szia Gasparius!
Bocs , de csak most tudok írni.
Bár nem láttam a pontos helyszínt, de a szeszt nagy valószínűséggel a gáz lángja gyújtotta be.
Az alkoholgőz nehezebb a levegőnél és a vízszintes vagy kicsit lejtő részeken „folyik”.
Az általad leírt 50 cm távolságon „odafolyt” az alkoholgőz a gázlánghoz, belobbant majd visszaégett az edénybe lévő előpárlathoz ( nagy valószínűséggel) .
Laborban csináltunk egy kísérletet, 2 méteres enyhén lejtős felül nyitott eső csatorna felső részébe kevés PB gázt engedtünk, a csatorna alsó részénél pár másodperc múlva meg lehetett gyújtani a gázt, 2 méterre „elfolyt”.
Tűzvizsgáló tapasztalatom szerint a legtöbb pálinkafőző tűz a gyűjtőedény túlcsordulásából , és a pálinka égőfej vagy tűzhely aláfolyásából keletkezett.
A másik keletkezési ok a gázszivárgás volt.
Harmadik a részegség:)
Néhány de nem teljes pálinka főzési tűzvédelmi JAVASLAT:
- a pálinka kifolyási pontja legyen minél messzebb a nyílt lángtól vagy gyújtóforrástól
- a pálinkát zárt edénybe gyűjtsük ( zárt rendszer, minimális párolgás)
- a gyűjtő edénybe bőven férjen bele várható szesz mennyiség.
- jól szellőző helyiségben főzzünk
- legyen a helyiségben tűzoltásra alkalmas felszerelés, 1-2 vödör víz vagy tűzoltó készülék
- felügyeljük a főzést a kritikus időkben, főként indulásnál és a végén ( ha már szépen
egyenletesen beállt a rendszer akkor 5-10 perceket lazíthatunk)
- égésbiztosítóval rendelkező gáz égőfejet használjunk
- főzés kezdetén végezzünk a palacknál és a csatlakozásoknál szivárgás ellenőrzést
- kazánnál ne tároljunk az égéstér előtt éghető anyagot ( legyen a tűztér előtt hamutál)
- a füstcsövek illesztését és stabil rögzítését főzés előtt ellenőrizzük
- ne „készüljünk” el hamarabb, mint a pálinka:)
Leégésmentes jó főzést!
Firekiller