firekiller Creative Commons License 2012.09.20 0 0 75579

szia Gasparius!

Bocs , de csak most tudok írni.

Bár nem láttam a pontos helyszínt, de a szeszt nagy valószínűséggel a gáz lángja gyújtotta be.

Az alkoholgőz nehezebb a levegőnél és a vízszintes vagy kicsit lejtő részeken „folyik”.

Az általad leírt 50 cm távolságon „odafolyt” az alkoholgőz a gázlánghoz, belobbant majd visszaégett az edénybe lévő előpárlathoz ( nagy valószínűséggel) .

Laborban csináltunk egy kísérletet, 2 méteres enyhén lejtős felül nyitott eső csatorna felső részébe kevés PB gázt engedtünk, a csatorna alsó részénél pár másodperc múlva meg lehetett gyújtani a gázt, 2 méterre „elfolyt”.

Tűzvizsgáló tapasztalatom szerint a legtöbb pálinkafőző tűz a gyűjtőedény túlcsordulásából , és a pálinka égőfej vagy tűzhely aláfolyásából keletkezett.

A másik keletkezési ok a gázszivárgás volt.

Harmadik a részegség:)

 

Néhány de nem teljes  pálinka főzési tűzvédelmi JAVASLAT:

-    a pálinka kifolyási pontja legyen minél messzebb a nyílt lángtól vagy gyújtóforrástól

-    a pálinkát zárt edénybe gyűjtsük ( zárt rendszer, minimális párolgás)

-    a gyűjtő edénybe bőven férjen bele várható szesz mennyiség.

-    jól szellőző helyiségben főzzünk

-    legyen a helyiségben tűzoltásra alkalmas felszerelés, 1-2 vödör víz vagy tűzoltó készülék

-    felügyeljük a főzést a kritikus időkben, főként indulásnál és a végén ( ha már szépen           

     egyenletesen beállt a rendszer akkor 5-10 perceket lazíthatunk)

-    égésbiztosítóval rendelkező gáz égőfejet használjunk

-    főzés kezdetén végezzünk a palacknál és a csatlakozásoknál szivárgás ellenőrzést

-    kazánnál ne tároljunk az égéstér előtt éghető anyagot ( legyen a tűztér  előtt hamutál)

-    a füstcsövek illesztését és stabil rögzítését főzés előtt ellenőrizzük

-    ne „készüljünk” el hamarabb, mint a pálinka:)

 

Leégésmentes  jó főzést!

Firekiller

Előzmény: Gasparius (75445)