zsvigh Creative Commons License 2018.10.14 0 0 29596

Sziasztok!

 

Egy picit segítséget szeretnék kérni. Nincs hibánk, nem ilyesmi miatt. Csak nem ismerem pontosan a kondenzációs kazánok müködését. Eddig egy régi nyilt égés terű FÉG-ünk volt vizoldali vezerlésés, gyújtólángos. Idén váltottunk egy Bosch kondenzációs kazánra. Szépen indul,csendes,stb. Viszont egy olyanra figyeltem fel, hogy hosszabb időszak után ha áll pl 8-10 óra akkor az alábbi szerint gyújt. Hallani, hogy a gyújtó elektróda szikráztat kb. 5-6 másodpercig. Gázóra fülre hallhatóan nem mozdul nincs lobbanás hang, majd kb. 30 másodperc múlva újra szikráztat hallhatóan, majd alig 1-2 sec múlva belobban a gáz hallhatóan és óra is megindul. Innentől aztán már nincs ilyesmi, akkár az Opentherm vezérlő kéri a gyújtást, akkár az előremenő indikálja egy-két szikra hang és indul szépen. Feleségem szerint csak túl komplikálom és nincs jobb dolgom, mint a magyarázatott keresni a neten "Miért fűt? Nem? Akkor meg?..." :) De mivel még nem volt ilyenünk tudni szeretném az okát :) 
A ház földelése biztonsan rendben többször átmértem, illetve 3 météres szonda lett leverve minden elosztásig 16 mm2 gerinc PE kábel. Kazán dedikált FI reléje egyből lecsap a próbalámpás terhelnésnél így PE kábel biztos sértetlen. A fázis helyesség is rendben, így az inozációs érzekelőt kizárnám.  HMV-nél az első hosszább állásnál is ugyanez a jelenség. Egyik nap direkt azért léptem le a munkahelyről korrábban, hogy hamarabb érjek haza a család előtt és kinyithassam a melegviz csapot :)

Lehet, hogy csak hülységet kérdezek és ezt teljesen természetes de már bezsongok, hogy nem találom az egzakt gyújtási szekvenciát sehol a neten :)
Csak ennyit sikerült a témában találni 25. oldal:

http://bosch-dk.boschtt-documents.com/download/pdf/file/6720814719.pdf

 

 

Itt azt, írja hogy összesen 6x próbálkozik és csak utánna áll hibára. 
Igaz, egy angolszáz vizforraló leírása, de nem tudom, hogy megállja-e a helyét. De amennyi rálátásom van a dolgokra, egy-egy gyártó szeret hasonló biztonsági logikát használni a termékeinél. De sajnos a condens család hasonló doksiját nem találtam.

Nagyon köszönöm!