, ha észreveszem, hogy a boltokban magyarul ki van írva, hogy a lopást jelentik a rendőrségen, stb. Ott bizony a magyaroknak van ilyen rossz hírük. )

Kb. 5 évig éltem úgy, hogy egy telken volt a házam egy roma családdal meg egy magyar pasival. A magyar egy munkakerülő, alkoholista genny volt, folyton tőlünk lopta az áramot, rugdosta a kutyámat, duhajkodott. Egyszer kis híján nekimentem, olyan undorító mocskos alak volt.
A roma családra semmi panaszom nem lehetett, becsületes, segítőkész, takaros, értelmes emberek.

Fiatalkoromban, mikor karateedzésekre jártam, az egyik legjobb haver és edzőpartner egy végtelenül jószívű roma postás srác volt.

Ugyanakkor az is tény, hogy az egyetlen ember, aki megvert valami mondvancsinált kis szóváltás miatt, az roma volt. Az egyetlen ember, aki kirabolt, az roma volt. Az egyetlen ember, aki többszézezer forintot nem fizetett ki egy adásvételi szerződés után egy évig, az roma volt.

Melyik az igazi? Nem lehet választani, mindegyik beletartozik a képbe.

De a negatív tapasztalatok ellenére szerintem nem szabad elkönyvelni úgy, hogy a cigány automatikusan gyanús, munkakerülő, bűnöző, stb.
Ha ez mélyen beivódik a köztudatba, az egyfajta pozitív visszcsatolásként épp ezt a képet fogja erősíteni, és minden romának, aki szeretné megmutatni, hogy nem igaz ez a kép, borzasztóan megnehezítheto a dolgát ez a hétküznapi rasszizmus.

Persze tudom, nem könnyű elvonatkoztatni a kirívó negatív esetektől. Nekem sem. Bennem is megvan ennek a hétköznapi rasszozmusnak a csírája, amit minden rossz tapasztalat táplál.
De szeretném, ha tudatosan nem engednék a késztetésnek, és nem téeteleznék fel automatikusan rosszat valakiről a származása miatt.