Pijepapa Creative Commons License 2021.01.23 0 0 39145

Nem tudom milyen géped van de a vas elég macerás. A réz meg drága. A műanyagot szerintem meg tudod esztergálni, még azt a 10,3 furatu 80mm hosszú kívűl 13-as anyagot is. KI kell kisérletezni melyik a jobb megoldás. A belsejével vagy a külsejével kezdeni. Én az elöbbit választanám. És nem tökölnék a fúróval. Egyböl, telibe méretre szedném ki egy 6x6-os gyorsacél hasábból kialakított furatkéssel, megszakított kézi előtolással. Sokszor teljesen kihozni a furatból. Ha fontos a belső felület akkor egy gépi előtolásos simítófogás a végén. Ezután csúccsal megtámasztva megcsinálni a külsejét. Ha van lehetőség a forgács elvezetésére, elszívására akkor gépi előtolás.

Ha jó a szegnyereg akkor meg lehet próbálni 10,2-es fúróval de elötte központozzad. A fúró jól köszörült, mindkét éle egformán vigyen. Ne legyen nagyon hátraköszörült. Itt is érvényes a sűrű ki-be járás.

Miért jobb a furatkéses?:  A hosszánnal sokkal gyorsabban tudsz visszaálni és csak egy él dolgozik, jobban elfér a forgács is bent. Nem melegszik annyira mintha a fúróval csinálnád. De a darabszámtól is füg melyiket válasszad.

A fúró egyik hátránya, hogy tekerni kell a szegnyerget. Ada-vissza is. Itt nem érzed annyira a beragadó, fúróra rásülő anyagot. De egy pár darab után lehet dönteni, hogy melyiket hsználod.

Előzmény: mlas45 (39142)